URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2024, 09:01

Părintele tuturor: De 25 de ani, un preot din Oradea îngrijește bolnavi, orfani și oameni sărmani pe care nimeni nu îi ajută (FOTO)

Părintele tuturor: De 25 de ani, un preot din Oradea îngrijește bolnavi, orfani și oameni sărmani pe care nimeni nu îi ajută (FOTO) CASA SPERANȚEI. Centrul de zi în care zeci de bihoreni cu dizabilități ajung zilnic pentru tratamente sau socializare poate fi sprijinit acum de orice orădean. Părintele Laurențiu Lazăr (foto) l-a înscris în concursul Swimathon, unde doritorii pot înota sau face donații
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De 25 de ani, Laurenţiu Lazăr alină bolnavii, hrăneşte sărmanii, se îngrijeşte de orfani, pe scurt acordă ajutor oricui are nevoie, atunci când nimeni n-o mai face. 

La cea mai recentă Gală a Excelenţei în Asistenţa Socială din România, un eveniment anual organizat în Bucureşti, preotul ortodox a primit premiul pentru asistentul social al anului în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. O distincţie pe care, fără dubiu, a meritat-o.

Copiii nimănui

În 1998, după ce a absolvit studiile de teologie la Cluj-Napoca şi după 5 ani în care a lucrat în presa scrisă, ca redactor la o revistă clujeană, iar apoi ziarist la Jurnalul de dimineaţă din Oradea, Laurenţiu Lazăr a primit misiunea de a sluji în micuţa capelă din Spitalul de Copii din Rogerius. 

Acolo avea să întâlnească copiii pe care regimul comunist i-ar fi vrut morţi. "Spitalul era plin cu copii abuzaţi înainte de Revoluţie în aşa-zisele cămine-spital. Noi avem impresia că abuzul s-a terminat în 1989, dar n-a fost aşa. Copiii ăştia doar au fost mutaţi în spitale, unde secţii întregi erau blocate din această cauză", rememorează părintele, azi în vârstă de 53 de ani. 

După aproape un deceniu de când jurnaliştii i-au găsit înfometaţi şi murdari în cămine în care erau trimişi să moară, cum a fost cel de la Cighid, copiii cu dizabilităţi de toate felurile erau încă o dată oropsiţi, zăcând în spitale ca în închisori. 

Preotul îşi aminteşte şi că mortalitatea era ridicată între aceşti copii, iar ei deveneau astfel o problemă logistică. "Erau pline congelatoarele spitalului, aşa că m-am pus să-i înmormântez. În cimitir, eram doar eu şi copilul înmormântat", povesteşte părintele. Erau fiii şi fiicele nimănui, aşa că n-aveau pe cineva care să îi plângă...

Educaţie pentru mamele rome

În acelaşi an 1998, preotul a botezat peste 50 de copii abandonaţi în spital, invitând oficiali locali să le fie naşi, de la prefectul de atunci, Lucian Silaghi, la diverşi alţi aleşi locali sau şefi de instituţii. "Le-am spus: «Sunt copiii statului, deci ai dumneavoastră, trebuie să veniţi să-i botezaţi». Unii, precum prefectul, au venit şi chiar au păstrat legătura peste ani cu copiii", spune părintele Laurenţiu.

Tot în spital a derulat şi primul proiect cu finanţare nerambursabilă, un grant câştigat de la Fundaţia Principesa Margareta, pentru educaţia sanitară a mămicilor rome care umpleau iarna spitalul, cu pruncii lor bolnavi. "Era la modă emisiunea «De 3 x femeie» şi am făcut şi noi în spital un club cu acelaşi nume, unde femeile învăţau lucruri de igienă şi nu numai. Dar mi-am dat seama că au probleme mult mai grave decât spălatul pe mâini, foamea, frigul...". 

De atunci, n-a ratat nicio ocazie să facă bine pentru un grup de oameni, oricât de mare sau de mic ar fi, convins că fiecare merită ajutat să aibă o soartă mai bună. "Mă băgam în orice proiect, aşa cum de fapt mă bag şi azi. Este o deviantă comportamentală", zice părintele, zâmbind. 

Lavinia Lazăr

Proiecte de tineret

A ajuns apoi să sprijine persoanele cu handicap, care, la fel, erau ale nimănui atunci. Ani la rând a coordonat Asociaţia Deficienţilor Locomotori, iar experienţa l-a ajutat să înveţe oportunităţile europene în materie de muncă socială, voluntariat, tineret. A derulat numeroase proiecte şi schimburi de experienţă, reuşind să ajute elevi şi studenţi orădeni, sănătoşi dar şi cu dizabilităţi, să-şi lărgească orizonturile. "Atunci era mult mai uşor să atragi tinerii spre astfel de proiecte decât este acum", constată părintele Laurenţiu.

Ştie, însă, că experienţele le-au fost de folos participanţilor. Îşi aminteşte de un tânăr pe care l-a cunoscut când avea 18 ani, dar abandonase şcoala din clasa a VIII-a, sătul de bullying-ul colegilor, care îl luau la mişto că nu vorbea bine româneşte, el fiind de etnie maghiară. După un schimb de experienţă în Germania, băiatul a devenit atât de ambiţios încât şi-a obţinut certificatul de vorbitor de germană, iar apoi nu doar a terminat liceul şi a făcut o facultate, ci a devenit profesor de germană. "Aceste poveşti par banale, dar eu le văd atât de utile", zice preotul orădean, mândru de fiecare dintre copiii pe care i-a cunoscut şi care a reuşit să progreseze.

Tratament şi socializare

Din anul 2000, Laurenţiu Lazăr a început activitatea la un alt ONG, Fundaţia de Scleroză Multiplă, care promovează drepturile acestor bolnavi. A făcut parte din grupul de militanţi care au reuşit să convingă guvernanţii că era nevoie de un program naţional dedicat sclerozei, iar dacă atunci doar 150 de pacienţi din toată ţara aveau dreptul la tratamente decontate, astăzi orice bolnav are acces şi reuşeşte, astfel, să blocheze evoluţia bolii. "Deşi a crescut foarte mult prevalenţa sclerozei multiple, a crescut şi speranţa de viaţă", subliniază preotul. 

Pe strada Buzăului din Oradea, fundaţia are un centru de zi, unde bolnavii de scleroză multiplă, dar şi cu alte afecţiuni, găsesc sprijin sau pur şi simplu prieteni. Centrul a devenit un loc unde adulţi cu dizabilităţi fac diverse terapii, socializează, participă la ateliere de creaţie, totul sub supravegherea unor specialişti. 

"Este important să-i scoţi din casă, «să ştergi praful» de pe ei, asta aduce o stare de bine întregii familii. E ca un club unde îşi schimbă starea de spirit", explică părintele Laurenţiu.

Laviniu Lazăr

Casă, masă, dragoste... 

Singurii ani în care preotul n-a fost ONG-ist au fost între 2006 şi 2009, când a ocupat funcţia de director adjunct al Administraţiei Social-Comunitare Oradea (ASCO), având în răspundere tot probleme sociale. De asemenea, de peste 15 ani, Lazăr este consilierul social-filantropic al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, conducând şi Asociaţia Filantropia, ce aparţine eparhiei. 

Printre multe altele, în ultimii ani a derulat proiecte precum "Aripi de înger", prin care a strâns, alături de elevi de la mai multe şcoli, fonduri pentru construirea a 5 case pentru copii orfani, "Prima cameră", care presupune sprijinirea tinerilor care ies din orfelinate, ori "Masa săracilor", un program iniţiat de un bărbat cu dizabilităţi din Oradea, prin care 50 de familii primesc săptămânal o masă caldă.

Laviniu lazar

Părintele continuă să militeze pentru copiii oropsiţi pe care i-a văzut în anii ’90 în spital, făcând parte şi dintr-un grup restrâns de specialişti care, la iniţiativa senatorului PNL Adrian Hatos, lucrează la un proiect de lege menit să despăgubească victimele orfelinatelor comuniste.

Sirmanca Fechete şi parintele Lavinia Lazăr

În plus, de peste un an, părintele Laurenţiu îi oferă un sprijin important Sîrmancăi Fechete (foto), o supravieţuitoare de la Cighid pe care preotul - care i-a devenit şi naş de botez - a ajutat-o să-şi găsească un loc de muncă şi o sprijină să-şi crească pruncii. Ca un adevărat părinte al celor uitaţi de semenii lor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Exceptie!!!
o foarte rara si fericita exceptie in rindul infamei preotimi.. felicitari Laurentiu Lazar!!
Postat 29 Aprilie 2024, 10:46 de TanarSiNelinistit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON