URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 03 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Se tot miră unii cum de a ieșit câștigător în primul tur un personaj precum Călin Georgescu, candidatul anti sistem, antisemit și prolegionar, care nu crede că omul a ajuns pe Lună, dar e convins că războiul din Ucraina e o ficțiune. Tot la două cuvinte îl ivocă pe Dumnezeu, vorbește despre iubire și nevoia de pace. Dar mă întreb: la ce dracu' ne mai trebuie nouă pace, dacă războiul din Ucraina nu există?
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Decembrie 2023, 20:35

Oradea ieri, Oradea azi: Începuturile termoficării blocurilor din oraș

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1960. Abur şi apă caldă

Până spre finalul anilor 1950, în Oradea erau doar câteva blocuri de apartamente, iar în 1957-1958 au fost deschise şantiere locative pe străzi precum Kogălniceanu, Magheru, 1 Mai, Decebal, Piaţa Bucureşti. Fiind un oraş în cea mai mare parte de case, desigur că iarna încălzirea se făcea cu lemne, existând şi o piaţă de unde localnicii se puteau aproviziona.

Despre termoficarea centralizată a început să se discute în timpul construirii apartamentelor de lângă Parcul 23 August (azi 1 Decembrie). În 1960 şantierul era în toi, majoritatea blocurilor erau ridicate şi se pregătea cel turn. Peste drum se afla vechea uzină electrică, care a început să furnizeze şi încălzire centrală, sub formă de abur supraîncălzit. Noul cvartal a fost prevăzut cu trei puncte de termoficare, pentru producerea apei calde menajere şi a agentului termic, care ajungea în apartamente încălzind plăcile radiante de sub ferestre.

După doi ani, presa locală arăta că sistemul funcţiona "în general, bine", existând însă cazuri în care locatarii montau robinete şi teuri de golire în ţevile de termoficare, de unde sustrăgeau apă caldă. Legal, era interzisă orice modificare în sistem, fiindcă pierderile de apă produceau perturbaţii în întreaga reţea.

2023. Căldură în tot oraşul

Termoficarea întregului oraş s-a realizat treptat, odată cu pornirea primului grup al CET 1, în anul 1966. Atunci au fost alimentate blocurile din cartierul Zona de Vest, în capetele străzilor Aluminei, Dacia şi Transilvaniei de azi. Prin sistematizarea oraşului, în anii 1970-1980, sistemul centralizat de termoficare a fost extins, în principal către zonele industriale, întreprinderi şi către cartierele de blocuri, prin magistrale principale şi secundare, inclusiv dinspre CET 2, unde primul agregat a pornit în 1987.

Ulterior, sistemul a fost pus de mai multe ori sub semnul întrebării, din cauza costurilor ridicate de producţie şi transport, iar apoi deselor defecţiuni şi pierderi din reţele. Tocmai de aceea, în ultimul deceniu, a fost înlocuită o mare parte a reţelei primare de transport, lucru care a redus avariile şi pierderile. Totodată, în 2016 a intrat în funcţiune noua centrală electrică şi de termoficare. Un număr mic dintre locuinţele oraşului sunt încălzite cu apă geotermală.

În prezent, termoficarea deserveşte instituţii publice, 2.000 de agenţi economici şi 73.000 de apartamente şi case, cel mai mare număr de locuinţe încălzite centralizat, după Bucureşti.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
poate .....ar trebui
De ce nu se vorbeste efectiv despre sistemul de termoficare,despre acest mancator de bani, parghie de spagi si salarii, generator de pierderi, zona politica de salvare pt unii , etc etc. Se stie ca mai demult asa se facea.....unii trageau furtun la cada de baie sa faca baie ca apa calda era....deloc. Despre sistemul de termoficare in Oradea, daca s-ar face o carte cu toate detaliile eu va garantez ca in secunda urmatoare nu ar mai exista acest sistem.
Postat 10 Decembrie 2023, 12:02 de Christa
Sandu cel cu buda in curte
Esti simbolul prostiei, analfabetismului
Postat 10 Decembrie 2023, 07:07 de vasi13
Fac pariu
Ca unii o sa tragă furtun de la calorifer la baie sa facă baiță cu apa termală ::::))))
Postat 09 Decembrie 2023, 20:45 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7307 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON