URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Mircea Chirilă

director

Mircea Chirilă s-a născut la 19 octombrie 1957 la Oradea. A absolvit Liceul de Construcții Mașini din Oradea. Este absolvent al Facultății de Electrotehnică, secția Energetică, din cadrul Institutului Politehnic Traian Vuia Timișoara. A lucrat ca inginer, de la repartiție, în anul 1983, până în 1996, la Întreprinderea Metalica Oradea, de unde a plecat pentru a se dedica 100% jurnalismului.

Primele articole umoristice le-a trimis în februarie 1990 la săptămânalul Gazeta de Vest, unde începe o colaborare ce se va întinde pe toată durata existenței publicației.

A înființat în 1992 revista Zvon Press împreună cu Ovidiu Pascu și Alexandru Sereș, o publicație de umor care își încetează apariția în 1993, după zece apariții. A colaborat cu BN Direct, ziar de limbă română editat de Bihari Naplo.

În 1993, a început colaborarea zilnică cu Jurnalul de dimineață condus de Narcis Fekete și din 1995 cu Jurnal bihorean, unde conducerea era asigurată de Olimpiu Olar. A scris o rubrică zilnică intitulată „Butoiu’ cu mămăligă”, semnată inițial cu pseudonimul David Albu.

În 1996 a devenit director adjunct la Jurnalul bihorean. Timp de 7 ani a scris peste 2.200 de editoriale, în care trata cu umor temele principale ale zilei. A mai colaborat și la Noua Gazetă de Vest, publicație condusă de Dumitru Chirilă, și la diverse emisiuni de la Radio Sonvest, iar mai apoi de la Radio Transilvania.

A activat și la televiziunile locale, mai întâi la TVO-ul lui Nicolae Moranciu. În 1996 a început colaborarea cu Pro Tv Oradea cu o rubrică zilnică intitulată „Pe vârful limbii”. A mai colaborat cu Antena 1, TVS, TTV și, în perioada 2012-2018, cu Digi 24 Oradea, fiind invitat permanent la emisiunea „Vocile Bihorului”, moderată de Octavian Haragoș.

În 2000, a părăsit Jurnal bihorean cu o parte din echipa redacțională, pentru a fonda săptămânalul Bihoreanul, editat de trustul Media Pro al magnatului Adrian Sârbu. Din 2000 până în 2002 a fost redactor șef, după care a deținut funcția de director. Continuă să scrie editoriale sub titlul de Folclor de Bihor, precum și alte rubrici cum ar fi Premiile lui Bihorel și Jurnal de Bihorel.

În 2009, când săptămânalul Bihoreanul a ieșit de sub tutela trustului lui Adrian Sârbu, a devenit antreprenor în domeniul presei. În mediul online postează articole pe site-ul www.eBihoreanul.ro și pe ”Blogul lui Bihorel”: www.bihorel.ro.

Pamfletar redutabil, cu un umor tonifiant, ce răzbate din toate textele sale jurnalistice, Mircea Chirilă a organizat, începând din anul 2000, mai multe Gale ale Premiilor lui Bihorel, evenimente mondene de mare impact în comunitatea bihoreană, pe care le-a însuflețit cu spontaneitatea de invidiat.

De altfel, în perioada 1998-2009 s-a remarcat și ca textier pentru spectacole de revistă la teatrele din Oradea, Deva, Satu Mare și Baia Mare.

Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști (UZP).

Este căsătorit și are doi copii.

Toate articolele scrise de Mircea Chirilă

Contact

mircea.chirila@bihormedia.ro

0744360774

Mircea Chirilă

Mircea Chirilă

Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON