URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Aprilie 2024, 09:46

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a fost construit ansamblul de blocuri din Calea Averescu (FOTO)

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a fost construit ansamblul de blocuri din Calea Averescu (FOTO) Sursa foto: Crișana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1959. Primele blocuri

La finalul anilor 1950, în Oradea se construiau puţine blocuri, chiar dacă cererea era foarte ridicată, impulsionată de migraţia dinspre sate. Una dintre zonele unde se ridicau apartamente era intrarea pe strada Constantin Parhon, ulterior Calea 1 Mai, azi Mareşal Alexandru Averescu. Terenul avusese puţine construcţii, acolo funcţionând pe vremuri o fabrică de spirt.

Primele patru blocuri, cu 168 de apartamente, destinate în parte miliţienilor, au fost construite în 1959-1961, proiectanţi fiind L. Kiss şi Cornelia Costache. Blocurile dinspre centrul civic şi Calea Clujului au fost prevăzute cu coridor exterior, iar în subsol cu spaţii pentru depozitarea combustibilului şi spălătorii. Celelalte, inclusiv blocurile construite ulterior pe malul Crişului, sunt cu scară interioară, fiecare având 4 etaje.

Etapa a doua a ansamblului a fost începută în luna mai 1963, cuprinzând 170 de apartamente în 7 blocuri dispuse paralel şi perpendicular cu strada. Doar 59% dintre apartamente au fost prevăzute cu nişă pentru frigider, iar faţadele către malul Crişului au fost tratate cu balcoane sau logii, la finisaje fiind folosit mozaicul de tip terasit. Apartamentele erau încălzite prin punctul termic amplasat în subsolul blocului central.

Blocuri Averescu Oradea

2024. Curţile, în refacere

Ulterior, în ansamblul de blocuri de pe Calea Averescu nu au mai fost ridicate noi clădiri, doar curţile interioare şi exterioare fiind amenajate minimal în anii 1960. În 1972, iar apoi în 1979, prin noile proiecte de sistematizare, s-a dorit continuarea zonei de blocuri cu noi imobile către Calea Clujului, până dincolo de strada Râului, unde se termină ansamblul vechi.

În proiectul centrului politico-administrativ era prevăzut încă un bloc în faţa celui dinspre Podul Dacia. Între timp, starea blocurilor s-a înrăutăţit şi, abia în anul 2015, clădirile construite în etapa a doua au fost termoizolate, celelalte rămânând cu faţadele degradate până în zilele noastre, încă nefiind în plan pentru renovare. Cât priveşte curţile, în anii ’90, aici, ca în mai toate cartierele de blocuri, proprietarii de autoturisme au ridicat garaje, în cadrul unor convenţii cu Primăria.

Cele 28 de garaje urmează să fie demolate, pentru amenajarea a 90 de locuri de parcare şi spaţii verzi, urmând ca şi aleile de acces să fie refăcute. Un alt spaţiu verde ar putea fi amenajat pe terenul din exteriorul cvartalului, către pasajele din centrul civic.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON