URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2023, 17:50

Inedit: Oradea va avea prima pădure urbană, cu parc de aventură, terenuri de sport, ponton pe Criș (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Malul stâng al Crișului Repede, în aval de Podul Densușianu, un loc „preferat” de bihorenii care aruncă gunoaie în natură, se va transforma în viitor într-o zonă de relaxare.

Primăria a anunțat că va supune dezbaterii publice un plan ambițios de amenajare a unui teren de 6 hectare într-o pădure urbană, care va avea și pistă de alergare și de ciclism, terenuri de sport, turn de observare, ponton pentru sporturi acvatice, un amfiteatru făcut din materiale naturale și un parc de aventură.

În dezbatere publică

Planurile pentru amenajarea pădurii urbane au fost prezentate public miercuri, într-o conferință de presă, de primarul Florin Birta și de directoarea tehnică adjunctă a Primăriei, Adina Popa. „Suntem în faza de avizare la Agenția de Mediu, proiectul a fost postat pe site-ul APM. (...) Va trebui să facem și noi o consultare publică pentru acest proiect, pe care îl vom pune pe site-ul Primăriei”, a declarat edilul.

Proiectul este inedit pentru Oradea, deoarece nu este un simplu parc și nici o grădină publică, cum municipalitatea a promis că face în Nufărul, lângă Lotus, ci este o amenajare de tipul „pădure urbană”, des întâlnită în străinătate și denumită astfel tocmai pentru că, de regulă, pădurile sunt în afara orașelor. Primăria Oradea nu vrea să se rezume, însă, la plantarea unor copaci.

„Amplasamentul a fost inclus în strategia «Oradea, oraș verde» (n.r. aprobată de Consiliul Local în anul 2020) pentru o simplă propunere de împădurire, dar am ajuns la concluzia că este o zonă mult prea valoroasă, ca să nu-i dăm și alte valențe”, a declarat Adina Popa.

Trei zone de relaxare

Terenul cu pricina este lângă aria protejată Lunca inferioară a Crișului Repede, iar în aval de el, Administrația Bazinală de Apă Crișuri are de gând să facă o restaurare ecologică a habitatelor specifice zonelor umede, inclusiv prin inundarea zonei de luncă.

Tocmai de aceea, a spus Popa, terenul de 6 hectare a trebuit gândit ca un „tampon” între oraș și zona ocrotită de lege, iar arhitectele Ștefania Lupan și Diana Codrean de la firma de proiectare Cadro Landscape Studio l-au creionat ca pe un loc unde orădenii să meargă cu plăcere, să se relaxeze în tihnă sau să facă mișcare, dar în același timp să nu producă daune naturii.

„Am dorit să facem un parcurs multi-senzorial gradual, care să mă ducă în anumite zone diferite amenajate, dar care să îmi asigure o configurare graduală, de la urban la natural”, a explicat Popa. Practic, de-a lungul Crișului Repede, această fâșie de teren va avea trei zone: cea de mal și de relație cu apa, una cu funcțiuni de parc și una împădurită.

Parcuri pentru toți

Pe mal, orădenii vor găsi un amfiteatru construit din materiale naturale (pietre, lemn, etc.), zone de relaxare și de stat la soare, dar și un ponton construit pe Crișul Repede și unde se vor putea ține evenimente. Același ponton va putea deservi și ca loc de plecare pentru activități nautice, precum canotajul.

În zona de parc, proiectul prevede ridicarea unui turn de observație, amenajarea unor spații de socializare cu locuri de șezut, a unei zone de picnic, a unui alt amfiteatru în natură, propice desfășurării de evenimente, ori a unui labirint verde, creat din arbuști.

Pădurea care va fi sădită aici va îngloba un parc de aventură, un teren de joacă pentru copii, un teren de sport și cu echipamente fitness, un parc pentru câini și o pistă pentru alergat, din tartan. De asemenea, tot terenul va fi străbătut și de o pistă pentru bicicliști, pe care Primăria se gândește că trebuie să o conecteze cu promenada de pe malul stâng al Crișului Repede, în amonte de podul Densușianu.

Eco și sustenabil

Adina Popa a menționat că, pe cele 6 hectare, asfaltul nu se va folosi, ci se vor face doar amenajări din materiale naturale sau prietenoase cu mediul, dorința Primăriei fiind să creeze un loc sustenabil. Proiectul cuprinde și alte detalii ecologiste, precum hoteluri pentru insecte ori alei din scoarță. De asemenea, la intrarea în pădurea urbană, care va fi dinspre strada Corneliu Baba, va fi amenajată o parcare ecologică, astfel denumită pentru că și ea va fi făcută tot fără betoane.

Din arborii care există pe amplasament în momentul de față, 110 la număr, se vor păstra doar speciile valoroase, care vor fi completate cu altele. „Selecția plantelor va ține cont de caracteristicile ecologice ale zonei, inclusiv nivelul de apă, tipul de sol și clima locală, pentru a asigura succesul pe termen lung al proiectului de revitalizare ecologică”, se arată în proiect.

„Merită și trebuie făcut”

Încă în stadiu incipient, acest proiect nu are nici o valoare estimată, nici sursă de finanțare. „Vom căuta axe de finanțare, în combinație cu bugetul local. Este un proiect care merită și trebuie făcut”, a declarat primarul Florin Birta.

Edilul a spus că ia în calcul ca plantările din pădurea urbană să fie făcute din bugetul Oradiei, chiar înainte ca sursa de finanțare să fie identificată, și pentru a le da arborilor un avans, fiind clar că de o pădure matură și adevărată orădenii se vor bucura la câțiva ani după ce zona va fi amenajată. „Când vom avea proiectul avizat, putem planta copaci”, a spus Birta.

Deocamdată, proiectul este în analiză la Agenția pentru Protecția Mediului. După ce specialiștii de aici își vor da acordul, va intra în dezbaterea Consiliului Local Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
@excalibur
Daca e chiar asa de nasol in tara asta, cu fancy things, piste de biciclete, drumuri si retele cu bani de la nenorocitii de asupritori care ne fura tot. De ce nu te muti in coreea de nord sau in rusia? Unde ai ramas fara gaze, titei, tara? Intr-un an doi vom fi cel mai mare producator de gaze din Europa. Dupa textele pe care le scrii, se pare ca ai vrea sa ramanem la drumuri de pamant, asa cum erai tu obisnuit acolo de unde ai venit la oras, cu buda in fundul curtii. Trebuie sa te obisnuiesti cu ideea ca si copiii nostri vor avea nevoie de drumuri, retele de apa si canalizare, gaze, piste de biciclete si drumuri. Tu ramai inclestat in "nu ne vindem tara". De ce am impresia ca esti esti menbru haur?
Postat 04 Decembrie 2023, 17:41 de Biggie
Pregatim colonia pentru invazia pasnica
Nu mai un secret. Am intrat in UE cu angajamentele de a alinia pretul la gaz, combustibili, energie. Pentru a nu putea concura imperiul. Subventiile care se dau nu se dau pentru BUNASTAREA ROMANULUI, decit intr-o mica masura si tangential, se dau pentru tot felul de FANCY THINGS, regenerare ubana,piste de biciclete, mai putin infrastructura, drumuri, retele. Simplu. Primim un miliard de euro moca, imprumutam noi un miliard pentru cofinantare iar intre timp, surpriza: am ramas fara paduri, fara gaze, fara titei, FARA TARA. Colonistii vor veni la "de-a gata", iar pentru noi, inca citeva secole de iobagie. Pam-pam. Ia vizionati filmul "Out of Africa"
Postat 03 Decembrie 2023, 12:36 de excalibur
@pinonel
"Nu mai bine inchideti santierele, astupati gropile si ne lasati sa circulam cat de cat normal?" Ce sa zic, daca americanii gandeau ca tine la inceputul secolului XX, nu aveau autostrazi cu 8-10 benzi la ora actuala. Te gandesti doar la tine? Sa poti merge linistit cu beemveul tau diesel de 20 de ani? Chiar nu ai un pic de rusine cand postezi asemenea tampenii?
Postat 03 Decembrie 2023, 12:21 de Biggie
Am si eu o propunere!
Nu mai bine inchideti santierele, astupati gropile si ne lasati sa circulam cat de cat normal? Asa, vreo doua mandate, sa ne (re)obisnuim cu normalitatea si cu un aer respirabil, fara vesnicul praf care-ti scrasneste in dinti. De foame nu veti muri nici voi si nici stranepotii vostri!
Postat 03 Decembrie 2023, 10:30 de pinonel
@KP
"Nici prima și nici inedit. Iar visează edilii, gândindu-se la promisiuni electorale pe care ei nu le vor îndeplini." Si daca chiar nu e prima si nici inedit, ce nu-ti convine? Ca va fi facut de nemernicii de liberali? Chiar nimic nu-ti convine din ce se face pentru acest oras, se poate opri cumva ura asta din tine pentru dezvoltatarea acestui oras? Mang facea mai bine? Ce-i nihilismul asta de cea mai joasa speta?
Postat 01 Decembrie 2023, 09:45 de Biggie
@
"Nici prima și nici inedit. Iar visează edilii, gândindu-se la promisiuni electorale pe care ei nu le vor îndeplini."
Postat 01 Decembrie 2023, 09:37 de Biggie
???
Au mai gasit ceva de unde pot fura bani!Stadionul unde este?
Postat 30 Noiembrie 2023, 10:31 de grigore
Ce minciuni gogonate
Si une parcul arata ca o padure plin de copaci, gem Petofii unde jumate din copaci au fost taiati, urmeaza parcul Bratianu si 1 Decembrie sa fie rase. Apoi noi vrem padure in care nu se vor prinde copacii, si poate in 70 de ani vor ajunge copacii la maturitate.
Postat 30 Noiembrie 2023, 07:44 de Petre93
...........
Și în tot acest timp parcul Petofi este un șantier abandonat.De câteva săptămâni acolo nu se prea întâmplă nimic.Vor impaduri și amenaja ei sa nu spun ce când nu se descurcă cu un amarat de parc.Aiureli.
Postat 30 Noiembrie 2023, 01:23 de Robert
Kkp
Ni.ic nou sub soare,indiferent de proiect,ești setat pe Gica contra....
Postat 29 Noiembrie 2023, 20:56 de zorro
sa vedem dezbaterea publica ce nevoi mai identifica, dar propunerea primariei e incantatoare!
in zona pontonului va fi nevoie si de cateva parcari, fiind un parc la marginea orasului, mergi cu masina, si nici nu cari kayakul pe bicicleta
Postat 29 Noiembrie 2023, 20:21 de unu
superb proiectul! dar sa nu ne asteptam la umbra maine: copacii vor fi puieti, si finantarea inca se cauta.
felicitari primariei Oradea ptr initiativa asta, e un proiect foarte tare! Este si la Oradea pe deal padure langa Salbadagiu si langa Nojorid, dar aici include si nitele amenajari ecologice, de minim impact asupra naturii. Sa fie vegetatie nativa padurea, nu ciresi japonezi. Dar suna bine: tampon pe malul crisului, alei din scoarta, ponton de ambarcatiuni si canotaj, hoteluri ptr pasari si insecte. Avem sanse sa se urbanizeze exemplar zona dintre centura-cris si sfantu-andrei, cu parc industrial curat, cu zone verzi, cu infrastructura rutiera, mai lipseste doar sa se mute Agroind si sa faca niste blocuri acolo si zone comerciale/de servicii si educationale
Postat 29 Noiembrie 2023, 20:19 de unu
Nici prima și nici inedit. Iar visează edilii, gândindu-se la promisiuni electorale pe care ei nu le vor îndeplini.
La Tg. Mureș există așa ceva de zeci de ani. La Baia-Mare găsești o pădure urbană pe cel puțin 25% din suprafața orașului. La Brașov e tradiție în asta ... etc, etc. Auzi la ei "neterminații" ... prima și inedit.
Postat 29 Noiembrie 2023, 18:29 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON