URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2024, 09:05

Ilie Bolojan, interceptat de un grup de orădeni din Podgoria, care l-au luat la întrebări despre Inelul Metropolitan de Nord (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prezent joi seară la lansarea candidaților liberali pentru Primăria și Consiliul Local al comunei Paleu, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a fost întâmpinat cu bannere de un grup de orădeni din Podgoria, îngrijorați că viitorul Inel Rutier Metropolitan de Nord ar putea să traverseze zona unde locuiesc.

„Nu s-a stabilit niciun traseu. Când vom avea datele vă asigur că vor fi prezentate și veți fi consultați”, le-a răspuns Bolojan oamenilor care l-au luat la întrebări.

„Duceți bannerele la sediul partidului”

Circa 40 de persoane, femei și bărbați din cartierul orădean Podgoria, l-au așteptat pe președintele Consiliului Județean și al PNL Bihor atât la sosirea la căminul cultural din Paleu, unde a avut loc prezentarea candidaților liberali, cât și la ieșire, fără ca pe durata desfășurării evenimentului nemulțumiții să fi încercat să pătrundă în clădire ori să fi scandat vreun slogan care să „strice” lansarea.

Oamenii l-au abordat cu aceleași bannere pe care le-au afișat și cu o zi înainte, când au organizat o manifestare în cartier, cu ajutorul candidaților USR la Primăria Oradea și la Consiliul Județean Bihor. ”Salvați Podgoria!”, „Stop drumurilor prin casele oamenilor!”, „Mută Inelul Metropolitan Nord în zona nelocuită!”, scria pe pancarte.

„Vreți să faceți poze cu bannerele sau să vorbiți cu mine? Dacă vreți să vorbiți, lăsați-le jos, duceți-le la sediul partidului care le-a confecționat”, le-a spus Bolojan orădenilor din Podgoria, care nu le-au mai ridicat. „Eu sunt un om civilizat, dar am numai 10 minute, rugămintea este să vă concentrați și să nu vorbiți deodată. Vă stau la dispoziție”, le-a spus el.

Printre case sau nu?

O orădeancă a luat inițiativa afirmând că oamenii din Podgoria se tem că traseul viitorului Inel Rutier Metropolitan de Nord, care va porni din DN 1 Oradea - Cluj, va continua peste dealuri și va ieși spre centura Biharia către DN 19 Oradea - Satu Mare, va trece printre casele lor, acest lucru reieșind, potrivit spuselor ei, dintr-un studiu comandat de CJ Bihor unei firme, care trebuie să realizeze studiul de fezabilitate. „Cunoaștem că există un studiu care indică această variantă și care a și fost depus la CNAIR”, a spus femeia, contrazisă imediat de Bolojan, care a replicat că „nu s-a depus nicio variantă la CNAIR”.

Șeful CJ a afirmat că deocamdată nu se știe pe unde va trece Inelul de Nord, iar SF-ul trebuie făcut pentru a „rezerva” terenurile așa încât pe ele să nu se mai poată construi, în condițiile în care viitoarea șosea este necesară de vreme ce anual primăriile Oradea și Paleu emit anual 1.000 de autorizații de construire pentru zona dealurilor, iar oamenii au nevoie de drumuri.

„El (n.r. – SF-ul) are două rosturi: să blocheze o fâșie de teren pe care să se construiască drumul și să stea la baza obținerii unei cereri de finanțare. Acum suntem în faza de studii. Când vor fi gata, vor fi predate, analizate, apoi avizate”, a spus Bolojan.

„De ce ne-am mutat în Cuca Măcăii?”

Un alt orădean a stăruit, totuși, să afle dacă „ne vor trece TIR-uri prin fața caselor”, spunând că s-a mutat din altă zonă a orașului în Podgoria tocmai pentru a nu fi deranjat de trafic. „Nu pentru asta m-am mutat în Cuca Măcăii”, a zis el, în timp ce alții l-au completat, cerând ca traseul viitoarei șosele să fie dus exclusiv prin intravilanul localității.

„Soluția cât mai depărtată de intravilan nu funcționează, pentru că localitățile și-au extins intravilanul”, a răspuns Bolojan, refuzând să promită că Inelul nu va traversa și zone locuite.

„Acolo (n.r. – în Podgoria) tot terenul se mișcă, veți ajunge cu drumul în râpă, și casele noastre la fel”, a obiectat o femeie. „Nu s-a stabilit niciun traseu. Când vom avea un proiect - deocamdată nu avem - va fi prezentat public. Când vom avea toate datele, vă asigur că vor fi prezentate. Veți fi consultați și dacă se va putea se va ține cont de toate pozițiile”, a răspuns Bolojan, punând capăt discuției.

Ceea ce, bineînțeles, nu i-a făcut pe oameni să fie optimiști, unii declarându-se în continuare îngrijorați de evoluția proiectului viitorului drum. „Pe mine nu m-a convins”, a și spus, de altfel, o femeie.

Prezența locuitorilor din Podgoria în Paleu pentru a discuta cu șeful CJ Bihor a avut loc la o zi după un miting organizat de aceștia în cartier, cu sprijinul USR Bihor, oamenii mărturisindu-și îngrijorarea că administrația județeană ar ști deja traseul viitorului drum și că acesta le va tulbura liniștea de care se bucură acum.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Petre93
Pe mine nu mai întrebat nimic
Postat 11 Mai 2024, 10:21 de Sandu2100
Petre
Ești cretinule...cum sa reducă traficul de pe 4 benzi care se face una....dar mai preia ceva...numai un tâmpit poate sa spună ca drumul nu e util...de ce îl folosești ma fraiere..?...te contrazici singur,prostul nu I prost destul...dacă nu i și fudul..
Postat 11 Mai 2024, 10:08 de zorro
A ieșit propaganda la atac
Eu ma întreb daca o sa vină CIOLACU și Grindeanu la taiat de PAMBLICI, in rest aia din Podgoria vor drum doar pt ei :::::))))) si DEHELEAN crede ca o sa ia peste 2.75% ::::::::))))))) ???????? ????(^.^)(≡・x・≡)( ´∀` )b
Postat 10 Mai 2024, 22:07 de Sandu2100
Petre
Tu vorbești de gașcă..indiferent ce se face ..corul Gica contra da cu tifla,nu e un proiect măreț eu foloseam traseul și când era piatra ...dar se pare ca daca a dispărut praful nu va place...halal cetățeni santeti
Postat 10 Mai 2024, 19:46 de zorro
@zorro
Eu il folosesc. Problema e ca nu il foseste lumea. Aglomeratia din Clujului nu a disparut deloc.. Eu spuneam cat tam-tam s-a facut cu el, si ce sigur era Bolojan ca 100% va descongestiona zona, ce proiect maret, vai ce realizare epocala, Pe cand un alt proiect ratat. Asa ca nu ma lua daca eu nu-l folosesc, eu am vb la general, dar sunteti astia din gasca adulatorilor care numai cu asta stiti raspunde cu TU, la persoana , neaparat trebuie sa denigrati pe cel care isi spune o parere. Spurcata rasa puteti fi adulatorii astia, mi-e greata de aroganta promovata de Klaus, Birta, Bolojan, e de ajuns sa vezi mutrele lui Birta inclusiv la Tv cata aroganta si cum se uita de sus, si dispretuiesc pe oricine nu le linge...ul. Intelegi? Puteai raspunde fara sa ma iei ca daca eu nu il folosesc.
Postat 10 Mai 2024, 19:32 de Petre93
Petre
Dacă tu nu îl folosești nu inseamna ca nu e util..eu merg foarte des pe acolo...și e foarte circulat de riverane din Osorhei și Fughiu,Ineu..etc...nu are cum sa preia tot traficul de pe DN1,se va vedea o relaxare când va fi gata centura Osorheiului
Postat 10 Mai 2024, 19:22 de zorro
Util ca drumul nou asflatat in Podgoria
Mai tineti minte cat ne repetau intr-un zi de zi ca dupa ce asfalteaza strada Podgoria se va elimina ambuteiajul de la iesire din oras pe Clujului. Nu merge nimeni pe acolo la cat e de stramt si virajat, un pericol. S-a eliminat nebuia de la iesire mETRO, NU! Drumul asta nu prea ii vad utilitatea ca nu prea merge nimeni dinspre Cluj spre Satu Mare, si oricum poti merge pe centura, Mai bine ar asflata naibii strazile alea din zona dealurior. Sau sa faca naibii centura asta dincolo de casele oamenilor la distanta, nu printre case, prin curti, banuiesc ca mai taie si mii de copacii pe o raza de sute de metri, apoi o ia drumul la vale la prima ploaie si inca 7 ani mai face legaturi, bretele, ajustari sa aiba firmlele de lucru. Api il largeste la 4 benzi, apoi face altul paralel care sa fie ce trebuia de la inceput. Bine ca taie toti copacii din Nufaruu in numele dezvoltarii. Cred ca de 4 ani Bolojan nu a vorbit cu lumea, a fost asa de socat ca Ceausescu la revolutie cand a fost huiduit
Postat 10 Mai 2024, 16:52 de Petre93
Cei care ati fost la aceasta intalnire cu "marele carmaci" sunteti lamuriti sau mai vreti clarificari?
V-a fost clar ca birtinezul e batut in cap, nu stie nimic despre ce inseamna mobilitatea si transportul rutier, ce presupune proprietatea si oportunitatea? E limpede ca are "buba la cap" de parca ar fi un simplu robot programat sa faca rau? Habar n-are ca acest proiect este atat de important, fiind gandit de aproape 20 de ani de catre niste oameni cu viziune de pe aici si care o spun raspicat, incat traseul trebuie sa ocoleasca centrele de comune ale zonei, nu sa fragmenteze teritoriul dintre oras si acestea.
Postat 10 Mai 2024, 16:12 de KP
Dictatorul monospranceana
Bolojam acuza ca alte partide sunt in spate. Vi se pare cunoscuta replica, e a lui sandu2100 . Deci sandu2100 e trompeta partidului, sau poate e chiar Bolojan in spatele numelui. Astia din gasca PNL stiu doar sa dea vina pe altii, exact propaganda dictatorilor, care nu vor sa auda pareri. Ei cred ca daca cineva ii critica sunt facute de persoane platite de"servicii", partide, nicidecum de omul de rand. Pai el crede ca toata lumea il aproba, e ceva normal sa lasam sa fie distrusa munca de o viata. Bolovanul se pare ca e intr-o lume paralela, nu vrea sa auda parei. E dictator inconjurat de lingai si de firmele ce toaca banii din lucrari. Si normal ca lumea a facut case in zona pentru liniste, aer curat, verdeata.
Postat 10 Mai 2024, 16:12 de sanduivanov
nu este nimic de facut!
Pe d-l asta nimic nu-l opreste niciodata. Singurul lucru ce-l poate opri este VOTUL. Trebuie dat jos de o maniera corecta. Problema este ca oradenii (bihorenii) sint de o rautate de nemasurat. Atita timp ce nu este la mine tot este bine. Nu pot gindi colectiv.
Postat 10 Mai 2024, 14:13 de Piranda
Sandu mincinosu
Cat de handi poti sa repeti aceeasi minciuna la fiecare comrntariu. De aici se vede inapoierea ta mintala si intelectul de copil de 3 ani.
Postat 10 Mai 2024, 12:21 de sanduivanov
Poc-Poc
Va face POC curind bolovanul betonator!Taranul ajuns la oras demoleaza tot!Ciumatul galben usuca tot ce atinge!
Postat 10 Mai 2024, 11:42 de grigore
sanduivanov aka vasi13
Stai liniștit ca face pt oameni pt cetățeni, și nu va trece drumul prin casele oamenilor, doar prin capul propagandei.
Postat 10 Mai 2024, 11:36 de Sandu2100
Centura va trece prin bucatarie, asa e eficient
Numai la noi vezi centuri ditect prin curtea caselor sau prin mijlocul cartierului. Nicaieri in UE nu vezi asa ceva
Postat 10 Mai 2024, 11:27 de sanduivanov
Fix undeva il doare
De parca vreodata a facut ceva pentru oameni. Oamenii sunt ceva de tolerat ca platesc taxe, altfel demult ii alunga din oras. Betonul si banii la partid sa curga
Postat 10 Mai 2024, 11:25 de sanduivanov
Oamenii aia , sunt bătaia de joc a USR-lui
Dacă nu-și bate joc PSD de ei, o face USR. Stai liniștit DEHELEAN, o sa ai performante la fel de bune ca la ultimele alegeri ::::))))
Postat 10 Mai 2024, 10:21 de Sandu2100
Baronul, parțial este mincinos profesionist
La cât este de răzbunător(gesturile îl caracterizează, nu eu), puteți fi siguri că drumul va trece printre case, singura speranță mică ce-i drept ,VOTUL.
Postat 10 Mai 2024, 10:08 de Maikeltroll
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON