URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2023, 14:35

A fost anulată proiecția „21 de rubini” în Marghita: Echipa filmului acuză că primarul a luat decizia, la presiunea protopopului ortodox. Edilul neagă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiecția filmului „21 de rubini” în Marghita, programată duminică la Casa de Cultură, a fost anulată de gazde, iar echipa filmului acuză public că decizia ar fi fost luată de primarul Marcel Sas, la presiunea protopopului ortodox din zonă. Contactat de BIHOREANUL, edilul neagă acuzațiile, pe care le cataloghează drept „inadmisibile”, iar reprezentanții Casei de Cultură au publicat, la rândul lor, o informare potrivit căreia proiecția a fost anulată fiindcă nu se vânduseră destule bilete. 

Lansat recent, filmul „21 de rubini” este scris și regizat de preotul ortodox Ciprian Mega, care slujește la o biserică din Oradea. În lungmetrajul său, acesta se referă și la marile păcate ale bisericii și prezintă un personaj inspirat de episcopul Sofronie Drincec, prezentat la o chermeză.

„Protopopul zonei l-a amenințat...”

Pe pagina de Facebook a filmului „21 de rubini” a fost publicat sâmbătă seara un mesaj către spectatori, în care se detaliează care ar fi fost motivele anulării proiecției programate pentru duminică, de la ora 18, la Casa de Cultură din Marghita. 

Echipa lungmetrajului face acuzații dure, și anume că proiecția nu mai are loc fiindcă primarul ar fi fost „amenințat” că va pierde sprijinul Episcopiei Ortodoxe în alegeri. Amenințarea ar fi fost făcută, potrivit mesajului, de protopopul de Marghita. 

„Dragi Prieteni din Marghita, vă anunțăm cu părere de rău că Primarul localității Dumneavoastră a hotărât anularea proiecției de mâine a filmului «21 de rubini», întrucât protopopul zonei l-a amenințat că va pierde sprijinul Episcopiei Ortodoxe în viitoarea campanie electorală dacă filmul va rula acolo. Când veți vedea filmul, veți înțelege mult mai bine ce-i unește pe acești oameni, însetați de putere, și de ce se tem de acest film parabolă” – este anunțul publicat de echipa filmului. 

Un anunț similar a fost publicat, pe Instagram, de Laura Mega, soția preotului Ciprian Mega, și unul dintre producătorii filmului „21 de rubini”.

Primarul și-a rezervat locuri

Contactat duminică de BIHOREANUL, primarul Marghitei, Marcel Sas (foto), a negat acuzațiile, ba chiar s-a arătat revoltat de ele. Întrebat concret dacă a fost contactat de protopopul ortodox pentru oprirea proiecției, edilul a spus: „Nu! Nu este adevărat nimic! Este inadmisibil acest mesaj, nu știu ce încearcă să facă...”. 

Marcel Sas a precizat, de altfel, că și-a rezervat două locuri la film și plănuia să meargă să-l vadă. Decizia a fost luată, potrivit acestuia, de Casa de Cultură Marghita, în contextul în care s-au vândut puține bilete pentru eveniment. 

Casa de Cultură: Nu s-au vândut destule bilete

Tot duminică, pe pagina Casei de Cultură Marghita a apărut o precizare referitoare la decizia de anulare a proiecției, din cauză că se vânduseră puține bilete. Prețul unui bilet a fost de 30 lei. 

„Stimați producători, scenariști, regizori, actori și alți membri ai echipei de producție, deși dorința de a proiecta acest film în orașul nostru ne-am exprimat-o de la început, ne-am lovit de faptul că până miercuri am avut doar 26 de bilete vândute/rezervate, după cum puteți urmări și în diagrama sălii”, se arată în explicația publicată pe pagina de facebook a Casei de Cultură. 

La eveniment ar fi urmat să asiste și actorul Dorel Vișan, potrivit anunțului inițial. „Faptul că nici Maestrul Dorel Vișan nu a răspuns la apeluri ca să se pună la punct detaliile legate de participarea dânsului la eveniment a fost al doilea lucru care i-a făcut pe cei de la firma de proiecție (n.r. – nu se explică despre ce firmă este vorba) ca să ia în calcul anularea filmului, deoarece dintr-o sală de 320 de locuri să nu reușim să umplem nici măcar 100 dintre ele, riscam să facem un eveniment nereușit, ceea ce nu considerăm că merită acest film”, se mai precizează pe pagina Casei de Cultură. 

Reprezentanții acesteia mai spun și că, pe lângă evenimentul creat pe Facebook pentru promovarea proiecției, aceasta a fost anunțată și duminică, 29 octombrie, la proiecția filmului „Nuntă pe bani”, cu Mircea Bravo, care s-a ținut cu sala plină. 

„Referitor la afirmația că primăria a avut un interes ascuns de a nu proiecta filmul, dorim să vă informăm de faptul că dl. Primar a rezervat 2 locuri încă de săptămâna trecută, când a fost la un film care s-a difuzat cu sala plină, film la începutul căruia am și proiectat trailerul filmului «21 de rubini» și i-am înștiințat și invitat pe cei din sală la film în această duminică.

„Încă odată (!) ne exprimăm regretul de neînțelegerea creată și de faptul că filmul nu a prezentat un interes atât de crescut precum ne-am fi dorit. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă dorim mult spor în activitate”, se încheie mesajul de pe pagina Casei de Cultură. 

Preoții să nu se ducă...

Filmul „21 de rubini” a avut proiecții speciale în multe orașe din țară, inclusiv în Oradea, iar din 3 noiembrie a intrat în cinematografe. 

Lungmetrajul prezintă două povește țesute împreună, prin care regizorul atinge probleme precum corupția în diferitele medii ale societății, inclusiv în biserica ortodoxă. Filmul a fost realizat parțial la Oradea, unde au filmat actori ca Mickey Rourke și Anthony Delon. 

După cum BIHOREANUL a scris, conducerea Episcopiei Ortodoxe a Bihorului şi Oradiei le-a spus preoților bihoreni să nu meargă la film pentru că va părea că-l susțin pe Ciprian Mega, considerat acum un rebel. Mai mult, pentru descurajarea curioşilor, conducerea episcopiei şi-ar fi trimis în fiecare seară câte un reprezentant care să stea la intrarea în Cinematograful Palace, ca să identifice şi să descurajeze preoţii „deviaţionişti”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Umbla si asta dupa bani
Sunt in stare sa produca orice care sa socheze in prima faza, faza in care sa faca bani. El nu pune problema minciunilor dogmelor religioase (problema fundamentala). El inceraca sa o suceasca astfel incat sa scoat parai. Tot un smecher dupa bani e si asta.
Postat 05 Noiembrie 2023, 18:36 de OrbanKula
Sustine filmul propaganda rusa ?
Citeam o recenzie mai serioasa a filmului in care se afirma ca dincolo de evidentierea unor fapte de coruptie clare si a derivei societatii romanesti, filmul insista pe caricaturizarea S.U.A. prin portretizarea foarte exotica a politicii externe in lume, alaturi de ridiculizarea U.E., reflectata prin emisari "cu orientari sexuale nesanatoase". Daca filmul si-a propus sa dezbata si aceste lucruri, e foarte bine, daca insa are o agenda ascunsa, atunci e problematic. Mai ales ca stim ca regizorul e apreciat la Moscova. Sau poate chiar e sincer si mai putin documentat geopolitic si efectiv nu constientizeaza ca nu avem nimic in afara de U.E. si S.U.A. care sa ne protejeze de ostilitatea care se arata la orizont. Cred ca singura intrebare relevanta la care regizorul ar trebui sa raspunda in privinta filmului e aceasta "crede ca ar fi necesar sa ne ducem traiul prin noi insine sau prin aderarea la setul de valori rusesti si sa renuntam la U.E. si S.U.A." ? Si va rog, nu categorizati ce am scris ca fiind indreptat impotriva regizorului, ca fiind sustinut de mai stiu eu ce organizatie. E doar o nedumerire sincera.
Postat 05 Noiembrie 2023, 17:14 de parker
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON