URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Noiembrie 2023, 09:50

Oradea ieri, Oradea azi: Căminele studențești, o problemă de o sută de ani (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1927. Primul cămin studenţesc

În anii 1920, în Oradea funcţiona, deja de 140 de ani, o Academie de Drept, care pregătea specialişti pentru domeniul juridic şi administraţia publică, având câteva sute de studenţi anual, unii veniţi din afara oraşului şi a judeţului. În 1927, Academia era într-un vârf de activitate, discutându-se chiar de transformarea ei în universitate.

Activitatea didactică se desfăşura în clădirea impunătoare de pe strada Roman Ciorogariu, care azi găzduieşte Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", dar nu avea spaţii de cazare pentru studenţii din afara Oradiei.

În 1926, decanul Academiei, Iacob Lazăr, solicita Primăriei cedarea unui cămin din Parcul Carmen Sylva 26, azi Liceul de Arte din Parcul Petöfi Sándor (foto jos).

După reparaţii şi dotări, primul cămin studenţesc din Oradea a fost inaugurat în 25 mai 1927, cu o capacitate de 65 de locuri.

El era coordonat de către o Comisiune diriguitoare, având un administrator şi un contabil. În anul universitar 1927/1928, căminul a întreţinut 50 de studenţi. În aceeaşi clădire funcţiona şi o cantină, dar ambele au fost desfiinţate odată cu închiderea Facultăţii de Drept în 1934.

2023. Capacităţi noi

La aproape trei decenii după contopirea vechii Academii cu Universitatea din Cluj, în 1963 s-a înfiinţat la Oradea un Institut Pedagogic de 3 ani, care a funcţionat în pavilioanele fostei Şcoli de Jandarmi, unde azi se află Universitatea.

Institutul avea câteva sute de studenţi anual, în două, apoi patru facultăţi. Pentru cazarea celor din afara oraşului a fost amenajat un spaţiu în Pavilionul C, unde se afla şi cantina.

Fiindcă numărul studenţilor creştea, au fost ridicate două cămine cu câte 328 de locuri în partea sudică a campusului, unul pentru fete, finalizat în 1967, şi unul pentru băieţi, deschis în 1970. Ele au fost suficiente în anii 1970-1980, dar după înfiinţarea Universităţii a fost nevoie de noi spaţii de cazare.

Unul s-a închiriat în internatul Liceului "Mihai Viteazul", iar în 1998 a început construirea unui cămin pe strada Făgăraşului, aflat abia acum în faza finalizării complete.

Recent investiţiile în căminele studenţeşti au prins avânt: cele vechi sunt renovate, în timp ce pe strada Făgăraşului a început, în 2022, construirea a încă două cămine cu 464 de locuri (fotografia principală).

Lângă ele, CNI urmează să ridice încă un cămin, cu 795 de locuri, şi există planuri pentru un al patrulea, tot în campusul vechi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON