URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2024, 19:49

Primăria Oradea cumpără două apartamente, pentru a face loc viitorului sediu al Medicinei Legale

Primăria Oradea cumpără două apartamente, pentru a face loc viitorului sediu al Medicinei Legale foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea va cumpăra două apartamente din strada Mierlei 16, pentru a face loc viitorului sediu al Serviciului Judeţean de Medicină Legală Bihor.

La cumpărat de apartamente...

Municipalitatea orădeană va plăti în total circa 86.000 euro pe cele două locuinţe, unite în fapt, şi pe circa 140 metri pătraţi de teren din strada Mierlei nr. 16.

Primul apartament are o suprafaţă construită de 54 metri pătraţi cu hol, baie, bucătărie şi cameră, cu cămară de lemne şi WC în curte, iar cel de-al doilea, de 66 metri pătraţi, are în plus o cămară.

Primăria Oradea a căutat să se înţeleagă cu proprietarii celor două apartamente la preţ pentru a evita măsura exproprierii, neplăcută pentru ambele părţi.

„Municipalitatea orădeană duce discuţii şi negocieri privind preluarea de terenuri şi construcţii din zone de interes, dorind să dobândească, pe cale amiabilă, dreptul de proprietate asupra imobilelor aflate în ampriza (n.r. lăţime a fâşiei de teren pe care urmează să se facă o construcţie) acestor proiecte de interes public local", se menţionează în raportul de specialitate al Hotărârii de Consiliu Local.

Hotărârea a fost adoptată joi cu voturile reprezentanţilor tuturor formaţiunilor din Consiliul Local Oradea, PNL, PSD şi UDMR, şi cu o singură abţinere.

"Trebuie să ne mişcăm repede"

Cele două locuinţe sunt ultimele din imobilul de pe strada Mierlei 16 pe care le mai avea de achiziţionat municipalitatea, pentru a intra în proprietatea întregii clădiri.

„Acestea sunt ultimele locuinţe pe care trebuie să le mai cumpărăm pentru viitorul sediu. Deja Medicina Legală lucrează la studiul de fezabilitate. Trebuie să ne mişcăm destul de repede, având în vedere sentinţa conform căreia SJML mai poate funcţiona în actualul sediu doar cinci ani", le-a spus consilierilor locali primarul Florin Birta.

Studiul de fezabilitate va arăta dacă e posibil ca clădirea cumpărată pe strada Mierlei nr. 16 să poată fi reabilitată sau dacă va fi nevoie ca ea să fie demolată și ridicată acolo o construcție nouă.

Sediu deplorabil

După cum BIHOREANUL a mai scris, imobilul din strada Calea Clujului 50, în care funcţionează acum SJML aparţine Comunităţii Evreieşti, care a reintrat în posesia lui printr-o sentinţă judecătorească. Construită în perioada interbelică, clădirea arată deplorabil. Pe de o parte proprietarul nu a mai investit în clădire de decenii, iar pe de altă parte chiriaşul nu poate face legal investiţii într-o clădire care nu îi aparţine.

Astfel, geamurile nu se deschid, multe fiind bătute în cuie, zugrăveala este căzută, pereţii au infiltraţii de apă, încălzirea nu funcţionează, iar instalaţia electrică e atât de veche încât abia mai face faţă. Situaţia este cu atât mai revoltătoare cu cât la serviciile de Medicină Legală ajung nu doar persoane decedate, ci o categorie largă de persoane, de la victimele accidentelor de circulaţie ori ale unor diverse agresiuni, până la cele ale unor culpe medicale.

Vezi Hotărârea de Consiliu Local privind achiziția celor două apartamente din strada Mierlei!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON