URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Primărie pe datorie: Dacă ar trăi din banii lor, un sfert dintre localitățile bihorene ar intra în faliment

Primărie pe datorie: Dacă ar trăi din banii lor, un sfert dintre localitățile bihorene ar intra în faliment PENTRU FUNCȚIONARI. Nouă administrații locale, în frunte cu Vașcău (foto), au cheltuit anul trecut, numai cu plata angajaților, peste un sfert din veniturile proprii. Adunați cu greu de la localnici, banii puteau fi cheltuiți în folosul lor. Pe lista primăriilor ținute pentru funcționari se mai numără Abram, Cherechiu, Curtuișeni, Buduslău, Paleu, Nucet, Sălacea și Uileacu de Beiuș
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O localitate e ca o familie: localnicii pun la un loc banii și bunurile deținute, iar capul casei plătește cheltuielile, face reparațiile necesare și investește pentru creșterea confortului gospodăriei.

În Bihor, însă, multe administrații locale nu doar că nu au bani să investească, dar nici măcar nu își pot acoperi propriile cheltuieli curente. Există 10 UAT-uri care nu își scot nici măcar cheltuielile de funcționare, arată Finanțele Publice.

Reguli elementare 

Pentru a funcționa eficient, o administrație locală trebuie să respecte câteva reguli de bază. „Una este să fii primar în Oradea, unde ai venituri mari la dispoziție, și alta este să conduci o comună din capăt de județ, unde încasările sunt mici. Totuși, principiile sunt aceleași: să te îngrijești de încasarea veniturilor, să nu lași banii să se piardă și să nu risipești resursele pe proiecte care nu aduc câștig locuitorilor”, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan (foto).

Fost primar timp de trei mandate, Bolojan spune că atragerea de investiții este vitală. „Dacă există locuri de muncă în localitate, oamenii au mai multe oportunități. Își fac un rost, își iau o casă, sunt mai puțin tentați să plece, iar localitatea se dezvoltă”.

Ca să încurajeze primarii să urmeze aceste principii de eficiență, în ultimii trei ani CJ Bihor a redistribuit banii de la bugetul județean către administrațiile locale ținând cont de mai mulți indicatori, începând cu mărimea costurilor de personal raportate la veniturile proprii și până la gradul de colectare a veniturilor proprii.

„Anul acesta nu am aplicat acești indicatori, pentru că din vară în unele localități se vor schimba primarii și ar fi nedrept ca noii veniți să fie pedepsiți cu alocări mai mici pentru performanțele predecesorilor”, a explicat Bolojan. Dar principiile rămân valabile...

Primării la bani mărunți

Conform informațiilor furnizate BIHOREANULUI de Administrația Județeană a Finanțelor Publice, dacă ar fi firme, aproape tot a patra primărie din județ ar fi falită. „Există 10 unități administrativ teritoriale în cazul cărora veniturile proprii asigură mai puțin de 85% din finanțarea cheltuielilor de funcționare”, a transmis AJFP Bihor.

Pe lista celor care anul trecut nu și-au putut asigura singure nici măcar propria funcționare se numără primăriile comunelor Balc, Cetariu, Criștioru de Jos, Derna, Lugașu de Jos, Petreu (n.r. - fostă Abrămuț), Sălacea, Ștei și Tămășeu, precum și a orașului Vașcău.

În plus, trei primării - Câmpani, Căbești și Popești - au încasat mai puțin de jumătate din veniturile prognozate, adică taxele și impozitele de la localnici și firme.
Patru primării - Paleu, Finiș, Uileacu de Beiuș și Vașcău - au cheltuit anul trecut pentru investiții mai puțin de o zecime din banii pe care i-au avut. 

Blestemul „procesului verbal” 

Anul trecut, comuna Popești a reușit să încaseze sub 50% din veniturile pe care tot Primăria le-a prognozat. Pentru o firmă, asta ar fi însemnat faliment. Edilul Dorin Curtean spune că „gaura” vine din amenzi neîncasate. „Zilnic primim măcar un proces verbal de la Poliție, pentru contravenții de circulație, furturi de lemne și altele, care rămân neplătite”.

Comuna are de încasat circa 1,5 milioane lei de la rău-platnici. „Amenda este ultimul lucru pe care vrea să îl plătească omul. Am trimis înștiințări, facem popriri, dar nu are toată lumea venituri, ca să și încasăm”, zice primarul, încercând să explice de ce nu poate trece la executări silite. Primăria Popești a cerut instanței convertirea datoriilor în muncă în folosul comunității. „Cam 40 de persoane își plătesc datoriile prin muncă, dar va mai dura”.

Primăria Căbești adună și ea banii cu greutate. „Începând din 2022 am făcut executări silite, iar unde nu s-a putut, am convertit datoriile în muncă”, spune primărița Corina Ene (foto). Anul trecut, administrația a trimis 350 de titluri executorii către 700 de contribuabili cu datorii și a obligat 14 localnici să le plătească prin muncă. Rezultatele s-au văzut. „Nu știu de ce apărem pe lista Finanțelor. După ce am făcut popriri și dosare de muncă în folosul comunității, la venituri proprii de circa 900.000 lei am reușit să facem încasări de vreo 2 milioane lei”, spune primărița. 

Doar de rău de la Vașcău

În Bihor, multe UAT-uri trăiesc efectiv pe datorie. Cel mai bun exemplu este orașul Vașcău care, cu tot sprijinul de la bugetul central, va cheltui anul acesta 16,7 milioane lei, în timp ce veniturile prognozate sunt de 16,5 milioane lei. Veniturile proprii reprezintă din acest total doar o zecime, adică 1,6 milioane lei, sumă la care se adaugă 5 milioane lei din alocări din TVA, încasări și subvenții. Oricum, prea puțin! 

Aflat la cincilea mandat, primarul Florin Porge (foto) vede situația cu resemnare. „Începând din 1996 în Vașcău se aplică normativele pentru moți. La noi se plătește doar 50% din impozitul pe proprietate. Dacă s-ar plăti întreg, am avea bani”, susține Porge. Neadevărat, însă: aritmetica arată că, pentru a-și acoperi cheltuielile, orașul ar trebui să își tripleze veniturile proprii.

Situat în topul localităților din România pe cale de dispariție, Vașcăul a pierdut în ultimul deceniu 20% din populație, locuitorii rămași fiind în cea mai mare parte pensionari, iar firme care să plătească impozite sunt puține. „Este greu să ne descurcăm fără venituri”, spune blazat primarul, de parcă rolul lui nu ar fi să facă rost de bani, ci să se plângă de lipsa lor...

„Suntem pe minus” 

Funcționarea pe datorie pare să fie un dat pentru multe localități de la margini de județ, de la orașul Ștei până la comunele Balc sau Criștioru de Jos. Când veniturile proprii mici se suprapun însă proiectelor care presupun cheltuieli mari, „falimentul” este garantat.

Comuna Petreu, numită până anul trecut Abrămuț, a avut în 2023 cheltuieli de 6,8 milioane lei la venituri de numai 5,8 milioane lei, din care doar 3,4 milioane lei din surse proprii. Situația se repetă și anul acesta. „Suntem pe minus”, recunoaște edilul Barcui Barna (foto). Acesta adaugă, însă, că primăria întreține un centru de bătrâni care îi toacă toți banii. „Anul acesta am primit 100.000 lei pentru întreținerea centrului, care pe noi ne costă 60.000 lei pe lună, adică peste 700.000 lei pe an”.

Primarul nu știe cum va acoperi diferența. „Când am cerut bani domnului Ilie Bolojan, a spus să închidem centrul. Eu nu vreau!”, zice primarul. Între timp, gaura din buget îi crește constant. „Taxa pentru îngrijirea unui vârstnic este de 3.200 lei pe lună, dar prețul real ar fi cam de 5.000 lei”, susține Barcui, care nu știe cum să acopere diferența.

„Depopularea” bugetului

Veniturile scăzute afectează nu doar comunele aflate la capăt de județ, de unde populația pleacă, iar investitorii ajung mai greu, dar și localități de lângă Oradea, cum ar fi Cetariu, care anul trecut a cheltuit 8,6 milioane lei, având venituri proprii de numai de 5,7 milioane lei.

„În ultimii 40 de ani populația s-a înjumătățit, de la peste 4.000 la circa 2.000 de locuitori. Veniturile au scăzut, dar întreținerea localității costă la fel sau chiar mai scump”, spune Csomortányi István, consilier al primarului Biró Ferenc.

Pentru a se încadra în venituri, primăria încearcă să rezolve cu 13 angajați toate problemele, de la tunderea ierbii până la calcularea taxelor, dar nu ajunge. Singura soluție o constituie atragerea unor firme plătitoare de taxe. „Avem două investiții în curs de autorizare, dar asta va mai dura”, spune Csomortányi. 

În administrație, ca-n viață, banii se câștigă greu, chiar dacă se cheltuie cu ușurință. Iar când veniturile nu le ajung, localitățile - la fel ca oamenii - trăiesc pe banii altora...


SE POATE!
Bani sunt, gospodari să fie...

Lipsa resurselor financiare nu este un dat pentru administrațiile locale, cum pretind unii primari.

Potrivit evidențelor AJFP Bihor, anul trecut 17 UAT-uri dintre cele 102 existente în Bihor și-au încasat veniturile de la cetățeni și firme în proporție de peste 95%. Lista este deschisă de CJ Bihor și mai cuprinde comunele Aștileu, Budureasa, Cărpinet, Cefa, Ceica, Cociuba Mare, Diosig, Gepiu, Mădăras, Pomezeu, Sânmartin, Șinteu, Tărcaia, Toboliu, Pietroasa și Rieni.

14 UAT-uri au alocat pentru investiții peste 60% din venituri: CJ Bihor plus primăriile Oradea, Beiuș, Marghita, Valea lui Mihai, Borș, Cociuba Mare, Drăgești, Lugașu de Jos, Olcea, Sâmbăta, Sânnicolau Român, Tărcaia și Tăuteu.

În ce privește chivernisirea banilor, anul trecut 16 UAT-uri au cheltuit pe salariile angajaților sub 10% din veniturile proprii: CJ Bihor, Oradea, Beiuș, Marghita, Salonta, Valea lui Mihai, Borod, Borș, Cociuba Mare, Drăgești, Lugașu de Jos, Sânnicolau Român, Sânmartin, Ștei, Tărcaia și Țețchea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Hidisel
Una dintre problemele lui Bolojan este ca tine in spate fel si fel de anagramati pe posturi de primari care il trage in jos...recte:primarul din Hidiselu de sus,un anagramat pana mai alaltaieri un biet sofer de raba,azi....MARE antreprenor!! Sa nu spuneti ca nu stie Bolo de manevrele analfabetului umblator de facut umbra degeaba pamantului ,ca nu va cred...doar ca intra ceva bani in pusculita partidului Sageata! Pentru asta SICTIR !! BOLO!!
Postat 15 Mai 2024, 13:40 de HIDISEL
Bugetari forever
Mi aduc aminte la criza din 2008-2012, toti bugetarii plateau credit la o casa si rate la Logan. De aia am luat imprumuturi externe, ca sa nu cada bancile. Acum avem 52% datorie din Pib iar orasul e plin de suv-uri si crossovere. Oamenii muncii multumesc conducerii tarii si fac cheltuieli, pentru economia circulara. Nici nu e asa greu, cu 2 bugetari pe familie care baga lunar 15-20.000 lei. Restul, viju' in comert la 2500 lei/luna. Succes
Postat 11 Mai 2024, 13:36 de excalibur
KP poate să-l acuze pe Bolojan de orice
Spre exemplu îl poate acuza pe Bolojan de eșecul Rușilor de a trimite pe lună un modul ::::))))
Postat 10 Mai 2024, 22:17 de Sandu2100
chiar nu poti sa il acuzi pe Bolojan de extremism, dictatura si partizanism
a colaborat in trecut in coalitii, cand nu a avut majoritate in consiliu, a pus vice din alianta. Cand a avut nevoie de majoritate de doua treimi, a negociat punctual. Reforma administratiilor locale din judet inspre performanta nu e impusa cu forta, nici nu are dreptul, insa desi a venit cu un sistem transparent, unde orice primar, socialist, maghiar, liberal se poate califica sau descalifica, face exceptie de la regula in primul an dupa alegeri, ca o perioada de gratie pentru orice nou primar. Asta chiar e de apreciat, omul are bun simt si fata de competitorii politici! Nu doar degeaba sau ptr media public l-au laudat la deschiderea sediului ABA cei din UDMR, ci pe drept.
Postat 09 Mai 2024, 18:03 de unu
Reorganizarea administrativă a fost blocată de ani și ani ...
... de către PNL în primul rând, apoi de UDMR și PSD. Despre acest subiect se vorbește la nivelul partidelor încă din anul 2007, când România a aderat la UE. Partidele care au condus țara de atunci încoace, au blocat inițiativa pentru că asta ar fi presupus regionalizarea țării în primul rând ceea ce ar fi eliminat multe fiefuri locale producătoare de bani pentru politica neaoș românească. România a avut, până la Cesușescu care a urmărit controlul asupra etniei maghiare în primul rând, un sistem administrativ excelent, cu 16 regiuni. La acela trebuie revenit, cu raioane și comune subordonate ierarhic administrativ, dacă se vrea cu adevărat eficientizarea actului guvernării. Mai puțini primari, mai puțini parlamentari și mai puțini plimbători de hârtii prin sistemul bugetar guvernamental. Iar atunci, cu noua ierarhie sistemică, se vor afla bani și pentru pensii decente dar și sentru salarii bazate pe criterii de performanță. Pentru asta însă trebuie ca PSD și PNL să piardă la scor alegerile, ca să vină oricine are dorința de a face, voluntar sau involuntar, schimbarea care să fucă inclusiv la stârpirea sistemului politico-administrativ tribal care domnește peste România.
Postat 09 Mai 2024, 09:07 de KP
Calcule a la Sef Finante
Ai zice ca la varsta lui a apucat sa faca scoala adevarata. Asa ai zice dat fiind ca la Cou chiar se facea scoala pe vremea acestui dinozaur nesatul. Dar nu, el fiind baiatul mamei si a lui tat-su, a fentat tot, a dormit mult, a invatat deloc dar a avut note si functie dupa ce a terminat scoala. A mai si ajuns primar ca sa isi aplice " cunostintele" manageriale peste o localitatea unde chiar de el nu avea nevoie. A mai si ramas 5 mandate ca sa se asigure ca facut totul praf. A furat de peste tot unde a mai facut ceva cu bani de la stat. Niciun proiect. Si-a cumparat masini, case si apartamente (pe numele altora), copii sunt aranjati, dar tot nu s-a saturat. Nimeni nu a avut curaj sa ii spuna ca matematica lui nu e ce ar trebui sa fie deoarece este razbunator. Acum asteptam toti sa vedem ce se intampla si daca pana sa ii dea Dumnezeu ce merita, o sa ii dea si cei de pe Pamant. Bine POrge, tot asa.
Postat 09 Mai 2024, 08:50 de Victorvlad12
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON