URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2024, 09:01

Oradea ieri, Oradea azi: Care este povestea casei Salomon Goldstein (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1911. Casa cu "trandafir"

Clădirea cu parter şi două etaje de pe strada Postăvarului nr. 2, colţ cu strada George Coşbuc, este uşor observabilă din Piaţa Ferdinand, fiind cap de perspectivă de-a lungul străzii Teatrului. Se numeşte casa Salamon Goldstein, după numele comanditarului.

Imobilul a fost proiectat în anul 1911 de către arhitectul Sztarill Ferenc, cu parter comercial (magazin de textile), două etaje cu apartamente, de 3, 4 şi 5 camere, şi o spălătorie în mansardă.

Intrarea se făcea dinspre strada Postăvarului, pe o poartă cu uşă dublă, decorată în feronerie cu Steaua lui David, iar casa scării era de dimensiuni mari, luminată natural prin ferestrele orientate către nord. În cartea "Evreii din Oradea" (tradusă în 1997), Mózes Teréz arăta că aici este singura astfel de reprezentare a Stelei lui David rămasă în oraş.

Arhitectura clădirii este Secessionul târziu, simplist, astfel că faţadele sunt puţin decorate, remarcându-se plăcile de majolică violet montate în jurul ferestrelor, jardinierele ori feroneria balcoanelor.

Casa mai are două balcoane generoase pe latura către strada Teatrului, precum şi un turn pe colţul cu strada Coşbuc, care simbolizează floarea de trandafir. 

Salomon Goldstein

2024. Înapoi spre original

Clădirea şi-a menţinut destinaţia, fiind şi azi imobil de locuinţe, dar apartamentele au trecut prin mai multe modificări şi reveniri la compartimentările iniţiale.

La parter funcţionează o firmă de intermedieri credite, iar într-unul dintre apartamentele de la primul nivel există un birou de avocatură. Curtea clădirii este mică, accesibilă din casa scării şi dinspre apartamente, prin balcoane rotunde.

În perioada postbelică, spaţiul comercial a fost desfiinţat şi transformat în apartament. În continuarea laturii de pe strada Postăvarului a fost ridicat încă un imobil de locuinţe cu două etaje, însă Casa Goldstein continuă să domine microzona.

Mansarda a fost refăcută în 2009 foarte diferit de aspectul original, având şi câteva ferestre, dar faţadele nu au fost renovate de mai mult timp.

În schimb, casa scării a fost renovată recent, inclusiv balustradele şi pardoselile, iar în vara anului 2023 a fost autorizată reînfiinţarea spaţiului comercial din parter, pentru care au fost desfiinţate ferestrele şi au fost recreate cele două vitrine de mari dimensiuni către strada Teatrului. Conform autorizaţiei, clădirea urmează să treacă prin alte renovări interioare, urmând şi restaurarea faţadelor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON