URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Aprilie 2024, 13:05

Începe Luna Curățeniei în Bihor, cu premii pentru primăriile care colectează separat deșeurile și o nouă „EcoProvocare” pentru elevi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru al patrulea an la rând, toate primăriile din Bihor sunt invitate să se întreacă în curățenie.

Consiliul Județean derulează în mai o nouă ediție a Lunii Curățeniei, care include un campionat al colectării separate a deșeurilor cu premii în bani pentru primăriile care au rezultate bune la reciclare, și un concurs dedicat elevilor, la finalul căruia cei mai implicați dintre ei vor merge gratuit într-o excursie de trei zile în Bihor.

Pentru un mediu mai curat

„În luna mai a anului 2024, comunitatea bihoreană organizează cea de-a patra ediție a proiectului Luna Curățeniei în județul Bihor. Și de această dată, CJ Bihor, Ecolect, biserica, școala, mediul de afaceri local, reprezentanții studenților, Universitatea din Oradea, presa, practic toate componentele comunității noastre ne strângem pentru a răspunde acestei realități care este a fiecăruia dintre noi și a tuturor deopotrivă, nevoia unui mediu mai curat”, a declarat vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, miercuri, într-o conferință de presă.

La fel ca în anii trecuți, Luna Curățeniei înseamnă două competiții: Campionatul județean al curățeniei, dedicat primăriilor din județ, și EcoProvocarea, pentru elevii din orice școală sau liceu.

Regulile sunt similare edițiilor anterioare. În Campionatul curățeniei, primăriile de comune și de orașe se pot înscrie până pe 10 mai, iar de-a lungul întregii luni trebuie să organizeze cel puțin două acțiuni de ecologizare a unor zone publice, la care să participe comunitatea.

Întrecere în colectarea separată

În concurs va conta și felul în care cetățenii aruncă gunoaiele, mai precis dacă respectă sau nu colectarea separată. „Vor conta două componente esențiale: cantitatea de deșeuri reciclabile pe care o comună sau un oraș o strânge în luna mai, atât din colectările care se fac de la ușa fiecărei gospodării, cât și din acțiunile de ecologizare pe care acea comunitate locală le realizează în această perioadă, iar un alt aspect care ne interesează este evoluția gradului de colectare separată rezultat în urma comparării mediei anului trecut cu media lunilor martie, aprilie și mai 2024”, a precizat Mălan.

Punctajul maxim pentru evoluția gradului de colectare separată este de 40 de puncte (din 100 posibile), în timp ce primăriile vor putea primi câte 30 de puncte pentru cantitățile de deșeuri din plastic și metal colectate separat, 15 pentru sticle și tot atâtea pentru hârtii și cartoane.

La fel ca în anii trecuți, concursul se va desfășura pe șase zone, în fiecare zonă urmând să se acorde câte 3 premii: cel mai mare în valoare de 100.000 lei, premiul II de 50.000 lei și premiul III în cuantum de 30.000 lei.

„Din aceste premii, 10% trebuie direcționat în mod obligatoriu către eco-cluburile formate din copii voluntari în școlile din acea comunitate, iar restul de 90% urmează a fi utilizat pentru realizarea unor proiecte care au legătură cu mediul înconjurător și care trebuie să se adreseze și copiilor, un părculeț, un teren de joacă sau orice altceva similar”, a precizat Mălan.


Luna Curățeniei a fost prezentată de Mircea Mălan (dreapta) și Horea Abrudan (stânga)

Elevii vor „adopta” zone publice

A doua componentă a Lunii Curățeniei, concursul dedicat elevilor EcoProvocarea, și-a schimbat structura.

Elevii care vor să participe trebuie să fie înscriși în eco-clubul din școala lor și apoi să parcurgă patru „probe”: să participe la Ștafeta reciclării care se va organiza în fiecare unitate de învățământ, să participe la cel puțin o acțiune de ecologizare și, o noutate, să „adopte” un spațiu public din orașul sau satul lui, pe care să-l curețe și să-l întrețină. Acest spațiu, a spus Mălan, poate fi un parc, un pârâu, un colț de pădure sau chiar curtea școlii, și va putea să găzduiască și activități precum lecții deschise.

Totodată, pentru ca elevii să fie eligibili în concurs, profesorii lor vor trebui să le evalueze cunoștințele de mediu, astfel încât să se confirme că au discutat despre aceste probleme.

În cadrul EcoProvocării, se vor acorda 252 de premii ce vor consta în vouchere pentru echipamente sportive. Tot o noutate este că cele mai implicate școli vor primi cadou trei weekenduri de cazare, cu masa inclusă, în tabăra care urmează să fie inaugurată la Șinteu. Acolo, elevii și profesorii vor petrece trei zile, de vineri până duminică, pentru a discuta probleme de mediu, dar și pentru a se distra în mijlocul naturii.

Inspectorul școlar general Horea Abrudan le-a mulțumit de pe acum profesorilor care se vor implica în proiect, anunțând și că, pe lângă profesorii de sport, i-a mobilizat și pe cei care predau religie. „Ei pot prezenta la orele pe care le au în luna mai, pe lângă relația omului cu Dumnezeu, relația omului cu natura, ca să genereze discuții pe această latură”, a declarat Abrudan, în aceeași conferință de presă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Discursul ecologic ... de lemn.
Ca de obicei, succes participantilor si felicitari de pe acum.Toti care participa sunt castigatori. In alta ordine de idei organizez si eu un concurs pt administratii locale din Bihor de ecologizarea haldelor de deseuri toxice, sterile etc. O lada de bere pt castigator. Castigator e oricine ecologizeaza o halda pe pe propriul teritoriu administrativ sau chiar pe teritoriul unei administratii vecine. Simt asa ca raman pe plus cu berile dar hai sa vedem la sfarsitul perioadei.
Postat 24 Aprilie 2024, 16:13 de nihil
Și câștigătorul
va fiiii...Cociuba Mare!!!
Postat 24 Aprilie 2024, 13:46 de nealiniat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON