URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Pădure pentru orădeni: Oradea va avea o pădure urbană, unde doritorii vor putea merge inclusiv la rafting (FOTO)

Pădure pentru orădeni: Oradea va avea o pădure urbană, unde doritorii vor putea merge inclusiv la rafting (FOTO) REGATUL RELAXĂRII. Noul loc de relaxare va fi amenajat în armonie cu natura, în lunca Crișului Repede, acolo unde în urmă cu doi ani „domneau” gunoaiele
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un teren de 6 hectare de la marginea oraşului ar putea să devină, în următorii ani, un loc foarte căutat de orădeni şi turişti deopotrivă. Primăria vrea să amenajeze aici prima pădure urbană a Oradiei, un loc unde adulţii şi copiii să se poată relaxa într-un cadru natural, delimitat de Crişul Repede.

Viitoarea zonă verde, pentru care finanţarea europeană este asigurată, va avea locuri de joacă ce imită natura, zone de fitness sau de picnic, turn de observare şi un parc de aventură. Toate vor fi amenajate în locul care, până nu de mult, era un regat al gunoaielor, respingător şi nepotrivit cu pretenţiile orădenilor de azi.

Pe malul apei

Prima pădure urbană a Oradiei va fi localizată pe malul stâng al Crişului Repede, în aval de podul Ovid Densuşianu, unde Primăria deţine un teren de 6 hectare care, până acum doi ani, era acoperit de gunoaie (foto jos).

Camioane cu deşeuri de toate felurile au fost deversate acolo ani la rând, până când, în urma unui control al Gărzii de Mediu Bihor, Primăria a fost obligată să cureţe locul, iar ca să prevină reapariţia mizeriilor, a montat o barieră pe drumul de pământ ce duce în zonă, precum şi camere de supraveghere.

Potenţialul zonei este, însă, mare: cu aspect colinar şi mărginită de cursul Crişului, zona se pretează pentru relaxare, fiind în acelaşi timp accesibilă orădenilor, dar şi la suficientă depărtare de gălăgia urbei. 

Teren gunoaie Oradea

Pădure cu 1.200 de copaci

În prezent, pe terenul cu pricina sunt 110 arbori, dar după evaluarea stării lor de sănătate şi a caracteristicilor lor, specialiştii în peisagistică angajaţi de Primărie pentru a realiza proiectul tehnic al investiţiei au decis că doar 25 merită păstraţi. Cei mai mulţi (81) sunt cenuşeri, arbori invazivi specifici locurilor părăginite. Ca locul să devină pădure, se vor planta alţi 1.257 de arbori, din speciile stejar, mesteacăn, jugastru, arin, păducel, larice, pin, plop, salcie, scoruş de munte, fag şi ulm.

Pe lângă pădurea propriu-zisă, viitoarea zonă verde va avea şi peluze cu iarbă, o pajişte cu aspect natural, realizată din amestec de flori de câmp, pâlcuri cu vegetaţie ornamentală perenă de talie joasă şi arbuşti. 

Proiectul a primit, în aprilie, undă verde de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, ai cărei specialişti au aprobat inclusiv soluţiile privind copacii, apreciind că aceştia vor fi atractivi pentru păsări şi animale mici.

Pădure Urbana Oradea

Jocuri din natură

În pădurea urbană, orădenii vor putea nu doar să se plimbe, ci şi să facă mişcare. Pentru copii, vor fi amenajate locuri de joacă care se folosesc de cadrul natural - biomimetice, în limbajul peisagiştilor. 

De pildă, toboganul nu va fi un aparat din plastic, ci unul amenajat pe un deal, iar copiii vor mai avea la dispoziţie tuneluri create tot din elemente naturale, gropi cu nisip, căsuţe şi balansoare, tot din lemn. Plasticul va fi evitat pe cât posibil, stratul de uzură din zonele de joacă urmând să fie realizat din scoarţă de pin.

Pădure Urbana Oradea

De asemenea, în pădurea urbană va fi amenajat un mic parc de aventură, cu echipamente de căţărare prin copaci, zone de paintball ori de tir cu arcul. Fireşte, doritorii se vor putea da şi cu bicicletele, pădurea urbană fiind prevăzută cu o pistă pentru ciclişti, lungă de aproape un kilometru.

Poftiţi pe Criş!

Crişul Repede va fi şi el valorificat, Primăria propunându-şi ca în această zonă, unde râul curge destul de lin, să dea liber la rafting şi caiac, facilităţi pe care unii orădeni le aşteaptă de mulţi ani în oraşul lor. Un ponton din lemn, în formă de cerc, va fi construit pentru ambarcaţiuni. 

Pe malul râului se va amenaja un amfiteatru natural, cu şezuturi din stâncă şi piatră mulate pe denivelările terenului, o zonă de relaxare cu locuri unde doritorii vor putea sta la soare şi o pistă de alergat. Tot aici vor fi amplasate mese şi bănci, pentru cei dornici să iasă la picnic.

Pădurea urbană va mai avea un turn de observaţie înalt de 10 metri, de unde vor putea fi urmărite, de pildă, păsările care cuibăresc în lunca Crişului, şi care va fi legat printr-o pasarelă de un alt amfiteatru, şi el cu locuri de şezut din piatră şi lemn şi cu cinci rânduri de trepte, anume gândit pentru concerte ori diferite spectacole. În apropiere va fi amenajat şi un pavilion expoziţional din lemn, cu pereţi vegetali, unde artiştii locali îşi vor putea expune operele.

Pădure Urbana Oradea

Finanţare asigurată

Proiectul mai prevede amenajarea unui teren de sport dotat şi cu echipamente de fitness, a unui labirint verde şi a unui parc pentru căţei de peste 700 mp, o noutate pentru Oradea, unde în prezent sunt doar ţarcuri de mici dimensiuni. 

Investiţia va costa 45,5 milioane lei, adică 9,1 milioane euro, din care circa 4 milioane euro vor veni din bani europeni. Primăria a depus săptămâna trecută proiectul, profitând că, în Programul Regional Nord - Vest 2021 - 2027 are finanţare asigurată pentru asemenea investiţii.

Durata de implementare va fi de 16 luni, iar apoi va mai dura până când arborii vor ajunge la maturitate şi pădurea îşi va atinge potenţialul. Dar măcar e un început...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
KP aka mama Omida
Nici în secolul 21 nu faci diferența intre salubrizare și pădure urbană :::::))))
Postat 13 Mai 2024, 23:34 de Sandu2100
Salubrizarea unui amplasament și reabilitarea locului e una ...
... dar titlul de "pădure urbană" este cu totul altceva, ca termen total nepotrivit, pentru că pădurea presupune cu totul alte criterii decât cele specifice unui parc de oraș.
Postat 13 Mai 2024, 08:53 de KP
birtalau slugau
pnl= psd doar cu galben Nu mai bine s-ar da terenul la prima sa faca niste blocuri de carton?
Postat 12 Mai 2024, 12:16 de sandu2102
un proiect exceptional, se vede ca au lucrat cu peisagisti, si specialisti
toate tendintele contemporane in materie de sutenabilitate, ecologie, biodiversitate sunt luate in calcul la proiectul acesta. Felicitari, asteptam sa il vedem realizat, precum in poze! in afara parcului, in zona pontonului va fi nevoie si de cateva parcari, fiind la marginea orasului mergi cu masina, si nici nu cari kayakul pe bicicleta. Curatate plantele invazive, plantat vegetatie nativa padurea, nu ciresi japonezi. Tampon pe malul crisului unde sa se poata retrage pestii, pasarile, animalele, insectele; alei din scoarta, ponton de ambarcatiuni si canotaj. Sa nu lipseasca niste veceaua egologice, poate fi WC fara retea de apa-canal, dar sa fie. O zona de gratar, picnic si o plaja de nisip s-ar mai putea face, cum e la Silvas, undeva pe malul Crisului, in vestul orasului, poate la baraj unde deja e folosit ca loc de scaldat. Iar idea de padure in jurul orasului se poate extinde si in alte parti ca sa aiba animalele culoar de traversare a orasului din Nord in Sud, si Est in Vest. In zona metro, intre Paleu si Biharea, intre Biharea si Sintau, intre Santau si Sf.Ion, intre Bors si Cris, intre Sf.Andrei si Nojorid in toate zonele astea ar trebui identificate cate 6ha la fiecare care sa fie impadurite.
Postat 11 Mai 2024, 14:59 de unu
???
Piatra mulata?De la italieni?Un tunel sub Cris ?
Postat 11 Mai 2024, 10:56 de grigore
@KP
"Pădure urbană are Baia-Mare spre exemplu ..." Ai dat cel mai bun exemplu cu Baia Mare. Au un fost primar la puscarie, condamnat la 5 ani. Ma intreb de ce, tu si colegii tai postaci, scrieti aici tot felul de acuzatii, parandarat etc, fara sa ne dati niste link-uri cu dovezi. Daca ai dovezi de ce nu le faci reclamatie la DNA? Sa mearga si "neterminatii" la puscarie. A fost asa de bine cu pauza asta in care n-ai postat. Ti-au dat drumul de la izolator?
Postat 11 Mai 2024, 10:55 de Biggie
KP gica contra!
Daca se taie niste copaci, vii cu obsesiile tale anti Bolojan ca de ce. Daca sunt actiuni de plantari, la care tu sigur n-ai participat, nu-i bine, se inverzeste centrul civic iar nu-i bine. Acum dai lovitura din nou, se vor planta 1200 de copaci pe un teren viran. Nu-i bine! Iar nu ti-ai luat medicamentele?
Postat 11 Mai 2024, 10:34 de Biggie
Daa..kkp
De ce nu ma mir...după părerea ta ,poate era mai pitoresc sa rămână acolo depozit de moloz și gunoaie...
Postat 11 Mai 2024, 10:02 de zorro
6 ha, 1200 copaci, 600 m de piste cu motoare.
La așa inteligență rurală, așa pădure urbană. Relaxarea plimbăreților va fi totală. Pădure urbană are Baia-Mare spre exemplu, care de două decenii deja au extins intravilanul peste terenuri extravilane, astfel că s-a îmbogățit cu 300 ha de pădure și alți 300 de ha teren unde s-au ridicat mai bine de 1000 de unități locative și comerciale, dintre care multe au piscine, terenuri de tenis, etc, etc. Oradea este o glumă în materie urbanistică de amenajare a teritoriului.
Postat 11 Mai 2024, 08:36 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON