Deputata Biró Rozália, fosta viceprimăriţă a Oradiei, este candidatul UDMR Bihor pentru funcţia de primar al municipiului la alegerile locale din 9 iunie. Lista pentru Consiliul municipal este deschisă de Szabó József, consilier local şi director de cabinet al ex-ministrului Cseke Attila.
Decizia a fost luată în urma „competiţiei interne” pentru desemnarea candidaţilor, organizate vineri de organizația municipală a UDMR, Biró Rozália fiind singura care şi-a depus candidatura pentru funcţia de primar al municipiului Oradea, potrivit publicaţiei Bihari Napló.
Creația lui Kiss
În vârstă de 58 de ani şi șefa organizației de femei a UDMR, Biró Rozália şi-a început accesiunea în politică propulsată de controversatul ex-preşedinte al UDMR Bihor și al Consiliului Județean, Alexandru Kiss, cu a cărui soţie este verişoară primară.
De altfel, ea a condus ca administrator şi director, şi este coacţionar a numeroase firme deţinute împreună cu Kiss, încă de la începutul anilor 1990: precum RCS (din care ulterior s-a dezvoltat RCS&RDS), Ştirea, Videovox, Softpartner, Alexis, Lancelot, Vetrolux, Biolact, Studio Lotus sau Bioland.
Biró Rozália a devenit un nume cunoscut în politica orădeană în 2001, când a fost desemnată viceprimar al municipiului Oradea, în locul lui Kapy István şi a ocupat această funcţie până în 2012, când Ilie Bolojan a scos UDMR din administraţia oraşului.
Trânteala udemeristă
În 2011, în perioada în care a fost viceprimar, Biró a intrat şi în colimatorul inspectorilor de integritate, după un articol publicat de BIHOREANUL despre modul în care somptuoasa vilă din strada Republicii 59, în care a funcţionat Biblioteca CFR şi apoi localul Roma Bar, a fost atribuită Fundaţiei Partium, un ONG la a cărui înfiinţare a contribuit şi Biró şi care activează sub steagul UDMR.
Articolul arăta că închirierea imobilului s-a făcut printr-o licitaţie anunţată pe 30 decembrie 2005, în ajun de Revelion, şi desfăşurată două săptămâni mai târziu, pe 11 ianuarie 2006, cu doi falşi concurenţi, înţeleşi între ei: Fundaţia Partium şi Asociaţia Tinerilor Maghiari, organizaţii surori, având în vedere că "Tinerii" stăteau în chirie la Partium. După "licitaţie", imobilul a fost atribuit Fundaţiei Partium pe 10 ani, cu posibilitate de prelungire şi drept de întâietate la cumpărare, contra unei chirii de doar 150 lei pe lună plus TVA, iar asta deşi are 231 metri pătraţi, curte, grădină şi tot ce îi mai trebuie unei vile!
În final, deşi era direct interesată în chestiune, viceprimăriţa nu s-a abţinut şi a semnat, pe 14 februarie 2006, contractul de închiriere în locul primarului Petru Filip, care lipsea şi îi delegase aceste atribuţii. Culmea e că la data respectivă imobilul nici măcar nu figura în patrimoniul oraşului, fiind preluat abia în 2007 de la Ministerul Transporturilor. Mai mult, ulterior, fundaţia n-a plătit nici un leu din chiria modică şi, cu toate acestea, contractul nu a fost reziliat, aşa cum se procedează în situaţii similare. Ba din contră, pentru a-şi mulţumi chiriaşii, Primăria a renovat clădirea pe banii oraşului, cheltuind în acest scop peste 500.000 lei din bugetul local.
Raportul ANI a fost atacat de Biró în instanţă, dar fără succes, căci judecătorii au respins acţiunea, iar cazul a ajuns la DNA unde, însă, a fost îngropat, căci nu s-a mai auzit nimic despre el nici până azi.
Parlamentară bogată
În 2012, Biró Rozália a devenit parlamentar de Bihor, întâi ca senator (2012 - 2016) iar ulterior ca deputat. În prezent este președinta Comisiei pentru Politică Externă din Camera Deputaţilor și, totodată, președinta Organizaţiei de femei a Partidului Popular European (EPPW).
Între timp, afacerile i-au prosperat. Împreună cu soţul său, proprietarul unei firme de imobiliare, Biró a acumulat o avere impresionantă, având 10 terenuri, cele mai multe în intravilan, o casă imensă de 498 mp, o casă de vacanță, două apartamente, trei mașini, tablouri, mobilă antică, precum și bijuterii de 78.000 lei.
Anul trecut, după cum a arătat şi BIHOREANUL, ea a ocupat locul 8 într-un clasament al deputaților României cu cele mai mari venituri obținute în ultimul an fiscal - 1,75 milioane lei strânși împreună cu soţul ei din indemnizaţii, chirii şi dividende.
Oradea versus Nagyvárad
În faţa celor prezenţi la întrunirea de vineri - despre care presa românească nu a fost informată - Biró Rozália a prezentat şi câteva dintre obiective: un oraş centrat pe oameni şi familie, o clasă antreprenorială maghiară puternică, tineri sănătoşi, curajoşi şi liberi, dar şi promovarea istoriei maghiarilor din Oradea, sub forma "Nagyvárad, un oraş cum nu mai există altul, ca alternativă la Oradea".
"Îndrăzniţi să fiţi mândri că sunteţi maghiari orădeni, gândiţi măreţ, fiţi demni de înaintașii noștri, care au insistat asupra identității și valorilor lor creștine", a spus Biró, conform Bihari Napló.
Pe de altă parte, în ceea ce priveşte Consiliul Municipal, 14 persoane au aplicat pentru a candida, iar clasamentul a fost stabilit în baza unui algoritm care să permită accesul candidaţilor din cât mai multe domenii de activitate.
Astfel, lista este deschisă de Szabó József, consilier local şi director de cabinet al ex-ministrului Cseke Attila, urmat de Pető Dalma, Szántó Ildikó (pe locul rezervat candidatului din Alianţa Maghiară din Transilvania), György-Csáki János, Papp Lilla Aliz, dr. Bántó Norbert, Hunyadi István, Kádár Hunor, dr. Uitz Gyöngyi, Vesselényi István, Szilágyi Ibolya, Losonczi Gyula, Somogyi Tamás şi Kádár József.
Așa cum BIHOREANUL a scris recent, Alianța Maghiarilor din Transilvania, rezultată din fuziunea PPMT și PCM, și-a desemnat candidați proprii la Primăria Oradea și CJ Bihor, anunțând că nu putea împărți aceeași listă cu UDMR din cauza tovărășiei acestei formațiuni cu PSD.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.