URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Mai 2024, 13:15

Astra Zeneca retrage de pe piață vaccinul anti Covid, folosit inclusiv în România

Astra Zeneca retrage de pe piață vaccinul anti Covid, folosit inclusiv în România foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

AstraZeneca își retrage vaccinul anti Covid-19 de pe piața internațională. Motivul invocat de companie este un „surplus de vaccinuri actualizate disponibile” care vizează noi variante ale virusului. Demersul vine, însă, la câteva săptămâni după ce compania a recunoscut pentru prima dată că vaccinul prezintă riscul unui efect secundar rar, dar grav, cunoscut sub numele de tromboză cu trombocitopenie.

Conform unui comunicat citat de G4Media.ro, Astra Zeneca a precizat că a luat decizia de retragere a Vaxzevria deoarece în prezent pe piață există o varietate de vaccinuri mai noi disponibile care au fost adaptate noilor variante de Covid-19.

„Deoarece între timp au fost dezvoltate mai multe variante ale vaccinului COVID-19, există un surplus de vaccinuri actualizate disponibile”, a declarat compania, adăugând că acest lucru a dus la o scădere a cererii pentru Vaxzevria, care nu mai este fabricat sau furnizat.

Astfel, pe 7 mai, Agenția Europeană pentru Medicamente a emis o notificare oficială conform căreia vaccinul nu mai este autorizat pentru utilizare.

Presa britanică scrie că producătorul de medicamente anglo-suedez a recunoscut anterior, în documente judiciare, că vaccinul provoacă efecte secundare precum formarea de cheaguri de sânge şi scăderea numărului de trombocite.

De altfel, solicitarea firmei de retragere a vaccinului a fost făcută pe 5 martie şi a intrat în vigoare pe 7 mai.

HotNews.ro amintește că mai multe țări au oprit deja furnizarea vaccinului.

„Deși s-a dovedit a fi în general sigur și eficient, potrivit experților, vaccinul a prezentat riscul unui efect secundar rar, dar grav, cunoscut sub numele de tromboză cu trombocitopenie sau TTS. Acest sindrom rar a apărut la aproximativ două-trei persoane din 100.000 care au fost vaccinate cu Vaxzevria”, scrie HotNews.ro. 

Sindromul de tromboză cu trombocitopenie provoacă cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite și necesită tratament și investigații de specialitate.

Potrivit relatărilor presei, 51 de cereri de despăgubire au fost depuse la Înalta Curte din Londra, în care victimele și familiile lor solicită despăgubiri de aproximativ 125 de milioane de dolari.

Pe de altă parte, specialiștii menționează că nu trebuie uitat faptul că vaccinul anti Covid a salvat foarte multe vieți prin administrare.

De altfel, Astra Zeneca susține, invocând „estimări independente”, că prin administrarea vaccinului, „peste 6,5 milioane de vieți au fost salvate numai în primul an de utilizare și peste 3 miliarde de doze au fost furnizate la nivel mondial”.

Cea mai recentă recomandare privind vaccinul împotriva Covid-19 emis de Organizația Mondială a Sănătății în aprilie preciza că vaccinurile Covid-19 ar trebui să vizeze linia JN.1 a virusului, care înlocuiește variantele existente din linia XBB.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Hopaaa...
O știre întârziată cu vreo 3-4 ani. Cât de mult lăudau autoritățile și ebihoreanul acest vaccin "științific" domle, calculat cu intregrale și derivate, cu matrici și alte cele. Cât pe-aci să ne șteargă conturile și să ne dea și la miliție cu CNP cu tot. Cum se face că doar conspiraționiștii domle, acești răi ai societății, au fost singurii care au spus adevărul și au fost cei mai bine informați și s-au ferit de chinezăriile astea produse pe genunchi de patronii din Bigpharma? Dar nu disperați, și așa, chiar dacă citesc această știre, vaccinații oricum nu-și pierd credința că vaccinul a fost "sigur și eficient". La fel ca și Ebihoreanul! Să nu uităm și de domnul Bolojan. Bineinteles că a fost, că așa au zis tovarășii de sus. Ăia care au dus datoria publică la 50% din PIB. Pentru binele României și românilor. Așa orice poate guverna, cu banii pe caiet. De ce să pornești investiții, mai bine bagii banii în consum. După ce să produci, nu mai bine iei bani imprumut și stai flexat că plătesc oricum nepoții? Lasă că produc polonezii, ungurii etc. Măcar la noi să fie un fel de țară terasieră, cu mese și scaune. Andreea ai legătura!
Postat 08 Mai 2024, 22:22 de georgemarian
La câte procese de daune are AstraZeneca, urmează falimentul.
Johhonson&Johnson a retras vaccinul din mers, ca să rămână în umbra crimelor ... doar Pfeizer+Biontech (USA+D) se cramponează și insistă că OMS, CDC, FDA și FEA le-a dat voie să omoare oameni, urmare efectelor "benefice" ale vaccinului asupra propagării exponențiale a cancerului, trombozelor și bolilor de inimă.
Postat 08 Mai 2024, 17:43 de KP
experimentul covid
cine a participat la macabrul experiment al vaccinului anti covid,si a murit,sau a suferit severre reactii adverse,cum se va putea adresa instantei?
Postat 08 Mai 2024, 13:51 de florea
Ce vorbiți ma....
Vaccinul e sigur o spun autoritățile, doctorii toată lumea, sunteți voi antivacinisti, reduși și alte invective în rest doar supoziții și mai primiți și tichete și tombola pe deasupra..
Postat 08 Mai 2024, 13:35 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON