URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 07 MAI 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Veștile bune sunt rare și de obicei nu prea se împlinesc. Președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, clocea de mult să mute Grădina Zoologică din Oradea în pădurile Felixului, spre desfătarea turiștilor care nu prea au ce face în timpul petrecut prin stațiune. Prețul este o centură nou-nouță care să ducă traficul uriaș de beiușeni direct în cartierele Oradiei, fără să mai polueze stațiunea.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu, titlul nu e o glumă! Dacă Sandu Lungu, carismaticul luptător care a pus Bihorul pe hartă cu pumnul său necruţător şi dimensiunile sale respectabile, s-a pus în fruntea unei "armate" de protestatari cu care a bătut străzile Oradiei, dacă a pus mâna pe megafon pentru a se adresa mulţimii, asemenea unui lider politic, nu e de glumă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ştiţi bancul cu olteanul care, când nu are ce face, se dezbracă şi îşi păzeşte hainele? Aşa şi Guvernul nostru, de parcă n-ar fi avut atâtea alte lucruri de făcut, serioase, s-a apucat să dea săptămâna trecută o Ordonanţă menită, cică, să "debirocratizeze activitatea în cadrul microîntreprinderilor". Concret, firmele cu până la 9 angajaţi nu mai sunt obligate să aibă fişa postului pentru aceştia şi nici regulament intern...
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Aşa cum unii au nevoie să iubească, alţii simt nevoia lăuntrică de a urî. Pentru ei ura este propulsorul lumii. Ura îi ridică din pat, îi trimite la muncă, le dictează relaţiile sociale, îi face să deschidă gura, le dictează discursul şi le modelează minţile. Nefericiţi, suferinzi, chiar dacă nu ştiu asta, demni de compasiune, "urâtorii" îşi găsesc validarea prin intensitatea dezaprobării pentru ceilalţi. Preferabil pentru toţi ceilalţi.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Veţi merge în vacanţă vara aceasta?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 12 aprilie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat una dintre cele mai discutabile decizii din întreaga sa istorie. Într-o decizie obligatorie, pronunţată în recurs în interesul legii, Instanţa Supremă a stabilit că "instanţa de judecată învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale formulate împotriva unui proces-verbal de contravenţie prin care s-a aplicat sancţiunea complementară a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, NU are posibilitatea să examineze proporţionalitatea acestei sancţiuni complementare".
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul medicamentos al ulcerului duodenal are 4 obiective majore: ameliorarea durerii, accelerarea procesului de vindecare a leziunii ulceroase, prevenirea recăderilor şi a complicaţiilor.

Mircea Chirilă

director

Mircea Chirilă s-a născut la 19 octombrie 1957 la Oradea. A absolvit Liceul de Construcții Mașini din Oradea. Este absolvent al Facultății de Electrotehnică, secția Energetică, din cadrul Institutului Politehnic Traian Vuia Timișoara. A lucrat ca inginer, de la repartiție, în anul 1983, până în 1996, la Întreprinderea Metalica Oradea, de unde a plecat pentru a se dedica 100% jurnalismului.

Primele articole umoristice le-a trimis în februarie 1990 la săptămânalul Gazeta de Vest, unde începe o colaborare ce se va întinde pe toată durata existenței publicației.

A înființat în 1992 revista Zvon Press împreună cu Ovidiu Pascu și Alexandru Sereș, o publicație de umor care își încetează apariția în 1993, după zece apariții. A colaborat cu BN Direct, ziar de limbă română editat de Bihari Naplo.

În 1993, a început colaborarea zilnică cu Jurnalul de dimineață condus de Narcis Fekete și din 1995 cu Jurnal bihorean, unde conducerea era asigurată de Olimpiu Olar. A scris o rubrică zilnică intitulată „Butoiu’ cu mămăligă”, semnată inițial cu pseudonimul David Albu.

În 1996 a devenit director adjunct la Jurnalul bihorean. Timp de 7 ani a scris peste 2.200 de editoriale, în care trata cu umor temele principale ale zilei. A mai colaborat și la Noua Gazetă de Vest, publicație condusă de Dumitru Chirilă, și la diverse emisiuni de la Radio Sonvest, iar mai apoi de la Radio Transilvania.

A activat și la televiziunile locale, mai întâi la TVO-ul lui Nicolae Moranciu. În 1996 a început colaborarea cu Pro Tv Oradea cu o rubrică zilnică intitulată „Pe vârful limbii”. A mai colaborat cu Antena 1, TVS, TTV și, în perioada 2012-2018, cu Digi 24 Oradea, fiind invitat permanent la emisiunea „Vocile Bihorului”, moderată de Octavian Haragoș.

În 2000, a părăsit Jurnal bihorean cu o parte din echipa redacțională, pentru a fonda săptămânalul Bihoreanul, editat de trustul Media Pro al magnatului Adrian Sârbu. Din 2000 până în 2002 a fost redactor șef, după care a deținut funcția de director. Continuă să scrie editoriale sub titlul de Folclor de Bihor, precum și alte rubrici cum ar fi Premiile lui Bihorel și Jurnal de Bihorel.

În 2009, când săptămânalul Bihoreanul a ieșit de sub tutela trustului lui Adrian Sârbu, a devenit antreprenor în domeniul presei. În mediul online postează articole pe site-ul www.eBihoreanul.ro și pe ”Blogul lui Bihorel”: www.bihorel.ro.

Pamfletar redutabil, cu un umor tonifiant, ce răzbate din toate textele sale jurnalistice, Mircea Chirilă a organizat, începând din anul 2000, mai multe Gale ale Premiilor lui Bihorel, evenimente mondene de mare impact în comunitatea bihoreană, pe care le-a însuflețit cu spontaneitatea de invidiat.

De altfel, în perioada 1998-2009 s-a remarcat și ca textier pentru spectacole de revistă la teatrele din Oradea, Deva, Satu Mare și Baia Mare.

Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști (UZP).

Este căsătorit și are doi copii.

Toate articolele scrise de Mircea Chirilă

Contact

mircea.chirila@bihormedia.ro

0744360774

Mircea Chirilă

Mircea Chirilă

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0881 RON
  • 1 EUR = 4.9266 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON