URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Septembrie 2023, 12:01

Orădeni în „Libertate”: Trei actori ai Teatrului Regina Maria în noul film al lui Tudor Giurgiu, inspirat de Revoluția din 1989 (FOTO/VIDEO)

Orădeni în „Libertate”: Trei actori ai Teatrului Regina Maria în noul film al lui Tudor Giurgiu, inspirat de Revoluția din 1989 (FOTO/VIDEO) CINE-A TRAS? Trei actori orădeni contribuie la conturarea poveştii zguduitoare de la Sibiu: Răzvan Vicoveanu şi Petre Ghimbăşan în roluri de miliţieni, respectiv Elvira Rîmbu în rolul unei centraliste
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Noi n-am fost, ei n-or fost, da’ cineva o tras...". Replica din filmul "Libertate", dată de unul dintre suspecţii de "terorism" ţinuţi la Revoluţie într-un bazin desecat din Sibiu, indică haosul acelor zile...

Acest episod mai puţin cunoscut, dar extrem de crud, al evenimentelor din 1989 este inspiraţia din spatele noului lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu, care adună deja premii şi care va fi prezentat în avanpremieră, pe 30 septembrie, la Teatrul din Oradea.

Avanpremieră la Oradea

Ediţia din acest an a TIFF Oradea se va desfăşura între 29 septembrie şi 1 octombrie, iar în program a fost inclus "Libertate", cel mai nou film al regizorului Tudor Giurgiu, inspirat din fapte reale petrecute la Revoluţie şi având în distribuţie actori ca Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo, Alex Calangiu, Andi Vasluianu şi Dan Bordeianu.

Producţia a avut avanpremiera la Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Cluj şi premiera mondială la Festivalul de la Sarajevo, unde a câştigat Premiul Confederaţiei Internaţionale a Cinematografelor de Artă - CICAE. Proiecţia de la Oradea este plănuită la Teatrul de Stat în seara de 30 septembrie, iar biletele urmează să fie puse în vânzare de organizatorii TIFF. La eveniment va participa şi regizorul Tudor Giurgiu, alături de o parte din echipa filmului, aceştia urmând să răspundă curiozităţilor publicului.

(sursa foto: Facebook / Libertate)

Bazinul terorii

"Sibiu, decembrie 1989. În haosul şi panica generate de protestele mulţimii împotriva autorităţilor, o unitate de miliţie devine ţinta unui asalt violent care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldaţi, miliţieni, securişti şi civili. Încercând să scape de asediu, căpitanul de miliţie Viorel (Alex Calangiu) e capturat de Armată şi acuzat că e terorist" - se arată în sinopsisul filmului.

Lungmetrajul prezintă o variantă ficţionalizată a evenimentelor din Sibiu, despre care producătorii nu vor să dezvăluie prea multe înainte ca filmul să ajungă la public. Nu este un secret, însă, că punctează momentele de revoltă, confuzie, frică şi violenţă extremă din decembrie 1989. Atunci, la Sibiu, după o serie de incidente sângeroase, soldate cu morţi, circa 500 de miliţieni, securişti şi civili au ajuns să fie ţinuţi captivi de armată, zile-n şir, într-un bazin de înot golit al UM 01512, fiind acuzaţi de acţiuni contrarevoluţionare.

"Cine a tras?" este întrebarea pe care şi-o pun şi militarii, şi ostaticii. În timpul "anchetei", aceştia din urmă au fost supuşi unor acte de violenţă extremă, fiind simulată inclusiv executarea persoanelor reţinute.

Pentru libertate...

În "Libertate" apar mulţi actori de la teatrele din ţară. Printre cei care dau viaţă poveştii se află şi trei artişti ai Teatrului Regina Maria, cărora nu le sunt străine nici rolurile în filme sau seriale. Elvira Rîmbu joacă rolul centralistei Victoriţa. "Cu Tudor este extraordinar să lucrezi. Am nimerit chiar în prima zi de filmare, era în perioada cu pandemia, cu teste Covid. Existau emoţii pe platou să nu fie cineva infectat şi să se amâne filmările", spune actriţa şi regizoarea orădeană, adăugând că sunt multe întâmplări istorice care ar merita imprimate pe peliculă.

Petre Ghimbăşan îl întruchipează pe maiorul Lodromanean, de la Miliţie, prins şi el în vâltoarea confruntărilor de la Revoluţie. Actorul a văzut filmul, alături de colegul său, Răzvan Vicoveanu, la TIFF Cluj. "Am lucrat pentru prima oară cu Tudor Giurgiu. A fost excelent! Am întâlnit în cele 3 zile de filmare o mulţime de actori din toată ţara", spune Petre Ghimbăşan.

Camaraderia din bazin

Un rol cuprinzător, punctat şi printr-o apariţie în "teaserul" filmului, are Răzvan Vicoveanu, actor orădean premiat cu UNITER în 2021. În filmul lui Tudor Giurgiu, îl joacă pe maiorul L. Marinescu, care ajunge să fie deţinut în bazinul gol alături de alţi suspecţi, trăind umilinţa şi teroarea acelor zile.

"A fost un casting laborios, urmat de filmări grele şi frumoase. Am filmat scenele din bazin la Brăila. Mergeam pe platou la 5 dimineaţa, iar cel mai greu este să aştepţi să-ţi vină rândul să filmezi, să se pregătească cadrul, luminile. Cred că între noi, actorii, s-a format atunci o echipă. Am devenit acei oameni care stau în bazin. Nu atât de înfricoşaţi, dar la fel de prezenţi ca spirit de camaraderie. Şi asta se transpune pe peliculă...", relatează actorul orădean.  

El a asistat atât la proiecţia de la TIFF Cluj, cât şi la cea din cadrul "CineFest", de la Miskolc. "Oamenii sunt impresionaţi de modul în care a prezentat Tudor povestea, pe care a documentat-o 2-3 ani de zile. Multă lume nici nu ştia acest episod de la Revoluţie", mai spune Răzvan Vicoveanu.

Un motiv în plus de a descoperi "Libertate", pe 30 septembrie, la TIFF Oradea, sau din 6 octombrie în cinematografe...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON