URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Octombrie 2020, 19:31

Documentarul "Acasă", produs de orădeanca Monica Lăzurean Gorgan şi premiat la Sundance, a fost proiectat la TIFF Oradea (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a treia ediţie a TIFF Oradea este în desfăşurare în aceste zile în mai multe săli de spectacole, dar şi în spaţii deschise (Piaţa Unirii, Cetate) din municipiu.

Vineri seară, cu respectarea regulilor de protecţie şi distanţare, amatorii de filme au urmărit documentarul "Acasă", regizat de jurnalistul Radu Ciorniciuc şi produs de o orădeancă, Monica Lăzurean Gorgan, inclusă anul acesta în Academia Americană de Film, cu drept de vot la Oscar.

"Acasă" spune povestea unei familii sărace cu mulţi copii care a trăit timp de 20 de ani în Delta Văcăreşti (din Bucureşti), până când locul a căpătat statutul de zonă protejată - Parcul Natural Văcăreşti, devenind primul parc natural urban din România.

Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmărit aventura prin care a trecut familia Enache, de la o viaţă sărăcăcioasă, dar în armonie cu natura în Delta Văcăreşti, la traiul total diferit într-o societate ostilă, în Capitală.

La finalul proiecţiei, orădenii prezenţi au aplaudat felul în care regizorul şi producătoarea au prezentat povestea reală a familiei Enache. De altfel, documentarul "Acasă" – în care apar ex-premierul Dacian Cioloş şi chiar Prinţul Charles - a adunat mai multe premii şi a fost selectat în festivaluri importante din mai multe colţuri ale lumii. În Statele Unite, la "Sundance" a fost chiar premiat pentru imagine. 

La final, Monica Lăzurean Gorgan a vorbit cu orădenii prezenţi în sala Teatrului Regina Maria, dându-le câteva detalii de culise legate de realizarea filmului, dar şi câteva noutăţi despre ce face acum familia Enache. TIFF continuă sâmbătă seara şi duminică în Oradea. 

SÂMBĂTĂ, 3 OCTOMBRIE
"Soţii de militari", ora 20, Piaţa Unirii 
"Fii ca apa!", ora 20, Amfiteatru Cetate
"Şi atunci... ce e libertatea?", ora 20.30, Teatrul Regina Maria 
"Eden", ora 20.30, Filarmonica de Stat 
Cine-concert "Faust", ora 21, Casa de Cultură a Sindicatelor

DUMINICĂ, 4 OCTOMBRIE
"Clubul copiilor urâţi", ora 10, Filarmonica de Stat
"FOMO: Fear of missing out", ora 15, Casa de Cultură a Sindicatelor
"Şi poate mai trăiesc şi azi", ora 16, Filarmonica de Stat 
"Mama", ora 17.30, Casa de Cultură a Sindicatelor 
"Casa cu păpuşi", ora 18.30, Filarmonica de Stat
"Cei mai frumoşi ani", ora 20, Piaţa Unirii
"Poveşti mărunte", ora 20, Amfiteatru Cetate
Cine-concert "Man with a movie camera", ora 21, Casa de Cultură a Sindicatelor
"Urma", ora 21, Filarmonica de Stat

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON