URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 11 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Mai 2024, 19:46

Odă bucuriei: Concert special de Ziua Europei, la Filarmonica Oradea

Odă bucuriei: Concert special de Ziua Europei, la Filarmonica Oradea Foto: Facebook / Filarmonica Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De Ziua Europei, joi, 9 mai, de la ora 19, Filarmonica Oradea a pregătit un concert aparte: grandioasa Simfonie a 9-a de L.v. Beethoven.

„Lucrarea reprezentativă pentru această zi este capodopera beethoveniană „Simfonia a 9-a”, ultima parte din această piesă cuprinzând celebra „Oda bucuriei”, imnul Uniunii Europene. Oda a fost scrisă în anul 1785. Lucrarea este o simfonie corală, finalizată de Ludwig van Beethoven în 1824 și alcătuită din patru părți: I. Allegro ma non troppo, un poco maestoso, II. Molto vivace, III. Adagio molto e cantabile, IV. Finale. Premiera a avut loc la Viena, la 7 mai 1824. Este considerată de majoritatea criticilor și a muzicologilor ca o capodoperă a muzicii clasice vestice și una dintre cele mai reușite lucrări scrise vreodată”, transmit comunicatorii Filarmonicii Oradea.

Concertul va fi interpretat de două coruri, cel orădean și Kodály din Debrețin, și de mai mulți soliști apreciați și multipremiați, care concertează pe scene din țară și străinătate: Andreea Guriță Novac - soprană, Janetka Hoșko - mezzosoprană, Marius Vlad Budoiu - tenor, Alexandru Chiriac - bariton.

„Corul Kodály”, fondat de György Gulyás în 1955, este unul dintre cele mai mari şi apreciate coruri simfonice din Ungaria. În calitate de ambasador al muzicii baroce şi clasice, ansamblul susține concerte în mod regulat atât în Ungaria, cât şi la nivel internaţional. Ansamblul a primit numeroase premii de prestigiu, inclusiv Premiul Bartók-Pásztory şi Premiul Patrimoniului Maghiar. Corul este condus, din anul 2020, de Zoltan Kocsis-Holper.

Dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea, Jankó Zsolt a studiat mai întâi vioara și apoi dirijatul la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și s-a perfecționat la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena. Și-a completat apoi studiile la Conservatorio di Musica „Benedetto Marcello” din Veneția. A predat la Universitatea din Oradea și în calitate de dirijor coordonează concerte educative pentru tineret.

Pe de altă parte, marți, tot la Filarmonica Oradea, de la ora 19, va avea loc o Serată muzicală cu Mihaela Anica la flaut și Horia Maxim la pian. Recitalul va include lucrări de: R. Schumann - Drei Romanzen, op. 94, Drei Lieder, Fantasiestücke, op. 73, G. Fauré - Sonata în La major, op. 13 nr. 1, Fantaisie, op. 79.

Biletele pentru recitalul de marți și concertul de Ziua Europei s-au pus în vânzare la casieria Filarmonicii, precum și online aici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON