URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
26 Noiembrie 2023, 17:45

Oradea ieri, Oradea azi: Care erau doleanțele orădenilor în anii ’50 și care sunt azi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1957. Orădenii vor "spaţiu"

Acum aproape 60 de ani, nevoile Oradiei erau multe şi greu de rezolvat. O anchetă a ziarului România liberă la Sfatul popular (Primăria de atunci) arată cum erau tratate unele necesităţi.

Locuitorii cartierului Ioşia, de pildă, aveau probleme cu drumurile din cartier, pline de gropi, fără trotuare, impracticabile la orice ploaie mai mare. Unitatea Alimentara din cartier era neîngrijită şi nu avea vreo fântână în apropiere, deşi administratorul şi localnicii ceruseră asta în repetate rânduri, aşa cum au cerut şi o măcelărie, care încă nu exista. În cadrul audienţelor la primar, orădenii cereau şi "spaţiu", adică locuinţă.

Ziarul arăta că, zilnic, la Sfatul popular veneau în audienţă 60-80 de persoane, dintre care "aproape 80 la sută" solicitau aprobări pentru locuinţe, schimb de locuinţă, transformări de locuinţă. Motivul ţinea de migraţia tot mai mare către oraş şi numărul limitat de locuinţe, cele în construcţie fiind foarte puţine.

Pentru astfel de cereri exista un serviciu special, în care oamenii "notau în carnete, trimiteau inspectori pe teren şi... bună ziua". Ziarul mai arăta că peste 540 de cereri şi 34 de reclamaţii depuse din ianuarie până în august erau nerezolvate.

2023. Bugetare participativă

Din anii ’50 până acum, oraşul s-a dublat ca întindere şi populaţie şi, deşi s-a modernizat, tot sunt multe nevoi şi probleme, pe care orădenii le pot sesiza prin audienţe în faţa edililor, prin mesaje trimise prin e-mail şi prin aplicaţia Oradea City Report.

Şi astăzi sunt multe cereri de locuinţe, doar că numărul celor disponibile este tot mic. Totodată, orădenii sesizează probleme de infrastructură sau în serviciile publice, puţinătatea locurilor de parcare şi propun mici amenajări ori noi treceri de pietoni.

O altă modalitate de a propune soluţii Primăriei este prin bugetarea participativă. Lansată în 2017, prima ediţie a adunat 42 de proiecte aprobate, dintre care 10 au primit undă verde pentru implementare. Un an mai târziu, 52 de proiecte au fost aprobate, din care 10 finanţate. Doar câteva au fost şi puse în teren, precum iluminarea led a trecerilor de pietoni, amenajarea de parcuri în cartierele Episcopia şi Tineretului ori modernizarea Pieţei Tineretului (foto sus).

În ediţia 2022 au fost selectate pentru finanţare 17 proiecte, iar în 2023 au fost depuse 66, dintre care urmează să fie stabilite cele finanţabile. Printre altele, se cer dotări în parcuri, cişmele, piste de biciclete şi plantări de arbori.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON