URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 07 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Martie 2024, 18:18

„O pădure de la zero”, în Bihor: Atmosferă de festival la o acțiune de plantare cu 2.000 de voluntari (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vremea a ținut cu cei aproximativ 2.000 de voluntari, care s-au adunat sâmbătă dimineața la marginea satului Felcheriu din comuna Oșorhei pentru a planta cei 20.000 de puieți necesari pentru a obține „O pădure de la zero”, iar la final s-au bucurat de bogracs, bere și un concert surpriză al trupei Proconsul, într-o atmosferă de festival. 

Acțiunea denumită sugestiv "O Pădure de la Zero" face parte din proiectul "Plantăm Speranță" și a fost organizată, la fel ca în anii trecuți, când au avut loc acțiuni similare în Leș sau în Husasău de Tinca, de Ionuț Coman, un voluntar implicat în comunitatea bihoreană.

„Plantăm speranță”

„Acțiunea se numește așa (n.r. O pădure de la zero) pentru că locul pe care plantăm nu a mai fost până acum împădurit. Ea are în primul rând rolul de a apropia omul de natură, iar la final vom avea parte de un mediu mai curat, mai plăcut și cu un oxigen mai bun”, a spus Ionuț Coman (foto jos).

La ora 9 dimineața, după ce au fost instruiți cum să planteze și după ce au primit mănuși, lopeți și puieți, voluntarii și-a preluat câte o parcelă de teren pe care au început să planteze. 

Pe o suprafață de 4 hectare de teren în pantă, aproximativ 20.000 de puieți de stejar, cer și frasin au fost plantați cu migală și dedicare de voluntarii organizați în grupuri formate din angajați ai unor companii private, elevi, studenți sau angajați ai unor instituții publice din Bihor. 

O activitate benefică

Angajați ai mai multor firme din Bihor - precum VPK Packaging Salonta (partener principal al proiectului), Nidec sau Plexus - s-au dus la plantări alături de familii sau prieteni, găsind evenimentul un prilej bun de socializare. 

„O să iasă ceva frumos, va fi o pădurice frumoasă. Este prima dată când vin și mă bucur că sunt alături de colegii mei. Vremea ține cu noi și cu natura. Peste câțiva ani să veniți să vedeți cum vor fi copăceii aici!", a spus Ramona, angajata unei firme din Bihor.

Au participat și foarte mulți copii, care au vrut să le dea și ei o mână de ajutor adulților. „Inițiativa mi se pare una foarte bună, pentru că este bine să plantăm copaci, ne ajută să avem un aer mai curat”, a spus Anamaria, o elevă de 12 ani care învață la Liceul Don Orione din Oradea.

Dacă plantările din anii trecuți s-au desfășurat pe parcele întinse, mai prietenoase cu voluntarii, anul acesta parcela de pământ primită de la Primăria Oșorhei (care s-a implicat în organizare și a oferit o parte din puieții plantați) a fost în pantă, dar chiar și așa, oamenii și-au dat silința ca fiecare puiet să fie pus în pământ așa cum trebuie. 

Organizatorii au ținut să precizeze că terenul a fost curățat și pregătit pentru plantare cu ajutorul angajaților apelor române și a deținuților din penitenciarul Oradea care sunt în regim semideschis. 

„Ca orice activitate în grup, mai ales când este pentru natură, indiferent cât este de grea, e benefică. Ar trebui ca astfel de lucruri să se întâmple mai des. Este sănătos pentru noi și face bine și naturii”, a spus Iosif (foto jos), un angajat al unei firme din Salonta, care participă în fiecare an la astfel de inițiative. 

La acțiunea „O pădure de la zero” au mai participat angați ai Administrației Naționale Apele Române, ai Ministerului Afacerilor Interne sau ai Ministerului Apărării. Cei peste 60 de pompieri ai ISU Crișana au plantat nu mai puțin de 2.000 de puieți de stejar, în timp ce polițiștii IPJ Bihor au sădit 600 de puieți.

După muncă, și răsplată!

Pe lângă apa, fructele și sandviciurile oferite într-o pauză, voluntarii au primit, după ce și-au terminat treaba, și mâncăruri tradiționale: slănină, cârnați, ceapă și câte o porție din bogracsul pregătit de bucătarul Alexandru Hora, fost concurent al emisiunii Master Chef.

„Am pregătit un bogracs după rețeta mea pe care o fac de 30 de ani și pe care am învățat-o de la un măcelar maghiar din Aleșd. Am gătit undeva la 800 de litri. Am început de ieri pregătirea, iar azi dimineață la 5 am dat drumul la treabă. Le gătesc oamenilor ăstora minunați care au venit să facă o faptă frumoasă. După faptă, și răsplată, iar noi îi răsplătim cu o mâncare foarte bună”, a explicat Tinu, cum îi spun prietenii.

Voluntarii s-au putut bucura și de cafea sau bere rece, oferite gratuit de către partenerii evenimentului. Atmosfera relaxată și prietenoasă, ca de festival, i-a încurajat pe bihoreni să socializeze și să se bucure de momente de odihnă și distracție, unii așezați confortabil pe baloți de paie, unii întinși direct pe iarbă. 

Cei mici au avut și ei parte de atenție. Organizatorii le-au pregătit două tobogane mari, dar le-au adus și animatori care i-au pictat pe față sau care s-au jucat alături de ei.

Concerte-surpriză

Cei care au ales să-și petreacă ziua de sâmbătă la plantat au avut parte și de o surpriză, organizatorii oferindu-le un show muzical live, pentru a încheia evenimentul într-o notă de bucurie și entuziasm.

Pe scenă au urcat Natalia Selegean, alături de trupa ei Naty Loves Monday, care i-a făcut pe oameni să încingă o horă, dar și Picky, care le-a cântat "Copacul" lui Aurelian Andreescu, dar și melodia pe care a lansat-o recent "Nu sunt perfect"

Spre finalul evenimentului, chiar dacă publicul se mai împuținase, Trupa Proconsul i-a făcut și ea pe oameni să danseze și să cânte, pe ritmurile unor melodii precum „Mi-ai luat inima”, „Pentru tine”, „Un om mai bun” sau „Cerul”.

„Plantăm Speranță” este o inițiativă națională de împădurire bazată pe voluntariat, lansată în 2016. Până în prezent, peste 6.300 de voluntari au plantat și îngrijit aproximativ 83.800 de arbori, pe o suprafață de peste 17 hectare, pe terenuri publice din 5 județe.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
acest Coman se pare ca trage multe tzepe
Are o "faima" foarte proasta, a tras multe tzepe unor firme cu bani, cica organiza el "evenimente", lua banii si uita sa-i dea inapoi, stiu multe ong-uri de el si toti il ocolesc
Postat 23 Martie 2024, 21:00 de topograf
O activitate chiar faină de weekend cu familia, la mai multe
Socializare cu colegii, si cu alți profesioniști din alte firme, si de copii s-au ocupat organizatorii… felicitări tuturor celor implicați, sponsori, autorități, firme, familii, organizatori! Poate asa in 10 ani avem o centura verde a Oradiei
Postat 23 Martie 2024, 20:12 de unu
Informare si dezinformare...
Va multumim pentru aprecierile voastre nu dorim statuie, vad ca si aici s-a batut saua pe pompieri si politisti care au fost 130 restul am fost 1870, noi n-am facut mare lucru, in celalalt ziar de dezinformare oradean se aminteste doar de politisti si pompieri restul n-au existat. Imi pare rau ca dupa o actiune de voluntariat foarte bine organizata si de succes ajungi sa ramai cu un gust amar. Nu-i bai, sa aiba generatiile viitoare padure si noi suntem multumiti. Cativa am ramas sa plantam o parcela de care organizatorii uitasera, cand am ajuns noi dupa mai bine de o ora domnii in uniforma se infruptau de zor din mancare, dar n-are importanta...
Postat 23 Martie 2024, 18:44 de Emilut
"O Pădure de la Zero"
Splendid... 2000 de voluntari. Felicitari!
Postat 23 Martie 2024, 18:30 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5135 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON