URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
18 Mai 2024, 10:21

A patra etapă de reabilitare a rețelelor de termoficare în Oradea: 50 de milioane de euro pentru modernizarea rețelelor de la 19 puncte termice

A patra etapă de reabilitare a rețelelor de termoficare în Oradea: 50 de milioane de euro pentru modernizarea rețelelor de la 19 puncte termice foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a depus joi la Ministerul Energiei un proiect în valoare de 50 milioane euro care vizează reabilitarea a 29 de kilometri de conducte secundare ce deservesc 19 puncte termice din întreg oraşul.

"O concurenţă destul de mare"

Practic, proiectul vizează cea de-a IV-a etapă de reabilitare a reţelelor termice din municipiu.

"Există o concurenţă destul de mare pe aceste finanţări acordate de către Ministerul Energiei. Am încercat să maximizăm punctajul proiectului, aşa că şansele să obţinem finanţarea sunt destul de mari. Cel mai probabil vom şti undeva în vară dacă am reuşit să atragem fondurile solicitate", a declarat pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea, Marius Moş.

Banii ar urma să fie alocaţi prin Fondul de Modernizare al ministerului.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, valoarea totală a proiectului depus se ridică la 375 milioane lei, sumă din care valoarea eligibilă se ridică la 248,5 milioane lei, echivalentul a circa 50 milioane de euro.

Valoarea finanţării nerambursabile solicitată prin Fondul de Modernizare este de 246 milioane lei (99% din cheltuielile eligibile) fără TVA, acesta fiind neeligibil.

Conducte vechi de 50 de ani...

În cadrul proiectului depus spre finanţare pe 16 aprilie, municipalitatea orădeană vrea să obţină fonduri pentru înlocuirea a 29 de kilometri de conducte secundare care deservesc 19 puncte termice din tot oraşul.

Conform studiilor care au stat la baza proiectului, actualele reţele, depăşite moral, sunt vechi de circa 50 de ani, izolate prost, cu pierderi de circa 25% şi cu contoare fără posibilitatea de citire la distanţă.

Acestea ar urma să fie înlocuite cu ţevi preizolate, cu coeficient de pierdere termică scăzut, iar branşamentele de încălzire vor fi digitalizate şi vor transmite datele consumului la distanţă.

Municipalitatea orădeană solicită fonduri pentru reabilitarea reţelelor de la punctele termice: 100, 113, 115, 116, 117, 121, 124, 126, 510, 511, 512, 513, 514, 522, 612, 831, 833, 842 şi 849.

Aceste puncte termice alimentează consumatori orădeni situaţi în zone precum bulevardele Dacia, Decebal şi Ştefan cel Mare din cartierul Rogerius, străzile Grigore Erofte, Lăpuşului, Salcâmilor, Ovid Densusianu şi Meşteşugarilor din Ioşia.

La fel ar urma să fie înlocuite reţelele care deservesc puncte termice de pe străzile Anatole France, Lugojului şi Dimitrie Cantemir, din cartierul cu acelaşi nume, străzile Grădinarilor, Prutului şi Eftimie Murgu, din cartierul Velenţa, şi străzile Leonardo da Vinci, Nojoridului şi Alexandru cel Bun din cartierul Nufărul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
::::))))))
:::::::)))))
Postat 20 Mai 2024, 15:22 de Sandu2100
Drop/sandu
Da e. Asa ca taci din gura aia spurcata. Iarna asta cu geotermal cu modulele de scara a functionat sistemul.
Postat 20 Mai 2024, 12:49 de Petre93
Hai să-mi spui Petre93
Ce să-mi spui?? Deja e Nufărul pe geothermal???
Postat 20 Mai 2024, 10:10 de Sandu2100
Iar cand revii din palma de mallorca, rezumatul e
Vreau incinerarea desurilor ca prioritate inainte de prototipuri de hidrogen. Nu am discutat deloc de a promova blocuri noi sau case, sau vechi sau altceva. Poate ca am zis ca blocul nou deja e izolat si deja are termopane, dar asta e o realitate la ochiul liber, daca te agiti la asta, e problema ta. Eu chiar vreau sa ma si plang ca nici cele noi nu au încălzire in pardoseala si clima centralizata. Peste 20 de ani blocurile noi de azi ma voi plange ca sunt pe tehhnica veche si e scump la retrofit sa le renovezi. Bine, hai ma poti acuza si ca am discutat despre chestii care s-ar face 50 de ani in viitor, precum autostrada transilania. Daca ma acuzai de asta, mea culpa ca aveai dreptate.
Postat 20 Mai 2024, 09:32 de unu
Petrica, veni rândul tau sa te agiți ca un pepsi?
Inteleg ca pinonel a inteles gresit ce spuneam. E o realitate ce spune dansul, lumea moderna trece prin dematerializare, blocuri facute cu minim cat sa reziste, ca mai mult beton costa in plus. Inca nu se fac din lemn si carton ca in filmele de holywood… dar in 20 de ani mai vedem. Dar e o realitate si un fapt ca iti instalezi pompe de caldura, incalzire in pardoseala la un pret pe metru patrat la o constructie noua, si te costa dublu la o constructie veche, unde mai trebuie si demolat, dat jos un strat de șapă, spart pereti si multe altele. Stiu ca ne displace si sunt de-acord cu ce a zis el. El a avut un raspuns de valoare cu care poti discuta, tu ai avut doar atacuri la persoana. Blocurile vechi tot trebuie anvelopate termic, dar in afara de vata bazaltica, e cam vis sa credem ca o sa puna primaria incalzire in pardoseala in toate apartamentele de la bloc. Eu ma gandeam acolo doar la ce se poate face inca in sistemul centralizat fata de ce fac tarile nordice, scandinavii, nu discutam pe tema altor sisteme independente de bloc, centrale de gaz sau case individuale, unde evident preferi si aplici alte solutii tehnice. Ca sa mai adaug alte vise de viitor, cu tehnica-prototip de azi ptr a deveni de scara larga in 40 de ani, ar mai si si mini-reactoarele nucleare: care ar fi mai mici, la marginea oraselor, care vor sa produce electricitate ieftina, dar produc si apa calda care de obicei e aruncata si irosita. Orice cazan si boiler ar mai adăuga la CET, ca e hidrogen cum au auntst ca analizeaza, sau biomasa, deseuri or nuclear, toate trebuie sa fie neaparat cu cogenerare de electricitate. Eu doar treceam in revista toate optiunile pe sectorul centralizat. Sigur nu se fac toate, sigur nu se fac curand. Dar acuz ca si proectul cu hidrogen e un proiect pilot, un prototip, chiar mai nedovedit decat incinerarea deseurilor. Singura mea pozitie din tot ce am înșirat anterior e pentru incinerarea deseurilor. Restul sunt realitati, constrangeri, tendinte in alte tari. Cand vrei sa discuti civilizat, te salut, pana atunci, vorba golanului de mai jos, “mars in p.m.”
Postat 20 Mai 2024, 09:16 de unu
@ unu
Msi lasa-ne unu cu nlocurile noi care trebuie reparate dupa 3 ani. Esti ceva angajat Prima. Blocuri noi ce auzi vecinul de la 3 etaje distanta. Tu toata xiua zbieri ca vrei blocuri peste tot in oras. Esti ceva taranoi ce viseaza ca se va muta la oras? Tehnologii noi visezi di tu, alea ieftine care dupa un an se strica. Modulile termice din bloc la mine necesita lunar reparatii. Asa ca mars in p..m... cu blocurile tale noi, trompeta ce esti
Postat 20 Mai 2024, 08:41 de Petre93
Drop/sandu
Hai sandu sluga sa iti explic. In Nufaru sau montat module geotermale la fiecare bloc. Nu spunea propaganda ta ca va scadea factura si apa calda va fi instant?. Acum de csnd sunt module in loc de 3 min cu robinrtu la maxim stam 5 minute sa vina apa calda, apoi iar se face rece si tot asa. Factura e mai mare , nu a scazut condumul la incalzire si apa calda ca viner ece . Nu vb tu de Bucuresti ca habar nu ai ce e acolo. In fond tu esti expert in toate, tu PROSTUL ADEVARAT le stie pe toate. Nu stii ca prostul se pricepe la tot. Vezi cum e PROPAGANDA ta, o minciuna. Deci in Nufaru e mai rau ca inainte. Asteptam si marele proiect de DEGENERARE urbana ce urmeaza, apoi ne mutam in Vaslui orasul tau natal, asa-i sluga?
Postat 20 Mai 2024, 08:36 de Petre93
Apare propaganda din nou
Dar propaganda nu ne spune ce faine e la București sa plătești 1200 ron pe lună și sa nu ai căldură și apă caldă :::::)))
Postat 19 Mai 2024, 22:57 de Sandu2100
Asa-i, e greu cu blocurile vechi!
Ce spune un mester: cand am de facut gauri/cablaje/etc, la blocurile vechi, merg cu un numar dublu de burghie/dălți decat ar fi nevoie la blocurile noi. Concluzia e limpede: sa le daramam pe cele vechi si sa-i rugam pe baietii destepti de pe langa gasca penala sa construiasca unele hi-tech. La cutremur/incendiu, scapa cine poate!
Postat 19 Mai 2024, 17:15 de pinonel
mai este si planul primariei cu panouri fotovoltaice pe zeci de hectare, productie de enrgie care nu e vanduta in sistemul national ci consumata intern ptr productia de hidrogen
aici beneficiul il vad mai mult in a atrage fonduri europene ptr inchiderea haldelor de zgura dupa tranzitia de la carbune, poate poate si potential de a convinge anumiti investitori industriali sa vina in parcurile din zona la promisiunea va pot avea energie "verde", termic, abur industrial si electric, prin hidrogen din fotovoltaic. Halda de langa CET ar putea fi si cu panouri solare de apa calda. Noul CET ocupa mult mai putin spatiu si trebuie adaugat si arderea de biomasa si incinerarea deseurilor. Daca nu vor cenusa, si pe cei de la cimitir care aleg incinerarea, fac un bine si salveaza planeta, si factura noastra la gaz. Se va investi in sistemul oradean in fiecare ciclu de finantare europeana pentru inca 50 de ani, mai e inca foarte mult potential ptr a reduce facturile, dar investitiile ar fi peste 1 miliard de euro. Tehnica de generatie urmatoare vorbeste si de cazane izolate de stocare a caldurii de la un anotimp la altul chiar is in iazuri izolate (incalzit vara, stocat pana la iarna) si de vanzare agent termic de racire pe perioada verii (clima prin ap rece in calorifere de la CET), sisteme aplicate deja in tarile nordice https://www.solar-district-heating.eu/portfolio-items/arcon-sunmark-a-s-2/
Postat 19 Mai 2024, 15:47 de unu
Greu cu blocurile vechi. La unul nou pui ultima tehnica, la unu vechi nu poti sparge tot. Metode de imbunatatire a sistemului centralizat, chiar si de reducere a arderilor
O idee buna a fost panouri fotovoltaice si pompe de caldura in punctele termice, ca sa ajute la incalizrea apei in paralel cu CET-ul, sa mai adauge acolo 15 C la apa, astfel reduci CO2 la CET (si certificate verzi, si costuri cu penalizarile europene, ca jucam dupa regulile lor) si reincalzi niste pierderi pe retea. Teoretic, CET incalzeste apa la 80-130C, merge pe retele si chiar cu izolare moderna, la intrarea in bloc apa ar avea 70-80C, iar la retur, la iesire din bloc vreo 40-60C. Cred ca pompele de caldura ridica ieftin si eficient apa pana la 50-60C, astfel ca ai nevoie de izolare termica buna si incalzire in pardoseala si alte conditii, dar ar putea fi montate si pe retur iar apa mai calda care se intoarce la centrala inseamna mai putin gaz ars? O centrala noua era principalul si cel mai eficient lucru de investi ptr a salva sistemul centralizat (turbina, boiler, cazan nou si cogenerare curent electric, moderna, eficienta). Poate se mai pot adauga RECUPERATOARE de energie in zona de productie a CET (sau daca parcul industrial era de indurstrie grea, cu procese termice) sau daca s-ar deschide niste centre de date in oras, cu servere, si acolo se puate recupera energie termica. Apoi, retele de distributie, sa fie dotate cu senzori de temperatura si de scurgeri, in timp real. Si modulele din Nufarul cu transfer de caldura la intrarea in bloc or in la punctele termice. Sistemul ar trebui sa fie facut sa functioneze pe livrarea de apa incalzita cat mai putin, la cele mai joase temperaturi care totusi incalzesc apartamentul. Si inca se pot introduce co-generare din surse variate, eco: pe langa geotermal, pompe de caldura, recuperatoare de energie din parcul industrial sau centre de servere de date, se poate adauga si incalzirea apei cu panouri solare (sistem industrial, tuburi cilindrice, vidate, cu reflectie parabolica, , chiar cu pozitie reglabila automat la pozitia soarelui in zi sau anotimp, poate chiar si la nivel de puncte termice; trebuie neaparat adaugat cazan de biomasa (nu la Sacueni, ci la CET), si cazan de incinerare a deseurilor (ele prin descompunere elimina gaz metan cu efect de sera in atmosfera, mai bine le ardem atunci, nu le depozitam, punem CO2 in loc de metan, cu efect mai scazut, ardem eficient gaz metan gratis, nu platim penalitati la cantitatea de deseuri, ieftinim si costul la cetateni prin partea din factura RER cu depozitarea lor).
Postat 19 Mai 2024, 15:34 de unu
mestesugarilor partea 3
O sa sparga iar strada si zona din jurul strazii Mestesugarilor ? Le-a trebuit un an sa faca 4 benzi. Vai de capu nostru.
Postat 19 Mai 2024, 10:12 de ionelul
Așa se trece bine de 250 milioane Euro cheltuieli investite într-o afacere nerentabilă.
E clar că, pentru a finaliza cu totul rețeaua de termoficare din Oradea, se va ajunge la peste 500 milioane Euro. La banii ăștia se putea racorda la gaze nu numai orașul ci tot județul, astfel încât fiecare consumator să plătească cât consumă. Inconștiența edililor va duce în faliment tot sistemul, pentru că administrarea și mentenanța termoficării acestui oraș nu se va putea acoperi din 2025 încolo, când trebuie legal să dispară subvențiile publice.
Postat 19 Mai 2024, 08:43 de KP
Stie careva
cate etape sunt in total? Urmeaza a patra, mai treaca mearga si a cincea, dar daca mai sunt inca vreo 10 e jale.
Postat 18 Mai 2024, 16:57 de Kid
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON