URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Modernizat cu fonduri europene, Aeroportul s-a redeschis cu surprize plăcute pentru pasageri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 20 mai, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

O aerogară „ca afară”

După ce a prins ultima șansă să se modernizeze cu fonduri europene, Aeroportul Oradea s-a redeschis, pregătit să primească noi curse spre cât mai multe destinații.

În urma unor investiții de 70 de milioane de euro, derulate în timp record, noua aerogară înglobează tehnologii digitalizate care ușurează accesul, controlul, predarea bagajelor și îmbarcarea pasagerilor, dar și o mulțime de facilități pentru siguranța și confortul acestora, de la săli de așteptare utilate, până la mici „birouri” antifonate, unde pot lucra ori vorbi la telefon nederanjați, și camere de joacă pentru copii.

Vară bară la bară

Traficul din Oradea este dat peste cap, din nou, de reparațiile străzilor Meșteșugarilor și Aradului. Primăria va închide de luna viitoare Bulevardul Decebal, pentru a construi un pasaj subteran de-a lungul străzii Tudor Vladimirescu, cu sistarea circulației tramvaielor pe tronsonul dintre Parcul Olosig și Biserica Emanuel, mașinile urmând să fie deviate pe străzile adiacente până în septembrie. Și e abia începutul...

Greu de decis

În procesul unui tânăr care a condus băut o mașină furată și a intrat cu ea într-un polițist, Tribunalul Bihor a tergiversat pronunțarea până ce făptașul a scăpat prin prescriere. Hotărârea judecătorească dezvăluie un amănunt şocant, ascuns de anchetatori:  adolescentul a ales să lovească poliţistul ca să evite impactul cu maşinile civile folosite de oamenii legii pe post de baraj, ambele cu pasageri.

Președintele FC Bihor, George Tătar: „Microbiștii trebuie doar să fie alături de echipă”

După un parcurs fără greşeală până acum, fotbaliştii de la FC Bihor se apropie de finalul de sezon, un final ce se anunţă electrizant, întrucât acum se dau bătăliile decisive pentru promovarea în eşalonul superior. Miercuri, 22 mai, în deplasare, şi sâmbătă, 25 mai, pe teren propriu, jucătorii orădeni vor susţine dubla din semifinalele barajului cu ACSO Filiaşi.

BIHOREANUL a stat de vorbă cu preşedintele FC Bihor, George Tătar, care se arată optimist în privinţa atingerii obiectivului propus.

Vânătoare de frumuseți

Orădenii și turiștii sunt chemați să descopere orașul în cadrul unor „vânători” de palate și obiective turistice. Oradea City Hunt este noua serie de evenimente gratuite incluse în calendarul public al orașului, iar participanții vor primi ghicitori, provocări și detalii inedite despre palatele urbei. BIHOREANUL vă arată care e programul.

ORADEA NOASTRĂ

Calea de aur

După aproape un deceniu de șantier, zona Independenței din centrul Oradiei începe să capete un aspect plăcut. Muncitorii fac ultimele lucrări de amenajare a piațetei aflate deasupra parcării subterane, dar și a celei mai noi promenade de pe malul stâng al Crișului Repede. Lungă de 200 de metri, noua alee este unicat în oraș, fiind pavată și placată cu granit auriu.

Cearta pe inel

Pe dealurile din Podgoria se aud mai mereu triluri de păsări, dar cel mai „sălbatic” cartier al orașului, străjuit de apele Crișului Repede și de pădure, își vede acum liniștea amenințată: autoritățile au în plan să construiască aici o nouă șosea de centură pentru Oradea. „Copt” în birourile Primăriei și ale Consiliului Județean de peste un an, proiectul Inelului Rutier Metropolitan de Nord i-a nemulțumit pe localnici.

Excepții de la regulă

Persoanele fizice autorizate sau orădenii care desfășoară profesii liberale și care funcționează în spații comerciale aflate la parterul blocurilor nu mai trebuie să stea cu pubelele înghesuite în birouri sau saloane. Odată cu modificarea regulamentului de salubrizare din municipiu, această categorie de agenți economici poate încheia contracte pentru depozitarea deșeurilor în țarcurile alocate asociațiilor.

Profu’ „dus” cu pluta

Pasionat de drumeții montane și, de altfel, de orice fel de mișcare în natură, profesorul Ciprian Sirca încearcă să-și convingă și elevii să facă sport, oricât de puțin, în aer liber. De zece ani, îi scoate la rafting pe Crișul Repede, în centrul Oradiei, în bărci făcute din PET-uri. BIHOREANUL vă spune povestea lui.

OPINII

Mircea Chirilă: Vine vremea răsfățului?

Noroc că, după atâtea lucrări complicate, avem ocazia să beneficiem și de investiții pentru relaxarea și răsfățul nostru: Grădina urbană din Nufărul și Ștrandul termal din Ioșia. Dacă nu se vor găsi proprietari pe terenurile din zonă, care să spună că exact pe acele amplasamente ar fi făcut biznisuri de miliarde de euro, s-ar putea ca în câțiva ani să ne bucurăm și de aceste zone de relaxare.

Adrian Criș: Tarom, adio monopol!

Interesul pentru Aeroportul Oradea al unor companii private cu flote moderne (Boeing și Airbus) speculează atât șansa de a sparge monopolul Tarom, cât și oportunitatea că în următorii doi ani, până va fi gata modernizarea căii ferate spre Cluj, avionul se va consacra drept cea mai comodă și, iată, tot mai ieftină modalitate de deplasare spre Capitală.

Mircea Ursuța: Plătești și scapi de pușcărie! Noua „evaziune fiscală” în România

Deși, cu altă ocazie, am salutat politica statului de a pune pe primul loc repararea prejudiciului față de condamnarea la închisoare a unui om, consider că legea aceasta este dincolo de limita rezonabilului. Prevederile de mai sus, care sunt doar o parte a actului normativ, ne duc la percepția că statul a devenit un cămătar mizerabil, pe care nu-l interesează altceva decât să „înhațe” cât mai mult.

PREMIILE LUI BIHOREL

Dat afară, bun de șef: Cine a tras sforile pentru noul director al Hidroelectrica la Cluj și la Oradea; Candidați cu antecedente penale pe listele PSD și PNL pentru Consiliul Județean Bihor; Cum a „stricat” Ilie Bolojan clipul de campanie al lui Robert Sighiartău; Hoție cu ordin de la Primărie: Noi șmecherii patronate de primarul Sorbán Levente din Lugaș; Primăria Oradea, incapabilă să închidă parcarea clandestină de lângă Spitalul Județean; Primăria Ciumeghiu nu vrea să dea socoteală pentru benzina „arsă” degeaba...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
AVE - în fiecare cartier din Cociuba Mare
"AVE - în fiecare cartier din Cociuba Mare " ... si ma rog care sunt "cartierele" metropolei Cociuba Mare, cate, care? Va rog sa le nominalizati sa stim si noi, sa nu murim prosti!
Postat 20 Mai 2024, 12:34 de scortosul
Având în vedere că nu se poate comenta la "advertorialele" AVE Bihor, se impun niște precizări.
AVE Bihor, parte a grupului Keviep SA, manipulează și minte cu nerușinare. Exemplul dat, cu Cociuba Mare, este parte a propagandei mincinoase, pentru că această comună are propriul operator care colectează fracțiile și le predă "engross", în zilele stabilite, grupului care controlează salubritatea în Bihor. Și bine face comuna, care la nivel individual de locuitor, plătește la jumătate tariful operat de AVE în toate celelalte comune. AVE Bihor a redus din luna mai cu peste 30% frecvența de transport, păstrând în schimb tarifele "aprobate" de către asociația Ecolect Bihor, aflată în "parohia" Consiliului județean Bihor. De ce s-a permis asta? Pentru că la Cociuba este un primar cu capul pe umeri și dedicat comunei, în timp ce la CJ Bihor sunt niște "neterminați" aflați în slujba "mafiei transfrontaliere a gunoiului".
Postat 20 Mai 2024, 08:37 de KP
sa
traga un brau haurit pe placile alea cu motive florale si sus sa puna spanzuratorile negre zise stalpi de iluminat si niste copacei cu coronament ca ciumpercile si faina a fi...bravo!
Postat 20 Mai 2024, 06:05 de sodelica
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON