URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 06 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Printre miturile perpetuate la nesfârşit despre poporul nostru drag şi nepereche, cel al îndemânării şi priceperii la treburile practice este în Top 3. Suntem harnici ca nimeni alţii, ne pricepem la orice şi găsim soluţii geniale de evitare a soluţiilor din manuale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Cu mai mult de un deceniu în urmă, stabileam cu redacţia BIHOREANULUI apariţia în cadrul săptămânalului a unei rubrici intitulate sugestiv "Avocatul bihoreanului". De atunci şi până astăzi, aproape în fiecare săptămână, la început doar în ziar, iar odată cu dezvoltarea segmentului online şi în mediul virtual, am scris despre subiecte din mediul juridic despre care am apreciat că sunt de interes pentru publicul larg.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").

Mircea Chirilă

director

Mircea Chirilă s-a născut la 19 octombrie 1957 la Oradea. A absolvit Liceul de Construcții Mașini din Oradea. Este absolvent al Facultății de Electrotehnică, secția Energetică, din cadrul Institutului Politehnic Traian Vuia Timișoara. A lucrat ca inginer, de la repartiție, în anul 1983, până în 1996, la Întreprinderea Metalica Oradea, de unde a plecat pentru a se dedica 100% jurnalismului.

Primele articole umoristice le-a trimis în februarie 1990 la săptămânalul Gazeta de Vest, unde începe o colaborare ce se va întinde pe toată durata existenței publicației.

A înființat în 1992 revista Zvon Press împreună cu Ovidiu Pascu și Alexandru Sereș, o publicație de umor care își încetează apariția în 1993, după zece apariții. A colaborat cu BN Direct, ziar de limbă română editat de Bihari Naplo.

În 1993, a început colaborarea zilnică cu Jurnalul de dimineață condus de Narcis Fekete și din 1995 cu Jurnal bihorean, unde conducerea era asigurată de Olimpiu Olar. A scris o rubrică zilnică intitulată „Butoiu’ cu mămăligă”, semnată inițial cu pseudonimul David Albu.

În 1996 a devenit director adjunct la Jurnalul bihorean. Timp de 7 ani a scris peste 2.200 de editoriale, în care trata cu umor temele principale ale zilei. A mai colaborat și la Noua Gazetă de Vest, publicație condusă de Dumitru Chirilă, și la diverse emisiuni de la Radio Sonvest, iar mai apoi de la Radio Transilvania.

A activat și la televiziunile locale, mai întâi la TVO-ul lui Nicolae Moranciu. În 1996 a început colaborarea cu Pro Tv Oradea cu o rubrică zilnică intitulată „Pe vârful limbii”. A mai colaborat cu Antena 1, TVS, TTV și, în perioada 2012-2018, cu Digi 24 Oradea, fiind invitat permanent la emisiunea „Vocile Bihorului”, moderată de Octavian Haragoș.

În 2000, a părăsit Jurnal bihorean cu o parte din echipa redacțională, pentru a fonda săptămânalul Bihoreanul, editat de trustul Media Pro al magnatului Adrian Sârbu. Din 2000 până în 2002 a fost redactor șef, după care a deținut funcția de director. Continuă să scrie editoriale sub titlul de Folclor de Bihor, precum și alte rubrici cum ar fi Premiile lui Bihorel și Jurnal de Bihorel.

În 2009, când săptămânalul Bihoreanul a ieșit de sub tutela trustului lui Adrian Sârbu, a devenit antreprenor în domeniul presei. În mediul online postează articole pe site-ul www.eBihoreanul.ro și pe ”Blogul lui Bihorel”: www.bihorel.ro.

Pamfletar redutabil, cu un umor tonifiant, ce răzbate din toate textele sale jurnalistice, Mircea Chirilă a organizat, începând din anul 2000, mai multe Gale ale Premiilor lui Bihorel, evenimente mondene de mare impact în comunitatea bihoreană, pe care le-a însuflețit cu spontaneitatea de invidiat.

De altfel, în perioada 1998-2009 s-a remarcat și ca textier pentru spectacole de revistă la teatrele din Oradea, Deva, Satu Mare și Baia Mare.

Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști (UZP).

Este căsătorit și are doi copii.

Toate articolele scrise de Mircea Chirilă

Contact

mircea.chirila@bihormedia.ro

0744360774

Mircea Chirilă

Mircea Chirilă

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0503 RON
  • 1 EUR = 4.8784 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON