URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Mai 2024, 20:15

Plătim ce aruncăm! Tarife noi de salubritate în Oradea, după dublarea taxei pentru deșeurile abandonate la haldă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând din luna mai, orădenii plătesc mai mult pentru serviciul de salubritate. Primăria Oradea a inclus în tariful de salubritate noua taxă de economie circulară, care se aplică tuturor deşeurilor care nu sunt refolosite şi care s-a dublat de la 1 ianuarie 2024. 

Aşadar, chiar dacă tarifele de colectare şi transport al deşeurilor practicate de RER Vest nu s-au modificat, orădenii vor plăti mai mult.

S-a scumpit tratarea

Contribuţia pentru economia circulară (CEC) este o taxă impusă de Legea Deşeurilor pentru stimularea reciclării şi scăderii cantităţilor de deşeuri depozitate. Concret, ea se aplică pentru fiecare tonă de deşeuri care nu a fost valorificată, ci a ajuns la halda de deşeuri. De la 80 lei pe tona de deşeuri, cât a fost până la finalul anului trecut, această taxă a ajuns, din 1 ianuarie, la 160 lei/tonă.

Valoarea CEC influenţează şi costurile de tratare a deşeurilor, adică sortarea şi valorificarea a cât mai multe dintre ele. Gunoaiele care, după tratare, nu pot fi reciclate sau compostate, cum sunt deşeurile reciclabile compromise ori materialele plastice care ajung în fracţia biodegradabilă, ajung pe haldă.

Din acest motiv, cele două firme responsabile cu tratarea deşeurilor din judeţ, Eco Bihor (administratorul depozitului judeţean de deşeuri) şi Girexim Universal (staţia de tratare mecano-biologică) şi-au modificat propriile tarife, influenţând tariful plătit de clienţii finali, adică de cetăţeni. 

Nicio modificare la RER Vest

Modificările la tarifele de salubritate, aprobate de Ecolect (asociaţia tuturor primăriilor din judeţ, pe probleme de salubritate) au fost determinate şi de un alt factor: scăderea cantităţilor de deşeuri reciclabile, un efect al sistemului de garanţie-returnare a ambalajelor de băuturi, ceea ce a făcut să crească costurile din staţia de reciclare a deşeurilor de ambalaje.

Noile tarife de salubritate din Oradea conţin doar majorările privind tratarea deşeurilor, nu şi pe ale colectării şi transportului lor, prestate de RER Vest. Operatorul de salubritate nu a scumpit deloc costurile salubrităţii, facturile fiind influenţate exclusiv de componente care ţin de tratarea şi gestionarea deşeurilor odată ce au ieşit din camioanele RER Vest.

Noile tarife

Pentru orădenii de la blocuri, tariful de salubritate va fi, începând din mai, 20,45 lei/persoană/lună, cu TVA inclus, o creştere de 8,5%, faţă de 18 lei, cât îi costa până acum.

Pentru orădenii de la case, tarifele noi sunt următoarele: 108,95 lei/mc pentru deşeurile biodegradabile (pubela maro) faţă de 59,10 lei, cât era până acum, şi 58,04 lei/mc pentru cele reciclabile, faţă de 51,41 lei. La deşeurile reziduale (pubela neagră) colectate de la cetăţeni, tariful nou este de 63,55 lei/mc.

Asta înseamnă că o golire a unei pubele de deşeuri reziduale (neagră) începe de la 4,54 lei (60 litri) şi ajunge la 18,15 lei (240 litri), cu tot cu TVA, iar golirea unei pubele maro (biodegradabile) şi un volum de 60 litri costă acum 7,78 lei. O pubelă maro cu volum dublu are un preţ de golire de 15,56 lei, iar cea de 240 litri - 31,12 lei.

Cât costă reciclabilele?

Pentru reciclabile, orădenii care le aruncă în sacii galbeni şi albaştri vor plăti de acum înainte 27,63 lei/lună, cu TVA inclus, iar cei care au optat pentru colectarea în recipiente vor plăti pentru golirea unei pubele de 60 litri, indiferent că ea conţine sticlă, hârtie-carton sau plastic-metal, 4,14 lei. O pubelă de 120 litri cu reciclabile costă 8,29 lei, iar una cu volum dublu - 16,58 lei.

Pentru firme, noile tarife de salubritate sunt 486 lei/tonă la deşeuri reziduale, 433,86 lei/ tonă la deşeuri biodegradabile şi 501,76 lei/ tonă la deşeuri reciclabile.

În cazul instituţiilor, preţurile sunt şi mai mari: 507,57 lei/tona de deşeuri reciclabile, 513,87 lei/tona de deşeuri biodegradabile, respectiv 483 lei/tonă pentru deşeuri reziduale.

Ieftiniri în ZMO

Simultan cu modificările preţurilor din municipiu, Ecolect Bihor a modificat şi tarifele din Zona Metropolitană 1B, deservită tot de RER Vest. Acolo, ajustările sunt şi în beneficiul cetăţenilor.

La persoane fizice, abonamentul care include o pubelă neagră de 60 litri a ajuns de la 22,55 lei la 23,82 lei, la 120 litri a scăzut de la 27,39 lei la 27,31 lei, iar pentru 240 litri s-a redus cu mai bine de 3 lei şi a ajuns la 34,29 lei (toate preţurile includ TVA).

Şi tarifele pentru ridicările suplimentare au scăzut: o ridicare a unei pubele de 60 litri costă de acum înainte 3,49 lei, o golire de pubelă cu capacitatea de 120 litri este 6,98 lei, iar cea de 240 litri - 13,97 lei.

Pentru restul judeţului, Ecolect a optat să nu majoreze tarifele, dar să modifice frecvenţele de colectare a deşeurilor, tot o formă de a compensa costurile mărite. Curăţenia are un preţ...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Legea e clară și fără echivoc.
"Plătim cât aruncăm", nu "... ce aruncăm". Că nu aruncăm altceva decât gunoi și deșeuri ca până când au venit ungurii de la Keviep SA să ocupe locul cu șmecheriile lor, nu altceva.
Postat 09 Mai 2024, 08:51 de KP
Vrăjeală liberală, marca Bolojan&Mălan.
Tarifele au crescut la gestionarea deșeurilor, de 3 ani încoace, cu 300% până în aprilie 2024. De luna asta, în Bihor s-a redus numărul de ridicări cu 30% iar tariful a rămas același. Așadar, din 2020 încoace au crescut tarifele cu 400%. Economia circulară este un pretext în Bihor, pentru că oriunde în Europa civilizată și nebirtineză, pe facturi se menționează rata și prețul recuperărilor de deșeuri refolosibile. Or, la noi, Ecolect Bihor care ar trebui să monitorizeze aceste lucruri, șefii județului se fac că nu văd și lucrează la greu pentru profitul operatorilor, nu pentru cetățenii care contribuie la salariile lor. Hoția este clară, pe față, iar Statul Român condus de PSD și PNL își bate joc de cetățeni, furându-i fără jenă, de parcă tot omul ar avea obligația să-i sprijine impostura și habarnismul.
Postat 09 Mai 2024, 08:47 de KP
Corect sa nu?
Anul acesta s-a dublat costul pentru ridicarea gunoiului menajer, cică pentru a încuraja reciclarea, deși mie mi se pare un abuz profitând de monopol.( Nu am cum sa reciclez scutecele copilului etc). La ultima ,, ridicare", mașina pentru biodegradabil nici măcar nu a intrat pe stradă (str. Alecu Russo) eu rămânând cu gunoiul neridicat. Săptămâna trecută, îndată de 03.05 când trebuiau să ridice sticlele am avut parte de aceeași surpriză, ceea de înseamnă că va trebui să mai aștept 4 săptămâni să văd dacă se vor ridica sau nu... deși cred că atunci când s-a calculat tariful pentru gunoi s-au luat în calcul și costurile de combustibil și cele avute cu angajații pentru aceste servicii ce nu sunt prestate. Dacă există cineva din conducerea RER care nu crede și dorește să verifice cele scrise de mine cred că o poate face foarte simplu prin verificarea GPS-ului de pe autovehicule. Unde să mai pun că atunci când locuiam la bloc am semnalat de mai multe ori că diferite tipuri de gunoi sunt ridicate cu aceeași mașină, lucru pe care l-am și înregistrat video, făcând cunoscut acest fapt telefonic către conducerea RER însă nimeni nu a părut măcar puțin interesat de acest fapt. Așa că spor la mărit taxele...
Postat 08 Mai 2024, 23:18 de bde
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON