URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2024, 20:33

Oradea are cea mai mare comunitate de finlandezi din România. Ce fac ei în orașul de pe Crișul Repede (FOTO)

Oradea are cea mai mare comunitate de finlandezi din România. Ce fac ei în orașul de pe Crișul Repede (FOTO) (sursa foto: Universitatea din Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea este orașul din România cu cea mai mare comunitate de rezidenți finlandezi, a anunțat însăși ambasadoarea Finlandei la București, Leena Liukkonen, în cadrul unei vizite pe care a făcut-o joi la Universitatea din Oradea, alături de consulul onorific al țării scandinave la Cluj, Mircea Hoțoleanu.

Cei doi oaspeți au fost primiți de rectorul Constantin Bungău, împreună cu prodecanii Facultății de Medicină și Farmacie, Anamaria Pallag și Gabriela Ciavoi, a anunțat Universitatea.

„Aveți cea mai mare comunitate de rezidenți finlandezi din România. Sunt chiar mai mulți decât în București. Oradea devine un hub pentru Finlanda”, a afirmat Leena Liukkonen.

Peste 100 de finlandezi 

Reprezentantul diplomatic a relatat că, la începutul acestui an, organizând secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din țara sa, a fost uimită să descopere că în Oradea trăiesc peste o sută de cetățeni finlandezi.

Cea mai mare parte a lor sunt studenți, dar unii sunt și angajați ai producătorului de pneuri Nokian Tyres, care ridică o nouă fabrică la marginea municipiului.

Ambasadoarea Finlandei la București a fost curioasă să afle cum i-a atras Universitatea din Oradea pe conaționalii ei, viitori medici. Gabriela Ciavoi, prodecan al FMF, a explicat că programele de studiu în limba engleză sunt cele care au adus studenți străini în România. „Studenții finlandezi au început să vină la Oradea acum zece ani și mă bucur să vă pot spune că sunt din ce în ce mai mulți”, a mai adăugat Ciavoi.

Vorbind despre instituția de învățământ superior pe care o conduce, Constantin Bungău a afirmat că „fiind o universitate independentă din punct de vedere politic și apelând la toate oportunitățile pe care Uniunea Europeană ni le oferă, lucrăm ca Universitatea din Oradea să devină acea universitate a viitorului pe care studenții și angajații ei și-o doresc”.

Secție de vot pentru finlandezi

La întâlnire au fost prezenți și câțiva studenți finlandezi care învață la Medicina orădeană, cu care ambasadoarea a dialogat.

„S-a adus vorba despre Oradea, mai ales în zona orașului Helsinki”, a spus studentul Eemeli Lamsa. „Îmi place aici”, a zis Juhani Jutila, și el medicinist, adăugând că merge mai rar acasă, fiindcă se simte foarte bine la Oradea.

La rândul său, consulul onorific Mircea Hoțoleanu i-a întrebat pe studenții finlandezi dacă le-a fost greu să se adapteze unui mediu cultural atât de diferit precum România. „Eu vin din nordul Finlandei, dintr-o cultură care este într-adevăr mult diferită și de aceea, cred, am avut nevoie de un an pentru a mă acomoda. Însă, acum, cu cât stau mai mult aici, cu atât mi-e mai ușor”, a explicat Sara Pekkala, studentă în anul cinci la FMF.

„Oamenii sunt foarte primitori, m-am adaptat imediat”, a adăugat Faisal Mohamed Warsame, „boboc” al Medicinei orădene.

Întâlnire cu Birta și Bolojan

Întrebat de către înaltul său oaspete care sunt provocările ce stau în fața învățământului universitar românesc, rectorul Constantin Bungău a punctat două dintre acestea: scăderea indicatorilor demografici, implicit, a numărului tinerilor din România, și abandonul universitar.

În ciuda acestei realități, rectorul Universității din Oradea s-a declarat optimist. „Grație alianțelor academice din care și universitatea noastră face parte, în calitate de membru al consorțiului EU GREEN, în patru sau cinci ani, învățământul superior românesc va genera diplome europene. Un student al unei universități care face parte din această alianță va putea fi considerat student al oricăreia dintre celelalte universități”, a detaliat Bungău, referindu-se la diplome academice recunoscute în UE.

La finalul întâlnirii, ambasadoarea le-a spus tinerilor ei conaționali că va organiza la Oradea o secție de votare, astfel încât studenții finlandezi să aibă posibilitatea de a-și alege viitorii reprezentanți în Parlamentul European.

După o scurtă vizită prin campusul central al Universității din Oradea, reprezentantul diplomatic a semnat în cartea de onoare a instituției ce i-a fost gazdă.

Leena Liukkonen s-a întâlnit joi și cu primarul Oradiei, Florin Birta, și cu președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan. Ambasadoarea și-a exprimat „încrederea în continuarea și extinderea” investițiilor finlandeze în oraș, pe modelul companiei Nokian Tyres.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
sandu2102
Vaslui PSD, căruțe, cai, vaci, maidanezi, noroaie si toate facilitățile din evul mediu
Postat 26 Aprilie 2024, 12:51 de Sandu2100
...
Sprancene, buldozer si betoane
Postat 26 Aprilie 2024, 12:42 de sandu2102
Grigore
Te doare rău când se vorbea frumos despre Oradea??
Postat 26 Aprilie 2024, 12:19 de Sandu2100
???
Au cerut sa fie birtinezi!
Postat 26 Aprilie 2024, 11:27 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON