URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 12 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Aprilie 2024, 19:15

Pentru un mediu sănătos

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În contextul propunerii de lărgire a străzilor Armatei Române, Universității, Ceyrat, Thurzo Sandor și Atelierelor din Oradea, noi, cei din Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, Ecotop și Aqua Crisius, ne exprimăm îngrijorarea față de lipsa unei viziuni clare în asemenea proiecte care afectează dezvoltarea durabilă a orașului. Dezvoltarea infrastructurii este necesară, dar poate fi realizată într-un mod relevant și benefic pentru comunitate, ținând cont atât de nevoile reale locale, inclusiv reziliența la schimbările climatice, cât și de tendințele globale.

Conservarea și extinderea spațiilor verzi în orașul nostru nu sunt doar imperative ecologice, ci și investiții în sănătatea și bunăstarea comunității, conform unui recent studiu al UE. De aceea, solicităm Primăriei Municipiului Oradea să includă în planurile de dezvoltare urbană măsuri eficiente de protejare a arborilor și de sporire a acoperirii cu vegetație în zonele urbane. Proiectul de lărgire a străzilor trebuie abordat într-un mod responsabil și sunt necesare soluții creative pentru integrarea spațiilor verzi în peisajul urban.

În acest context, referitor la memoriul lucrărilor menționate, supus consultării publice, solicităm realizarea unui studiu de trafic pentru evaluarea necesității și impactului proiectului asupra circulației rutiere, stabilirea de măsuri pentru gestionarea deșeurilor și reducerea poluării, inclusiv realizarea unui plan pentru protecția mediului în timpul lucrărilor, implementarea măsurilor eficiente pentru protejarea arborilor existenți și înlocuirea celor tăiați, conform reglementărilor legale și angajamentelor privind regenerarea spațiilor verzi, și luarea în considerare a efectului cumulat al tuturor proiectelor de investiții planificate în zonă (stadion, hotel, centru cultural).

Aceste solicitări reflectă dorința noastră de a contribui la crearea unui mediu urban mai sănătos și mai sustenabil pentru toți locuitorii municipiului Oradea. Așa cum avem nevoie...

Paul Iacobaș
CAPDD Bihor

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
este
Frumos da stiam ca nu te poti pune cu votul mutatului de la bnsi sau morhita la oras , care e deja majoritari si admira brancutzurile betonare (morminte de bani, pentru groparii acestui oras..) ..
Postat 09 Aprilie 2024, 06:32 de User anonimizat
imi place scrisoarea asta a ecologistilor, mult mai temperata si pragmatica de data asta.
au dreptate si ar fi fain sa vedem ca se iau masuri preventive de protejare a arborilor pe perioada sapaturilor, inlocuirea copacilor taiati 4-la-1, sunt initiative binevenite, si merita sustinute! Gestionarea deseurilor din santier, si asta e bunicica, as presupune ca merg la fel ca si molozul din constructii la EcoBihor.. in occident am vazut si ca se mai refolosesc la alte santiere, de la indiguiri, la umpluturi. Despre studiu de trafic, poate parea si birocratie care te incetineste, apoi te plangi ca lucrarile publice costa dublu ca la privat si dureaza de 2 ori mai mult, dar nu mi se pare o cerere exagerata, si asta ar putea fi facuta si sustinuta. Cat de efectelele cumulate ale proiectelor din zona, stadion, centru cultural... s-ar putea in schimb sa afle ca astea sunt motivele ptr care e si mai multa nevoie de largirea drumului, dar din nou, ptr dezvoltare durabila, pe termen lung, nu pare o cerere extravaganta. Stiu ca nu vrei sa ajungi la extreme ca in alte tari in care faci investitii publice ne-necesare, sau largiri de drumuri in care demolezi spatiile folosite deja de pietoni, de locatari... asa ca birocratia cu studiile doveditoare poate fi justificata!
Postat 08 Aprilie 2024, 21:49 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON