URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
20 Mai 2024, 12:50

Fraţii Micula, un nou proces câştigat împotriva României la Washington

Fraţii Micula, un nou proces câştigat împotriva României la Washington foto: arhiva BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România este obligată să le plătească fraților Micula întreaga valoare a despăgubirilor dictate de Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Washington.

Decizia a fost luată pe 14 mai, de Curtea Federală de Apel a Statelor Unite pentru Districtul Columbia, unde România a solicitat punerea în aplicare a deciziilor Curții Justiție a Uniunii Europene (CJUE), prin care i s-a interzis să achite daunele, cerere respinsă.

Concret, Curtea Federală de Apel a Statelor Unite pentru Districtul Columbia a respins cererea Statului român de punere în aplicare a două decizii din 2022 ale Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), relatează Profit.ro.

CJUE interzicea României să execute un verdict din 2013 al Tribunalului Internaţional de Arbitraj de la Washington, care a obligat Statul român să le plătească fraților Micula despăgubiri de peste 356 de milioane de dolari, plus dobânzi, pentru retragerea, în 2005, a facilităţilor fiscale acordate investitorilor din zonele defavorizate, cu patru ani înainte de expirarea acesteia. 

Din suma totală, în 2019, Statul român a plătit peste 912 milioane lei (circa 215 milioane dolari), rămânând de achitat mai mult de 140 milioane dolari, plus dobânzi. Însă anterior, Comisia Europeană a considerat că plata acestor despăgubiri de către România reprezintă ajutor de stat ilegal din perspectiva legislației UE și a interzis achitarea acestora, poziție confirmată ulterior, în urmă cu 2 ani, de către CJUE. În baza acestor decizii, Statului român i s-a ordonat și recuperarea sumelor plătite deja, motiv pentru care a declanşat mai multe acţiuni de executare silită a fraţilor Micula şi a firmelor acestora. Toate au fost blocate de Judecătoria Beiuş, după cum a dezvăluit BIHOREANUL.

De cealaltă parte, însă, fraţii Micula au deschis mai multe procese, în diferite jurisdicții, inclusiv în SUA, pentru punerea completă în executare a deciziei Tribunalului Internaţional de Arbitraj de la Washington din 2013.

Decizie definitivă

La procesele din Statele Unite, România a încercat să invoce că tribunalele americane nu sunt îndreptățite să judece speța, întrucât Tratatul bilateral de protejare reciprocă a investițiilor dintre România și Suedia, cu tot cu clauzele privind arbitrarea disputelor la ICSID, a fost declarat invalid din perspectiva legislației UE.  

Miercuri, Curtea Federală de Apel a Statelor Unite pentru Districtul Columbia a statuat, însă, că disputa României cu frații Micula datează din 2005, când țara noastră nu era încă membră a UE și, deci, nu i se aplicau normele Uniunii. Ca urmare, a respins solicitarea României, după cum se arată în hotărârea instanţei americane.

Contactat de BIHOREANUL, Adrian Sere, consilier juridic al Transilvania General Import Export SRL, una dintre companiile implicate în proces, susţine că decizia Curţii Federale de Apel a Statelor Unite pentru Districtul Columbia este definitivă şi urmează să fie pusă în executare.

"De acest proces s-a ocupat o casă de avocatură din Statele Unite, care ne-a comunicat faptul că decizia instanţei este definitivă", a declarat Sere. 

România, amendă de 1,5 milioane dolari

Este vorba despre Casa de avocatură White & Case, care, conform propriului site de prezentare, este specializată pe litigii internaţionale comerciale, fuziuni şi achiziţii.

Legat de procesul Micula versus România, avocaţii au arătat pe site-ul lor că au avut "un şir lung de victorii în ciuda argumentelor ridicate de România și Comunitatea Europeană pe teme complexe de drept al relațiilor externe și drept internațional", iar ultima este cea de la Curtea Federală de Apel a Statelor Unite pentru Districtul Columbia.

Aceasta confirmă, practic, faptul că plăţile făcute de România nu au acoperit valoarea despăgubirilor dispuse de Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Washington din 2013.

"Totodată, pentru refuzul României de a furniza informații care să ajute la executarea sentinței, instanţa a dispus sancțiuni împotriva României în valoare de 1,5 milioane USD", se mai scrie pe site-ul Casei de avocatură White & Case.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Aici pare mai mult un conflict EU - US
Sau mai bine zis între cele două instanțe. Ar trebui o instanță din US să stabilească ceva la nivel mondial? Eu zic că nu. SUA nu sunt exemplu în multe puncte de vedere și ar trebui să fie o curte care să decidă la nivel continental dacă nu sunt înțelegeri între o țară și o firmă. SUA nu degeaba au cei mai bogați oameni ai lumii, sunt multe privilegii și angajații nu sunt la fel de protejați ca în Europa. Uitați-vă la Musk, după cumpărarea Twitter cum a dat peste noapte 3000 de oameni afară. Ceva ce în Europa nu prea poți face dacă nu declari pierderi, oferi alternative, etc. E un proces. În SUA, s-a trezit: mergi acasă și gata.
Postat 21 Mai 2024, 06:56 de Vio_427
@kp
este vorba de Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Washington , Curtea Federală de Apel a Statelor Unite pentru Districtul Columbia doar re-inforteaza decizia Tribunalului Internaţional de Arbitraj de la Washington din 2013.Romania face parte atat din europa cat si din comunitatea internationala .Romania este judecata in europa de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE)si este judecata in comunitatea internationala de Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Washington .Problema NU este la Romania ci la faptul ca in cele doua curti de justitie din america si europa se iau decizii care se bat cap in cap si amandoua pedepsesc Romania .Deci indiferent ce face Romania va fi pedepsita .Ori de america ori de europa .
Postat 20 Mai 2024, 22:23 de richard
Aiureli, marca Căcăceni.
Curtea Federală de Apel Volumbia nu are nicio jurisdicție asupra hotărârilor Curții Europene de Justiție. Așa că, acest proces nu face altceva decât să agite niște spirite pe la Bruxelles, care vor dispune pe cale de consecință și va transmite Guvernului României o scrisoare de infrigement și care va obliga Ministerul de Finanțe să schimbe ministrul de acum Boloș, subordonat intereselor clanului Miculeștilor, respectiv declararea falimentului pentru toate firmele acestuia. "Germenii" sunt acum storși de ultimii bani de către niște case de avocatură din Occident, după care vor ajunge să-și vândă până și hainele de pe ei, ca să piată pune o pâine pe masă.
Postat 20 Mai 2024, 19:16 de KP
da
asta se intimpla cand esti sluga la doi stapani .Stapanul din america zice = da-le banii la Micula ! dar stapanul din europa zice = nu le da banii si daca ii dai te vom amenda . Romania este prinsa la mijloc si orice face ( da sau nu da banii la Micula ) = va fi pedepsita .Justitia din america nu este interesata de justitia din europa si invers . Traim in haos ! si in justitie nu numai in rest...
Postat 20 Mai 2024, 18:15 de richard
De ce nu l-a judecat pe junior in SUA?
Hai sa jhdecam si alte cauze de furt, cintestatii , crime le judecam in SUA. De ce nu l-au judecat pe Micula jr in SUA ca tras cu arma? Ca lua vreo 10 ani cel putin
Postat 20 Mai 2024, 14:25 de Petre93
Deja vu. 2020-2024
Acum 4 ani, pe vremea bețivului de Orban, frații au fost recompensați pentru sprijinul din campanie. Din nou, in 2024, frații vor fi recompensați. Tot ce mișcă in Bihor, toți edilii au fost agreați de frați. Depresiunea Bihor e una din cele mai sărace zone, niciun investitor nu va putea pune piciorul in zona. PNLSD Bihor e la comanda fratilor. De tot ce a ajuns in mâna fraților s-a ales praful, hoteluri, pescării, fabrici și uzine. La urma urmei sunt cei mai mari exploatatori de sclavi din BH. Au cea mai mare plantație, gardienii plantației sunt politicienii bihoreni.
Postat 20 Mai 2024, 13:36 de PureStupidity
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON