URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Mai 2024, 08:01

Secrete din culise: Amănunte neștiute din dosarul condamnării actorului Andrian Locovei pentru viol asupra unei colege

Secrete din culise: Amănunte neștiute din dosarul condamnării actorului Andrian Locovei pentru viol asupra unei colege DE LA BEŢIE LA TREZIE. După ce iniţial a promis că va scoate la lumină detalii care să-i susţină nevinovăţia, Andrian Locovei (foto) amână să lămurească povestea care l-ar putea trimite după gratii. "Sunt deschis oricărei discuţii, dar vor stabili avocaţii momentul potrivit", zice actorul, care deocamdată nu are voie nici să se apropie de colega pe care ar fi siluit-o într-un "viol de beţie", cum s-a exprimat victima (Foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finalul petrecerii stropite cu mult alcool, bărbatul se furişează în dormitorul colegei ameţite de somn şi băutură. Se dezbracă şi se urcă pe ea. Raţiunea îi este amorţită, nu vede decât femeia pe care o pofteşte de ceva vreme, deşi n-au fost niciodată mai mult decât colegi şi prieteni, el fiind căsătorit, iar ea într-o relaţie de patru ani.

S-a ridicat cortina la Teatrul Regina Maria din Oradea, dar spectacolul nu bucură pe nimeni. Se joacă în faţa judecătorilor şi s-ar putea termina după gratii pentru protagonist, actorul Andrian Locovei, fost director artistic al stabilimentului cultural.

Bărbatul a fost chemat pe "scenă" ca inculpat. E acuzat de viol asupra unei colege, artistă la acelaşi teatru, în patul căreia a şi fost surprins, în fundul gol. După primul act, "jucat" în boxa acuzaţilor de la Judecătoria Oradea, actorul n-a fost defel convingător, fiind condamnat la 6 ani de închisoare.

Prolog

În vârstă de 45 ani, actor în cadrul Trupei Iosif Vulcan, unde de-a lungul carierei a jucat în zeci de spectacole, Andrian Locovei este cunoscut orădenilor. Între 2018 şi 2020, a fost chiar director artistic interimar al Teatrului Regina Maria, în perioada în care instituţia a avut-o ca manager interimar pe Elvira Rîmbu. Acum, se află în atenţie din alt motiv. A fost trimis în judecată în toamna lui 2022, sub o acuzaţie extrem de gravă, cea de viol, formulată de o colegă, actriţă cu state vechi în trupa de teatru. 

S-a întâmplat în noaptea de 2 spre 3 iulie 2022, după o petrecere organizată chiar acasă la femeie, la care aceasta i-a invitat pe mai mulţi actori şi pe partenerii lor. Locovei a venit înainte de toţi şi singur, pretextând că soţia îi era obosită, după cum reiese din dosarul ajuns în faţa judecătorilor şi consultat de BIHOREANUL.

Cei doi actori urcaseră pe scenă împreună în mai multe piese, dar relaţia dintre ei a fost de amiciţie. Actriţa nici nu era atrasă de el. Nu avusese legături cu un bărbat de prin 2018, iar în ultimii 4 ani era legată afectiv de o femeie.

Invitaţii au sosit pe rând, au ascultat muzică, au făcut grătar, au petrecut şi au băut, iar atmosfera părea degajată. Gazda, însă, nu se simţea în largul ei, căci Locovei băuse şi devenise agasant. Unei musafire i s-a plâns că actorul "se dă la ea", însă aceasta a liniştit-o că bărbatul "poate o face în spirit de glumă", iar altor două colege le-a cerut, prin SMS, „vă rog nu plecaţi înaintea lui Andi". Una dintre ele a asigurat-o că va rămâne cu ea, peste noapte, împreună cu soţul ei.

Nu a plecat

Incidentul s-a produs în jurul orei 4 dimineaţa, după ce petrecerea s-a spart, iar pe terasă rămăseseră doar prietena actriţei, soţul ei şi Locovei. Pe la ora 2, gazda se retrăsese în casă. Băuse mult, era ameţită şi voia să doarmă, căci urma să participe a doua zi la un casting, după cum le-a spus ea petrecăreţilor.

După o oră şi jumătate, a fost trezită de strigătele lui Locovei care, băut fiind, avea chef de vorbă. L-a sunat, din dormitor, şi i-a cerut să plece acasă, dar omul nu voia. "Mai stau un pic", ar fi zis Andrian. Bărbatul s-a ridicat de pe scaun abia după încă o jumătate de oră. Le-a spus celor doi soţi cu care rămăsese în curte că urcă să-şi ia rămas bun de la gazdă şi a pornit spre dormitorul din mansarda casei.

Actriţa dormea când s-a trezit cu Locovei în pat. Bărbatul a început să o mângâie, i-a dat pantalonii şi chiloţii la o parte, după care a început să îi facă sex oral, chit că femeia era la menstruaţie, având şi absorbant, şi nu s-a oprit nici atunci când aceasta a reuşit să bâiguie un „nu e OK", fără să reacţioneze într-un alt mod.

"Nu ştii cât te iubesc, proasto!"

Nu a reuşit să-l îndepărteze nici când Locovei a dezbrăcat-o de pantaloni şi chiloţi şi s-a urcat peste ea. Era conştientă de tot ce i se întâmplă, dar intrase într-un blocaj în care "corpul nu a ajutat-o", scrie în sentinţă. I-a spus doar să isprăvească odată, iar bărbatul i-a răspuns "să nu se mişte că nu mai are mult şi termină".

Atunci au intrat peste ei întâi prietena actriţei, apoi şi soţul acesteia, care, îngrijoraţi că Locovei nu coboară, au urcat şi ei în mansardă. Au găsit-o pe femeie ca leşinată, cu mâinile atârnând, sub bărbatul în tricou şi fără pantaloni, care făcea "o mişcare de du-te-vino".

Locovei le-a strigat să iasă din cameră, dar victima a zis nu. Supărat că cei doi soţi "au stricat atmosfera", actorul s-a dat jos din pat, s-a îmbrăcat şi a coborât, condus de bărbat. N-a mai stat mult în curte căci, trezită de-a binelea, actriţa a ieşit pe balcon, plângând, şi i-a strigat să plece. "Nu ştii cât te iubesc, proasto!", i-a replicat Locovei, după care s-a făcut nevăzut.

"A profitat că eram beată"

Poliţiştii au fost chemaţi la faţa locului de prietena femeii, care la rugămintea acesteia a sunat la 112. Actriţa era mahmură şi confuză, după cum reiese dintr-un proces-verbal de redare a discuţiei înregistrate atunci. De un lucru era, însă, convinsă: că bărbatul a profitat fiindcă nu era capabilă să-şi exprime voinţa. "A fost un viol de beţie, dar un viol. Niciodată nu aş fi vrut să fac sex cu el. L-am invitat pentru că l-am văzut ca pe un băiat de treabă, pe care îl cunosc de mult, este căsătorit, are un copil. A profitat că eram beată. Şi acum sunt beată", le-a spus ea poliţiştilor.

Actriţa le-a povestit apoi cum Locovei a intrat peste ea în cameră, cum a început s-o mângâie, s-o complimenteze, pentru ca în timpul actului sexual s-o întărâte, zicându-i "eşti o curvă". "Eram conştientă de tot ce se întâmplă, dar nu am putut reacţiona", a zis victima.

Întrebată de poliţişti dacă s-a opus explicit, femeia a spus că "da, o dată", după care a adăugat, însă, că "am zis OK". A admis că nu a fost lovită şi nici nu s-a zbătut, pentru că "nu mă ajuta corpul", singura reacţie fiind o remarcă de dezgust: "termină odată". "Dacă nu eram băută, nu se întâmpla".

Păreri şi păreri

Medicul legist care a consultat-o în aceeaşi zi pe actriţă a confirmat că a existat un contact sexual, a găsit pe corp şi urme de material seminal, dar nu şi de violenţă. Andrian Locovei a fost reţinut pentru 24 de ore, iar ulterior plasat sub control judiciar, cu interdicţia de a se apropia de colegă ori de casa acesteia.

Căutat la vremea respectivă, actorul a refuzat să comenteze situaţia, iar cercetările s-au desfăşurat într-o discreţie totală, la fel şi procesul care a urmat, în şedinţe secrete. Primul verdict l-a dat Judecătoria Oradea pe 4 aprilie în acest an, iar din hotărârea consultată de BIHOREANUL reiese că scandalul i-a împărţit în două tabere pe actorii teatrului, audiaţi ca martori şi de procurori, şi de judecător.

Cei doi soţi care au fost martori la scena oripilantă au depus mărturii în favoarea actriţei, descriind "în mod independent şi convingător" cum l-au surprins pe Locovei în pat cu victima, "într-o poziţie care sugerează un act sexual în desfăşurare". Alţii au fost mai rezervaţi, zicând că au auzit de cele întâmplate doar din descrierea femeii, dar au existat şi unii care i-au luat apărarea lui Locovei, pretinzând că actorul ar fi om serios, fără antecedente de hărţuire, iar actriţa n-ar fi fost atât de beată încât să nu fi ştiut ce se întâmplă.

"Nu e bine ce facem"

Cât despre Locovei, acesta a avut o variantă mai "teatrală" despre cele întâmplate. Deşi a recunoscut că "pe parcursul grătarului nu a fost niciun gest din partea actriţei care să îi dea de înţeles că ar dori să aibă vreun contact de natură sexuală", dar a susţinut că noaptea, când a urcat să-şi ia rămas-bun de la ea, ea îl aştepta pe marginea patului, cu braţele deschise. S-au îmbrăţişat şi i-a mulţumit pentru seara petrecută, iar din îmbrăţişare au ajuns să se mângâie reciproc pe spate, ulterior s-au şi sărutat, iar lucrurile s-au precipitat.

Locovei are explicaţii şi pentru faptul că actriţa l-a atenţionat în timpul incidentului că ,,nu e ok". În faţa procurorului a susţinut că remarca pe care a auzit-o el era ,,Andi, nu e bine ce facem", dar femeia "era cu zâmbetul pe buze". La proces a pretins, însă, că actriţa i-a spus că "nu e ok" doar pentru că era "pe roşu", dar "după acest moment au reînceput să se mângâie, s-au sărutat, a sărutat-o pe sâni, iar ea la rândul ei l-a sărutat pe piept". Aşa au rămas fără chiloţi. În niciuna dintre declaraţiile sale, însă, actul sexual nu a existat, căci "penisul nu era în stare de erecţie" din pricina alcoolului consumat.

A ignorat starea ei

Judecătorul nu l-a crezut. "În loc să-şi asume responsabilitatea pentru comportamentul său, inculpatul a încercat să scape nepedepsit prin manipularea adevărului. În încercarea de a minimiza gravitatea faptei şi de a-şi diminua propria culpabilitate, a emis declaraţii care nu corespund realităţii", a concluzionat magistratul Alin Constantinescu, care a decis în favoarea actriţei: Locovei a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare (limitele pedepsei sunt între 5 şi 10 ani), l-a obligat să-i achite daune morale de 50.000 lei şi i-a stabilit interdicţia ca vreme de 3 ani după ispăşirea pedepsei să comunice cu victima, să se apropie la mai puţin de 100 metri de ea ori de locuinţa ei.

În opinia judecătorului, actorul a ignorat cu desăvârşire faptul că victima sa nu-i răspundea la avansuri, aspect dovedit de martorii care au participat la petrecere. În plus, când a ajuns în camera victimei, actorul era conştient de situaţia vulnerabilă în care se afla femeia. "Intrarea inculpatului în dormitorul unei persoane este o încălcare a intimităţii şi a spaţiului personal, fapt care denotă o lipsă de respect faţă de acea persoană şi un dispreţ pentru bunăstarea şi siguranţa ei. A pătruns în dormitor în timp ce aceasta dormea, starea de somnolenţă şi confuzie a persoanei vătămate era evidentă, iar inculpatul ar fi putut observa această vulnerabilitate", dar totuşi a continuat "pentru a-şi atinge scopul".

"Chiar dacă inculpatul ar fi dezvoltat sentimente romantice faţă de persoana vătămată, acest aspect nu poate fi folosit pentru a justifica sau atenua gravitatea acţiunilor sale. Indiferent de motivele sau sentimentele sale, acţiunile inculpatului au avut consecinţe deosebit de serioase pentru persoana vătămată", a concluzionat judecătorul.

În loc de epilog

Căutat de BIHOREANUL pentru a-şi prezenta punctul de vedere asupra verdictului, Andrian Locovei a refuzat, rezumându-se doar să susţină că este nevinovat şi că sentinţa Judecătoriei este "o porcărie, construită cu tertipuri, psihologi şi fără vreo dovadă că a fost un act forţat".

"Sunt multe lucruri care se bat cap în cap, şi le vom lămuri. Acuzaţia este extrem de gravă şi voi face public tot dosarul la final, ca să arăt toate măgăriile care s-au întâmplat. Sunt obligat să demonstrez opiniei publice, familiei, colegilor, că totul e o minciună", a zis Locovei.

Până una - alta, actorul a atacat hotărârea la Curtea de Apel Oradea, sperând într-o răsturnare de situaţie. În fond, spectacolul trebuie să continue, până la final...


EXPERTIZE
Pro şi contra

În timpul anchetei şi a procesului pornit pe numele actorului Andrian Locovei, trei experţi psihologi şi-au exprimat punctele de vedere.

Psihologii Angela Lugaşi şi Delia Negruţ, ale căror păreri sunt prezentate pe larg în hotărâre, au susţinut că actriţa "prezintă semnele şi manifestările abuzului emoţional şi fizic în raport cu faptele descrise", şi au pus lipsa ei de reacţie pe seama faptului că a perceput "pericolul prea puternic, astfel că s-a activat reflexul de a îngheţa".

De o altă părere a fost Hadrian Vaida, desemnat din partea actorului, care a conchis că situaţia era neclară "din pricina unor contradicţii între declaraţii", fără ca în sentinţă să se şi explice în ce constau neclarităţile. Căutat de BIHOREANUL, Vaida susţine că s-a referit la faptul că "vorbim de doi actori, obişnuiţi să interpreteze personaje diverse". "În acest context, circumstanţele în care s-a produs evenimentul puteau fi stabilite doar de mersul anchetei".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Locovei, agresorul
Este atât de trist să văd cum unii oamenii denigrează și arată cu degetul victima și cum se erijează ei în justițiari, pe baza unui articol din ziar... Mi-aș dori ca toți acești bărbați care au comentat să fie impotenți, pentru că altfel sunt cu toții un pericol pentru societate dacă nu înțeleg că NU este NU, că consumul, chiar și excesiv, de alcool de către o femeie nu este ceva ilegal (poate imoral, dar cu certitudine nu ilegal) șisub nici o formă nu justifică abuzul de vreun fel din partea nimănui. În altă ordine de idei, aș vrea să văd la rampă (dar nu se va întâmpla asta) actrițele care adesea au fost abordate și chiar atinse nepotrivit de „marele” actor Locovei pe vremea cînd avea funcție de conducere la TRM; să ne povestească deschis cum încerca acesta să obțină sex, pe românește fie spus, cu aproape orică purtătoare de fustă pe care și cum insista el la discuții unu la unu la el în birou, promițând marea cu sarea. Să vă fie rușine, deși știu că nu vă va fi, celor care acuzați victima pentru că vezi Doamne, nu a și snopit-o în bătaie, pentru că consumase alcool sau pentru ce alte motive inepte justificați voi violul.
Postat 09 Mai 2024, 13:18 de NinaC
un film de rasu-plansu cu betivi si politisti
@richard, ai mers fix la punct. traducerea este urmatoarea: actul a fost un pic dorit de amandoi, problema a aparut cand a intrat "prietena" in camera si i-a surprins in fapt. ca doua ţaţe fara minte, una mai beata ca alta (pardon, toti 4 unul mai beat ca altul) s-au apucat sa sune la politie. doamna pe orizontala nici nu mai stia exact daca a fost bine sau nu, repeta doar ceea ce urla doamna pe verticala - viol! nasol este ca acum nu mai pot da in spate, s-au facut toti de mare rkahat... povestea e si cusuta cu ata alba pe multe locuri.... tu faci petrecere la tine acasa, apoi te retragi in camera sa te odihnesti ca esti obosita, lasandu-i pe musafiri sa se abureasca mai departe. cati dintre cititori fac sau au facut asa ceva, sa mearga sa se culce si sa le-ntoarca dosul la invitati?
Postat 08 Mai 2024, 19:49 de roger
da
pentru cei care nu au fost de acord cu comentariul meu = voi credeti ca stiti mai bine decat un medic legist cum arata un viol ? cel care a vazut zeci de cazuri de viol si urmele fizice asupra zonei respective ? negati experienta unui medic legist si credeti o actritza antrenata in teatru ?
Postat 08 Mai 2024, 17:51 de richard
IJ, cele ..n" directii de spionaj de la interne, luati banii degeaba!
Ce s-a publicat sunt chestiuni care nu puteau ajunge in presa decat cu largul concurs al celor care au avut acces la dosar: parchetari, militisti, judecatori! Doamna ar putea sa se indrepte impotriva tuturor, dar va castiga doar la CEDO. Pt cateva zeci de mii de euro merita sa astepte cativa ani!
Postat 08 Mai 2024, 16:52 de pinonel
da
cheia este aici = "Medicul legist care a consultat-o în aceeaşi zi pe actriţă a confirmat că a existat un contact sexual, a găsit pe corp şi urme de material seminal, dar nu şi de violenţă." NU si de VIOLENTA ! viol fara violenta ???! deci actritza a fost de acord - deci NU e viol . Vina este a celor doi soti care au intrat in dormitor si i-au surprins pe cei doi facand dragoste . Cum amandoi erau implicati in alte relatii ( el casatorit si ea implicata cu o alta partenera ) = ea cuprinsa de rusine striga viol .oare daca cei doi soti nu intrau peste ei = mai striga cineva viol ?
Postat 08 Mai 2024, 16:13 de richard
Problema acestei meserii..
. . este că ea nu aduce nici un plus de valoare societății mai ales prin aberațiile de spectacole care n-au nici o legătură cu realitatea. Sunt o categorie de persoane cărora le place să trăiască în basme și povești dar nu în realitate, nu contest. Treaba lor. Dar statul nu trebuie să subvenționeze așa ceva. Actoria ar trebui să iasă din sistemul de stat și să fie exclusiv doar in sistemul privat. Vor exista doar dacă piața o cere, ca orice meserie. Așa ar fi corect.
Postat 08 Mai 2024, 14:54 de georgemarian
Viol liber consimtit
pare sa fie un "viol" liber consimtit... nu te vreau, ba te vreau, iar nu te vreau, OK bine, te vreau dar termina repede... Femeia nu avusese legături cu un bărbat de prin 2018, iar în ultimii 4 ani era legată afectiv de o femeie. Deci probabil trebuia sa isi spele obrazul in fata partenerei si a comunitatii lgbt. iar pentru asta, altcineva trebuie sa faca 6 ani de puscarie.. mult, mult prea mult... nu mi pare prea corect
Postat 08 Mai 2024, 13:52 de TanarSiNelinistit
Asa se întâmplă
Când îți bei mințile, bei pana nu mai știi ce faci oricum frumos exemplu ați dat, v-ați îmbătat precum por... apoi na-ți mai știut ce faceți, beutura bat-o vina frumos va sade mai ales unor doamne.
Postat 08 Mai 2024, 13:42 de sss
Infracțiunile...
...n-au justificare. Există dosar, există organe de cercetare penală, există lege. Cerem că justiția să-și merite salariul și să aplice legislația statului român!
Postat 08 Mai 2024, 10:42 de georgemarian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON