URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2024, 19:15

Pentru un mediu sănătos

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În contextul propunerii de lărgire a străzilor Armatei Române, Universității, Ceyrat, Thurzo Sandor și Atelierelor din Oradea, noi, cei din Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, Ecotop și Aqua Crisius, ne exprimăm îngrijorarea față de lipsa unei viziuni clare în asemenea proiecte care afectează dezvoltarea durabilă a orașului. Dezvoltarea infrastructurii este necesară, dar poate fi realizată într-un mod relevant și benefic pentru comunitate, ținând cont atât de nevoile reale locale, inclusiv reziliența la schimbările climatice, cât și de tendințele globale.

Conservarea și extinderea spațiilor verzi în orașul nostru nu sunt doar imperative ecologice, ci și investiții în sănătatea și bunăstarea comunității, conform unui recent studiu al UE. De aceea, solicităm Primăriei Municipiului Oradea să includă în planurile de dezvoltare urbană măsuri eficiente de protejare a arborilor și de sporire a acoperirii cu vegetație în zonele urbane. Proiectul de lărgire a străzilor trebuie abordat într-un mod responsabil și sunt necesare soluții creative pentru integrarea spațiilor verzi în peisajul urban.

În acest context, referitor la memoriul lucrărilor menționate, supus consultării publice, solicităm realizarea unui studiu de trafic pentru evaluarea necesității și impactului proiectului asupra circulației rutiere, stabilirea de măsuri pentru gestionarea deșeurilor și reducerea poluării, inclusiv realizarea unui plan pentru protecția mediului în timpul lucrărilor, implementarea măsurilor eficiente pentru protejarea arborilor existenți și înlocuirea celor tăiați, conform reglementărilor legale și angajamentelor privind regenerarea spațiilor verzi, și luarea în considerare a efectului cumulat al tuturor proiectelor de investiții planificate în zonă (stadion, hotel, centru cultural).

Aceste solicitări reflectă dorința noastră de a contribui la crearea unui mediu urban mai sănătos și mai sustenabil pentru toți locuitorii municipiului Oradea. Așa cum avem nevoie...

Paul Iacobaș
CAPDD Bihor

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
este
Frumos da stiam ca nu te poti pune cu votul mutatului de la bnsi sau morhita la oras , care e deja majoritari si admira brancutzurile betonare (morminte de bani, pentru groparii acestui oras..) ..
Postat 09 Aprilie 2024, 06:32 de sodelica
imi place scrisoarea asta a ecologistilor, mult mai temperata si pragmatica de data asta.
au dreptate si ar fi fain sa vedem ca se iau masuri preventive de protejare a arborilor pe perioada sapaturilor, inlocuirea copacilor taiati 4-la-1, sunt initiative binevenite, si merita sustinute! Gestionarea deseurilor din santier, si asta e bunicica, as presupune ca merg la fel ca si molozul din constructii la EcoBihor.. in occident am vazut si ca se mai refolosesc la alte santiere, de la indiguiri, la umpluturi. Despre studiu de trafic, poate parea si birocratie care te incetineste, apoi te plangi ca lucrarile publice costa dublu ca la privat si dureaza de 2 ori mai mult, dar nu mi se pare o cerere exagerata, si asta ar putea fi facuta si sustinuta. Cat de efectelele cumulate ale proiectelor din zona, stadion, centru cultural... s-ar putea in schimb sa afle ca astea sunt motivele ptr care e si mai multa nevoie de largirea drumului, dar din nou, ptr dezvoltare durabila, pe termen lung, nu pare o cerere extravaganta. Stiu ca nu vrei sa ajungi la extreme ca in alte tari in care faci investitii publice ne-necesare, sau largiri de drumuri in care demolezi spatiile folosite deja de pietoni, de locatari... asa ca birocratia cu studiile doveditoare poate fi justificata!
Postat 08 Aprilie 2024, 21:49 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON