URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
01 Mai 2024, 14:35

Prima candidatură respinsă în Bihor: primarul Vașcăului voia al 6-lea mandat, dar este „condamnat” de ANI. L-a oprit un preot PSD-ist care va rămâne fără sutană

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După cinci mandate ca PD-ist, PDL-ist și PNL-ist, primarul orașului Vașcău, Florin Porge, nu va mai putea candida pentru al 6-lea. Judecătoria Beiuș i-a respins candidatura din partea PUSL deoarece are interdicție în urma unei decizii ANI de conflict de interese, fiindcă își numise nevasta manager peste un proiect. Biroul Electoral a fost sesizat de un adversar de la PSD, de meserie preot, care și el va rămâne fără sutană din cauza implicării în politică.

„Biroul” una, Judecătoria alta

Judecătoria Beiuș a „întors” marți o decizie adoptată duminică de Biroul Electoral de Circumscripție Vașcău, care a fost sesizat asupra legalității candidaturii la funcția de primar a edilului în funcție, Florin Porge, propus pentru un nou mandat de PUSL Bihor.

Candidatura acestuia a fost contestată de Sebastian Bursașiu, pretendent din partea PSD Bihor la aceeași funcție, iar în prima fază BEC Vașcău a respins sesizarea, hotărând, așadar, să „legalizeze” candidatura lui Porge.

Contestația lui Bursașiu s-a întemeiat pe faptul că Porge a primit în 2018 de la Agenția Națională de Integritate (ANI) o decizie de conflict de interese, întrucât în 2015 își numise propria soție, angajată în Primărie, manager într-un proiect cu fonduri europene, ceea ce i-a asigurat acesteia un venit suplimentar de 15.859 lei.

Porge a atacat în justiție decizia ANI, dar a pierdut inclusiv la Înalta Curte de Casație și Justiție, în 2021, astfel că timp de 3 ani nu mai poate candida la funcții publice.

De altfel, Porge s-a remarcat ca fiind unul dintre cei mai slabi primari din Bihor, deoarece, deși a condus orașul timp de 20 de ani, nu a avut rezultate de niciun fel, fiind „taxat” inclusiv într-o emisiune „România, te iubesc!” difuzată anul trecut.

Amica lui Porge, șefa Biroului Electoral din Vașcău

În ciuda faptului că prevederile legale sunt clare, pe 28 aprilie, răspunzând sesizării PSD-istului Sebastian Bursașiu, BEC Vașcău a respins contestația, ceea ce poate fi explicat prin faptul că președinta Biroului Electoral orășenesc este nimeni alta decât Rodica Silvia Pop, secretarul general al orașului Vașcău, adică „mâna dreaptă” a lui Porge.

Pentru că Bursașiu a contestat decizia BEC Vașcău la Judecătoria Beiuș, aceasta a „întors-o”, hotărând că primarul cu „cazier” de la ANI nu are voie să candideze, tocmai din cauza faptului că s-a făcut vinovat de conflict de interese. 

De notat, totuși, că Porge mai are o șansă, și anume să atace hotărârea Judecătoriei Beiuș la Tribunalul Bihor, dar probabilitatea de a câștiga este practic nulă, dată fiind situația sa judiciară.

Este de menționat că Porge, după ce a pierdut sprijinul PNL Bihor, a încercat să candideze din partea AUR, sursele BIHOREANULUI arătând însă că acest partid l-a refuzat și el, astfel că în final și-a înscris candidatura din partea PUSL, mini-partidul lui Dan Voiculescu.

Preot în politică

Pe de altă parte, este de adăugat că Sebastian Bursașiu (foto) - care este preot ortodox în Vașcău și candidează la funcția de primar al orașului - își va pierde calitatea de preot întrucât conducerea Bisericii Ortodoxe Române a interzis implicarea preoților în politică și candidaturile lor, sub sancțiunea caterisirii, adică, mai pe românește, a demiterii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Popa ori porge, tot una
Nu vă bucurați! La fel vă fi și cu un bișnițar!
Postat 02 Mai 2024, 22:03 de Valcov
felicitari
pot sa spun si eu ca, sa facut un lucru bun!
Postat 02 Mai 2024, 17:32 de florea
Cutia Pandorei
Cris'ule poti sa ne dai pe spate si cu un articol de exemplu transferarea 'nevesticii' inapoi la judet in mandatul lui BOLO', sa fim in tema sa vedem la 'biroul de miscare' ce mai e (evident daca da acceptul sa scrieti THE BIG FATHER), sau o analiza cu importantele transferuri de la diferite institutii din judet la fruntea judetului dupa marea epurare facuta de BOLO', acum puteti sa faceti cate un chip in birouri nu in curte, (sa nu tremure cumva mana); si asta ar da bine pe sticla acum la final de mandat, daca nu face Bolo o conferinta de presa...dar acum nu e deloc interesant pentru el subiectul asta.
Postat 02 Mai 2024, 11:02 de asiatist
Erata
Porge, nu uia sa o iei pe Codruta cu tine. Aia de la Ape. Sa o imbrarlige altul ca te uita.
Postat 01 Mai 2024, 20:04 de mandrucasuntoradean
De la Cou bate vantul
Sau prin Cou bate vantul. In sfarsit dispare de la primarie cel mai ineficient gospodar din Romania si cel mai praduitor din Vascau. Sper sa te bucuri de pensie cum se bucura cohanii de utilitati si de nivelul de trai. “Flore, fa-te ca lucrii” o sa ramana pe vecie in memoria noastra. Sper ca Florii si Geta si Lula si toate si toti ceilalti care ti-au tinut companie si te-au ajutat la furat, sa dispara odata cu tine. Sa nu mai iesi din curte afumatule, sa stai si sa bei pana uitam de tine. E bine ca nu ai avut timp sa-ti pregatesti om pt Primarie, dar tare ma tem ca lucrezi deja la Ciucean, sa il manevrezi cum ai mai facut-o. De Sebi nu stiu ce sa zic, a fost doar popa pana acum, nu stie ce il asteapta.
Postat 01 Mai 2024, 19:53 de mandrucasuntoradean
Te-ai ars Porce
O sa iti spun Cris P. Bacon de azi inainte. Ti-a spus si frate-tau in prostia lui sa nu te pui cu popa ca te afuriseste. Sper ca dupa ce se termina cu prostiile astea de alegeri, sa te caute cineva de la procuratură sa te ia la întrebări. Nu de alta, e pacat sa-ti trăiești batranetile in tihna, in timp ce vascauanii traiesc in saracia aia de ORAS, in condițiile create de tine de vreo 5 mandate. Sa te faca si pe tine si pe clanul tau sa platiti pentru ca nu ati facut minimul de efort ca oamenii aia din Vascau sa beneficieze de gaz, apă potabilă si taxa gunoi la pret accesibil. Acum, ca aud de un asa zis Ciucian sau Ciucean ma face sa ma gandesc ca nu ai cum sa alegi tot asa dupa ce ai avut Porje. Nu. Trebuie sa va treziți oamenilor.
Postat 01 Mai 2024, 19:46 de Victorvlad12
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON