URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2024, 18:20

Ecologiștii orădeni arată că documentația pentru lărgirea mai multor străzi din zona Universității este lacunară și cer să fie completată cu studii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei ONG-uri locale care activează în domeniul ecologiei - Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, Fundația pentru Cultură și Educație Ecologistă ECOTOP și Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius - au transmis joi o scrisoare publică prin care critică proiectul Primăriei Oradea privind lărgirea străzilor Armatei Române, Universității, Ceyrat, Thurzó Sándor și Atelierelor.

Ecologiștii acuză că proiectului îi lipsește informații concrete privind valorile de trafic din zonă, problemele de mediu pe care le va rezolva investiția ori cum va fi afectată biodiversitatea locală, așa că cer ca documentația să fie îmbunătățită.

Așa cum BIHOREANUL a arătat, proiectul a fost supus consultării publice, în această săptămână, de către Agenția de Protecția Mediului Bihor.

Să se facă studiu de trafic!

Concret, cele trei ONG-uri cer ca Primăria să facă un studiu de trafic detaliat, care să evalueze necesitatea și impactul proiectului asupra circulației rutiere din zonă.

„Care este nevoia căreia îi răspunde proiectul de lărgire la 4 benzi a unor străzi care au, la începutul și la capătul lor, doar două benzi? Care sunt problemele de mediu care se cer rezolvate prin această investiție, având în vedere că fluidizarea circulației și accesul pedestru și cu bicicleta pot fi realizate în bune condiții cu aceleași soluții tehnice propuse, păstrând carosabilul actual cu 2 benzi?”, se întreabă semnatarii scrisorii, arătând că documentația furnizată publicului este lacunară și menționează beneficii în trafic și calitatea vieții locuitorilor, dar fără date care să susțină aceste afirmații.

Ecologiștii mai cer un studiu de biodiversitate, care să evalueze speciile de plante și animale din zona proiectului, traversată de pârâul Peța, și să identifice potențialele riscuri și impacturi asupra lor.

Cer măsuri de protecție pentru arbori

Cele trei ONG-uri vor ca Primăria să prezinte și un plan detaliat pentru protecția și conservarea arborilor existenți. Din cei 429 de arbori aflați pe străzile vizate de lucrări, 88 urmează să fie tăiați, iar semnatarii scrisorii cer măsuri de ocrotire a celor 341 păstrați.

„Înțelegem necesitatea îndepărtării unor exemplare de arbori sau arbuști, dar observăm că recensământul arborilor de pe întregul amplasament indică un număr existent de 429 de exemplare. Care sunt măsurile ce vor fi luate pentru protejarea celor 341 de exemplare care vor fi păstrate, având în vedere exemplele negative de practică existente în cazul altor șantiere de infrastructură (la amenajarea Parcului Petőfi peste 50% din arborii rămași în picioare sunt afectați de utilaje prin zdrelire sau rupere. La schimbarea conductelor de termoficare și alimentare cu apă realizate în Parcul 1 Decembrie, un număr mare de arbori au fost mutilați. La recent încheiatele lucrările de modernizare a străzilor din zona Universității, arborii rămași au fost serios afectați prin zdrelire, ruperea ramurilor și tăierea rădăcinilor - exemplele ar putea continua nominalizând aproape toate șantierele din municipiu)?”, se arată în scrisoare.

Dispuși să coopereze

Nici impactul asupra climei și a microclimatului local nu este măsurat în documentație, mai arată ecologiștii, la fel cum proiectul nu detaliază nici ce se va întâmpla cu deșeurile rezultate pe șantier, un alt aspect criticat de ONG-iști.

Arătându-se îngrijorați și indignați de lipsa de viziune concretizată în proiecte care influențează negativ dezvoltarea durabilă a municipiului Oradea, ecologiștii se declară dornici să coopereze cu instituțiile locale responsabile cu planificarea și implementarea unor proiecte urbane.

„Având în vedere condițiile climatice actuale și necesitatea unei dezvoltări durabile, conform Strategiei Naționale privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și a Agendei 2030, la care România a aderat, considerăm că este esențial să se ia în considerare natura urbană în planificarea și implementarea proiectelor urbane viitoare”, se mai arată în scrisoare.

Citește scrisoarea deschisă a celor 3 ONG-uri:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Eram chiar interesat sa vad opinia ecologistilor
Un singur lucru zic bun si merita concesii: masuri de protejare a arborilor care raman. E o idee foarte buna si constructorii ar trebui sa tina cont de protejarea arborilor maturi. In rest, extremisme si hate: 1) studiul nu masora incalzirea globala, de parca daca ramane acolo 1 banda si stau masinile cu motoarele pornite si blocate in trafic polueaza mai putin decat un trafic fluent, de parca 200 de masini in Oradea rezolva planeta cand chinezii deschid inca un mega CET Hunedoara in fiecare zi, pe care noi le inchidem in schimb; 2) ce probleme de mediu rezolva drumul? Bai copii, rezolva probleme de trafic. Un fel de: “Daca parintii tai sunt verisori, care e marimea la adidasi a postasului?” 3) “fluidizarea circulatiei se poate rezolva pe carosabilul existent cu trafic pedestru si cu bicicleta”, astia vin din epoca de piatra inainte de a se descoperi calaritul si trasura. Ziceti pe bune ca aveti atac de panica cand auziti cuvantul “masina” mai oengistilor! 4) biodiversitatea Petei, de parca ar circula submarine pe drumul asta… da, se asfalteaza peste niste ambrozie pe marginea drumului si vor fi mai putine parcari, laterale in loc de verticale. 5) sutem dispusi la colaborare, ne angajati va rog in primarie pe statul de plata la buget, sa primim bani publici sau contracte de consiliere? Vai de capul extremistilor, sa va ignore primaria pana veniti cu solutii ptr oameni, nu ptr maidanezi
Postat 28 Martie 2024, 20:22 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON