URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2021, 17:40

Primarul din Vașcău a pierdut la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu ANI, care îl declarase în conflict de interese pentru o numire a propriei soții

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul oraşului Vaşcău, Florin Porge (PNL), aflat la al cincilea mandat, a pierdut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul cu Agenţia Naţională de Integritate, care în 2018 l-a declarat în conflict de interese administrativ. ANI a considerat nelegală o dispoziţie din 2015 prin care Porge şi-a numit manager al unui proiect implementat de Primărie propria soţie, funcţionară în această instituţie încă din 1990. Practic, ÎCCJ a menţinut, astfel, o decizie a Curţii de Apel Oradea pronunţată în 2019.

"Folos material" pentru soţie

ÎCCJ s-a pronunţat vinerea trecută în recursul declarat de Porge împotriva sentinţei Curţii de Apel Oradea, într-un proces pe care edilul l-a deschis încă acum trei ani pentru anularea deciziei ANI.

Conform respectivei decizii, în exercitarea mandatului 2012-2016, Florin Porge "a emis o dispoziţie privind numirea soţiei sale în funcţia de manager de proiect în cadrul unui proiect implementat de Primăria Vaşcău care a produs un folos material pentru soţia sa", mai precis aceasta a încasat venituri în sumă de 15.859 lei.

ANI arăta în 2018 că prin fapta sa edilul a încălcat dispoziţiile aliniatului 1 al articolului 76 din Legea 161/2003, conform căruia primarii "sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie care produce un folos material pentru sine, pentru soţul ori pentru rudele de gradul I".

Conform legii, "persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioada de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului, iar dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

Îşi pierde sau nu mandatul?

La fel ca în urmă cu trei ani, primarul oraşului Vaşcău a recunoscut pentru BIHOREANUL că şi-a numit soţia manager de proiect, dar a susţinut că a făcut-o pentru că nu ar fi avut alternativă.

"Prin 2015 am numit-o pe soţia mea, care lucrează în Primărie din 1990, manager de proiect la unul dintre cele două proiecte pe care le derula instituţia, pentru că eu nu puteam fi la amândouă. Am numit-o pentru că avea masterat în administraţie publică locală şi această condiţie era obligatorie", a spus Porge, adăugând că la vremea respectivă doar el şi reprezentantul financiar al Primăriei mai deţineau masteratul în administraţie.

Pe de altă parte, primarul a afirmat că dispoziţia de numire a propriei soţii primise aviz de legalitate din partea Prefecturii, condusă la acea vreme de Ioan Mihaiu (numit la propunerea PSD), astfel că în prezent "nu se pune problema să pierd mandatul de primar".

"Mai am nişte căi extraordinare de atac după sentinţa Înaltei Curţii. Pe de altă parte nu se pune problema să pierd mandatul de primar, pentru că sentinţa nu impune încetarea mandatului şi nici suspendarea mea din funcţie, care o poate face prefectul, în condiţiile în care, cum am mai spus, Prefectura a dat aviz de legalitate pe dispoziţia pe care am semnat-o. Consecinţele (n.r. – procesului pierdut în faţa ANI) pot fi administrative, contravenţionale sau patrimoniale, cred că poate fi vorba despre returnarea sumei pe care a încasat-o soţia în plus la salariu", consideră primarul oraşului Vaşcău.

"Vom aplica sentinţa"

Rămâne de văzut dacă edilul va rămâne sau nu în funcţie, o decizie în acest sens urmînd să vină de la Prefectură. "Nu cunoaştem conţinutul sentinţei, aşteptăm comunicarea de la instanţă şi vom aplica sentinţa instanţei întocmai", a declarat prefectul Dumitru Ţiplea.

Florin Porge este membru PNL Bihor, calitate în care a fost ales ultima oară în urma scrutinului din decembrie 2020, anterior exercitând un mandat ca reprezentant al aceluiaşi partid şi alte trei mandate ca reprezentant al PDL, formaţiune care a fuzionat cu cea în care se află în prezent.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
KP
AUR e partidul infractorilor
Postat 28 Septembrie 2021, 00:41 de Sandu2100
Cel mai PeNibiL primar din romanica
Asta poate preda oricand materia cum sa furi cat vrei fara ca sa patesti ceva. A furat paduri, a alungat investitori, i-a protejat pe smantanesti, a luat bani din toate proiectele, mai ales din cele cu Vutan, a angajat peste 100 de oameni “de-ai casei” in primarie, a distrus un oras, a reusit performanta sa nu cumpere niciun calculator functionand cu 3 din care doar unul conectat la internet, s.a.m.d. Acum iese la pensie ca si doctor inginer economist si fost primar. Ftute-n dinti veatza!
Postat 27 Septembrie 2021, 22:25 de mandrucasuntoradean
PNL este partidul infractorilor.
Al 5-lea mandat pentru Porje înseamnă doar ultimul, omu' ieșind la pensie pe deplin curat în fața vașcăuanilor.
Postat 27 Septembrie 2021, 21:23 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON