URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2022, 10:02

Regatul gunoaielor: În jurul Oradiei au apărut hectare întinse cu mizerii! Primăria, somată să le ridice (FOTO)

Regatul gunoaielor: În jurul Oradiei au apărut hectare întinse cu mizerii! Primăria, somată să le ridice (FOTO) CA LA NOI. Lunca inferioară a Crișului Repede, aflată în partea vestică a Oradiei, ar putea fi un loc de plimbare și relaxare în natură, mai cu seamă că este și o arie protejată. Din păcate, însă, zona este plină de gunoaie...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe cât de frumos este centrul Oradiei, pe-atât de dizgrațios arată împrejurimile orașului. În trei zone din jurul municipiului, inclusiv într-o arie protejată, comisarii de mediu au găsit săptămâna trecută cantități impresionante de gunoaie, de la resturi din construcții la zdrențe, fotolii ori alte obiecte care n-au mai fost folositoare proprietarilor.

Primăria are o lună la dispoziție să facă curățenie, iar apoi va pune polițiștii locali la pândă în toate aceste zone.

Se văd din spațiu!

După ce, în ultimii ani, au găsit numeroase gropi de gunoaie clandestine prin toate cotloanele Bihorului, comisarii Gărzii de Mediu au făcut descoperiri similare și la marginea municipiului reședință de județ. Miercurea trecută, o echipă de control a mers, însoțită de un reprezentant al Primăriei, în trei zone din oraș unde domnesc gunoaiele.

Un orădean a reclamat recent că, la o plimbare cu bicicleta pe malul stâng al Crișului Repede, vizavi de stația de epurare a orașului, a dat peste acest dezastru.

Comisarii de mediu au văzut cu ochii lor cum, de-a lungul râului, până la confluența cu pârâul Peța, terenurile virane aflate pe teritoriul municipiului adăpostesc mormane mari sau foarte mari de gunoaie.

O mare parte dintre ele sunt deșeuri rămase în urma construcțiilor, dar sunt și multe gunoaie menajere. Printre chiuvete sparte sau grămezi de cărămizi, comisarii au găsit și sticle de vin, felurite deșeuri de ambalaje ori deșeuri textile, unele prezentând urme de incendiere. Atât de multe sunt gunoaiele, că se văd și din satelit, pe platforma Google Earth...

Gunoaie... protejate

Garda de Mediu a estimat că suprafața acoperită de gunoaie este de cel puțin 1,5 hectare, dar cantitatea de mizerii desfășurate este greu de cuantificat. Situația este cu atât mai revoltătoare cu cât zona se află pe teritoriul ariei protejate Lunca inferioară a Crișului Repede și, de altfel, un loc pitoresc, unde râul curge sălbatic.

Aici, ar putea „evada” orădenii în natură, mai cu seamă că, de la sensul giratoriu din capătul străzii Cazaban, drumul cu mașina sau cu bicicleta este de doar câteva minute. În starea actuală, însă, nimeni nu s-ar putea plimba de plăcere acolo...

De pe malul Crișului, comisarii de mediu au plecat într-o altă zonă: un drum lăturalnic din șoseaua de centură, situat în apropierea sensului giratoriu de la Calea Sântandreiului, care pare „soluția” celor care au gunoaie de aruncat.

Peisajul - similar, chiar dacă la cote mai mici: circa 2.000 de metri pătrați plini cu mizerii de toate felurile, de la resturi vegetale și din construcții, la plastic, zdrențe etc.

Bariere, camere, polițiști

Ultimul punct din controlul Gărzii de Mediu a fost în celălalt capăt de oraș, înspre Oșorhei, pe un drum neasfaltat din spatele reprezentanțelor auto aflate la ieșire din Oradea. De-a lungul unei căi ferate, care acum nu mai este în uz, printre boschete înflorite, zac alte gunoaie.

Cărți, haine, moloz, obiecte de mobilier sunt abandonate de-a lungul a cel puțin un kilometru, pe ambele părți ale drumului. Printre mizerii s-au văzut și facturi ori diferite documente ale unor orădeni.

Pentru că toate aceste zone sunt pe teritoriul Oradiei, municipalitatea este acum obligată să le curețe. Potrivit comisarului-șef Sever Șerbănescu, Primăria are termen până pe 9 mai să adune deșeurile menajere și până pe 7 iunie să le strângă și pe cele din construcții.

Garda de Mediu nu a aplicat și o amendă, dar, în schimb, a recomandat Primăriei să prevină asemenea situații.

„Municipalitatea va lua măsuri de amplasare a unor camere de supraveghere și va limita accesul pe anumite porțiuni înspre locurile de depozitare clandestine, prin montarea de bariere. Totodată, după salubrizarea acestor amplasamente, Poliția Locală Oradea va efectua pânde în vederea prinderii în flagrant a celor care depozitează ilegal deșeuri”, a declarat Anca Deac, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Dacă va reuși Primăria să evite repetarea acestui dezastru rămâne de văzut...


ARUNCAȚI AICI!
Soluții pentru orice

Orădenii nu ar trebui să riște amenzi aruncând gunoaie la marginea orașului, dat fiind că au soluții pentru a scăpa de orice tip de mizerii. De ani de zile, RER Vest are în municipiu două platforme de colectare a deșeurilor, unde orice orădean poate preda gratuit 12 tipuri de gunoaie, inclusiv resturi din construcții, deșeuri reciclabile ori piese de mobilier.

Una dintre platforme se află pe strada Uzinelor, iar cealaltă pe strada Thurzo Sandor, ambele fiind deschise de luni până sâmbătă, între orele 8 și 20.


VOCEA STRĂZII

Care credeți că este soluția ca în jurul Oradiei sau al altor localități să nu mai fie aruncate gunoaie?

Autoritățile trebuie să monteze camere de supraveghere, să îi prindă pe cei care aruncă, să îi amendeze și să îi dea ca exemplu.

Daniel

Soluții ar fi, dar fără să ne civilizăm nu vom ajunge nicăieri. E nevoie de educație, să predăm 7 ani de-acasă și acolo unde nu sunt.

Robert

Avem instituții publice cu angajați plătiți cu salarii grase și tichete de vacanță, care ar trebui să vadă aceste probleme din timp.

Radu Moș

Pentru ce plătim Poliția Locală? Să stea la pândă, să-i prindă pe cei care vor să arunce gunoaie înainte să o facă, nu doar să constate.

Cristian

Nu cred că mai avem soluții, este tardiv. Nimeni nu mai respectă nicio lege în țara noastră, nici măcar pe cea a bunului-simț.

Virgil Păcurar

Poliția Locală ce face? Dă amenzi de parcare și se plimbă cu mașinile numai prin oraș. Ar trebui să vadă aceste probleme.

Mihai

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
CrisDumi aka KP
Poti sa spui cat vrei, noi ne adaptăm, nu-ți place, încearcă Novosibirsk, acolo totul e pe gratis, nu se recicleaza nimic, poti sa arunci ce vrei in Ob , nu-i problemă.
Postat 11 Aprilie 2022, 23:19 de Sandu2100
Am spus, o spun și o să mai spun.
SMID este un proiect aparținând Consiliului județean Bihor. De la acest nivel se gestionează și se fac regulile pe care operatorii sunt obligați să le respecte. CJ Bihor și cele 101 primării responsabile conform legii sunt populate cu edili care habar nu au pe ce lume trăiesc. Pentru că edilii sunt obligați să asigure, în regim public, platforme amenajate pentru depozitarea deșeurilor, altele decât cele selective din contractele persoanelor fizice și juridice cu operatorii privați. Edilii ăștia însă fac economii și nu vor să cheltuiască nimic pentru asta și nu numai că nu asigură condiții pentru platformele comunitare, dar au mai și scos toate containere mari, care aveau aceste destinații. Problema e că această anomalie este doar în Bihor. Adică fix în ograda Bolojanului. Unde să ducă oamenii deșeurile "neconforme", dacă pentru asta trebuie să te programezi odată sau de două ori pe an , telefonic, la operatori? La numere la care nu răspunde nimeni sau e tot timpul ocupat.
Postat 11 Aprilie 2022, 20:54 de KP
Excalibur
Asa cum te-ai adaptat la TV color cu telecomanda, asa te poti adapta si la selectarea colectivă, numa sa vrei sa fi responsabil, vad că ai imaginație bogată.
Postat 11 Aprilie 2022, 19:08 de Sandu2100
Prohibitia gunoiului - un experiment oradean de mare succes
Prohibitia alcoolului. În Statele Unite ale Americii, în 5 decembrie 1933 lua sfârșit prohibiția. Interdicția de a vinde, cumpăra și importa alcool în America fusese decretată în 16 ianuarie 1920. Scopul actului legislativ era cel de a eradica efectele dăunătoare ale alcoolului din societatea americană, viciu pe seama căruia erau puse toate relele precum infracționalitatea, sărăcia, violența în familie și chiar productivitatea scăzută a muncitorilor. Amendamentul 18 era văzut drept un „experiment nobil” care își propunea să schimbe America. Însă acest experiment american nu a dat rezultatul scontat. [ https://www.rfi.ro/social-116543-pagina-de-istorie-prohibitia-nobil-experiment-devenit-esec-rasunator ]
Postat 11 Aprilie 2022, 18:54 de excalibur
PMO, victima coruptiei
Ai zeci de asa-zisi militisti locali, i-ai dotat cu masini, cu sediu nou, cu venituri nesimtite (prin comparatie cu adevaratii politisti) si tu-i detasezi GRASTIS sa scormoneasca in gunoaiele privatului, sa amendeze pe cei care au terenuri cu ambrozie (sar'mana, coana cherechesoaio!).... Ma intreb cum de nu s-a gandit vreun istet din primarie sa angajeze (pe bani cat mai multi!) o firma privata sa le faca treaba astora de la locala?!
Postat 11 Aprilie 2022, 18:09 de pinonel
Excalibur
Nu inteleg de ce te plângi când debarasarea e gratuită in Oradea, ai si 2 locații. Sa fi necivilizat e discriminare fata de ceilalți. Daca femei de 97 de ani știe sa colecteze selectiv si tu nu știi, e problemă de educație si pricepere. Si acum ești platit in DM??
Postat 11 Aprilie 2022, 14:52 de Sandu2100
PMO , victima propriului succes
In loc sa inlesnesca debarasarea de gunoaie a oricarui cetatean sau firma platitoare de impozite in Oradea, ei dau curs cruciadei RER impotriva oradenilor. Aceasta cruciada, tarife mari, colectari selective,cipuri,tarcuri cu cartele si tot felul de piedici puse in calea detinatorului de deseuri, ca oameni nu le putem spune, a dus la acest rezultat. Care situatie va escalada cu instalarea de camere, politii, patrule ,procese verbale, chitante. Costuri asumate de Primaria galactica. Mult mai simplu ar fi un hotline unde omul sa poata solicita o masina de gunoi care sa-i preia desurile GRATUIT, fara obligatii, buletin, cintar si alte formalitati...
Postat 11 Aprilie 2022, 10:54 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON