URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
E momentul să ne gândim la deschidere, nu la noi închideri. Nu doar pentru că economiile se clatină şi oamenii o iau razna, ci şi pentru că, pur şi simplu, situaţia epidemiologică s-a îmbunătăţit. De la peste 10.000 noi cazuri descoperite zilnic în toamnă, am coborât la 2.000-3.000/zi, cu mai puţin de 1.000 de pacienţi în ATI şi sub 100 de decese. În Oradea, de la 450 de pacienţi, în spitalul Covid sunt mai puţin de 200...
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Înainte de a fi nemulţumiţi de această nouă scumpire, ar trebui să înţelegem că ridicarea, transportarea, depozitarea şi reciclarea deşeurilor pe care le producem sunt operaţiuni din ce în ce mai costisitoare. În plus, cred că sunteţi cu toţii conştienţi că producem tot mai multe deşeuri şi pe undeva era normal să ni se ceară mai mulţi bani pentru a fi scăpaţi de ele. Dacă ar fi să plătim după cât poluăm, ar trebui să plătim facturi de 10 ori mai mari...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 3 februarie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 4/2021 prin care a fost modificat Codul administrativ în sensul în care funcţiile de prefect sunt definite ca funcţii de demnitate publică (politice), prefecţii nemaifiind înalţi funcţionari publici.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Astmul bronşic este o afecţiune a căilor respiratorii caracterizată printr-o reactivitate crescută a acestora la o multitudine de stimuli. Clinic se caracterizează prin paroxisme de dispnee (greutate în respiraţie apărută în crize), tuse şi wheezing (respiraţie ”şuierătoare”). Boala este episodică, manifestările acute alternând cu perioade asimptomatice.

Cristian Culiciu

doctor în istorie, muzeograf, publicist

Cristian Culiciu s-a născut în 11 iunie 1991 la Oradea. Este absolvent al Colegiul Tehnic Traian Vuia și al Universității din Oradea, specializarea Istorie, studii încheiate cu licență în 2013 și masterat în 2015.

În timpul studenției a activat în cadrul Asociației Gheorghe Șincai a studenților în Istorie, participând la proiecte științifice și publicistice, în același timp fiind redactor al revistei studențești Gaudeamus. Alma Mater Crisiensis - seria științe socio-umaniste.

În perioada 2015-2019 a urmat studiile doctorale de istorie în cadrul aceleiași universități. Teza de doctorat cu titlul Urbanismul în era de stat: sistematizarea Oradiei în perioada comunistă a susținut-o în martie 2019, fiind foarte bine primită.

Începând din 2018, Cristian Culiciu este muzeograf la secția de istorie a Muzeului Țării Crișurilor din Oradea.

Între preocupările sale de cercetare se află istoria secolului XX în Oradea și Bihor, istoria comunismului în România, abordând teme precum istoria urbanismului, istoria culturii locale, a tineretului și învățământului, a politicii bihorene interbelice și postbelice.

A publicat și publică regulat materiale științifice în diferite periodice: Crisia, Analele Universității din Oradea - fascicola Istorie-Arheologie, Plural, Acta Musei Varadiensis, Romanian Journal of History and International Studies, Identitatea națională, precum și în volume de studii.

Din 2015 este colaborator permanent al săptămânalului Bihoreanul, în care publică articole de promovare a istoriei Oradiei și a județului Bihor, articole aniversare și biografii ale unor personalități locale, susținând inclusiv rubrica Oradea ieri - Oradea azi a suplimentului Oradea noastră.

În primăvara anului 2019 a fost redactorul publicației Oradea Mare a Primăriei Oradea, editată de Bihor Media și distribuită cu prilejul Centenarului Marii Uniri.

Deși foarte tânăr, Cristian Culiciu a publicat deja, singur sau în colaborare, numeroase materiale de istorie locală, apreciate, conturându-se de pe acum drept un valoros specialist al domeniului.

Toate articolele scrise de Cristian Culiciu

Contact

cristian.culiciu@yahoo.com

Cristian Culiciu

https://mtariicrisurilor.ro/

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0209 RON
  • 1 EUR = 4.8745 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON