URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2022, 18:01

(FOTO/VIDEO) "Un om, un pom, o ţară". Mega-acţiune de plantare cu 1.800 de voluntari din Oradea, Bihor şi... Peru. După muncă, gulyás şi bere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O singură zi de sâmbătă, de la început de primăvară, poate avea un mare impact asupra viitorului. Circa 1.800 de voluntari din Oradea, din Bihor şi chiar din străinătate - din ţări ca Peru, Maroc, Franţa şi Canada - au fost implicaţi într-o impresionantă campanie de reîmpădurire pe circa cinci hectare de teren ce aparţin Ocolului Silvic Tinca. Rezultatul? 25.000 de puieţi de frasin şi de stejar plantaţi. 

"Plantăm speranţă"

Acţiunea a fost pusă în mişcare de Ionuţ Coman, un voluntar implicat în comunitatea bihoreană, care a adunat în jurul său mai multe organizaţii (Cătunul Verde, Crişana 6, Masai şi Rune), Direcţia Silvică Bihor şi Ocolul Silvic Tinca, o serie de companii, inclusiv multinaţionale (cum ar fi VPK Packaging - partener principal, Technomed Group, Nidec, Celestica, DeLonghi etc.), instituţii ca Jandarmeria Bihor, Penitenciarul Oradea şi ABA Crişuri, elevi de la licee din oraş, reprezentanţi ai altor asociaţii, cum ar fi Caritas, sau voluntari "liberi", adică bihoreni care au ales să participe neafiliaţi unor organizaţii, dar dornici să ajute. 

Scopul? Reîmpădurirea unei zone de 5 hectare de la intrarea în Husasău de Tinca cu mii de puieţi de stejari şi de frasini. Acţiunea de sâmbătă a fost intitulată de organizatori "Plantăm speranţă" şi a fost inclusă în campania "un Om, un Pom, o Ţară... o Lume", demarată în 2019 tot de Ionuţ Coman. În acel an, în Sârbi au fost plantaţi 18.000 de puieţi de arbori. 

Toată familia

Manifestarea de sâmbătă din pădurea comunei Husasău de Tinca a fost una masivă. S-au înscris 1.500 de voluntari, dar au apărut la muncă circa 1.800. Au fost bărbaţi, femei, copii, adolescenţi, angajaţi ai unor instituţii, spre exemplu câteva zeci de jandarmi, unii veniţi cu întreaga familie. 

"Am hotărât să participăm la acţiunea de plantare de astăzi pentru că, plantând un copac, plantezi viaţă şi speranţă, aşa cum arată şi sloganul campaniei", a spus plutonier major Alina Ştefan, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bihor. 

Voluntar la 4 ani

Organizatorii şi-au făcut bine temele. Hectarele de teren au fost pregătite pentru reîmpădurire de Ocolul Silvic Tinca, au fost delimitate în sectoare şi repartizate unor grupuri de voluntari. Astfel, elevii de la "Gojdu" au avut parcela lor, echipele companiilor la fel, etc. specialiştii au marcat locurile unde urmau să fie săpăte gropile pentru plantare, iar organizatorii le-au împărţit participanţilor ustensilele necesare, cum ar fi hârleţe şi mănuşi. 

Voluntarii au fost învăţaţi de pădurari cum trebuie să planteze, fiind supravegheaţi şi ajutaţi în timpul lucrului. 

"Eu încerc să am grijă de mediu, de tot ce înseamnă natură. Chestia asta e foarte faină, sunt mulţi oameni în jur, socializăm, ne distrăm şi cu copiii", spune Roxana, o orădeancă de 24 de ani, care s-a dus pentru a doua oară la o astfel de acţiune. Ea a fost ajutată de nepoţelul Tudor, de doar 4 ani, care a ţinut să mânuiască hârleţul şi a spune că-i place să planteze copaci şi flori. 

Din toată lumea... 

Printre cei circa 1.800 de voluntari s-a aflat şi o gaşcă de cetăţeni străini care locuiesc în Oradea şi sunt implicaţi în proiectele Asociaţiei Filantropia Oradea, unde primesc şi cursuri de limba română. 

"Suntem aici să ajutăm societatea din România şi mediul, atât cât putem", a spus Ahmed, un tânăr irakian implicat în asociaţie. Alături de el, la plantare s-au aflat voluntari din India, Peru, Maroc, Columbia, India, Franţa, Canada. Cei mai mulţi dintre ei sunt studenţi la Oradea, iar alte persoane sunt căsătorite şi stabilite în oraşul de pe Crişul Repede. Este şi cazul canadiencei Natalia, care şi-a luat soţ orădean şi învăţă limba română la Filantropia. "Am venit pentru că este bine să plantăm. Este o binecuvântare pentru viitor! Copacii vor creşte, vor produce oxigen, poate nişte păsări îşi vor găsi casa în aceşti copaci...", a spus voluntara. 

Cu gulyás, cu bere... 

Acţiunea de plantare s-a desfăşurat într-o atmosferă relaxată. Implicaţi şi atenţi, voluntarii nu s-au ferit, totuşi, să facă glume şi să socializeze, mulţi dintre ei fiind colegi de serviciu, astfel că ieşirea a fost tratată şi ca un soi de team-building. 

Într-o primă pauză, organizatorii, cu ajutorul sponsorilor acţiunii, au trecut pe la voluntari şi le-au împărţit apă, sendvişuri, mere şi banane. 

În acest timp, la marginea pădurii, mai mulţi bucătari voluntari pregăteau în ceaune gulyás de porc, berarii de la Bers Nova erau pregătiţi cu berea artizanală în butoi pentru cei care vor o răsplată pentru munca lor, iar doi clovni îi aşezaseră pe mai mulţi copii în cerc pentru a le propune jocuri creative. 

"Am venit aici ca să pregătim un gulyás de porc. Va fi ceva extraordinar!", a spus Tavi Ghindea, care estima că, alături de ceilalţi bucătari voluntari, pregăteşte în jur de 800 de litri de gulyás. 

25.000 de puieţi

La finalul acţiunii, iniţiatorul acesteia, Ionuţ Coman, a transmis, contactat de BIHOREANUL, că voluntarii au plantat 25.000 de puieţi de frasin, stejar şi stejar roşu, puşi la dispoziţie de ocolul silvic. 

Campania de plantare ar putea avea o nouă ediţie fie în toamnă, fie primăvara viitoare. "Eu sunt mulţumit. Cred că a ieşit bine. Au fost circa 1.800 de voluntari, mai mulţi decât s-au înscris în campanie", a precizat Ionuţ Coman, adăugând că puieţii vor fi verificaţi periodic, iar cei care nu se vor prinde vor fi înlocuiţi. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
bravo lor!
in vreme ce e foarte greu sa raportezi niste taieri, pana si celebra platforma usr-ista nu permite postari. mi-ar fi placut sa vad niste activisti pe acolo, la latrat e usor.
Postat 21 Martie 2022, 07:35 de macese
CrisDumi aka KP
Draga moșului eu am doar un cont sau mai multe, dar toate încep cu Sandu2100,1,2,3,4,5,6, am fost suspendat din caza unora ca tine adică TDS,. În schimb tu ai mai multe conturi, cu mai multe indicative ca să credem noi ca esti mai multe sau mai mulți.
Postat 21 Martie 2022, 00:35 de Sandu2100
Nu poti scrie cit pot ei sterge...
Ti-au sters comentariul de dimineata in care i-ai urecheat pe absolventi... Ce pudibonzi. Absolut mirabil ca INCA se mai poate scrie LA LIBER pe-acilea, nevaccinat,nealiniat...
Postat 20 Martie 2022, 18:03 de excalibur
Re: excalibur
Cred că ăștia doi sunt "unul" de fapt. Ca la pițigoi ... dai într-unul și sar doi.
Postat 20 Martie 2022, 17:25 de KP
@poiu
5.000.000 mp fac 5 kmp. Ești dus cu pluta sau ai făcut clasele primare la CAP? Pădurea Săldăbagiu este în extravilan, deci nu se pune ca spațiu verde din aria urbană și construită a intravilanului, așa cum a încercat municipalitatea liberală să fenteze legea. Și nu te mai bâlbâi când scrii?
Postat 20 Martie 2022, 17:22 de KP
@KP
Cind te gindesti ca cel putin unul e licentiat. Celalalt n-avea cum, in limba romana. Noroc ca n-au absolvit medicina, la FMF...
Postat 20 Martie 2022, 09:54 de excalibur
Poiu
Știu cum e , am fost de 8 ori la asemenea voluntariat, în ultimii 3 ani nu am reușit sa particip . Uneori se fac și mici și bere doar când nu sunt mai mult de 50 de persoane. Lumea își aduce mâncare de acasă, o conservă ceva, nu se discuta politică. E o altfel de socializare, spre exemplu în 2017 am urcat singur pe Moldovean , mi-am pierdut tot apetitul de a mai urca, din spate venea un grup, în care era o persoană cunoscută la ceva plantari din 2014, aia a fost scânteia, și am făcut traseul.
Postat 20 Martie 2022, 02:32 de Sandu2100
@sandu
A fost frumos, sa vezi oameni care au mers dezinteresati de bere sau bogracs (nu era gulyas cum scriu altii). Oameni interesati de o activitate in aer liber, o munca de placere si mai ales socializare. Bravo organizatorilor, companiilor si mai ales oamenilor. Nu mai conta nici ca era rece, ca era usor inghetat pamantul sau ca era noroi. Voie buna, munca si glume.
Postat 20 Martie 2022, 02:04 de poiu
@kp
Intravilan e una, citeste si invata termenii daca ii folosesti in public. Ai fost sa pui mana sa vezi ce inseamna o plantare? Sau esti mare din tastatura si mic si neinsemnat in viata reala? Toti stim comenta da nu punem mana cu nimic sa facem ceva. Mai dai cu 5 "meleoane" kmp suprafata verde, esti cretin cat incape, avand in vedere ca judetul tot are 7500 kmp, e grele matematica, ai uitat sa imparti la 1000, asa-i? Nu, nu ai uitat, nu ai stiut ca esti limitat in gandire si cunostinte de matematica. Elementara matematica, pqrca prin clasa a treia invatai suprafetele. Dar erai la capre, ai invatat masurarea lichidelor, dar numai până la litri. Da asta e cu mediile online, până nu existau stiau putini ca esti prost, acuma stiu toti. Tine-o tot asa, te afirmi sigur.
Postat 20 Martie 2022, 02:01 de poiu
Felicitări voluntarilor
Felicitări
Postat 19 Martie 2022, 22:58 de Sandu2100
CrisDumi aka KP
Oradea are deja 26mp spatii verzi pe cap de locuitor , în Oradea nu se construiește pe spatiile verzi , Legea e clara și edilii noștri fac ce trebuie, în curând Oradea o sa aibă 30mp spatii verzi pe cap de locuitor. Propaganda Rusa nu tine la noi, în loc sa fi voluntar la plantat , cum fac și alții, tu te masturbezi cu poza lui PUTIN.
Postat 19 Martie 2022, 22:57 de Sandu2100
La țară se poate?
Municipalitatea orădeană nu poate, pentru că are afaceri de dus cu dezvoltatori imobiliari ce fac blocuri fix pe terenurile potrivite spațiilor verzi. Legea e clară și obligă administrațiile publice locale din mediul construit să asigure 26 mp de spațiu verde fuecărui locuitor. Oradea ar trebui să aibă peste 5.000.000 mp de astfel de spații verzi. Nu în extravilanul din afara propriu-zisă a orașului, ci în intravilanul construit. Nu are, pentru că tâlharii liberali iubesc doar betoanele. De ce oare, dacă nu cumva pentru că s-au născut în glodul bătăturilor și, odată ajunși la oraș, vor să dispară din fața ochilor orice pomișor care dă impresia că le ia fața de "neterminați".
Postat 19 Martie 2022, 20:53 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON