URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Cristian Culiciu

doctor în istorie, muzeograf, publicist

Cristian Culiciu s-a născut în 11 iunie 1991 la Oradea. Este absolvent al Colegiul Tehnic Traian Vuia și al Universității din Oradea, specializarea Istorie, studii încheiate cu licență în 2013 și masterat în 2015.

În timpul studenției a activat în cadrul Asociației Gheorghe Șincai a studenților în Istorie, participând la proiecte științifice și publicistice, în același timp fiind redactor al revistei studențești Gaudeamus. Alma Mater Crisiensis - seria științe socio-umaniste.

În perioada 2015-2019 a urmat studiile doctorale de istorie în cadrul aceleiași universități. Teza de doctorat cu titlul Urbanismul în era de stat: sistematizarea Oradiei în perioada comunistă a susținut-o în martie 2019, fiind foarte bine primită.

Începând din 2018, Cristian Culiciu este muzeograf la secția de istorie a Muzeului Țării Crișurilor din Oradea.

Între preocupările sale de cercetare se află istoria secolului XX în Oradea și Bihor, istoria comunismului în România, abordând teme precum istoria urbanismului, istoria culturii locale, a tineretului și învățământului, a politicii bihorene interbelice și postbelice.

A publicat și publică regulat materiale științifice în diferite periodice: Crisia, Analele Universității din Oradea - fascicola Istorie-Arheologie, Plural, Acta Musei Varadiensis, Romanian Journal of History and International Studies, Identitatea națională, precum și în volume de studii.

Din 2015 este colaborator permanent al săptămânalului Bihoreanul, în care publică articole de promovare a istoriei Oradiei și a județului Bihor, articole aniversare și biografii ale unor personalități locale, susținând inclusiv rubrica Oradea ieri - Oradea azi a suplimentului Oradea noastră.

În primăvara anului 2019 a fost redactorul publicației Oradea Mare a Primăriei Oradea, editată de Bihor Media și distribuită cu prilejul Centenarului Marii Uniri.

Deși foarte tânăr, Cristian Culiciu a publicat deja, singur sau în colaborare, numeroase materiale de istorie locală, apreciate, conturându-se de pe acum drept un valoros specialist al domeniului.

Toate articolele scrise de Cristian Culiciu

Contact

cristian.culiciu@yahoo.com

Cristian Culiciu

https://mtariicrisurilor.ro/

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON