URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Mai 2024, 13:00

Avem cu cine face Oradea Mare?

Avem cu cine face Oradea Mare? (foto: Facebook - Visit Oradea, credit: Bogdan Mustatea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.

A venit vremea, însă, pentru nişte proiecte strategice care nu se vor putea realiza decât cu aportul tuturor partidelor, indiferent de ponderea pe care o vor avea după alegeri. La fel cum în anii 90 toate partidele şi-au dat mâna pentru a semna pactul de la Snagov, cel care a trasat drumul României spre UE şi NATO, n-ar strica să avem şi în Bihor o astfel de concordie.

Cum nevolnica clasă politică dâmboviţeană nu va fi în stare niciodată să facă o reformă administrativă, va trebui s-o facem pe plan local, în baza legilor actuale. Aşa că Oradea poate deveni cu adevărat Mare numai dacă toţi politicienii bihoreni sunt de acord să dea undă verde acestui proiect, care apoi, evident, să fie votat de oameni.

Un oraş pe la un sfert de milion de locuitori devine relevant la nivel naţional şi interesant pentru investitorii străini, dar pentru asta trebuie să fie de acord şi UDMR-ul. Cred că şi transformarea Facultăţii de Medicină în Universitate de sine stătătoare ar da un impuls dezvoltării acesteia, iar aici PSD-ul are un cuvânt important de spus.

A venit vremea să fim mai atenţi la detalii, la calitatea vieţii, la investiţiile în capitalul uman, care să valorifice din plin infrastructura nou creată. De cum vor şti politicienii locali să gestioneze noile provocări depinde bunăstarea tuturor, dar pentru asta ar trebui să se aşeze împreună la masă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
da, mici dezvoltari, crestere pas cu pas a densitatii
nu doar un mega-proiect Prima de 8 blocuri izolat aici si acolo, ci prin tot orasul, sa vedem cum mici dezvoltatori locali ca isi adauga un etaj la casa si o transforma in triplex cu 3 familii in 3 apartamente. PUG trebuie sa permita mai mult spatiu construit, mai inalt, utilizare a terenului mai densa, sa nu faci doar 150 m2 locuibili pe parcela de 500 m2, asta ar insemna ca interzici orice cu etaj. Avem si multi alti dezvoltatori locali, mici, in afara de mega-proiecte in mana unei singure firme. Orice proprietar de casa din Onestilor, Mestesugarilor, Lapusului, Barcaului sau de pe Evreilor Deportati, Decebal (chiar e axa circulata, nu strada ingusta, de 100m care da in infundatura, ci bulevard larg, cu autobuz/tramvai, si totusi plin de case, idem pe Cantemir), ori Calea Clujului, Gradinarilor, Razboieni, Seleusului, Zweig, muntele Gaina, Puscariu, Horea, Podgoria, Facliei, Ec. Teodoroiu, Stefan cel Mare, Olimpiadei, Lacu Rosu, Calea Bihorului, Matei Corvin, Densusianu, Ibsen, Vladeasa, Goga, Nojoridului, Ciheiului, Liszt Ferencz: ar trebui sa aibe dreptul sa faca un bloc mic, P+2 precum cel de langa Novambient (pe Mestesugarilor) or spalatoria auto Risa. Toate astea de buna voie, fara exproprieri! Si nu zic bloc de 10 etaje inconjurat de case, dar daca este deja bloc de 4 etaje cu case pe 2 laturi, iar una dintre case vrea sa devina bloc cu 5 etaje, atunci deja se invecineaza cu un bloc, nu e "intre case", chiar daca pe cealalta latura se invecineaza cu alta casa. Deja iti vede curtea cel de la etajul 4 oricum, nu se schimba nimic.
Postat 08 Mai 2024, 23:33 de unu
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Oradea a avut si are oameni de marcă, problema e ca tu nu te încadrezi, și implicit propaganda, in rest e bine la Oradea.
Postat 08 Mai 2024, 21:40 de Sandu2100
@unu
Ce vrei unu? Vrei blocuri in locul caselor? Pentru cine vrei nlocuri cat populatia scade si nu atrage populatie orasul? Si cat timp invesitorii dau salarii minime si orasul e plin de muncitori necalificati
Postat 08 Mai 2024, 12:20 de vasi13
Nu.
Oradea nu a avut niciodata oameni cu adevarat educati care sa o faca mare. Nici pe vremea lui Ceausescu nu a avut, nici retea de gaz nu au bagat, pe cand toate orasele din tara aveau gaz, de atunci s-a vazut ce fel de conducatori a avut orasul. Acum nici asa
Postat 08 Mai 2024, 10:21 de vasi13
trebuie tineret, trebuie edicat, sustinem la comun.
Atragerea de populatie vine si cu scumpirea imobiliarelor: ceea ce e bine daca iti vinzi apartamentul in oras sa iti faci o casa in Salard. Dar e rau ptr tineret ca sa inceapa o familie. Asa ca trebuie sa previi scumpirea imobiliarelor, si asata o faci prin densificare, lasand orice MIC dezvoltator LOCAL sa vina cu mici proiecte de blocuri (nu doar care), mai inalte cu 2 etaje decat cele vecine (chiar daca blocul vecin deja existent se invecineaza si cu o casa)! Daca visam oras de 300 mii locuitori si doar din case are nevoie de bulevarde cu 5 benzi pe sens ca sa faci naveta la lucru, sau de transport public falimentar intre case, ca dureaza 3 ore sa ajungi pana in statie, sau face statii in fata fiecarei case ca dureaza drumul mai mult decat pe jos! ...Chiar si alipirea a 7 sate ar trebui sa aduca "bunastare si bani la salar" INDIRECT (si greu de masurat), daca aceasta alipire atrage noi investitori in economie. Revenind la Centura de Nord e ptr ca cei din Fughiu si Osorhei sa ajunga in Biharea si Paleu, sau la autostrada M4, asa ca majoritatea celor din Fughiu chiar vor centura mai aproape, si nu la Burzuc, Brusturi sau Padurea Neagra, or la Ineu cu Salard. Noua centura CHIAR TREBUIE SA CONECTEZE Podgoria, Doja si DC37, DJ767F, DN19 si sa fie o noua axa de dezvoltare a terenurilor din nordul orasului, punandu-le in valoare.
Postat 07 Mai 2024, 18:46 de unu
Aici duce politica facuta pe criteriul etnic
Am mai spus ca este daunator un asemena mod de a face politica. Ii intreseaza asta pe racii udemeristi sau pe cei ai lui csiomortany ? Votantii lor nu folosesc aceeasi infrastructura ? Nu beneficiaza de aceleasi investitii ? Pe votantii respectivi nu-i intereseaza altceva in afara de ce le spun politicienii unguri ?
Postat 07 Mai 2024, 18:40 de Riviera
Mare si proasta.
Mai intai sa atraga populatie . In 1993 avea 235mii locuitori, acum.are 183mii. O sa zica ca au iesit in ZMO, . Bun zona metropolitana in 1993 avea vreo 255mii locuitori, acum are 230mii. Oricum o luam fara crestere de populatie nu rezolvi nimic. Trebuie atras tineret educat. Inca in Oradea tinerii pleaca, raman batranii. Ce conteaza ca mai lipim 7 sate la oras, exact ca Rusia ce nu satura sa ia teritorii. Va aduce ceva bunastare sau bani la salar de mai lipim 7 sate?
Postat 07 Mai 2024, 16:31 de sanduivanov
Bun editorialul! Pe un alt subiect insa cu reclamele USR
Ei inteleg ca daca centura trece prin Ineu, nu merge nimeni pe ea, ca deja e mai aproape DN1P decat centura ORASULUI, centura trebuie sa conecteze strazi importante, colectoare locale. Cine sta pe Gh Doja, Podgoria, principala din Fughiu, se putea astepta dintotdeauna ca strada e o artera mai importanta si se va extinde, si va creste traficul. Daca nu se asteptau la asta, e pe umerii lor…
Postat 07 Mai 2024, 15:42 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON