URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
29 Martie 2024, 13:25

Plantează și tu! O pledoarie pentru pădure, în Luna plantării arborilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luna plantării arborilor (15 martie-15 aprilie) este în plină desfăşurare la Direcţia Silvică Bihor, un eveniment în care, în acest an, specialiştii în silvicultură împărtăşesc cu cei interesaţi provocarea împăduririi a 198 hectare de terenuri forestiere, precum şi efortul înlocuirii puieţilor uscaţi din plantaţiile mai vechi, pe circa 64 ha.

Nu e simplu şi nici uşor, dacă ne gândim la cei peste un milion de puieţi care trebuie plantaţi, şi nu toţi în zona de câmpie uşor accesibilă, ci la munte, unde trebuie căraţi în spate sute de metri sau kilometri. Cei de răşinoase trec printr-o îmbăiere care să le asigure protecţie împotriva dăunătorilor, iar dacă adăugăm că terenul este pietros şi gropile sunt greu de făcut, putem spune că într-adevăr răspundem la o provocare.

Fiind "fraţi cu codrul", cum se spune din vechime, este bine să ne asumăm această misiune. Loc de refugiu şi de apărare în vremuri de restrişte, aliat constant al omului pe parcursul evoluţiei de la vânător la culegător, pădurii i se cuvine să o răsplătim. Mai ales că este un bun refugiu şi pentru lumea noastră modernă, puternic digitalizată şi cu tendinţe sociale de izolare şi sedentarism din ce în ce mai exacerbate.

Plantarea unei păduri poate fi pentru oricare dintre noi un mijloc de a rupe o rutină, de a interacţiona prietenos cu natura sau un substitut pentru mersul la sală sau dietă, prin caloriile arse. Mecanismul de formare a pădurii şi efortul depus pot fi înţelese mai bine de către copii, dacă se implică direct. Nu în ultimul rând, plantarea este un mijloc de cultivare a respectului pentru pădure şi mediu. 

Menţinerea suprafeţei ocupate cu păduri este o necesitate, fie în contextul încălzirii globale, fie în contextul unor crize energetice temporare, când resursa lemnoasă este soluţia de avarie. A fi prezent la plantat înseamnă a le fi alături silvicultorilor în efortul de a menţine pădurile împreună cu toate habitatele pe care le formează.

Plantând, eşti parte din natură. Lucrezi cu natura pentru natură. 

Teodor Suciu
director
Direcţia Silvică Bihor

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ce? Microfoane?
Parcă mai mobilizator sună: Plantează cu noi! Copy -Paste, se vrea un fel de BOLo, mai mic ! Numai Iohanis ne îndemna așa, cu degetul arătător: "Stai in casă!"
Postat 29 Martie 2024, 23:07 de vineri
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON