URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2024, 15:37

„21 de rubini”, în finală: Preotul orădean Ciprian Mega, ținta unor critici vehemente pentru că participă la Festivalul internațional de film la Moscova. Replica acestuia (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preotul orădean Ciprian Mega s-a ales cu critici vehemente din partea reprezentanților Patriarhiei Române, dar și a societății civile, după ce s-a aflat că acesta participă, împreună cu actorul Dorel Vișan, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova. Între altele, preotul regizor a fost fotografiat alături de controversata purtătoare de cuvânt a ministerului rus de externe Maria Zakharova, cea care în urmă cu câteva zile acuza România că, din motive politice, a reziliat contractul de închiriere a sălilor de cinema cu Ambasada Rusiei la București. Filmul lui Mega, „21 de rubini”, a fost selectat printre cele 9 care se vor „bate” în finala festivalului. 

Mega, alături de Zakharova

Potrivit site-ului oficial al festivalului, ceremonia de deschidere a avut loc vineri, 19 aprilie, la Teatrul Rossya din capitala Rusiei, președintele festivalului fiind Nikita Mihalkov, șeful Uniunii Cineaștilor din Rusia, care a anunțat că anul acesta vor fi proiectate 240 de filme din 56 de țări. Filmul „21 de rubini”, al preotului Ciprian Mega, era programat să ruleze în cursul zilei de luni, 22 aprilie.

Vestea că orădeanul a participat, alături de actorul Dorel Vișan, la ceremonia de deschidere de vineri seară, a dat-o inițial site-ul solidnews.ro, al controversatului Cozmin Gușă, care a propagat narative pro-rusești și anti-occidentale. Site-ul citat a publicat și imagini cu Ciprian Mega, cu soția acestuia, Laura Mega, și cu actorul Dorel Vișan, pe covorul roșu. 

Ciprian Mega apare și într-o imagine cu purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Afaceri rus, Maria Zakharova (foto jos), cea care a acuzat în urmă cu câteva zile România că, din motive politice, a reziliat contractul de închiriere a sălilor de cinema cu Ambasada Rusiei la București, acuzând o „încercare de a anula cultura rusă”.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a reacționat imediat, criticând apariția preotului orădean la Moscova.

„Prezența acolo, în contextul actual, a unui preot al Bisericii Ortodoxe Române - orientate firesc alături de statul român cu privirea spre tragedia din Ucraina și spre Europa democratică - este un act nefiresc și ușor interpretabil fie ca nepăsare afișată, fie ca sfidare asumată față de întreg contextul binecunoscut. Mă îndoiesc că prezența sa acolo ar fi putut primi necesara binecuvântare a ierarhului său”, a transmis Vasile Bănescu pentru G4Media.

Replica lui Mega

Contactat de BIHOREANUL, preotul regizor Ciprian Mega a confirmat că se află la Moscova, alături de actorul Dorel Vișan și de producătorii filmului „21 de rubini”, soția sa Laura Mega și orădeanul Silviu Ciobanu.

Mega a respins toate acuzațiile, susținând că, dimpotrivă, „prezența noastră la Moscova este cel mai mare serviciu care ar putea fi făcut, în acest moment, României”.

El și-a susținut poziția afirmând că „21 de rubini este un film mare, nu pentru că este filmul meu, ci pentru că este filmul României și vorbește despre România cum nu s-a vorbit niciodată”.

Mega a negat că prin înscrierea filmului la festivalul de la Moscova, finanțat de puterea de la Kremlin și boicotat de lumea artisitică occidentală oripilată de invazia rusească din Ucraina, ar legitima războiul lansat în februarie 2022. „Eu nu legitimez niciun regim politic, nici pe cel din Rusia, nici pe cel din Ucraina, nici pe cel din America sau de la Bruxelles”, a spus preotul regizor, acuzând „uniformizarea” discursului public din țară.

„În România se dorește uniformizarea gândirii. Vedeți și poziția domnului Bănescu, care vrea ca toți să gândim ca dumnealui. (...) Iată cum un om inteligent, care a renunțat la propria-i libertate, vrea să impună superficialitatea discursului public și altor oameni, care vor să rămână liberi”, a declarat Mega.

Între „cenzura” occidentală și „libertatea” rusă...

Orădeanul a precizat că filmul „21 de rubini” a fost trecut pe lista finaliștilor la festivalul de la Moscova la insistențele unui regizor rus, Nikita Mihalkov.

„Noi am avut, prin intermediul agenților occidentali cu care colaborăm, posibilitatea de a participa la două festivaluri occidentale de primă ligă. Nu este un secret pentru nimeni, însă, că asemenea participări nu depind de calitatea filmului, ci mai ales, de cine face lobby și cum îl face”, a spus regizorul orădean.

Mega și-a justificat gestul de a-și prezenta filmul la Moscova și nu la un festival din occident arătând că producătorii filmului au avut de ales între a-și cenzura pelicula, cum au cerut promotorii săi occidentali pentru ca acesta să poată fi prezentat în lumea vestică, sau o va prezenta internațional integral, cum au acceptat rușii.

„Filmul nostru este problematic atât pentru propaganda occidentală, cât și pentru narativul rusesc. Vesticii ne-au cerut să cezurăm filmul, încât să nu deranjeze ideologia generală și să nu lezeze discursul LGBTQ. Rușii l-au acceptat așa cum era”, a susținut Mega.

Filmul, în care apar inclusiv înjurături la adresa președintelui rus Vladimir Putin, a fost acceptat în festival printr-o excepție.

„A fost greu. Filmul a trecut cu mari dificultăți de procesul de selecție, dar președintele festivalului, Nikita Mihalkov, care este unul dintre uriașii cinematografiei mondiale, a insistat ca filmul nostru să participe, deși ridică probleme politice sensibile și în Rusia”, a spus Mega.

„Am vorbit despre România”

Invitată la festival, echipa filmului „21 de rubini”, a ajuns la Moscova la sfârșitul săptămânii trecute, cu avionul, pe ruta Cluj, Istanbul, Moscova.

Potrivit preotului regizor, la gala de vineri românii au fost căutați chiar de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, iar fotografia acesteia cu preotul Mega a fost taxată în presa românească.

„Dacă m-a abordat, nu era penibil să mi se activeze mecanismele corectitudinii politice și să o evit pe una dintre cele mai cunoscute personalități din lume? Am vorbit despre România, cum nu sunt în stare politicienii noștri să vorbească”, a susținut Ciprian Mega, descriind-o pe Zakharova ca pe o „doamnă foarte deșteaptă” și „un politician cu umor, care slujește idealul țării sale”.

Mega a mai spus că festivalul de film de la Moscova, izolat de lumea occidentală, se bucură de mii de participanți nu doar din țările satelit ale Rusiei, dar și din Europa de Vest. „Sunt aici foarte mulți artiști occidentali. Președintele juriului este finlandezul Fridrik Thor Fridrikson, regizor și producător de film”, a argumentat el.

Toți oamenii lui Putin...

Pe timpul șederii la Moscova, orădenii au un program încărcat, de la vizionări de film și evenimente artistice, până la întâlniri cu reprezentanți ai comunității românești din Rusia sau cu români refugiați aici din calea războiului, precum și cu personalități din lumea artistică și politică, cum ar fi naționalistul rus Leonid Sluțki (foto jos), președintele Partidului Democrat Liberal, care l-a concurat pe președintele rus, Vladimir Putin, ca un candidat de formă, fără a fi, în fond, un opozant al acestuia.

În timpul șederii în Rusia, Mega a vizitat mai multe mănăstiri și chiar a oficiat duminică o Liturghie într-o biserică din Moscova.

Câștigătorii festivalului de film de la Moscova vor fi anunțați vineri în cadrul unei ceremonii de gală.

„Concurența este foarte mare. Sincer, nu știu ce șanse are să câștige filmul nostru”, a mai spus Ciprian Mega.

Un film „sabotat”

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, filmul „21 de rubini”, regizat de preotul orădean, i-a avut în distribuție inclusiv pe actorul american Mickey Rourke, pe Anthony Delon ori Loredana Groza și a fost contestat în România, având în vedere mesajul critic la adresa societății post-decembriste românești „amenințate de corupție, inclusiv în instituiții precum Biserica”.

Vizionarea filmului a fost interzisă în mai multe localități din țară, iar prelații, în frunte cu episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec, chiar personaj interpretat în film, i-au împiedicat pe preoți să vizioneze pelicula.

La cererea publicului, producătorii au anunțat, la jumătatea lunii decembrie, că în perioada 16-22 decembrie pun filmul spre vizionare prin streaming, pe rețeaua Vimeo. Postată pe internet spre vizionare contra-cost, pelicula a rezistat, însă, numai două zile. Din 18 decembrie, pagina de Facebook a filmului și cea de pe site-ul de streaming au fost închise de autori necunoscuți, fără a mai putea fi recuperate.

Nu este pentru prima oară când preotul Mega a participat la Festivalul Internațional de Film de la Moscova.

Filmul "Glasul care strigă în pustie", realizat de Ciprian Mega tot alături de soţia sa, Laura Mega (scenarist şi producător), a câştigat în 2022 premiul criticilor "pentru contribuţia majoră la cinematografia mondială" la cea de a 44-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Moscova.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
O mizerie de regizor
O mizerie de film. Da-i si cu un film porno, ca si ala se vinde. Orice mizerie se vinde. Prinde la idioti, si sunt destui. Orice, bani sa iasa, nenorocitule.
Postat 23 Aprilie 2024, 21:25 de Timi
scotianul, caine sovin, denigrator, plin de ura
Iar ai intrat, cu spume la gura! Exista coruptie si luptam impotriva ei. Sunt o multime de lucruri pozitive in Romania, lucru pe care un idiot fomist ca popa asta nu-l evidentiaza. Caa mai mare coruptie din UE este in Ungaria.
Postat 23 Aprilie 2024, 21:12 de Riviera
cainii fricosi latra, filmul merge mai departe! Succes la toate festivalurile, dar mai ales in salile de cinema!
nu inteleg cum toti habarnistii isi dau cu parerea fara sa fi vazut filmul. da, 21 de rubini este un film al naibii de bun! performanta actoriceasca foarte buna, subiect de film exceptional (probabil 90% dintre cei care au fost la cinema s-au regasit in aceasta poveste dureros de trista, vedem mita, coruptia si abandonul care provoaca tragedii umane zilnic), cadrele filmate in Oradea sunt superbe) Multumim, dle Mega, ca readuceti in cinema acest oras minunat, la prea multi ani distanta de Pistruiatul!), sunetul este foarte bun, exista comunicare dincolo de cuvinte, care transmite emotie la maxim in sala. 3 ore de arta si realitate! E DE FAPT POVESTEA NOASTRA, A TUTUROR, A SOCIETATII NESANATOASE pe care o sustinem inconstient sau cu buna stiinta, neputinciosi sau nepasatori.... cei de jos nu discuta despre film (pentru ca nu-si permit sa dea 30 lei pe bilet si creierul lor de maimuta nu este suficient de dezvoltat psihic, emotional si cognitiv), ci despre regizor. improasca cu noroi, ca doar in mocirla traiesc. altminteri, nu este unul in stare sa scrie cu subiect si predicat cand, unde si cati bani i-au dat domnului Mega. pare greu de crezut, stiu, dar acest preot ignora mafia popeasca locala, nu ia bani nici pentru botez, nunti, parastase, inmormantari, nici in ajun de Boboteaza, cand merge la sfintit casele. exact pe dos de ce scriu iudele tampe din randul comentatorilor, cu mintea afumata de la aburi si prafuri. hotul striga prindeti hotul! “Există un singur lucru în această lume mai rău decât să se vorbească despre tine, iar acesta este să nu se vorbească despre tine.” faptul ca filmul trezeste asa multa revolta si susote din partea fricosilor inseamna ca si-a atins scopul!
Postat 23 Aprilie 2024, 19:22 de scotianu
Hahaha..
Urmeaza un film porno...!Talent mare popica !
Postat 23 Aprilie 2024, 12:03 de grigore
De unde a avut fomistul asta bani pt aceasta caricatura de"film" ?
Romania, Oradea, Bihorul se dezvolta si se modernizeaza cu bani europeni si din tara noastra, in timp ce Rusia nici macar nu vrea sa auda, sa ne returneze tezaurul. E clar cum se intorc astia de la Moscova, de la noul lor model de "libertate", model de "lumina" ?
Postat 23 Aprilie 2024, 00:31 de Riviera
21 de rubini este o BIJUTERIE culturala, intelectuala si vizuala
21 Rubini este un film Capodopera, o Bijuterie de 3 ore a cinematografiei romanesti de dupa 89, alaturi de Moartea Domnului Lazarescu. Regizat cu o inteligenta maxima si satira la superlativ, filmul expune realitatea romaneasca asa cum este ea, dinamica-trista-amuzanta-dureroasa. Publicul tinta o reprezinta cei Inteligenti, Deschisi la minte, EDUCATI si Manierati. fudulia, barfa si prostia merg mana in mana, ceea ce explica prejudecatile din comentarii. *** Filmul trebuie sa revina in cinematografele romanesti Urgent! Corina Moise este exceptionala, Dorel Visan este savuros, la superlativ! *** Intr-o societate indobitocita, Cultura abia poate sa mai razbata. Asta se intampla si acum, pe nedrept, cu acest film. ///// Oameni buni, lasati trufia la o parte (dex: atitudine disprețuitoare și arogantă, plină de mândrie și de înfumurare), mergeti sa vedeti filmul si desteptati-va!
Postat 22 Aprilie 2024, 20:43 de roger
Taxe si impozite
Cate taxe a platit popa Mega in calitate de prestator de servicii religioase ? Plateste taxe pt aceste venituri ? El este si bugetar (primeste salariu de la stat) si prestator de servicii. Ce parere are fiscul de treaba asta ?
Postat 22 Aprilie 2024, 19:05 de TheSolarConnection
Un Iudă autentic, in stilul cel mai pur al mitului biblic
Asta e popa Mega. Am detaliat mai jos.
Postat 22 Aprilie 2024, 18:23 de TheSolarConnection
Piei Satano!
După ce și-a tras beserică cu parcare în curtea spitalului de copii, ca să fie lîngă familiile răposaților el și pompele funebre, lăcomia și trufia l-au dus mai departe: a spălat banii din parastase și înmormîntări într-un film cu actori răsuflați și caută publicitate și vizualizări afișîndu-se în Talpa Iadului cu valeții lui Scaraoțchi...
Postat 22 Aprilie 2024, 18:14 de pupinjuristu
da
din text= "„Filmul nostru este problematic atât pentru propaganda occidentală, cât și pentru narativul rusesc. Vesticii ne-au cerut să cenzurăm filmul, încât să nu deranjeze ideologia generală și să nu lezeze discursul LGBTQ. Rușii l-au acceptat așa cum era”, a susținut Mega.Cand politicul se baga si cenzureaza cultura ....vine dictatura ? de remarcat ca vestul a cenzurat dar ...nu e voie sa spunem ..pentru ca trebuie sa fim corecti din punct de vedere politic ...politicienii mi-au dat sa port niste ochelari roz cica pentru eclipsa ... ma rog , probabil sa nu vad eclipsa care vine sau a venit deja si la umbra careia politicienii fura ...si fura ...
Postat 22 Aprilie 2024, 18:03 de richard
Un Iudă autentic, fomist dupa bani si glorie
Asta e popa Mega. Citez din articol: "În timpul șederii în Rusia, Mega a vizitat mai multe mănăstiri și chiar a oficiat duminică o Liturghie într-o biserică din Moscova". Daca tot se bate cu caramida in piept ca el e cinstit si bla, bla, bla, de ce nu face un film despre minciunile si aberatiile din mitul biblic (vechiul si noul testament) ? Despre inexactitatile si imoralitatile din aceste scrieri, inexactitati care le descalifica, le dezbraca de pretinsul caracter revelat si divin. De ce nu face asta ? De "cinstit" ce e. Umbla si asta dupa "easy money", insetat si infometat de notorietate si bani. Un Iudă autentic.
Postat 22 Aprilie 2024, 17:56 de TheSolarConnection
A.U.R. pe față!
Mega si Vișan sînt cam A.U.R. {se simte și în film dacă ați văzut cumva ”capodopera” popească} așa că nu vă mirați că-și fac poze cu invadatorii.. !!
Postat 22 Aprilie 2024, 15:50 de TanarSiNelinistit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON