URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2024, 09:00

Anul trecut, la fiecare doi copaci tăiați în Oradea s-a plantat unul singur. În 2024, Primăria vrea să planteze 2.900 de arbori

Anul trecut, la fiecare doi copaci tăiați în Oradea s-a plantat unul singur. În 2024, Primăria vrea să planteze 2.900 de arbori O furtună violentă a doborât, în iulie 2023, peste 800 de copaci din Oradea (foto: Paul Lelea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În anul 2024, Primăria Oradea și-a propus să planteze în oraș 2.900 de arbori ornamentali, de aproape patru ori mai mulți decât anul trecut.

Plantările din acest an sunt menite să compenseze și arborii puși la pământ anul trecut în Oradea, când peste 1.300 de copaci au fost tăiați, dar s-au sădit doar 890, după cum arată bilanțul Direcției Tehnice din Primărie, făcut public miercuri.

Peste 800 de copaci, rupți de vânt

Mai precis, în 2023, în Oradea s-au sădit 790 de arbori din diverse specii, în campaniile derulate de municipalitate, și alți 100 de mesteceni, în cadrul proiectului „Plantați în amintire”, derulat în parteneriat cu Asociația Zi de Bine. Fiecare din acești 100 de copaci au fost sădiți în memoria unei persoane decedate, în parcul Salca, având și plăcuțe comemorative (foto).

De-a lungul anului trecut, în Oradea s-au făcut lucrări de tăiere a 1.363 de arbori și de toaletare pentru alți 3.345. Copacii tăiați și toaletați erau uscați, degradați sau încurcau lucrările edilitare, susține Primăria, iar bilanțul doborârilor de arbori îi includ și pe cei 846 rupți de furtuna violentă care a „măturat” orașul în iulie 2023.

Lucrările de tăieri și toaletări au costat Primăria 827.000 lei, cu tot cu TVA, mai mult decât în anul 2022 (532.000 lei).

Se pregătește o pădure urbană

Campania de plantări din anul 2024 va fi împărțită în două: în această primăvară se vor sădi 408 arbori, iar la toamnă-iarnă alți 2.500.

Pe lângă aceste sădiri, Primăria are în plan și să amenajeze o pădure urbană pe malul stâng al Crișului Repede, în aval de podul Ovid Densușianu, investiție pentru care Direcția Tehnică pregătește acum studiul de fezabilitate.

Aici, pe un teren de 6 hectare, pe care unii oameni s-au obișnuit să arunce gunoaie, ar urma să fie amenajate piste de alergare și de ciclism, terenuri de sport, un turn de observare, ponton pentru sporturi acvatice, un amfiteatru făcut din materiale naturale și un parc de aventură (foto jos), iar între toate acestea se vor planta și mai mulți copaci.

Pe lista obiectivelor pentru anul 2024, Primăria mai are și realizarea unui Masterplan 2024-20233 privind patrimoniul arboricol al municipiului Oradea. Această strategie va viza plantările și tăierile de arbori și va cuprinde inclusiv speciile potrivite pentru a fi sădite în oraș, astfel încât copacii să fie rezistenți, în contextul evenimentelor meteorologice violente.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Arbori ornamentali...
Vai de capul lor, de dimensiuni mici ce nu se vor compara niciodată cu arborii trunchiati și tăiați.
Postat 09 Februarie 2024, 20:33 de CivisUlpianum
KP aka mama Omida
Parcurile Orădene ne-modernizate sunt doar câteva, în schimb Bolojan și Birta au făcut alte parcuri in Oradea, acum e rândul modernizării, ce nubai înțeles ??? Altă dată strigai ca ăștia de la PNL nu fac parcuri in Oradea, acum strigi ca au fost lăsate în paragină, pai uite ca anul asta le vine rândul. Sper ca nu o sa comentezi ca e trafic și nu poți ocoli parcul ::::)))))
Postat 08 Februarie 2024, 21:14 de Sandu2100
Un fenomen post-furtuna.
S-au toaletat o gramada de arbori prin trunchiere, pe principiul poate cade pe casa. Au cazut tigle, table, n-a fost nici o problema, n-am vazut nici un inspector in constructii la puricat acoperisuri. In schimb bietii arbori, sursa de oxigen, filtru pentru noxe, ori sunt taiati ori sunt toaletati necorespunzator. Cati dintre cei plantati ajung la maturitate, au parte de minima atentie pe durata dezvoltarii? Altfel e usor sa agati o placuta si sa bifezi inca o realizare.
Postat 08 Februarie 2024, 11:52 de User anonimizat
Asa se explica investitia celor de la Stihl,
...au piata de desfacere asigurata!
Postat 08 Februarie 2024, 11:32 de pinonel
Parcurile orădene ...
... au ajuns bătaia de joc a birtinezilor. Toate au ajuns precum niște tarlale pentru păscut printre arbuști.
Postat 08 Februarie 2024, 11:31 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON