URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2024, 19:00

"Nagyvárad, ca alternativă la Oradea". Biró Rozália, candidata UDMR Bihor pentru funcţia de primar al Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputata Biró Rozália, fosta viceprimăriţă a Oradiei, este candidatul UDMR Bihor pentru funcţia de primar al municipiului la alegerile locale din 9 iunie. Lista pentru Consiliul municipal este deschisă de Szabó József, consilier local şi director de cabinet al ex-ministrului Cseke Attila. 

Decizia a fost luată în urma „competiţiei interne” pentru desemnarea candidaţilor, organizate vineri de organizația municipală a UDMR, Biró Rozália fiind singura care şi-a depus candidatura pentru funcţia de primar al municipiului Oradea, potrivit publicaţiei Bihari Napló.

Creația lui Kiss

În vârstă de 58 de ani şi șefa organizației de femei a UDMR, Biró Rozália şi-a început accesiunea în politică propulsată de controversatul ex-preşedinte al UDMR Bihor și al Consiliului Județean, Alexandru Kiss, cu a cărui soţie este verişoară primară. 

De altfel, ea a condus ca administrator şi director, şi este coacţionar a numeroase firme deţinute împreună cu Kiss, încă de la începutul anilor 1990: precum RCS (din care ulterior s-a dezvoltat RCS&RDS), Ştirea, Videovox, Softpartner, Alexis, Lancelot, Vetrolux, Biolact, Studio Lotus sau Bioland.

Biró Rozália a devenit un nume cunoscut în politica orădeană în 2001, când a fost desemnată viceprimar al municipiului Oradea, în locul lui Kapy István şi a ocupat această funcţie până în 2012, când Ilie Bolojan a scos UDMR din administraţia oraşului. 

Trânteala udemeristă

În 2011, în perioada în care a fost viceprimar, Biró a intrat şi în colimatorul inspectorilor de integritate, după un articol publicat de BIHOREANUL despre modul în care somptuoasa vilă din strada Republicii 59, în care a funcţionat Biblioteca CFR şi apoi localul Roma Bar, a fost atribuită Fundaţiei Partium, un ONG la a cărui înfiinţare a contribuit şi Biró şi care activează sub steagul UDMR.

Articolul arăta că închirierea imobilului s-a făcut printr-o licitaţie anunţată pe 30 decembrie 2005, în ajun de Revelion, şi desfăşurată două săptămâni mai târziu, pe 11 ianuarie 2006, cu doi falşi concurenţi, înţeleşi între ei: Fundaţia Partium şi Asociaţia Tinerilor Maghiari, organizaţii surori, având în vedere că "Tinerii" stăteau în chirie la Partium. După "licitaţie", imobilul a fost atribuit Fundaţiei Partium pe 10 ani, cu posibilitate de prelungire şi drept de întâietate la cumpărare, contra unei chirii de doar 150 lei pe lună plus TVA, iar asta deşi are 231 metri pătraţi, curte, grădină şi tot ce îi mai trebuie unei vile!

În final, deşi era direct interesată în chestiune, viceprimăriţa nu s-a abţinut şi a semnat, pe 14 februarie 2006, contractul de închiriere în locul primarului Petru Filip, care lipsea şi îi delegase aceste atribuţii. Culmea e că la data respectivă imobilul nici măcar nu figura în patrimoniul oraşului, fiind preluat abia în 2007 de la Ministerul Transporturilor. Mai mult, ulterior, fundaţia n-a plătit nici un leu din chiria modică şi, cu toate acestea, contractul nu a fost reziliat, aşa cum se procedează în situaţii similare. Ba din contră, pentru a-şi mulţumi chiriaşii, Primăria a renovat clădirea pe banii oraşului, cheltuind în acest scop peste 500.000 lei din bugetul local.

Raportul ANI a fost atacat de Biró în instanţă, dar fără succes, căci judecătorii au respins acţiunea, iar cazul a ajuns la DNA unde, însă, a fost îngropat, căci nu s-a mai auzit nimic despre el nici până azi. 

Parlamentară bogată

În 2012, Biró Rozália a devenit parlamentar de Bihor, întâi ca senator (2012 - 2016) iar ulterior ca deputat. În prezent este președinta Comisiei pentru Politică Externă din Camera Deputaţilor și, totodată, președinta Organizaţiei de femei a Partidului Popular European (EPPW). 

Între timp, afacerile i-au prosperat. Împreună cu soţul său, proprietarul unei firme de imobiliare, Biró a acumulat o avere impresionantă, având 10 terenuri, cele mai multe în intravilan, o casă imensă de 498 mp, o casă de vacanță, două apartamente, trei mașini, tablouri, mobilă antică, precum și bijuterii de 78.000 lei.

Anul trecut, după cum a arătat şi BIHOREANULea a ocupat locul 8 într-un clasament al deputaților României cu cele mai mari venituri obținute în ultimul an fiscal - 1,75 milioane lei strânși împreună cu soţul ei din indemnizaţii, chirii şi dividende. 

Oradea versus Nagyvárad

În faţa celor prezenţi la întrunirea de vineri - despre care presa românească nu a fost informată - Biró Rozália a prezentat şi câteva dintre obiective: un oraş centrat pe oameni şi familie, o clasă antreprenorială maghiară puternică, tineri sănătoşi, curajoşi şi liberi, dar şi promovarea istoriei maghiarilor din Oradea, sub forma "Nagyvárad, un oraş cum nu mai există altul, ca alternativă la Oradea". 

"Îndrăzniţi să fiţi mândri că sunteţi maghiari orădeni, gândiţi măreţ, fiţi demni de înaintașii noștri, care au insistat asupra identității și valorilor lor creștine", a spus Biró, conform Bihari Napló

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte Consiliul Municipal, 14 persoane au aplicat pentru a candida, iar clasamentul a fost stabilit în baza unui algoritm care să permită accesul candidaţilor din cât mai multe domenii de activitate.

Astfel, lista este deschisă de  Szabó József, consilier local şi director de cabinet al ex-ministrului Cseke Attila, urmat de Pető Dalma, Szántó Ildikó (pe locul rezervat candidatului din Alianţa Maghiară din Transilvania), György-Csáki János, Papp Lilla Aliz, dr. Bántó Norbert, Hunyadi István, Kádár Hunor, dr. Uitz Gyöngyi, Vesselényi István, Szilágyi Ibolya, Losonczi Gyula, Somogyi Tamás şi Kádár József.

Așa cum BIHOREANUL a scris recent, Alianța Maghiarilor din Transilvania, rezultată din fuziunea PPMT și PCM, și-a desemnat candidați proprii la Primăria Oradea și CJ Bihor, anunțând că nu putea împărți aceeași listă cu UDMR din cauza tovărășiei acestei formațiuni cu PSD.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Strazi bilingve
Asta cand o fost viceprimar , toate strazile noi in oras aveau nume unguresc. Masinile de politie locala erau scrise in ungureste, si nr de inmatriculate le aveau pe ungureste !
Postat 18 Aprilie 2024, 08:33 de Petre93
@florea
Stai relax, ma! N-aveti nici o sansa. Culmea ar fi fost sa aveti vreuna... ZERO!
Postat 16 Aprilie 2024, 22:55 de Timi
KP
ai stat tu la dos sa numeri? credeam ca ai ramas in vacanta pe Riviera.....
Postat 16 Aprilie 2024, 18:53 de florea
pionele ...
dar tu de cate generatii te stii Oradean? de 2?adus e comunisti?termina cu aluziile neonaziste bai pionele!
Postat 16 Aprilie 2024, 18:50 de florea
?!
Vinitura asta bipeda a fost mana dreapta a altei vinituri, ilie de la scularie! Nici 10% dintre candidatii pt cl Oradea si cj Bihor (consilieri si/sau primari) nu-s oradeni prin nastere. Parintii si bunicii lor nici atat.
Postat 16 Aprilie 2024, 15:49 de pinonel
Nu stiam ce ne lipsea.
Primarita inventata de Sony Kiss, fosta lui secretara pe care a propulsat-o de la statutul de somera necunoscatoare a limbii romane in anii '90, pana la pozitia de senator in Parlamentul Romaniei.
Postat 16 Aprilie 2024, 15:00 de KP
Hajra UDMR
Decat bolojan Atotputernicul mai bine Dna Biro
Postat 16 Aprilie 2024, 12:38 de sandu2102
2%
ii uram un sincer 2%!
Postat 16 Aprilie 2024, 12:18 de TanarSiNelinistit
indulás!
Ce mai vrea și asta? Trebuia să fie de mult după gratii, dar probabil știe prea multe...
Postat 16 Aprilie 2024, 11:51 de prasila
Recomandare
Nu mai puneti numele Bolojan langa asemenea specimene. Nu am uitat de bipezi.
Postat 15 Aprilie 2024, 20:55 de scarbit
Pupila lui K
Pupila lui Kiss crescuta in spiritul parandalatului politic/financiar! Cat timp o fost in PMO la butoane avea vre-o doua secretare care invita firmele contractante sa sponsorizeze ONG-urile lor! Tata greata udmr-maghiar psd!
Postat 15 Aprilie 2024, 19:53 de scortosul
Cuvinte.
Oamenii astia, nu cunosc cuvantul RUSINE / SZÉGYEN.
Postat 15 Aprilie 2024, 19:51 de Citizen
@unu
Votul pe criteriul etnic este o mare greseala, la fel ca si politica pe criteriul etnic. Izolationismul etnic sau de orice natura este daunator intr-o comunitate unde problemele sunt ale tuturor.
Postat 15 Aprilie 2024, 19:42 de Riviera
in Bihor, ca maghiar daca chiar vrem sa votam etnic
in afara de dl. Cseke Attila, uninominal, mai bine votam cu AMT si Csomortanyi István.
Postat 15 Aprilie 2024, 19:34 de unu
Asta ne-ar mai lipsi... o tranteala udemerista
Presa romaneasca nici macar nu a fost informata, de parca romanii nu exista in orasul asta, plus "scheletele din dulap".
Postat 15 Aprilie 2024, 19:33 de Riviera
pe altcineva fara istoricul de furtisag nu au putut alege?
verisoara lui Kiss, partenera in coruptie. Istoria maghiarilor la acest oras minunat merita apreciata si cunoscuta, dar sa nu mearga prea departe inspre diviziuni etnice cu "Nagyvárad CA ALTERNATIVA la Oradea". Tinerii trebuie sa fie sanatosi, curajosi si liberi, dar nu un curaj de a porni scandaluri interetnice, ci de a-si asuma identitatea maghiara si a aduce mai multa dezvoltare urbei. Cat de "clasă antreprenorială maghiară puternică" suna exclusivist, de parca dam subventii publice pe baza de etnie, si deschide cutia le aluzii la felul in care a ajuns dansa si mister Kiss mari "antreprenori" pe firme deschise pe donatii si transferuri din facilitatile orasului, pe contracte cu autoritatile (de la cornul si laptele Biolact pe vremea lui Kiss la Consiliul Judetean), la MARII antreprenori de la Lotus, care pot si ei sa isi vada interesul cu "hotel" langa aquapark si parteneriate prea apropiate cu coruptia lui Kiss. Un fel de Big-Business in cardasie cu statul, sau un crony-capitalism. Centrism in care statul alege firmele care vor prospera, nu piata.
Postat 15 Aprilie 2024, 19:31 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON