URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 28 IULIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă, prin absurd, de mâine s-ar închide toate Ministerele și Agențiile din București, în mai puțin de doi ani PIB-ul României s-ar dubla. Pentru că, în mare măsură, munca birocraților se rezumă exclusiv la a-și păstra privilegiile. Iar dacă de mâine s-ar desființa toate Consiliile de Administrație la companiile de stat, jumătate dintre muzele de partid ar muri de foame și un sfert din activ ar ajunge să trăiască din alocațiile copiilor.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu-i prima oară când Bolojan vrea să rezolve probleme gingașe cu metode... inginerești. Ideea trecerii actorilor și instrumentiștilor pe contracte de muncă pe durată determinată, pentru „eficientizarea” actului cultural, reflectă un reflex al stilului managerial cu iz dictatorial care l-a făcut celebru - dar, fără îndoială, și eficient - pe fostul edil al Oradiei.
Zic şi eu
Adrian Cris
Sub conducerea lui Ilie Bolojan, căruia mai-marii partidului îi laudă performanţele obţinute ca primar al Oradiei şi, mai nou, ca preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, organizaţia PNL va fi cea mai numeroasă la Congresul partidului din 25 septembrie. În ciuda ofertelor şi promisiunilor pe care precis i le-au făcut, Bolojan s-a ferit să-şi declare sprijinul pentru unul dintre cei doi candidaţi la şefie, premierul Florin Cîţu şi actualul deţinător al funcţiei, Ludovic Orban.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Când am văzut ştirea cu elicopterul aterizat forţat în Bucureşti, am ştiut că va urma o avalanşă de glume pe subiect. Accesul rapid la informaţie, obligaţia de a avea o părere despre orice şi uşurinţa de exprimare individuală în spaţiul public au făcut ca elicopterul acela ghinionist să plonjeze direct într-o mare de glume şi miştouri. O să ziceţi că nu doar noi am fost, că şi Ambasada Suediei a comis-o. Staţi liniştiţi, şi acolo e tot un om la butoane, poate chiar românaş de-al nostru.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Zborurile externe au fost reluate pe Aeroportul din Oradea. Ce părere aveţi despre destinaţiile operate de Ryanair (Milano, Bologna, Londra, Dusseldorf)?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
După 2 ani în care nu s-au organizat concursuri de admitere în magistratură, recent situaţia a fost deblocată şi se aşteaptă anunţurile oficiale pentru reluarea acestora. În concret, în urmă cu aproximativ 2 ani, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile legale care reglementau concursurile de intrare în magistratură, pe motiv că toate condiţiile de accedere erau prevăzute în regulamentele Consiliului Superior al Magistraturii, şi nu în lege.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.

Mircea Chirilă

director

Mircea Chirilă s-a născut la 19 octombrie 1957 la Oradea. A absolvit Liceul de Construcții Mașini din Oradea. Este absolvent al Facultății de Electrotehnică, secția Energetică, din cadrul Institutului Politehnic Traian Vuia Timișoara. A lucrat ca inginer, de la repartiție, în anul 1983, până în 1996, la Întreprinderea Metalica Oradea, de unde a plecat pentru a se dedica 100% jurnalismului.

Primele articole umoristice le-a trimis în februarie 1990 la săptămânalul Gazeta de Vest, unde începe o colaborare ce se va întinde pe toată durata existenței publicației.

A înființat în 1992 revista Zvon Press împreună cu Ovidiu Pascu și Alexandru Sereș, o publicație de umor care își încetează apariția în 1993, după zece apariții. A colaborat cu BN Direct, ziar de limbă română editat de Bihari Naplo.

În 1993, a început colaborarea zilnică cu Jurnalul de dimineață condus de Narcis Fekete și din 1995 cu Jurnal bihorean, unde conducerea era asigurată de Olimpiu Olar. A scris o rubrică zilnică intitulată „Butoiu’ cu mămăligă”, semnată inițial cu pseudonimul David Albu.

În 1996 a devenit director adjunct la Jurnalul bihorean. Timp de 7 ani a scris peste 2.200 de editoriale, în care trata cu umor temele principale ale zilei. A mai colaborat și la Noua Gazetă de Vest, publicație condusă de Dumitru Chirilă, și la diverse emisiuni de la Radio Sonvest, iar mai apoi de la Radio Transilvania.

A activat și la televiziunile locale, mai întâi la TVO-ul lui Nicolae Moranciu. În 1996 a început colaborarea cu Pro Tv Oradea cu o rubrică zilnică intitulată „Pe vârful limbii”. A mai colaborat cu Antena 1, TVS, TTV și, în perioada 2012-2018, cu Digi 24 Oradea, fiind invitat permanent la emisiunea „Vocile Bihorului”, moderată de Octavian Haragoș.

În 2000, a părăsit Jurnal bihorean cu o parte din echipa redacțională, pentru a fonda săptămânalul Bihoreanul, editat de trustul Media Pro al magnatului Adrian Sârbu. Din 2000 până în 2002 a fost redactor șef, după care a deținut funcția de director. Continuă să scrie editoriale sub titlul de Folclor de Bihor, precum și alte rubrici cum ar fi Premiile lui Bihorel și Jurnal de Bihorel.

În 2009, când săptămânalul Bihoreanul a ieșit de sub tutela trustului lui Adrian Sârbu, a devenit antreprenor în domeniul presei. În mediul online postează articole pe site-ul www.eBihoreanul.ro și pe ”Blogul lui Bihorel”: www.bihorel.ro.

Pamfletar redutabil, cu un umor tonifiant, ce răzbate din toate textele sale jurnalistice, Mircea Chirilă a organizat, începând din anul 2000, mai multe Gale ale Premiilor lui Bihorel, evenimente mondene de mare impact în comunitatea bihoreană, pe care le-a însuflețit cu spontaneitatea de invidiat.

De altfel, în perioada 1998-2009 s-a remarcat și ca textier pentru spectacole de revistă la teatrele din Oradea, Deva, Satu Mare și Baia Mare.

Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști (UZP).

Este căsătorit și are doi copii.

Toate articolele scrise de Mircea Chirilă

Contact

mircea.chirila@bihormedia.ro

0744360774

Mircea Chirilă

Mircea Chirilă

Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1766 RON
  • 1 EUR = 4.9194 RON
  • 1 HUF = 0.0136 RON