URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2024, 13:01

„Libertate”, filmul lui Tudor Giurgiu în care joacă și actori din Oradea, este marele câștigător la Premiile Gopo. O orădeancă, premiată pentru un documentar (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo a avut loc luni seara la Teatrul Național din București, iar marele câștigător a fost filmul „Libertate” realizat de Tudor Giurgiu și care are în distribuție și actori orădeni. De asemenea, cel mai bun documentar a fost desemnat „Între revoluții”, producătoare fiind o orădeancă, Monica Lăzurean-Gorgan. 

Lungmetrajul „Libertate”, inspirat de faptele crunte petrecute în Sibiu la Revoluție, a primit premiul pentru Cel mai bun film, precum și alte 9 trofee. 

Voturile au fost acordate de „peste 800 de profesioniști din lumea filmului autohton”, potrivit organizatorilor galei. 

Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal i-a revenit lui Alex Calangiu, protagonistul filmului „Libertate”, în rolul căpitanului de miliție Viorel Stănese, premiul pentru Cea mai bună regie lui Tudor Giurgiu, iar premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar lui Iulian Postelnicu pentru rolul lt. col. Dragoman, din același film. 

Amintim că în „Libertate” joacă și actori ai Teatrului Regina Maria din Oradea: Răzvan Vicoveanu, Elvira Rîmbu, Petre Ghimbășan. Filmul a rulat în cinematografe și acum poate fi văzut pe Netflix. 

În cadrul galei de luni seara, Cea mai bună actriță în rol principal a fost desemnată Ilinca Manolache pentru rolul său din lungmetrajul „Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii”, iar Cea mai bună actriță în rol secundar Maria Popistașu, pentru Ilinca în filmul „Taximetriști”. 

Premiul pentru Cel mai Bun Scenariu a fost împărțit anul acesta: Cecilia Ștefănescu și Tudor Giurgiu pentru „Libertate” și Radu Jude pentru „Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii”. 

Premiul pentru Cel mai bun documentar a revenit producției „Între revoluții”, regizate de Vlad Petri.

Producătoarea documentarului este orădeanca Monica Lăzurean-Gorgan, care, printre altele, a produs în 2020 și documentarul „Acasă”, premiat la festivalul Sundance.

Noul documentar, „Între Revoluții”, prezintă povestea unor studente, Maria și Zahra, care se întâlnesc la Universitatea de Medicină din București în anii ’70. „Când posibilitatea unei schimbări politice în Iran devine o certitudine, Zahra se întoarce în țara ei, luând parte la evenimente, departe de prietena sa. În următorii zece ani, singurul lor mod de a comunica e prin intermediul scrisorilor. Încadrate de două revoluții, cuvintele lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, societățile trecând prin schimbări radicale și o prietenie care nu poate fi destrămată”, se arată în prezentarea oficială. 

Filmul „Warboy”, scris și regizat de salontanul Marian Crișan, a avut două nominalizări în cadrul ediției din acest an a Premiilor Gopo, la categoria Tânără speranță, prin adolescentul Daniel Bâliș, și la categoria Cea mai bună muzică originală (Alin Zăbrăuţeanu şi Călin Torsan).

Înregistrarea Galei Premiilor Gopo 2024 va fi difuzată pe 1 mai, de la ora 22:30, pe PRO Cinema.


Câștigătorii Galei Premiilor Gopo 2024  

Cel mai bun film de lungmetraj

Libertate

producători: Oana Bujgoi Giurgiu, Tudor Giurgiu | România (Libra Films)

Cea mai bună regie

Tudor Giurgiu pentru filmul Libertate

Cel mai bun actor în rol principal

Alex Calangiu pentru rolul Viorel Stănese din filmul Libertate

Cea mai bună actriță în rol principal

Ilinca Manolache pentru rolul Angela Răducanu din filmul Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii

Cel mai bun actor în rol secundar

Iulian Postelnicu  pentru rolul Lt. Col. Dragoman din filmul Libertate

Cea mai bună actriță în rol secundar

Maria Popistașu pentru rolul Ilinca din filmul Taximetriști

Cel mai bun scenariu

Cecilia Ștefănescu, Tudor Giurgiu pentru filmul Libertate

Radu Jude pentru filmul Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii

Cea mai bună imagine

George Chiper-Lillemark pentru filmul Spre nord

Cel mai bun montaj

Réka Lemhényi pentru filmul Libertate

Cel mai bun sunet

Tamás Székely, André Rigaut pentru filmul Libertate

Cea mai bună muzică originală

Marius Leftărache pentru filmul Boss

Cele mai bune decoruri

Vali Ighigheanu pentru filmul Libertate

Cele mai bune costume

Viorica Petrovici pentru filmul Libertate

Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură

Petya Simeonova, Domnica Bodogan pentru filmul Libertate

Cel mai bun film de debut

Spre nord, r. Mihai Mincan

Cel mai bun documentar

Între revoluții, r. Vlad Petri, producător: Monica Lăzurean-Gorgan | România (Activ docs)

Cel mai bun scurtmetraj

Acolo unde bărcile nu ajung , r. Vlad Buzăianu, producător: Ana Maria Antoci (Tangaj Production)

Premiul publicului

Miami Bici 2, r. Jesús del Cerro

Tânără speranță

Niko Becker pentru rolul Dumitru  din filmul Spre nord

Cel mai bun film european

Anatomie d’une chute/ Anatomia unei prăbușiri, r.  Justine Triet | Franța  (distribuitor: Voodoo Films)

Premiul pentru întreaga carieră

Rodica Mandache

Premiul pentru întreaga activitate

Dan Nuțu

Premiul special

Adrian Ștefănescu

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON