URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Aprilie 2024, 12:20

Schimbări majore cu privire la jocurile de noroc. Se închid păcănelele la sate și orașe mici

Schimbări majore cu privire la jocurile de noroc. Se închid păcănelele la sate și orașe mici (foto: Inquam Photos/George Călin)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.

Cea mai importantă modificare prevede că jocurile de tip slot machine (adică, mai pe românește, păcănelele) se pot desfășura doar în localitățile care au peste 15.000 de locuitori, iar sancțiunea pentru nerespectarea acestei interdicții este de la 150.000 lei la 200.000 lei și confiscarea sumelor rezultate din desfășurarea activității nelegale. Dovada numărului de locuitori a localității respective se face prin adeverință emisă de primărie.

Această modificare înseamnă că la finalul lunii aprilie (10 zile de la intrarea în vigoare a legii) trebuie închise toate saloanele de jocuri care se găsesc în localități ce au mai puțin de 15.000 de locuitori.

Trebuie precizat și faptul că, potrivit legii ce reglementează jocurile de noroc, exploatarea activității de jocuri de noroc constituie monopol de stat, astfel administratorii locațiilor care urmează să fie închise au slabe șanse să obțină satisfacție în justiție.

Pe lângă această restricție, legea nouă menține și condițiile specifice pentru funcționarea saloanelor de jocuri de noroc. Astfel, spațiul nu trebuie să fie situat în incinta unui aşezământ de învăţământ, inclusiv campusurile aferente acestuia, a unor aşezăminte de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase şi altele asemenea, sau în perimetrul delimitat destinat acestora.

Nu se pot organiza jocuri de noroc nici în spaţii care, din cauza amplasării, ar conduce la obstrucţionarea traficului sau la limitarea liberului acces către alte locaţii de interes (intrări în imobile, pasaje pietonale, staţii ale mijloacelor de transport în comun).

Legea prevede că, în mod excepţional, se admite organizarea de jocuri de noroc în cinematografe, săli de spectacole, săli de sport, case de cultură şi altele de acest fel, cu condiţia să fie asigurate cumulativ următoarele condiţii: acces separat pentru jucători, să nu fie deranjate în vreun fel celelalte activităţi şi să poată fi restricţionat total accesul minorilor.

Așadar, vin vremuri dificile pentru organizatorii și, implicit, beneficiarii jocurilor de noroc.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON