URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2024, 19:50

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a început și cum s-a dezvoltat alimentarea cu electricitate a orașului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1927. Prin forţa apei

Alimentarea cu electricitate a Oradiei a început în anul 1903, când a fost dată în folosinţă Uzina Electrică, aflată pe actuala stradă Griviţei, în locul Pieţei Cetate de azi (foto).

În anii 1920, ea furniza curent electric atât oraşului, cât şi satului Seleuş şi băilor termale de lângă Sânmartin, reţeaua extinzându-se apoi în Ioşia şi Episcopia.

Printre marii consumatori se aflau tramvaiele, Uzina de apă şi fabricile, instituţiile publice şi populaţia, iar creşterea cererii de curent a născut mai multe propuneri privind sporirea capacităţii de producţie.

În 1927, episcopul greco-catolic de Oradea, Valeriu Traian Frenţiu, sugera construirea unei hidrocentrale pe moşia Episcopiei de pe Valea Iadului, aproape de Stâna de Vale, care să alimenteze atât sudul Bihorului, cât şi Oradea.

Studiile arătau că râul avea o cădere de 165 metri pe distanţa de 3 kilometri şi jumătate şi un debit suficient cât să asigure umplerea unui baraj şi acţionarea unei turbine.

Cu un baraj de 45 metri înălţime, hidrocentrala putea produce electricitate ieftină. Ideea a fost aplicată mai târziu, în 1973 fiind inaugurat Barajul Leşu, iar hidrocentrala în 1977. Până la Leşu, în Bihor au fost construite alte hidrocentrale, prima în Aştileu, în 1954. 

2024. Curent pe gaz

Uzina Electrică orădeană a trecut prin mai multe modernizări şi în continuare este alimentată şi de puterea apei. În prezent, sursa principală de energie electrică pentru Oradea este însă centrala electro-termică pe gaz (foto), construită de Primărie în anul 2015, pe amplasamentul Termoficare de pe Calea Borşului.

În paralel a rămas în funcţiune şi Grupul 1 al CET vechi, pentru care, în 2023, a fost lansată licitaţia pentru modernizare, noua unitate urmând să aibă o capacitate de 25 MW electrici.

În viitor, o altă sursă pentru producerea electricităţii ar putea fi centralele solare. În 2023, Primăria a organizat licitaţia pentru realizarea unui parc fotovoltaic pe strada Matei Corvin, proiectat cu 15.168 de panouri, dispuse în jurul haldei de deşeuri.

Un proiect similar, mai mic, a fost scos la licitaţie în ianuarie 2024 - o centrală fotovoltaică cu 1.480 de module montate peste parcarea de pe strada Traian Blajovici.

Cea dintâi investiţie a fost însă suspendată, deoarece contractul de finanţare a fost semnat în vară şi trebuia finalizat până la sfârşitul anului 2023, ceea ce era imposibil. Primăria are în plan să caute altă sursă de finanţare în noul exerciţiu bugetar european. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
faina
povestea , parca incepe ca o peveste istorica de BS Delavrancea , din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre , dar adevarul este ca nik nu produce bani la partid decat gazul prin contract si TCO la grupurile noi , pe urma o dadeam cu magistralele si intretinerea lor , dei totul 'evident' in favoarea contribuabilului , dar o sa vezi tu energie termica din solare si termala in % mare la Orade cand o fi condusa de aia nascuti 3 generatii in urbe.
Postat 22 Februarie 2024, 17:31 de sodelica
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON