URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2024, 16:22

Oradea ieri, Oradea azi: De la Universitatea Cultural-Științifică, la cursuri pentru pasionați

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1980. "Dezvoltare multilaterală"

În anii 1970-1980, în Oradea şi în oraşele bihorene, persoanele care voiau să participe la diferite cursuri de cultură generală şi dezvoltare personală aveau la dispoziţie aşa-numitele Universităţi Cultural-Ştiinţifice. Deşi nu erau instituţii de învăţământ propriu-zise, ci erau numite pompos "universităţi", acestea ofereau o sumedenie de cursuri pentru toate categoriile de persoane.

În 1980-1981, ele activau în cadrul Festivalului Naţional Cântarea României, iar cursurile se desfăşurau în Casa de Cultură a Sindicatelor, în sedii şi cluburi de întreprinderi, "Universitatea" orădeană organizând întâlniri şi în Sânmartin şi Sântandrei. Entitatea era condusă de un rector, atunci profesorul Lazăr Pantea, şi avea un colectiv de conducere format din economişti, istorici, profesori, muzeografi, ingineri, funcţionari, contabili. Existau patru categorii de cursuri: tehnico-economice, tehnico-aplicative, de cultură, artă şi ştiinţă, respectiv de educaţie politică, etică, juridică şi sanitară.

Orădenii puteau alege, printre altele, cursuri de energetică, protecţia muncii, informatică, desen tehnic, croitorie, foto, ghizi, limbi străine, istorie politică şi locală, astronomie, literatură, estetică, drept, cultură medicală sau igienă şi prim ajutor.

2024. Pentru job şi pasiune

Cursurile de dezvoltare personală şi profesională sunt o obişnuinţă, azi, în diverse domenii, atât pentru orientare şi perfecţionare în carieră, cât şi pentru învăţarea de lucruri noi, cu o ofertă mult mai variată decât în trecut.

Cursuri de calificare profesională sunt organizate de AJOFM şi Asociaţia Firmelor Bihorene, pentru diferite profesii, de la specialişti în sănătate şi în securitatea muncii până la bucătari, lucrători comerciali, cameriste sau pentru deprinderea competenţelor antreprenoriale, digitale, sociale şi civice. Astfel de cursuri ţin şi firmele dispuse apoi să angajeze absolvenţii, în domenii precum transporturi, instalaţii sanitare şi electrice, IT, ospitalitate sau construcţii.

Totodată, există o ofertă bogată de diferite ateliere şi webinare de cunoaştere şi dezvoltare personală, de educaţie şi psihologie, de învăţare a unor limbi străine, teatru, de folosire a instrumentelor muzicale, organizate de diferite entităţi.

Alte cursuri doar abordează latura teoretică a dezvoltării personale, numărul trainerilor crescând, la fel cum a crescut şi numărul cărţilor tematice. Copiii, mai ales, au multe opţiuni, în special pentru învăţarea diferitelor deprinderi şi cunoaşterea lumii înconjurătoare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON