URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
25 Aprilie 2024, 19:49

Primăria Oradea cumpără două apartamente, pentru a face loc viitorului sediu al Medicinei Legale

Primăria Oradea cumpără două apartamente, pentru a face loc viitorului sediu al Medicinei Legale foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea va cumpăra două apartamente din strada Mierlei 16, pentru a face loc viitorului sediu al Serviciului Judeţean de Medicină Legală Bihor.

La cumpărat de apartamente...

Municipalitatea orădeană va plăti în total circa 86.000 euro pe cele două locuinţe, unite în fapt, şi pe circa 140 metri pătraţi de teren din strada Mierlei nr. 16.

Primul apartament are o suprafaţă construită de 54 metri pătraţi cu hol, baie, bucătărie şi cameră, cu cămară de lemne şi WC în curte, iar cel de-al doilea, de 66 metri pătraţi, are în plus o cămară.

Primăria Oradea a căutat să se înţeleagă cu proprietarii celor două apartamente la preţ pentru a evita măsura exproprierii, neplăcută pentru ambele părţi.

„Municipalitatea orădeană duce discuţii şi negocieri privind preluarea de terenuri şi construcţii din zone de interes, dorind să dobândească, pe cale amiabilă, dreptul de proprietate asupra imobilelor aflate în ampriza (n.r. lăţime a fâşiei de teren pe care urmează să se facă o construcţie) acestor proiecte de interes public local", se menţionează în raportul de specialitate al Hotărârii de Consiliu Local.

Hotărârea a fost adoptată joi cu voturile reprezentanţilor tuturor formaţiunilor din Consiliul Local Oradea, PNL, PSD şi UDMR, şi cu o singură abţinere.

"Trebuie să ne mişcăm repede"

Cele două locuinţe sunt ultimele din imobilul de pe strada Mierlei 16 pe care le mai avea de achiziţionat municipalitatea, pentru a intra în proprietatea întregii clădiri.

„Acestea sunt ultimele locuinţe pe care trebuie să le mai cumpărăm pentru viitorul sediu. Deja Medicina Legală lucrează la studiul de fezabilitate. Trebuie să ne mişcăm destul de repede, având în vedere sentinţa conform căreia SJML mai poate funcţiona în actualul sediu doar cinci ani", le-a spus consilierilor locali primarul Florin Birta.

Studiul de fezabilitate va arăta dacă e posibil ca clădirea cumpărată pe strada Mierlei nr. 16 să poată fi reabilitată sau dacă va fi nevoie ca ea să fie demolată și ridicată acolo o construcție nouă.

Sediu deplorabil

După cum BIHOREANUL a mai scris, imobilul din strada Calea Clujului 50, în care funcţionează acum SJML aparţine Comunităţii Evreieşti, care a reintrat în posesia lui printr-o sentinţă judecătorească. Construită în perioada interbelică, clădirea arată deplorabil. Pe de o parte proprietarul nu a mai investit în clădire de decenii, iar pe de altă parte chiriaşul nu poate face legal investiţii într-o clădire care nu îi aparţine.

Astfel, geamurile nu se deschid, multe fiind bătute în cuie, zugrăveala este căzută, pereţii au infiltraţii de apă, încălzirea nu funcţionează, iar instalaţia electrică e atât de veche încât abia mai face faţă. Situaţia este cu atât mai revoltătoare cu cât la serviciile de Medicină Legală ajung nu doar persoane decedate, ci o categorie largă de persoane, de la victimele accidentelor de circulaţie ori ale unor diverse agresiuni, până la cele ale unor culpe medicale.

Vezi Hotărârea de Consiliu Local privind achiziția celor două apartamente din strada Mierlei!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON