URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Mai 2024, 16:08

Cel mai mare eveniment sportiv dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale din România începe pe 17 mai la Oradea (FOTO)

Cel mai mare eveniment sportiv dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale din România începe pe 17 mai la Oradea (FOTO) Sursa foto: Visit Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

350 de sportivi cu dizabilităţi intelectuale se vor întrece la atletism, baschet unificat 3x3, bocce şi înot la Jocurile Naţionale Special Olympics, Oradea 2024.

Jocurile Naţionale Special Olympics, cel mai mare eveniment sportiv incluziv pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale din România, se vor desfăşura anul acesta la Oradea, în perioada 17 – 19 mai.

Evenimentul, aflat la cea de-a 17-a ediţie, aduce împreună peste 350 de sportivi de la 75 de fundaţii, asociaţii şi şcoli de masă şi speciale din 31 de judeţe şi din Republica Moldova, peste 170 de antrenori şi membri de familie, 250 de voluntari, personal medical şi staff tehnic.

Pe parcursul a trei zile intense, activităţile organizate de Special Olympics România vor pune în lumină puterea comunităţii şi determinarea sportivilor speciali.

Competiţiile sportive, evaluările medicale gratuite, Cursa Flăcării Speranţei, demonstraţiile celor mai mici sportivi, activităţile de voluntariat vor demonstra că "Sportul UNEŞTE toate abilităţile" în cel mai aşteptat moment sportiv Special Olympics România de după pandemie.

Special Olympics Oradea

Programul evenimentului

17 mai

Competiţii preliminare, bocce unificat, evaluări medicale gratuite oferite sportivilor, activităţi distractive  - în campusul Universităţii din Oradea, începând cu ora 09:00.

18 mai

Competiţii preliminare la atletism şi bocce, competiţie şi finale la baschet unificat 3x3, evaluări medicale gratuite oferite sportivilor, activităţi distractive - în campusul Universităţii din Oradea, începând cu ora 09:00.

Flacăra Speranţei, echivalentul Flăcării Olimpice, va fi purtată de sportivii Special Olympics, de personalităţi sportive locale şi de reprezentanţi ai forţelor de ordine, pe Traseul Flăcării Speranţei care va porni din faţa Primăriei la ora 18:00, şi va continua pe malul Crişului Repede până la Sala Sporturilor Antonio Alexe.

Ceremonia de deschidere se va desfăşura la Sala Sporturilor Antonio Alexe, de la ora 19:00. Vom asista la defilarea delegaţiilor celor 350 de sportivi şi 170 de antrenori invitaţi, aprinderea Flăcării Speranţei, înălţarea steagului Special Olympics, rostirea jurământului Special Olympics. O serie de momente artistice emoţionante vor fi asigurate de Ansamblul Folcloric Nuntaşii Bihorului, elevi de la Palatul Copiilor din Oradea, Clubul Sportiv al Universităţii din Oradea, Liceul cu Program Sportiv "Bihorul", Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna", Clubul Fit Dance. 

19 mai

Competiţii finale şi ceremonii de premiere la atletism şi bocce, în campusul Universităţii din Oradea pentru probele de atletism şi bocce, începând cu ora 09:00.

Competiţii finale şi ceremonii de premiere la bazinul Crişul pentru probele de înot, începând cu ora 09:00

Special Olympics Oradea

Cristian Ispas, Director Naţional Special Olympics România: "Pentru întreaga comunitate de antrenori, părinţi şi sportivi cu dizabilităţi intelectuale, Jocurile Naţionale Special Olympics sunt cel mai aşteptat eveniment dintr-un an. Este evenimentul care uneşte toate abilităţile şi validează efortul, ambiţia şi performanţele tuturor. Ne bucurăm că în 2024 această sărbătoare naţională a incluziunii sociale prin sport se celebrează la Oradea, în acest oraş superb, cu tradiţie sportivă, unde am găsit deschidere şi apreciere pentru misiunea noastră. Le mulţumim tuturor partenerilor pentru sprijin şi generozitate şi vă invităm să spuneţi alături de noi Hai, BRAVII!".

Alexandru Chira, Director General Visit Oradea: "Suntem bucuroşi că în acest an Oradea este oraşul gazdă pentru Jocurile Naţionale Special Olympics, cel mai mare eveniment sportiv incluziv pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale din România. Special Olympics ne aminteşte că fiecare individ este o sursă de inspiraţie, fiecare competiţie în sine fiind o poveste despre curaj, determinare şi unitate. Faptul că anul acesta evenimentul face parte din agenda Visit Oradea, ne onorează. Le dorim mult succes tuturor concurenţilor şi o şedere cât se poate de plăcută în Oradea".

Arina Moş, Senator de Bihor, reprezentant al Municipalităţii: "Crezul echipei noastre este că suntem diferiţi, dar totuşi egali. De aceea, în Oradea, persoanele cu dizabilităţi sunt respectate, iar noi vom continua să depunem eforturi serioase pentru a le crea condiţii mai bune, pentru a le îmbunătăţi efectiv viaţa de zi cu zi. Cred că este extrem de important să schimbăm mentalitatea societăţii prin organizarea de astfel de evenimente incluzive, evenimente care, în timp, vor demonstra puterea comunităţii".

Marin Florin Ilieş, Guvernator Lions Clubs District 124 România: "Special Olympics Romȃnia ne reuneşte prin sport şi ne încurajează deopotrivă să ne manifestăm unicitatea; persoane cu ṣi fără dizabilităṭi intelectuale, inclusiv membri Leo ṣi Lions, ȋmpărtăṣim bucuria de a fi împreună, de a concura şi a demonstra abilităṭile care ne fac speciali. Împreună vom crea o lume în care acceptarea, incluziunea şi armonia vor elimina discriminarea. Bravii noştri sportivi, Leo ṣi Lions, se vor reuni pe terenurile de sport ale Jocurilor Naṭionale Special Olympics de la Oradea, în competiţia pentru performanţa de a face lumea un loc mai bun. Diferiţi, dar egali, cu energie şi perseverenţă, învăţăm să preţuim diferenţele dintre oameni, rămânând mereu alături de ei".

Special Olympics Oradea

Evenimentul este organizat de Fundaţia Special Olympics România cu sprijinul Visit Oradea, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Oradea Transport Local, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Bihor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", Jandarmeria Bihor, Clubul Lions Oradea, Clubul Lions Oradea 22, Clubul Leo Black Eagle şi Asociaţia Down Oradea. 

Mulţumiri domnului Manuel Seleş, Viceguvernator al Lions Clubs District 124 România pentru invitaţia de a organiza evenimentul la Oradea şi pentru facilitarea parteneriatului local. 

Partenerul tehnic al evenimentului: Hervis Sports&Fashion.

Parteneri strategici: Lions Clubs Districtul 124 România, Leo Clubs Districtul 124 România, Yves Rocher România, Fundaţia Motivation România, Federaţia Română de Baschet, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, Club Sportiv Special Olympics, Lions Clubs International Foundation, cu sprijinul Excelenţei Sale Şeicul Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, Preşedinte al Emiratelor Arabe Unite, prin programul Unified Champion Schools.

Parteneri Sportivi Sănătoşi: The Golisano Foundation, Starkey, Safilo, Essilor, Optimed, Otomed, Audiologos, Audiolux, Clarfon, Audiogram, Romsound, Colgate, Asociaţia Naţională pentru Stomatologie Pediatrică.

Sponsor local: European Foods, Hotel Impero, Top Cuisine, Microlite. 

Parteneri media: Zepelin Media şi Phoenix Media.

Acest eveniment nu ar fi fost posibil fără sprijinul voluntarilor: medici şi studenţi ai Universităţii din Oradea, medici şi specialişti care au venit din toată ţara pentru a participa la evaluările de sănătate, membri ai Cluburilor Lions Oradea, Lions Oradea 22, Leo Black Eagle, elevi ai programului Şcoala Generaţiei Unificate, Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu", Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu", Şcoala Gimnazială Nr. 16 şi voluntarii de la Fundaţia Motivation România. 

Special Olympics Oradea


Despre dizabilitatea intelectuală

Mai mult de 200 de milioane de oameni din întreaga lume au o dizabilitate intelectuală, constituind astfel cel mai mare grup cu dizabilităţi la nivel mondial. Dizabilitatea intelectuală trece dincolo de rase şi etnii, nivel de educaţie, statut social sau economic, putând apărea în orice familie. 

Despre Fundaţia Special Olympics din România:

Special Olympics este o mişcare globală care valorifică potenţialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilităţi intelectuale să fie acceptate şi implicate ca membri activi ai comunităţilor din care fac parte, pentru a crea o societate tolerantă, deschisă tuturor abilităţilor. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate şi educaţie, Special Olympics luptă împotriva discriminării şi intoleranţei. Din 2003, Special Olympics România a ajutat peste 27.000 de copii, tineri şi adulţi cu dizabilităţi intelectuale să devină cetăţeni activi ai comunităţii. 

Informaţii şi fotografii despre Special Olympics România sunt disponibile pe website-ul oficial www.specialolympics.ro şi canalele sociale: pagina de Facebook https://www.facebook.com/specialolympicsromania/ şi Instagram https://www.instagram.com/specialolympicsromania/

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON