URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
19 Mai 2024, 19:04

Istorie și tango. Analia Selis marchează la Oradea 20 de ani de carieră artistică în România

Istorie și tango. Analia Selis marchează la Oradea 20 de ani de carieră artistică în România Analia Selis, sursa foto: FIlarmonica de Stat Oradea, credit foto: R.S. Life in frames
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cântăreaţa argentiniană Analia Selis va marca la Oradea 20 de ani de carieră în România, printr-un concert ce va avea loc vineri, 24 mai, de la ora 17, la Muzeul Ţării Crişurilor, în cadrul conferinţei de istorie "Memoria Bihorului Interbelic".

Alături de artista stabilită de două decenii în România vor urca pe scenă şi Julián Caeiro, la pian şi aranjamente muzicale, şi Damián Foretic, la bandoneón, invitaţi veniţi special din Argentina să cânte alături de Analia Selis. 

Trioul, care a pornit într-un turneu prin ţară pentru a marca 20 de ani de carieră artistică în România şi 10 ani de când Analia Selis şi-a dedicat întreaga activitate tangoului, va interpreta tangouri celebre precum "El choclo", "La cumparsita" sau "Libertango", alături de piese de tango interbelic românesc, ca "Nunuţo", "Ce faci astă seară tu?" sau "Habar n-ai tu".

Muzica celor trei va completa atmosfera saloanelor interbelice ce va fi descrisă în conferinţa "Memoria Bihorului Interbelic" susţinută de isotricul Gabriel Moisa şi de muzeograful Cristian Culiciu.  

"Pornind de la volumul omonim, conferinţa MEMORIA BIHORULUI INTERBELIC explorează viaţa privată a bihorenilor, prezentând cotidianul, cu problemele şi bucuriile sale, prin intermediul unei colecţii variate de imagini, desene, stampe de epocă şi hărţi. Cartea traversează un secol de istorie bihoreană, începând cu ducatul lui Menumorut şi trecând prin etapele dezvoltării urbei medievale Oradea, evoluţiile Renaşterii şi Umanismului, pentru a ajunge la epocile modernă şi contemporană, care constituie centrul de greutate al volumului. Aceasta prezintă, de asemenea, aspecte legate de moda, activităţile de timp liber, sportul, specula, contrabanda, cămătăria, restaurantele, violenţa domestică şi socială din perioada interbelică, alături de dezvoltarea socio-economică şi urbanistică a Bihorului din timpul comunismului", este descrisă conferinţa de presă într-un comunicat transmis de organizatori. 

Intrarea la eveniment este gratuită, în limita a 150 de locuri, însă doritorii trebuie să îşi procure fizic biletele de la casieria muzeului începând de marţi, 21 mai, orele 10 -17.

Evenimentul face parte din Zilele Muzeului Ţării Crişurilor, ediţia a XXVI-a şi este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON