URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Mai 2024, 09:44

Un mega-proiect de 56 milioane euro a fost depus de Primăria Oradea spre finanţare europeană

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un mega-proiect, în valoare de aproape 56 milioane euro, a fost depus spre finanţare europeană de Primăria Oradea săptămâna aceasta, marți.

"Cel mai mare proiect"

Suma prevăzută, 279 milioane lei, reprezintă un record pentru municipalitate, în actualul ciclu financiar european pe axa de mobilitate.

"Este cel mai mare proiect dintre cele depuse de Oradea în actualul ciclu financiar european pe axa de mobilitate", a declarat pentru BIHOREANUL directorul adjunct al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană, Ovidiu Guler.

Din valoarea totală, municipalitatea intenţionează să atragă, prin Programul Regional Nord-Vest 2021 - 2027, finanţări europene de 144,7 milioane lei, adică aproximativ 29 milioane euro.

"Aceasta este valoarea maximă nerambursabilă care poate fi accesată prin proiect", a precizat Guler.

Diferenţa de bani urmează să fie acoperită de la bugetul local.

"Din valoarea totală de aproape 279 milioane lei, contribuţia oraşului va fi de circa 80 milioane lei, reprezentând aproape 30%", a declarat directorul adjunct al DMPFI.

Trei în unu!

Valoarea mare a proiectului este dată de faptul că, deşi are fonduri prealocate pe această axă de finanţare, pentru a-şi maximiza punctajul în cadrul procesului de evaluare, municipalitatea orădeană a reunit într-o singură investiţie trei lucrări mari pe axa de mobilitate.

"Am adus într-un singur proiect investiţii care vizează transportul în comun, cu tramvaie şi autobuze, cât şi cel individual, prin amenajarea unei piste pentru biciclete", a explicat Guler.

Astfel, proiectul vizează reabilitarea depoului de tramvaie din strada Atelierelor, construirea unei autobaze noi pentru OTL (foto jos) şi construirea unei piste pentru biciclete care să lege zona Parcului 22 Decembrie de intrarea în cartierul Grigorescu.

Depou, autobază, pistă pentru biciclete...

După cum BIHOREANUL a mai scris, municipalitatea orădeană urmează să reconstruiască din temelii, în altă zonă a orașului, depoul din strada Atelierelor, ridicat în anul 1983.

Printre altele, va fi amenajată o hală nouă (foto jos) unde se vor face reparaţii şi revizii ale tramvaielor, va fi construită o copertină sub care vor fi garate garniturile ca să nu mai trebuiască degivrate iarna înainte de ieşirea pe traseu, va fi modernizată calea de rulare şi toate macazurile.

Spre deosebire de depoul de tramvaie, care se modernizează pe loc, autobaza OTL din strada Atelierelor va fi dezafectată şi mutată în Parcul Industrial din strada Ogorului. Cel mai probabil actualul amplasament va fi scos la licitaţie şi pus la dispoziţia dezvoltatorilor imobiliari având în vedere vecinătatea cartierelor Ceyrat şi Nufărul.

Conform proiectului, noua autobază (foto jos) va avea două clădiri cu câte un etaj, cu funcţiuni de sediu administrativ şi atelier pentru reparat autobuze, o staţie pentru alimentare cu carburanţi şi două copertine.

Dintre acestea, prima copertină va adăposti autobuzele clasice, iar cea de-a doua, destinată garniturilor electrice, va fi dotată cu staţii de încărcare.

Hala pentru reparaţii va număra şapte linii pentru autobuze şi va cuprinde, printre altele, ateliere, vestiare, grupuri sanitare, iar la etaj va avea birouri, oficiu, arhivă şi sală de conferinţe.

În ceea ce priveşte pista pentru biciclete prevăzută în proiect (harta jos) aceasta va avea o lungime de circa un kilometru şi o lăţime de circa 2,5 metri.

Viitoarea amenajare va trebui să lege pista pentru biciclete existentă în zona pasajului de la intrarea în cartierul Grigorescu, în sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Rapsodiei şi Thurzo Sandor, cu cea de pe strada Făgăraşului şi pista pentru biciclete din zona Parcului 22 Decembrie.

De făcut în 2025...

Având în vedere amploarea, investiția ar putea intra în execuţie abia anul viitor.

"După ce va fi aprobată finanţarea proiectului, a cărui evaluare poate dura câteva luni, urmează să fie organizată licitaţia execuţia proiectelor tehnice", a mai explicat directorul adjunct al DMPFI, Ovidiu Guler.

Lucrările efective vor fi licitate ulterior. "În funcţie de data la care vor fi obţinute proiectele tehnice, execuţia efectivă a lucrărilor va fi licitată undeva în prima jumătate a anului viitor", a mai spus reprezentantul municipalității.

Dacă totul merge bine, lucrările efective ar putea începe cel mai devreme în cea de-a doua jumătate a anului 2025.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Și noi am depus un proiect în valoare de 134 milioane Euro.
A municipalității se încadrează la categoria "mare scofală" și este o imitație de proiect integrat "3 în 1", având în vedere că nicium nu se potrivește reabilitarea unor hale OTL cu o pistă de biciclete fare pleacă de nicăieri și ajunge niciunde, pentru că nu este cuprinsă într-o rețea urbană complet concepută, cap-coadă. Diferența între al nostru și al minicipalității este de punctaj ... 91 puncte de evaluare tehnică, față de al primăriei care atinge cel mult 60 de puncte cu mare indulgență și influență politică.
Postat 05 Mai 2024, 12:26 de KP
@Riviera
"Voi sovinii, instigatori separatisti sunteti slugile lui Putin, dusmanii Uniunii Europene. Ce vrei mai clar decat atat ?. Ce-o sa faci acum ? O sa intri si cu celelate conturi sa faci mai mult scandal, sovinule ?" Inca un exemplu la cat se limiteaza vocabularul tau. As vrea totusi niste exemple din postarile mele din care ai tras concluzia ca-s un nenorocit de sovin, extremist, sparatist etc. Eu zic sa-ti faci o programare la medicul de familie. Sau mai bine du-te direct la un cabinet de psihiatrie. Si bea boabele pe care ti le prescrie. Si mai lasa alcoolul!
Postat 05 Mai 2024, 05:41 de Biggie
Iar moare propaganda ::::)))))
O venit propaganda sa ne spună ca ce rău e ca se face . Bai gâștelor, dezvoltare e ceva ce voi nu aveți in cap, in frunte cu PZD-UL vostru, începând de la Iliescu Ilici
Postat 04 Mai 2024, 20:37 de Sandu2100
@biggie
Ce-o sa faci acum ? O sa intri si cu celelate conturi sa faci mai mult scandal, sovinule ? Baga-ti, ma, mintile-n cap! N-ai pic de rusine.
Postat 04 Mai 2024, 20:29 de Riviera
@biggie
Voi sovinii, instigatori separatisti sunteti slugile lui Putin, dusmanii Uniunii Europene. Ce vrei mai clar decat atat ?
Postat 04 Mai 2024, 20:09 de Riviera
@biggie
Daca nu postezi iredentisme, sovinisme nu te corectez. Despre asta e vorba. Cum incepi cu propaganda sovina, separatista, izolationista, iredentista iti primesti replica. Te doare adevarul.
Postat 04 Mai 2024, 20:05 de Riviera
@sanduivanov, georgemarian, Riviera
Au aparut iar obsedatii de pnl. Sau de orice nu e haur. Sau voi sunteti tot KP? Sau mang? Rebranduiti? Ce bine le stiti voi pe toate. Ati frecventat aceeasi scoala profesionala cu KP? Riviera, cum e posibil ca azi ai avut o postare fara, iredentisti, sovini, idioti etc. Deci se poate si asa?
Postat 04 Mai 2024, 20:00 de Biggie
56milioane de euro?
Pt o autobază și depou și 1 km pistă de biciclete? Ar trebui făcute publice devizele de lucrări pt că se aruncă cu banii fără număr. Ce poate să coste atâta, că nu fac încă un reactor la Cernavodă? Scopul este îmbogățirea firmelor de construcții? Devize făcute publice în PDF paralel cu proiectul pt transparență. După aia mai vb.
Postat 04 Mai 2024, 18:30 de georgemarian
Uniunea Europeana
"Marea Familie Europeana">>> Fonduri europene, dezvoltare si modernizare. Un viitor mai bun pt cetatenii europeni. Asta inseamna Uniunea Europeana. Poate unii vor spune ca lucrurile nu sunt perfecte. Asa este, nu sunt perfecte dar sunt perfectibile. Traim intr-o lume globala in care China incearca sa devina dirijorul orchestrei. Si Kremlinul ar vrea acelasi lucru dar nu-l ajuta puterea (nr de cetateni rusi, economie, armata,etc). Islamistii vor si ei sa aiba lumea la picioare lor, impunand "sharia law", "infidelilor". Prima data ei, restul pe urma. Exemplele pot continua. Problema este ce ofera populatiei fiecare din acesti "candidati" la sefia lumii. Nu e atat de greu de inteles termenii in care se desfasoara confruntarea planetara.
Postat 04 Mai 2024, 18:02 de Riviera
Terenuri pt Prima
Mutam stadionul, ZOO, autobaza , depoul. Ca sa dam terenul gratis pt dezvoltatorii gastii PNL. ce urmeaza dupa asta? Cand nu vor mai avea ce muta, urmeaza demolarile de blocuri vechi si cartierele de case sa le satisfacem foamea de bani.
Postat 04 Mai 2024, 17:37 de sanduivanov
Stiti unde se fac proiectele???
Acest mega dezvoltat oras Oradea, asa e dezvoltat si nu va mirati ca suntem la coada clasamentului la salarii si nivel de trai, cand toate mega proiectele si toate proiectele sunt facute de firme din Cluj. Asa oameni capabili si firme de proiectare puternice avem in oras de ne fac proiectele clujenii, pe tarife de Cluj. Si facute de niste proiectanti care nici nu ies din birou sa vina va vada orasul la fata locului. Asa ca nu va mirati de ce Cluj e peste si va ramane peste cat timp Oradea se axeaza doar pe muncitori calificati la locul de munca.
Postat 04 Mai 2024, 17:23 de vasi13
alte proiecte facute doar 90%?
nu se mai satură de tăiat copaci și de betonat administrația asta… orice proiect e făcut doar în proporție de 90%, restul de 10% nemaifinalizandu-se - vezi cazul pasajelor din centrul civic. Trecerile de pietoni din spatele Oradea Plaza sunt lăsate de izbeliște si nefinalizate. Coluarul de “mobilitate urbana” e doar un vis frumos iar mersul cu bicicleta e foarte ambiguu, pe unde nu au avut latimea corespunzătoare pentru pista au pus indicator de sfârșitul pistei, dar asfaltul l-au lăsat vopsit în roșu - totul fiind foarte ambiguu atât pentru pietoni cât și pentru bicicliști. Nu mai zic nimic de lipsa gardurilor în zonele unde tramvaiul trece la 30 cm de biciclist… Pe scurt: proiecte făcute în grabă și nefinalizate… Mai hou!
Postat 04 Mai 2024, 14:29 de mr_right
Interese de gașca, imobiliare
După cum se vede, interesele sunt de a oferi smecherilor imobiliari din gașca niște terenuri valoroase. Bani de la UE și de la noi, plătitori de impozite, folsiti în mare parte pe lucrări care nu prea justifica necesitatea sau urgenta. Populatia din cartiere cred că ar avea alte priorități. Ca de pildă, creșterea nivelului de trai.
Postat 04 Mai 2024, 13:39 de Anuta
?!
Ce e mai important nu ni se spune: ce se va intampla cu terenul ,,eliberat" (liniste, dom kopany, nu v-am intrebat pe dvoastra!)? De ce trebuie sa dam 27 mil. de euro? Autobaza e ok, teren are berechet, orice modernizare s-ar face nu ar trece de cateva mil. de euro. La fel depoul. O observatie pt idi*tul de la dmpfi: valoarea totala, 56 mil. euro. Fonduri UE, 29 mil. euro (stiu, sunt vise!) ,,Aceasta este valoarea maximă nerambursabilă care poate fi accesată prin proiect" [...].Diferenţa de bani [adica 27 mil euro] urmează să fie acoperită de la bugetul local" 27 reprezinta 48,21% din 56, nicidecum 30%! Daca aceasta escr*cherie va fi pusa in practica, toti consilerii locali care o vor vota merita streangul. Ӑl Bӑtrȃn te mierlea pt 100.000 de lei, in '89, la cursul oficial, era vorba de circa 24.000$
Postat 04 Mai 2024, 12:30 de pinonel
Neaparat sa fie taiati toti copacii din zona.
Pe harta, strazile cu negru vor avea piste de biciclete. Loc momentan nu e, ca sunt copaci pe margine. Scopul e sa se taie toti copacii de pe margine ca sa justifice ca trebuie piste. Nicaieri intr-o tara sau oras normal la cap din UE ,nu se defriseaza ca sa faci piste de biciclete. Depoul il mutam sa facem blocuri
Postat 04 Mai 2024, 12:26 de sanduivanov
Doa
Să vezi ce o să crească nivelul de trai in Oradea, după, doa! ce noroc pe noi!!!
Postat 04 Mai 2024, 11:40 de Maikeltroll
agenda 2030 merge anainte
agrnda 2030 merge anainte urmeza orasul de 15 minute ,eliminarea banilor cash ,parasirea orasului de 15 minute ,creditul social ,frumos nu
Postat 04 Mai 2024, 10:00 de todo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON