URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
27 Septembrie 2021, 17:40

Primarul din Vașcău a pierdut la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu ANI, care îl declarase în conflict de interese pentru o numire a propriei soții

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul oraşului Vaşcău, Florin Porge (PNL), aflat la al cincilea mandat, a pierdut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul cu Agenţia Naţională de Integritate, care în 2018 l-a declarat în conflict de interese administrativ. ANI a considerat nelegală o dispoziţie din 2015 prin care Porge şi-a numit manager al unui proiect implementat de Primărie propria soţie, funcţionară în această instituţie încă din 1990. Practic, ÎCCJ a menţinut, astfel, o decizie a Curţii de Apel Oradea pronunţată în 2019.

"Folos material" pentru soţie

ÎCCJ s-a pronunţat vinerea trecută în recursul declarat de Porge împotriva sentinţei Curţii de Apel Oradea, într-un proces pe care edilul l-a deschis încă acum trei ani pentru anularea deciziei ANI.

Conform respectivei decizii, în exercitarea mandatului 2012-2016, Florin Porge "a emis o dispoziţie privind numirea soţiei sale în funcţia de manager de proiect în cadrul unui proiect implementat de Primăria Vaşcău care a produs un folos material pentru soţia sa", mai precis aceasta a încasat venituri în sumă de 15.859 lei.

ANI arăta în 2018 că prin fapta sa edilul a încălcat dispoziţiile aliniatului 1 al articolului 76 din Legea 161/2003, conform căruia primarii "sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie care produce un folos material pentru sine, pentru soţul ori pentru rudele de gradul I".

Conform legii, "persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioada de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului, iar dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

Îşi pierde sau nu mandatul?

La fel ca în urmă cu trei ani, primarul oraşului Vaşcău a recunoscut pentru BIHOREANUL că şi-a numit soţia manager de proiect, dar a susţinut că a făcut-o pentru că nu ar fi avut alternativă.

"Prin 2015 am numit-o pe soţia mea, care lucrează în Primărie din 1990, manager de proiect la unul dintre cele două proiecte pe care le derula instituţia, pentru că eu nu puteam fi la amândouă. Am numit-o pentru că avea masterat în administraţie publică locală şi această condiţie era obligatorie", a spus Porge, adăugând că la vremea respectivă doar el şi reprezentantul financiar al Primăriei mai deţineau masteratul în administraţie.

Pe de altă parte, primarul a afirmat că dispoziţia de numire a propriei soţii primise aviz de legalitate din partea Prefecturii, condusă la acea vreme de Ioan Mihaiu (numit la propunerea PSD), astfel că în prezent "nu se pune problema să pierd mandatul de primar".

"Mai am nişte căi extraordinare de atac după sentinţa Înaltei Curţii. Pe de altă parte nu se pune problema să pierd mandatul de primar, pentru că sentinţa nu impune încetarea mandatului şi nici suspendarea mea din funcţie, care o poate face prefectul, în condiţiile în care, cum am mai spus, Prefectura a dat aviz de legalitate pe dispoziţia pe care am semnat-o. Consecinţele (n.r. – procesului pierdut în faţa ANI) pot fi administrative, contravenţionale sau patrimoniale, cred că poate fi vorba despre returnarea sumei pe care a încasat-o soţia în plus la salariu", consideră primarul oraşului Vaşcău.

"Vom aplica sentinţa"

Rămâne de văzut dacă edilul va rămâne sau nu în funcţie, o decizie în acest sens urmînd să vină de la Prefectură. "Nu cunoaştem conţinutul sentinţei, aşteptăm comunicarea de la instanţă şi vom aplica sentinţa instanţei întocmai", a declarat prefectul Dumitru Ţiplea.

Florin Porge este membru PNL Bihor, calitate în care a fost ales ultima oară în urma scrutinului din decembrie 2020, anterior exercitând un mandat ca reprezentant al aceluiaşi partid şi alte trei mandate ca reprezentant al PDL, formaţiune care a fuzionat cu cea în care se află în prezent.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
KP
AUR e partidul infractorilor
Postat 28 Septembrie 2021, 00:41 de Sandu2100
Cel mai PeNibiL primar din romanica
Asta poate preda oricand materia cum sa furi cat vrei fara ca sa patesti ceva. A furat paduri, a alungat investitori, i-a protejat pe smantanesti, a luat bani din toate proiectele, mai ales din cele cu Vutan, a angajat peste 100 de oameni “de-ai casei” in primarie, a distrus un oras, a reusit performanta sa nu cumpere niciun calculator functionand cu 3 din care doar unul conectat la internet, s.a.m.d. Acum iese la pensie ca si doctor inginer economist si fost primar. Ftute-n dinti veatza!
Postat 27 Septembrie 2021, 22:25 de mandrucasuntoradean
PNL este partidul infractorilor.
Al 5-lea mandat pentru Porje înseamnă doar ultimul, omu' ieșind la pensie pe deplin curat în fața vașcăuanilor.
Postat 27 Septembrie 2021, 21:23 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON