URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2024, 15:00

Europeni, la urne!

Europeni, la urne! Sursa foto: European Parliament
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România face la anul majoratul în UE, în cei 17 ani scurşi de la aderarea din 2007 făcând un progres fără precedent. Până la finele anului trecut, primise 90,84 miliarde euro din fondurile europene şi plătise la bugetul UE 29,21 miliarde, aşadar era pe plus cu 61,6 miliarde euro. Bani cu care ţara a îmbunătăţit infrastructura în varii domenii, de la transporturi, sănătate şi educaţie la mediu, patrimoniu şi afaceri private.

Contrar prejudecăţilor că am fi a cincea roată la căruţă, românii din structurile europene sunt din ce în ce mai influenţi. Dacă la început am avut în Comisia Europeană un "ministru" decorativ (Leonard Orban, comisar pentru multilingvism), ulterior românii au obţinut poziţii consistente: Dacian Cioloş a condus Agricultura, Corina Creţu Dezvoltarea Regională, Adina Vălean e acum la Transporturi. În Parlamentul European, deputaţii români sunt pe locul 7 ca influenţă, între ei Siegfried Mureşan, Marius Jean Marinescu (PPE), Ramona Strugariu, Dragoş Tudorache (Renew) ori Victor Negrescu (Grupul Socialiştilor), fiind adesea decisivi în chestiuni de politici bugetare, afaceri europene, energie, transporturi.

Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.

De anul acesta, în premieră, între eurodeputaţii români vor fi şi exponenţii unor partide care consideră UE o nouă Înaltă Poartă. O percepţie explicabilă, e adevărat, şi prin multe politici discutabile ale PE şi CE, deranjante pentru nu puţini români sau unguri, italieni ori spanioli (un exemplu e promovarea stridentă a curentelor LGBT în detrimentul valorilor clasice).  

Alegerile europene vin într-un context complicat, în care UE se arată nu doar bogată, ci şi grav bolnavă. Nu-i de mirare că tot felul de suveranişti, iliberali, populişti o consideră un soi de pacient care nici nu mai merită tratat, ci părăsit, ba chiar eutanasiat şi îngropat.

Dacă alegerea primarilor va fi mai la îndemână, căci cam fiecare ştie cine-i vrednic în satul lui, cea a eurodeputaţilor se prefigurează complicată, însă, şi din cauza slăbiciunilor clasei politice româneşti. PSD şi PNL candidează pe listă comună deşi fiecare ales va activa în propria familie politică. USR, PMP şi Forţa Dreptei se află în aceeaşi dilemă ca PSD-PNL, într-o alianţă tot de stânga-dreapta, UDMR se confundă cu FIDESZ, iar AUR şi SOS se duc în Europa ca la război.  

E neclar, deci, pe cine vor prefera românii la Bruxelles. Deocamdată, cert e doar că niciun partid nu le explică nici ce este UE, nici de ce n-ar fi înţelept un Ro-Exit sau chiar un Eu-Exit.   

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
simt cu editorialele bihoreanului, merita citite
si dl. Chirila si dl. Adrian. Chiar acum ma gandeam ca AUR ridica probleme reale din Uniune (agenda culturala impusa), vorbeste frumos (toate advertorialele dlui Blejan, promisiunile economice, nationale, si culturale), dar si Dragnea a promis multe ca apoi faptele sa fie doar ptr bunastarea lui, iar EU-Exit/RO-Exit e incredibil sa nu observi ca e ceva de nepermis. Independenti si mici am avea PIB ca Moldova si am fi o colonie in sfera lor de influenta. E intr-adevar trist ca partidele nu candideaza direct pe agenda europeana, pe partidul european. Sa nu votez alianta PSD-PNL sau ADU si sa trimit in UE membri PES (unde intra voturile PSD) or ID (unde vor intra voturile AUR), ci sa putem vota direct EPP ca moderati de dreapta sau ECR ca o dreapta fara extremisme dar si fara centrism, or chiar ALDE/Renew (unde intra voturile USR din cele ale Aliantei Dreapta Unita).
Postat 09 Mai 2024, 17:45 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON