URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 09 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În mod cert, primarul Florin Birta începe să aibă apucături sinucigașe. Evident, din punct de vedere electoral. Ori s-a săturat de postul care-i mănâncă tinerețile, ori mizează pe capacitatea infinită a orădenilor de a uita, altfel nu se explică de ce, în preajma campaniei electorale, traficul în oraș este practic blocat...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Greva profesorilor a ajuns la a doua săptămână și s-a radicalizat, nu dă semne că se va încheia degrabă. În sectorul privat nu cred că există cineva care să viseze la o creștere a salariului, dintr-o dată, cu 25%, iar dacă n-o primește să lase lucrul când îi e mai drag patronului. Cu toate că o astfel de majorare nu e deloc simbolică, greviștii din învățământ o resping totuși cu vehemență, forțând după deviza „acum ori niciodată”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
30 Noiembrie 2022, 08:00

Disecţia unui dezastru: Serviciul de Medicină Legală din Oradea își desfășoară activitatea în condiții oripilante (FOTO/VIDEO)

Disecţia unui dezastru: Serviciul de Medicină Legală din Oradea își desfășoară activitatea în condiții oripilante (FOTO/VIDEO) INUNDAȚIE. Anul trecut, o furtună a smuls ţiglele de pe acoperişul Serviciului de Medicină Legală. Apa a distrus etajul şi parterul clădirii, obligând medicii să scoată din priză pentru câteva zile frigiderul mortuar plin cu cadavre. Acoperişul a fost reparat, dar problema infiltraţiilor nu s-a rezolvat nici până azi
Disecţia unui dezastru: Serviciul de Medicină Legală din Oradea își desfășoară activitatea în condiții oripilante (FOTO/VIDEO) UNUL PENTRU TOŢI. Singurul cabinet de consultaţii al Serviciului Judeţean de Medicină Legală Bihor are pereţii crăpaţi. Aici se prelevează probe de sânge de la şoferii prinşi băuţi, aici sunt consultate victimele accidentelor rutiere, adulţi și copii agresaţi sau abuzaţi sexual, deşi reglementările europene cer condiţii speciale pentru minori

Medicii legişti sunt detectivii în halate albe. Fac analizele în cazul şoferilor prinşi băuţi ori drogaţi, evaluările de specialitate în cazurile de vătămări şi crime, lămuresc dacă autorii infracţiunilor pot răspunde penal ori sunt lipsiţi de discernământ şi tot ei sunt cei chemaţi să stabilească dacă alţi medici au respectat procedurile, în procesele de malpraxis. 

BIHOREANUL a descoperit că la Serviciul Judeţean de Medicină Legală (SJML) Bihor toată această activitate se desfăşoară într-o clădire care pare mai degrabă scena unui film de groază decât o instituţie medicală. Situaţia e cunoscută de aproape un deceniu, însă găsirea unei rezolvări nu a fost considerată niciodată o prioritate...

O dărăpănătură

La SJML Bihor ajung corpurile neînsufleţite ale celor ucişi, ale celor care şi-au pus capăt zilelor, ale celor morţi în accidente ori în condiţii neelucidate. Poate de aceea, percepţia generală e că medicii legişti au treabă doar cu morţii. În realitate, cea mai mare parte a activităţii o desfăşoară cu persoanele în viaţă, cum sunt şi victimele unor agresiuni, accidente sau culpe medicale. 

Cei ajunşi aici îşi imaginează că vor intra într-o clădire ca-n filme, cu cabinete şi laboratoare moderne. Realitatea este, însă, oripilantă. Imobilul în care funcţionează SJML Bihor, proprietate a Comunităţii evreieşti din Oradea, e o dărăpănătură macabră în care de decenii nu s-a investit mai nimic. Geamurile nu se închid, multe dintre ele sunt sparte şi bătute în cuie ca să nu se deschidă, uşile sunt vechi, cu tocuri mâncate de carii, iar zugrăveala de pe pereţi a dispărut, s-a scorojit, s-a înnegrit de vreme ori a fost spălată de infiltraţiile de apă. 

Umorul salvator

Încălzirea nu funcţionează, motiv pentru care, când se instalează frigul, personalul lucrează înfofolit în haine şi halate groase, de sub care cu greu îi poţi desluşi pe medici de asistenţi sau autopsieri. 

hol al SJML Bihor

Consultaţiile se fac într-un cabinet cu pereţi crăpaţi, atât de mic încât pare o cămară. Femeile şi copiii abuzaţi sexual împart aceeaşi masă ruginită, căci unitatea nu are o sală specială pentru victimele minore, deşi recomandările europene ar impune acest lucru, pentru a evita revictimizarea. 

Secţia de prosectură, unde se desfăşoară autopsiile şi prelevarea de probe histo-patologice, se află într-un corp de clădire separat, dar la fel de degradat. De pe pereţii exteriori tencuiala s-a desprins de mult, iar în interior tavanul e acoperit de unul fals, într-o tentativă nereuşită de a masca infiltraţiile de apă. Frigiderul mortuar, o cutie uriaşă de metal, e păstrat la intrare, căci nu există o încăpere separată, care ar asigura morţilor respectul cuvenit. 

Mirosul înţepător de formol te doboară încă de la intrare, se îmbibă în piele şi haine, deşi după proceduri personalul dezinfectează şi aeriseşte imediat. Situaţia e cu atât mai gravă cu cât o parte considerabilă a autopsiilor sunt în cazul unor cadavre neidentificate, multe în stare de putrefacţie avansată, iar în ciuda folosirii unor echipamente de protecţie, fără condiţii adecvate, riscul de contaminare a personalului este ridicat. 

"Ne-am obişnuit", spun deopotrivă medici, asistenţi şi autopsieri, care lucrează în condiţii de neconceput într-un oraş care se laudă că a investit milioane de euro pentru îmbunătăţirea infrastructurii medicale. "Se spune că avem simţul umorului dezvoltat. Să ştiţi că aşa e. Altfel nu am rezista", zice unul dintre doctorii cu vechime ai SJML Bihor. 

Analize printre găleţi

Situaţia e la fel de macabră şi la etajul clădirii. Aici e Laboratorul toxicologic, unde ajung probele de sânge prelevate de la şoferii prinşi băuţi la volan, şi tot aici e şi Laboratorul pentru analize anatomo-patologice, unde se pregătesc şi apoi se analizează probele de ţesut din organele persoanelor decedate în urma unor morţi neviolente, pentru a le putea stabili cauza decesului.

În încăperi, cu greu poţi să te mişti din cauza aparatelor şi a lăzilor frigorifice în care se depozitează probele biologice, pentru că legea impune să fie păstrate cel puţin 10 ani, pentru eventuale expertize ce pot fi solicitate de autorităţile judiciare ori instanţele de judecată. În laboratoare şi cabinete ploaia se prelinge prin crăpăturile ferestrelor duble, între care angajaţii au îndesat prosoape şi pături pentru a o opri, iar pentru cea scursă prin tavan au pregătite la îndemână cârpe şi găleţi (foto)

găleată cu apă într-un cabinet al SJML Bihor

Şi asta nu e tot. Instalaţia electrică, veche de decenii, abia face faţă atâtor aparate consumatoare, putând provoca oricând un incendiu care ar distruge tot. Toamna trecută a fost cât pe ce să se producă un dezastru, căci acoperişul şubred a cedat, ţiglele s-au desprins, iar ploaia a provocat ravagii. "Am fost obligaţi să scoatem din priză pentru câteva zile frigiderul mortuar, de teamă să nu se producă un scurtcircuit. Cum rulajul este zilnic, a fost greu, ne-am chinuit cum am putut, în final l-am repornit", explică şefa Serviciului, dr. Camelia Buhaş. 

Nimeni, nimic 

Este evident că medicii legişti au nevoie de un nou sediu, mai ales că în acesta, fiind chiriaşi, legea le permite să facă doar lucrări de întreţinere. Atât că, după cum a aflat BIHOREANUL, un asemenea proiect se discută de 9 ani, fără să se fi făcut concret nimic, deşi fonduri ar exista, precum şi posibilitatea accesării unor fonduri europene pentru dotări. 

Motivul? SJML Bihor e ca o casă cu mulţi stăpâni, fiecare ocupat cu "ale lui". Profesional, depinde de Institutul Naţional de Medicină Legală (INML), salariile personalului sunt plătite de Ministerul Sănătăţii, iar pentru orice cheltuială trebuie să facă adrese Spitalului Judeţean din Oradea, căruia îi este subordonat administrativ, chit că nu i se alocă vreun ban, toate cheltuielile Serviciului fiind suportate din taxele încasate pe serviciile prestate. 

Camelia Buhaș, șefa Serviciului Județean de Medicină Legală BihorDe-a lungul timpului, vechiul şef al SJML Bihor, Gabriel Mihalache, iar din 2017 actuala şefă, Camelia Buhaş (foto), au cerut sprijin şi conducerii Spitalului Judeţean, şi Primăriei, şi Consiliului Judeţean, şi Prefecturii. "Am solicitat un teren pe care să putem să ridicăm un nou sediu", spune Buhaş. Degeaba, însă, căci n-a primit niciun răspuns, deşi, culmea, este consilier local PNL şi, deci, colegă de partid cu decidenţii, adică şi cu managerul Spitalului, ex-senatorul Gheorghe Carp, şi cu primarul Florin Birta, şi cu preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, şi cu prefectul Dumitru Ţiplea. 

"I-am abordat la toate întâlnirile, îi hărţuiesc de-a dreptul. Le-am cerut sprijin verbal, le-am trimis şi adrese scrise. Fără teren, nu putem face un studiu de fezabilitate şi nu putem aplica pentru finanţare din fonduri europene. Veniturile noastre din ultimii ani, aproximativ 2,7 milioane lei, le-am ţinut tocmai ca să rezolvăm problema sediului", spune Buhaş.

Promisiuni

Situaţia e cunoscută de autorităţile locale. Managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, care recunoaşte că "în porcăria aceea nu se poate sta", crede însă că perpetuarea problemei se datorează tocmai legiştilor, care nu ar fi suficient de incisivi. "Ei s-au complăcut oarecum. Dacă pe mine mă arde, eu nu-l las pe cel care hotărăşte să doarmă. Dar nu pot să fac eu totul în locul lor. Eu i-am susţinut şi îi ajut cât pot", susţine managerul.

Florin Birta, primarul OradieiAtât preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, cât şi primarul Florin Birta au identificat mai multe terenuri, zice Carp, dar unele au fost mult prea la periferia oraşului, iar altele nu au corespuns ca mărime. În schimb, ar fi discuţii avansate pentru ca oraşul să preia o proprietate situată chiar în apropierea actualului sediu al SJML Bihor. Informaţia e confirmată şi de Florin Birta (foto). "De fapt avem 2-3 variante. Până luna viitoare se vor limpezi lucrurile şi sper ca anul acesta să terminăm cu această problemă, cel puţin pe partea cu terenul", promite primarul, refuzând să ofere alte detalii. 

Nu este, totuşi, prima promisiune de acest gen. Medicii legişti zic că edilul le-a făcut-o şi în vară, dar tot nu s-a întâmplat nimic. Poate dacă l-ar plimba prin laboratoare, cabinete şi sala de autopsie, va înţelege mai bine de ce e important ca munca legiştilor să se desfăşoare în condiţii decente. Chiar dacă nu prescriu medicamente şi nu realizează intervenţii chirurgicale de rezonanţă, ei fac dreptate oamenilor, morţi şi vii deopotrivă, disecând lucrurile până când ajung la adevăr...


cabinet de consultaţii al SJML Bihor
UNUL PENTRU TOŢI. Singurul cabinet de consultaţii al Serviciului Judeţean de Medicină Legală Bihor are pereţii crăpaţi. Aici se prelevează probe de sânge de la şoferii prinşi băuţi, aici sunt consultate victimele accidentelor rutiere, adulţi şi copii agresaţi sau abuzaţi sexual, deşi reglementările europene cer condiţii speciale pentru minori


MULT DE LUCRU
Sute de autopsii şi mii de expertize

Cu aproximativ 30 de angajaţi - şase medici legişti, un medic anatomo-patolog, două chimiste, şapte asistenţi medicali, patru autopsieri, şase îngrijitoare şi cinci medici rezidenţi - Serviciul Judeţean de Medicină Legală Bihor a fost singura unitate din judeţ care, de pildă, în timpul pandemiei, a făcut autopsii în cazuri de Covid. 

Ultimul raport de activitate al unităţii, realizat anul trecut pentru 2020, arată că aici s-au realizat 503 autopsii, dintre care 239 în cazul unor morţi violente. În paralel, legiştii au examinat 976 de victime ale unor agresiuni, 453 persoane rănite în urma unor accidente, 76 de victime ale unor violuri. 

De asemenea, au realizat 559 de expertize psihiatrice, 961 determinări de alcoolemie la persoane în viaţă şi decedate, 27 de expertize toxicologice, 6 expertize biocriminalistice pe corpuri delicte şi investigatii anatomo-patologice în cazul a 486 de cadavre.

Vezi mai jos videoreportaj! Imagini: Paul Lelea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Silver_Cat
Servus, nu ești în China cu ȘoȘocul, la proteste anti Covid:::))
Postat 30 Noiembrie 2022, 22:02 de Sandu2100
Sanda limba maronie :))
Hop cu gura si Sanda travestita :))) Ca de obicei, fara legatura cu subiectul sau cu realitatea :)))
Postat 30 Noiembrie 2022, 20:59 de Silver_Cat
Între timp
Reabilitează spitalul de veseli de la NUCET ::::)))) și când ma uit la comentarii sunt clienți destui ::::)))
Postat 30 Noiembrie 2022, 20:12 de Sandu2100
Ca veni vorbam e sarbatoare si vreme de numarat bani...
https://rumble.com/v1xplnw-moarte-subita-documentar-romana.html
Postat 30 Noiembrie 2022, 15:05 de excalibur
urmeaza cabinetele doctorilor de familie / dispensarele medicale
frumoase si adevarate comentarii la articol, care e plin de curaj si bine scris. va rog sa scrieti in curand si despre dispensarele medicale (cabinetele doctorilor de familie) in Oradea, nu stiu de cine tin, unele din ele adevarate ghetouri, neintretinute interior-exterior, prost iluminate, cu scaune absolut jegoase in holul de asteptare pentru pacienti, cu wc-uri inchise cu cheia sau nefunctionale.
Postat 30 Noiembrie 2022, 14:26 de roger
Ciuma galbena cauta solutii :)))
Ciuma galbena birtineza cauta solutii. Din 2008 n-au gasit niciuna ! Sectiile TBC, Infectioase, Psihiatrie, Hematologie, CFR sunt bombe bacteriologice, iar pacientii mor cu zile din cauza infectiilor. Priviti modelul bolojan in administratie ! :)))))
Postat 30 Noiembrie 2022, 13:53 de Silver_Cat
Bani sunt,
dar se dau pe spranceana (sau suvita, cum vreti!). https://www.ebihoreanul.ro/stiri/o-biserica-din-oradea-in-care-slujea-ministrul-fondurilor-europene-va-fi-reabilitata-pe-bani-europeni-175278.html
Postat 30 Noiembrie 2022, 10:55 de pinonel
Reducem paturi din spitale
Acum 12 ani spitalul judetean avea aproape 900 paturi. Acum are cam 500 si vor sa mai reduca. Prioritatea nr1 sunt piatetele de cartier si desfiintarea parcarilor din zona centrala, in Nufaru unde locuiesc eu au desfiintat parcari pe partea stanga a strazii , unde nu e loc de altele noi. Bataie de joc La spitale nu msi gasesti loc pt internare doar dupa cateva saptamani, si ce daca tot extinde cladirea ca nr de paturi e tot mai mic. E criza de personal dar nu fac angajari ca se cheltuie bani daca angajam. Traiasca piatetele de cartier, ne tratam acolo.
Postat 30 Noiembrie 2022, 09:47 de Petre93
De salarii de ce nu se plang?
Au cele mai mari salarii din branșă! Sectia de infectioase arata ca in Ucraina ! Au facut acolo pe banii angajatilor investitii minime...
Postat 30 Noiembrie 2022, 09:05 de Jianu
Bine ca se reabiliteaza biserici…
Sa puna in evidente piatete.
Postat 30 Noiembrie 2022, 08:17 de User anonimizat
…si uite asa se duc 14 ani de “dezvoltare”.
Cand orice altceva e de interes public, in afara de esential, educatie si sanatate.
Postat 30 Noiembrie 2022, 08:13 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6181 RON
  • 1 EUR = 4.9543 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON