URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
28 Aprilie 2024, 11:17

Ce spune Episcopia Ortodoxă a Oradiei despre vizita preotului Mega la Moscova: „Gestul său umbrește statutul său de preot”

Ce spune Episcopia Ortodoxă a Oradiei despre vizita preotului Mega la Moscova: „Gestul său umbrește statutul său de preot” În filmul „21 de rubini”, episcopul Sofroniu se ghiftuiește la o masă plină de bucate, se îmbată și cere lăutarilor să-i cânte „Radu mamii”, explicând că Radu „m-a chemat când eram acasă”. Scena indică direct către episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie, cu nume de laic Radu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopia Ortodoxă a Oradiei îngroașă rândurile celor care îl critică pe preotul-regizor Ciprian Mega, paroh al Bisericii Sf. Spiridon din Oradea, pentru vizita făcută la Moscova, unde a participat la un festival de film și s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin.

La solicitarea redacției PressOne, care a publicat un articol despre preotul orădean, pelicula „21 de rubini” și vizita controversată în capitala Rusiei, Biroul de Presă al Episcopiei Oradiei a transmis că Ciprian Mega nu a avut acordul „din partea Chiriarhului locului, nici pentru realizarea filmului și nici pentru promovarea acestuia”.

Pare însă lesne de înțeles că un asemenea acord ar fi fost imposibil de cerut și de primit, dat fiind că în pelicula „21 de rubini” este interpretat inclusiv episcopul ortodox Sofronie, prezentat ca un prelat participant la o chermeză, unde se ghiftuiește și se îmbată.

Totodată, Episcopia Ortodoxă a Oradiei arată că gestul lui Mega îi umbrește statutul, atingând și sfera sensibilă a geopoliticii actuale.

„Este cât se poate de limpede, demnitatea sacramentală de preot nu poate fi suspendată temporar sau asumată selectiv în funcție de interesele personale. De aceea, este exclusă de logica rânduielii bisericești varianta de a fi mers la Moscova doar în calitatea sa de regizor cineast sau de persoană privată. Gestul său umbrește astfel statutul său de preot, acțiunile sale depășind cu mult cadrele misiunii Bisericii și atingând sfera foarte sensibilă și tensionată a geopoliticii actuale provocată de războiul de agresiune purtat împotriva Ucrainei”, a transmis Episcopia, potrivit PressOne.

Merită precizat că, deocamdată, nu se cunosc amănunte privind întâlnirea lui Mega cu Putin. Dezvăluită de controversatul personaj pro-rus Cozmin Gușă, și confirmată de preotul orădean pentru BIHOREANUL, întâlnirea a avut loc vineri. Preotul regizor a fost invitat de Putin personal și a participat singur la întâlnirea care a durat circa 20 de minute, în condiții de maximă siguranță.

În ultima săptămână, preotul orădean Ciprian Mega a fost criticat vehement de reprezentanții Patriarhiei și de societatea civilă, pentru că, alături de actorul Dorel Vișan, a participat la Festivalul Internațional de Film de la Moscova.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Acelasi aluat
Nu umbreste statutul lui de preot, ci il confirma din plin!! preotii au o inclinatie naturala spre autoritarism, sint innebuniti dupa dictatori, fățarnici, lipsiti de empatie, ahtiati dupa putere si dupa bani... Intre Mega si episcopia lu' peste nu-i decit o singura diferenta - ăia sint grupati si organizati, pe cind el a fluierat in biserica si acum e singur... In rest sint profund identici, cred in aceleasi ''valori'', ii doare la fell de tare in cur de prostimea de la slujbe! Cine e facut din alt aluat nu se face popa!! Asa ca fiti vigilenti, nu cadeti in plasa BOR si a tristei episcopii!!!
Postat 28 Aprilie 2024, 20:11 de TanarSiNelinistit
Vă recomand
Interviul lui Mega pentru Europa liberă https://romania.europalibera.org/a/dorel-visan-ciprian-mega-festival-film-moscova/32918823.html
Postat 28 Aprilie 2024, 19:44 de CivisUlpianum
Dati-l afara!
Dupa cum s-a si vazut, asta se face frate si cu dracu' numai sa se vada cu sacii plini, urcati in caruta. S-a dus sa ne denigreze tara tocmai in fieful lui Putin. Rusii nici nu vor sa auda de tezaurul pe care ni l-au furat. Ei declara ca nu exista nici un tezaur al Romaniei in Rusia!
Postat 28 Aprilie 2024, 17:31 de Riviera
who the f.. is mega?
Ba da’ mai lăsați-ne cu acest nimeni și cu filmul vieții, nu interesează pe nimeni nici de mega, nici de patriarhie… NU NE PASĂ! Vă puteți opri amu’…
Postat 28 Aprilie 2024, 15:11 de mr_right
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON