URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Octombrie 2020, 15:25

Începe cea de-a treia ediţie TIFF Oradea (FOTO)

Începe cea de-a treia ediţie TIFF Oradea (FOTO) (credit foto: Remus Toderici)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De vineri până duminică, orădenii sunt invitaţi să ia parte la o adevărată aventură cinematografică, la cea de-a treia ediţie TIFF Oradea.

Timp de trei zile, oraşul va deveni capitala celor mai noi şi mai premiate filme, oferind cinefililor seri cu proiecţii în aer liber în Piaţa Unirii şi în Amfiteatrul Cetății, întâlniri cu regizori şi actori români la Teatrul Regina Maria şi la Filarmonica de Stat din Oradea, dar şi experienţe muzicale inedite, programate seară de seară la Casa de Cultură a Sindicatelor.

"Eden"

Din selecţia amplă de filme prezentate la această ediţie nu vor lipsi cele mai aşteptate producţii cinematografice maghiare şi poveştile dedicate copiilor şi adolescenţilor. Toate evenimentele incluse în programul TIFF Oradea vor fi organizate cu respectarea măsurilor de siguranţă şi distanţare fizică în vigoare.

Biletele pot fi achiziţionate online, de pe platforma tiff.eventbook.ro/ şi din aplicaţia TIFF Official App (disponibilă în Google Play şi App Store), dar pot fi cumpărate şi de la casieria din Piaţa Unirii, deschisă zilnic între orele 10:00 şi 20:00.

Noua versiune a lui Pinocchio (r. Matteo Garrone), în care inegalabilul Roberto Benigni îl interpretează pe bătrânul Geppetto, va deschide cea de-a treia ediţie TIFF Oradea cu o proiecţie specială în aer liber. Impresionantă din punct de vedere vizual, povestea băiatului sculptat în lemn va face deliciul spectatorilor de toate vârstele – vineri, pe 2 octombrie, de la ora 20:00, în Piaţa Unirii. Sâmbătă seară, la aceeaşi oră, va ajunge în Piaţa Unirii comedia muzicală Military Wives (r. Peter Cattaneo), prezentată în premieră mondială la Toronto, iar în ultima seară de festival, spectatorii vor fi invitaţi la bordul maşinii timpului, alături de Daniel Auteuil şi Fanny Ardant, protagoniştii comediei romantice La Belle Époque/ Cei mai frumoşi ani (r. Nicolas Bedos).

Tot în aer liber, în Amfiteatrul Cetății va rula vineri seară, de la ora 21:00, filmul Martin Eden (r. Pietro Marcello), bazat pe romanul lui Jack London, care i-a adus actorului Luca Marinelli trofeul Copa Volpi pentru Cel mai bun actor la Veneţia.

Pe 3 octombrie, cinefilii sunt invitaţi să vadă Be Water (r. Bao Nguyen) - cel mai recent documentar dedicat lui Bruce Lee, actorul şi sportivul care a inspirat o întreagă generaţie. Poveşti mărunte (Apró mesék, r. Attila Szász), un rollercoaster emoţional despre aventura amoroasă şi extrem de periculoasă a unui fugar, la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, se va vedea aici duminică seară, de la ora 20:00.

"Acasă", la Oradea

Printre surprizele pregătite fanilor cinematografiei maghiare se numără şi Seveled (r. Dénes Orosz), care s-a bucurat de un succes impresionant în rândul publicului în Ungaria şi va fi prezentat la Oradea în premieră naţională pe 2 octombrie, de la ora 21:00, la Filarmonica de Stat. Tot aici va rula sâmbătă seară, de la 20:30, filmul Eden (r. Ágnes Kocsis), co-produs în România, despre o tânără nevoită să rămână în izolare permanentă din cauza alergiilor sale la toate substanţele chimice cunoscute. În ultima zi, de la ora 15:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, spectatorii vor vedea FOMO (FOMO: Megosztod, és Uralkodsz), de Attila Hartung, în care un grup de adolescenţi teribilişti ajung subiectul unei ample anchete după o petrecere care duce la dispariţia unei colege.

Cele mai apreciate filme din Competiţia oficială TIFF 2020 vor fi prezentate şi la Oradea, în cadrul unor proiecţii speciale. Vineri, de la ora 16:00, ajunge la Filarmonica de Stat comedia neagră Poveşti din frizerie (A Hairy Tale) - omagiu adus dramaturgilor suprarealişti, semnat de Amir Homayoun Ghanizadeh. De la ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, orădenii vor putea urmări Patrick (r. Tim Mielants), o tragicomedie neagră plasată în decorul unei tabere de nudişti, premiată la TIFF pentru Cea mai bună regie. Tot aici, câştigătorul Trofeului Transilvania la TIFF 2020 şi filmul distins cu Premiul Publicului în urma voturilor acordate de spectatori - Babyteeth: prima iubire (r. Shannon Murphy) se vede în avanpremieră la Oradea sâmbătă, pe 3 octombrie, de la ora 18:00.

Nu vor lipsi de la festival actorii şi regizorii români ai momentului, invitaţi la Oradea să prezinte cele mai recente producţii autohtone. Vineri, după proiecţia documentarului Acasă (r. Radu Ciorniciuc), programată la Teatrul Regina Maria de la ora 20:30, spectatorii o vor întâlni pe producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan, prezentă şi sâmbătă la Filarmonica de Stat, în calitate de regizoare a filmului Lemn, prezentat de la ora 18:30. Pe 3 octombrie, la proiecţia filmului Şi atunci… ce e libertatea? (r. Andrei Zica), actorul Radu Iacoban va răspunde întrebărilor publicului prezent la Teatrul Regina Maria, iar în ultima zi de festival, regizorul Dorian Boguţă şi actorul Marin Grigore vor vorbi despre Urma, film ce va rula de la ora 21:00.

Festival cu reguli

Până pe 4 octombrie, cei mai tineri dintre cinefili sunt aşteptaţi la proiecţiile EducaTIFF, programate zilnic, de la ora 10:00, la Filarmonica de Stat din Oradea. Vineri, adolescenţii se vor îndrăgosti de Diva Finlandei/ Diva of Finland (r. Maria Veijalainen), o poveste despre nevoia de afirmare, dar şi despre bullying, prietenie, aşteptări irealiste, empatie, şi încredere în sine. Pe 3 octombrie, cei mici sunt invitaţi s-o cunoască pe căţeluşa cu nasul în formă de inimă din Călătoria fantastică a Maronei, filmul de animaţie regizat de Anca Damian. Duminică, spectatorii vor lua parte la revoluţia copiilor supereroi din The Club of Ugly Children (r. Jonathan Elbers).

Proiecţiile incluse în programul TIFF Oradea se vor desfăşura atât în spaţii exterioare, cât şi interioare, conform reglementărilor în vigoare. Accesul la evenimente va fi permis doar persoanelor care vor respecta cu stricteţe regulamentul de participare la festival, disponibil online: oradea.tiff.ro/ro/node/12065.

Cea de-a treia ediţie TIFF Oradea este organizată de Asociaţia Film şi Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociaţia Festivalul de Film Transilvania, şi Primăria Municipiului Oradea prin Visit Oradea – Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON