URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2019, 09:55

Cea mai mare împădurire din Bihor: 18.000 de puieți au fost plantaţi în Sârbi! (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circa 1.000 de voluntari s-au strâns în comuna Sârbi pentru a participa la cea mai mare acţiune de împădurire din judeţul Bihor. Iniţiativa a aparţinut echipei locale a proiectului „Plantăm Fapte Bune” în România, căreia i s-au alăturat voluntari de la diferite instituţii printre care Jandarmeria, Poliţia, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, studenţi, liceeni, dar şi cunoscutul campion MMA Alexandru Lungu.

O plantare organizată

Proiectul "Plantăm fapte bune" este o iniţiativă a Asociaţiei Eco Assist din Bucureşti, demarată în anul 2011, şi e pentru prima dată când aceasta ajunge în Bihor, prin intermediul coordonatorului Ionuţ Coman.

Astfel, sâmbătă, în jurul orei 10, zeci de maşini şi autocare erau parcate în împrejurimea unui deal izolat din comuna Sârbi. Încet, s-au adunat grupuri de pompieri, jandarmi, poliţişti, ONG-uri, studenţi, liceeni şi angajaţi ai unor firme din parcul industrial orădean, în total circa 1.000 de voluntari.

Voluntari străini

Pentru ca totul să fie organizat, fiecare instituţie a avut parcela sa din lotul de 3,5 hectare. Dacă la vale, unde pământul era mai greu de săpat, erau jandarmii, mai sus de ei, unde se lucra mai uşor, se aflau liceeni de la liceul "Onisifor Ghibu" şi studenţii de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.

Printre studenţi s-au numărat şi tineri din alte ţări, veniţi în România cu bursele Erasmus, care s-au declarat încântaţi de iniţiativă. "Mă bucur că putem face ceva pentru planetă. Este destul de uşor de săpat, dar am dat şi de multe rădăcini, care se scot mai greu", a spus Kaitlyn Bloom din Michigan (SUA).

Luptătorul şi defrişările

Dacă jandarmii şi poliţiştii, mai experimentaţi, şi-au terminat repede treaba, elevii şi studenţii au preferat să îşi pună muzică, pentru a mai destinde atmosfera.

Printre voluntari, s-a aflat şi sportivul orădean Alexandru Lungu, ambasador al proiectului. "Eu am prins o Românie frumoasă şi vreau ca şi copii şi nepoţii mei să aibă parte de ea. Trebuie să luăm atitudine împotriva defrişărilor", a spus Sandu.

Cu mânecile suflecate, la plantări au mai luat parte prorectorul Universităţii, Olivia Ligia Burtă, şi decanul Ioan Horga. "După ziua de astăzi, mă simt ca la 18 ani!" a spus cel din urmă.

Peste aşteptări

"Proiectul a depăşit aşteptările mele", a declarat organizatorul acţiunii, Ionuţ Coman. Acesta a povestit că iniţial şi-a propus să adune doar 300 de persoane, dar doritorii au fost atât de mulţi încât înscrierile au continuat până la 500, ca în final numărul voluntarilor să se dubleze. 

La finalul acţiunii de împădurire, voluntarii au fost aşteptaţi în vale cu gulaş proaspăt, gătit de bucătari. Mirosul a ajuns până în deal, un motiv în plus ca tinerii să se grăbească să termine. "E mai bun decât gulaşul făcut de mama!", a spus un elev care mânca aşezat turceşte în iarbă.

Terenul de 3,5 hectare aparţine Primăriei Sârbi şi se afla până acum în administrarea Ocolului Silvic Oradea. După acţiunea de sâmbătă acesta va trece pentru 5 ani în grija echipa locală a proiectului „Plantăm Fapte Bune” în România.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cand suntem corecti...?!
Sigur ca inainte sa fi fost "Cea mai mare impadurire", acolo a fost "Cea mai mare defrisare"...! Cu toate astea, atat silvicii, cat si cei care folosim resursa lemn si padurea ca mediu si recreere, impreuna putem sa aducem un plus valoare deopotriva activitatii/imginii profesionale, dar si protejarii mediului si educarea generatiilor de dupa noi="dezvoltare durabila"! Felicitari tuturor celor implicati!
Postat 31 Martie 2019, 11:11 de influencer
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON