URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 04 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Februarie 2024, 09:00

Anul trecut, la fiecare doi copaci tăiați în Oradea s-a plantat unul singur. În 2024, Primăria vrea să planteze 2.900 de arbori

Anul trecut, la fiecare doi copaci tăiați în Oradea s-a plantat unul singur. În 2024, Primăria vrea să planteze 2.900 de arbori O furtună violentă a doborât, în iulie 2023, peste 800 de copaci din Oradea (foto: Paul Lelea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În anul 2024, Primăria Oradea și-a propus să planteze în oraș 2.900 de arbori ornamentali, de aproape patru ori mai mulți decât anul trecut.

Plantările din acest an sunt menite să compenseze și arborii puși la pământ anul trecut în Oradea, când peste 1.300 de copaci au fost tăiați, dar s-au sădit doar 890, după cum arată bilanțul Direcției Tehnice din Primărie, făcut public miercuri.

Peste 800 de copaci, rupți de vânt

Mai precis, în 2023, în Oradea s-au sădit 790 de arbori din diverse specii, în campaniile derulate de municipalitate, și alți 100 de mesteceni, în cadrul proiectului „Plantați în amintire”, derulat în parteneriat cu Asociația Zi de Bine. Fiecare din acești 100 de copaci au fost sădiți în memoria unei persoane decedate, în parcul Salca, având și plăcuțe comemorative (foto).

De-a lungul anului trecut, în Oradea s-au făcut lucrări de tăiere a 1.363 de arbori și de toaletare pentru alți 3.345. Copacii tăiați și toaletați erau uscați, degradați sau încurcau lucrările edilitare, susține Primăria, iar bilanțul doborârilor de arbori îi includ și pe cei 846 rupți de furtuna violentă care a „măturat” orașul în iulie 2023.

Lucrările de tăieri și toaletări au costat Primăria 827.000 lei, cu tot cu TVA, mai mult decât în anul 2022 (532.000 lei).

Se pregătește o pădure urbană

Campania de plantări din anul 2024 va fi împărțită în două: în această primăvară se vor sădi 408 arbori, iar la toamnă-iarnă alți 2.500.

Pe lângă aceste sădiri, Primăria are în plan și să amenajeze o pădure urbană pe malul stâng al Crișului Repede, în aval de podul Ovid Densușianu, investiție pentru care Direcția Tehnică pregătește acum studiul de fezabilitate.

Aici, pe un teren de 6 hectare, pe care unii oameni s-au obișnuit să arunce gunoaie, ar urma să fie amenajate piste de alergare și de ciclism, terenuri de sport, un turn de observare, ponton pentru sporturi acvatice, un amfiteatru făcut din materiale naturale și un parc de aventură (foto jos), iar între toate acestea se vor planta și mai mulți copaci.

Pe lista obiectivelor pentru anul 2024, Primăria mai are și realizarea unui Masterplan 2024-20233 privind patrimoniul arboricol al municipiului Oradea. Această strategie va viza plantările și tăierile de arbori și va cuprinde inclusiv speciile potrivite pentru a fi sădite în oraș, astfel încât copacii să fie rezistenți, în contextul evenimentelor meteorologice violente.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Arbori ornamentali...
Vai de capul lor, de dimensiuni mici ce nu se vor compara niciodată cu arborii trunchiati și tăiați.
Postat 09 Februarie 2024, 20:33 de CivisUlpianum
KP aka mama Omida
Parcurile Orădene ne-modernizate sunt doar câteva, în schimb Bolojan și Birta au făcut alte parcuri in Oradea, acum e rândul modernizării, ce nubai înțeles ??? Altă dată strigai ca ăștia de la PNL nu fac parcuri in Oradea, acum strigi ca au fost lăsate în paragină, pai uite ca anul asta le vine rândul. Sper ca nu o sa comentezi ca e trafic și nu poți ocoli parcul ::::)))))
Postat 08 Februarie 2024, 21:14 de Sandu2100
Un fenomen post-furtuna.
S-au toaletat o gramada de arbori prin trunchiere, pe principiul poate cade pe casa. Au cazut tigle, table, n-a fost nici o problema, n-am vazut nici un inspector in constructii la puricat acoperisuri. In schimb bietii arbori, sursa de oxigen, filtru pentru noxe, ori sunt taiati ori sunt toaletati necorespunzator. Cati dintre cei plantati ajung la maturitate, au parte de minima atentie pe durata dezvoltarii? Altfel e usor sa agati o placuta si sa bifezi inca o realizare.
Postat 08 Februarie 2024, 11:52 de User anonimizat
Asa se explica investitia celor de la Stihl,
...au piata de desfacere asigurata!
Postat 08 Februarie 2024, 11:32 de pinonel
Parcurile orădene ...
... au ajuns bătaia de joc a birtinezilor. Toate au ajuns precum niște tarlale pentru păscut printre arbuști.
Postat 08 Februarie 2024, 11:31 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON