URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2024, 09:46

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a fost construit ansamblul de blocuri din Calea Averescu (FOTO)

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a fost construit ansamblul de blocuri din Calea Averescu (FOTO) Sursa foto: Crișana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1959. Primele blocuri

La finalul anilor 1950, în Oradea se construiau puţine blocuri, chiar dacă cererea era foarte ridicată, impulsionată de migraţia dinspre sate. Una dintre zonele unde se ridicau apartamente era intrarea pe strada Constantin Parhon, ulterior Calea 1 Mai, azi Mareşal Alexandru Averescu. Terenul avusese puţine construcţii, acolo funcţionând pe vremuri o fabrică de spirt.

Primele patru blocuri, cu 168 de apartamente, destinate în parte miliţienilor, au fost construite în 1959-1961, proiectanţi fiind L. Kiss şi Cornelia Costache. Blocurile dinspre centrul civic şi Calea Clujului au fost prevăzute cu coridor exterior, iar în subsol cu spaţii pentru depozitarea combustibilului şi spălătorii. Celelalte, inclusiv blocurile construite ulterior pe malul Crişului, sunt cu scară interioară, fiecare având 4 etaje.

Etapa a doua a ansamblului a fost începută în luna mai 1963, cuprinzând 170 de apartamente în 7 blocuri dispuse paralel şi perpendicular cu strada. Doar 59% dintre apartamente au fost prevăzute cu nişă pentru frigider, iar faţadele către malul Crişului au fost tratate cu balcoane sau logii, la finisaje fiind folosit mozaicul de tip terasit. Apartamentele erau încălzite prin punctul termic amplasat în subsolul blocului central.

Blocuri Averescu Oradea

2024. Curţile, în refacere

Ulterior, în ansamblul de blocuri de pe Calea Averescu nu au mai fost ridicate noi clădiri, doar curţile interioare şi exterioare fiind amenajate minimal în anii 1960. În 1972, iar apoi în 1979, prin noile proiecte de sistematizare, s-a dorit continuarea zonei de blocuri cu noi imobile către Calea Clujului, până dincolo de strada Râului, unde se termină ansamblul vechi.

În proiectul centrului politico-administrativ era prevăzut încă un bloc în faţa celui dinspre Podul Dacia. Între timp, starea blocurilor s-a înrăutăţit şi, abia în anul 2015, clădirile construite în etapa a doua au fost termoizolate, celelalte rămânând cu faţadele degradate până în zilele noastre, încă nefiind în plan pentru renovare. Cât priveşte curţile, în anii ’90, aici, ca în mai toate cartierele de blocuri, proprietarii de autoturisme au ridicat garaje, în cadrul unor convenţii cu Primăria.

Cele 28 de garaje urmează să fie demolate, pentru amenajarea a 90 de locuri de parcare şi spaţii verzi, urmând ca şi aleile de acces să fie refăcute. Un alt spaţiu verde ar putea fi amenajat pe terenul din exteriorul cvartalului, către pasajele din centrul civic.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON