URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2023, 17:45

Oradea ieri, Oradea azi: Care erau doleanțele orădenilor în anii ’50 și care sunt azi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1957. Orădenii vor "spaţiu"

Acum aproape 60 de ani, nevoile Oradiei erau multe şi greu de rezolvat. O anchetă a ziarului România liberă la Sfatul popular (Primăria de atunci) arată cum erau tratate unele necesităţi.

Locuitorii cartierului Ioşia, de pildă, aveau probleme cu drumurile din cartier, pline de gropi, fără trotuare, impracticabile la orice ploaie mai mare. Unitatea Alimentara din cartier era neîngrijită şi nu avea vreo fântână în apropiere, deşi administratorul şi localnicii ceruseră asta în repetate rânduri, aşa cum au cerut şi o măcelărie, care încă nu exista. În cadrul audienţelor la primar, orădenii cereau şi "spaţiu", adică locuinţă.

Ziarul arăta că, zilnic, la Sfatul popular veneau în audienţă 60-80 de persoane, dintre care "aproape 80 la sută" solicitau aprobări pentru locuinţe, schimb de locuinţă, transformări de locuinţă. Motivul ţinea de migraţia tot mai mare către oraş şi numărul limitat de locuinţe, cele în construcţie fiind foarte puţine.

Pentru astfel de cereri exista un serviciu special, în care oamenii "notau în carnete, trimiteau inspectori pe teren şi... bună ziua". Ziarul mai arăta că peste 540 de cereri şi 34 de reclamaţii depuse din ianuarie până în august erau nerezolvate.

2023. Bugetare participativă

Din anii ’50 până acum, oraşul s-a dublat ca întindere şi populaţie şi, deşi s-a modernizat, tot sunt multe nevoi şi probleme, pe care orădenii le pot sesiza prin audienţe în faţa edililor, prin mesaje trimise prin e-mail şi prin aplicaţia Oradea City Report.

Şi astăzi sunt multe cereri de locuinţe, doar că numărul celor disponibile este tot mic. Totodată, orădenii sesizează probleme de infrastructură sau în serviciile publice, puţinătatea locurilor de parcare şi propun mici amenajări ori noi treceri de pietoni.

O altă modalitate de a propune soluţii Primăriei este prin bugetarea participativă. Lansată în 2017, prima ediţie a adunat 42 de proiecte aprobate, dintre care 10 au primit undă verde pentru implementare. Un an mai târziu, 52 de proiecte au fost aprobate, din care 10 finanţate. Doar câteva au fost şi puse în teren, precum iluminarea led a trecerilor de pietoni, amenajarea de parcuri în cartierele Episcopia şi Tineretului ori modernizarea Pieţei Tineretului (foto sus).

În ediţia 2022 au fost selectate pentru finanţare 17 proiecte, iar în 2023 au fost depuse 66, dintre care urmează să fie stabilite cele finanţabile. Printre altele, se cer dotări în parcuri, cişmele, piste de biciclete şi plantări de arbori.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON