URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
20 Mai 2024, 14:55

Adrian Madar, candidatul PSD la Primăria Oradea: "Îi propun domnului Florin Birta o dezbatere pe teme de mare interes pentru orădeni!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Adrian Madar, candidatul PSD la Primăria Oradea, l-a provocat luni, în mod public, pe primarul Florin Birta la o confruntare electorală pe teme legate de problemele oraşului, de interes pentru orădeni.

„A spus că se va gândi”

Candidatul social-democrat, membru în Consiliul Local Oradea, i-a cerut primarului liberal să ia parte la o dezbatere publică în perspectiva alegerilor din 9 iunie. "Îi propun domnului Florin Birta să avem o dezbatere pe temele de mare interes pentru cetăţeni", a cerut Adrian Madar în cadrul unei conferinţe de presă.

PSD-istul a spus i-a făcut deja această invitaţie primarului Birta într-un cadru particular. "Am avut ocazia să mă intersectez cu domnul Florin Birta şi i-am lansat această invitaţie. A spus că se va gândi. Acum i-am făcut invitaţia în mod public", a declarat candidatul PSD la Primăria Oradea.

Madar a spus că dezbaterea dintre candidaţii la Primărie este în folosul alegătorilor orădeni. "Oamenii ar trebui să afle în cunoştinţă de cauză care este varianta mai bună pentru ei", a spus el.

"M-a acuzat că mint"

Una dintre temele posibile ale dezbaterii, adusă în discuţie de Adrian Madar, este traseul Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei. Atins tangenţial în şedinţa Consiliului Local Oradea din 10 mai, subiectul a generat un schimb de replici între Madar şi Birta.

"Eu l-am întrebat pe domnul primar Florin Birta dacă are cunoştinţă de existenţa unui Studiu de Fezabilitate deja întocmit, dacă a fost informat de existenţa respectivului document de către domnul Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, şi de ce nu a informat cetăţenii despre conţinutul acestuia", a povestit Madar.

Social-democratul l-a acuzat pe Birta că, în loc să răspundă, l-a acuzat de minciună. "Într-o discuţie ulterioară pe această temă nu l-am acuzat pe primar că ar fi notat interdicţii (n.r. - cu privire la eliberarea autorizaţiilor de construire pe traseul Inelului Metropolitan de Nord prin cartierul Podgoria), ci l-am întrebat dacă are cunoştinţă de o astfel de notare, în schimb m-a acuzat că mint", a povestit Madar.

După cum BIHOREANUL a mai scris, locuitorii cartierului Podgoria au intrat în posesia unei hărți care prevede că o variantă de traseu al viitorului inel metropolitan va trece prin cartier, distrugând liniştea acestuia.

Riveranii s-au mobilizat pe reţelele de socializare şi, cu concursul USR Bihor, preşedintele formaţiunii, deputatul Silviu Dehelean, la rândul său un locuitor al cartierului, au organizat pe 8 mai un protest public în centrul cartierului pentru a se opune proiectului de traseu.

Se tem că traseul a fost stabilit...

În toate poziţiile publice ulterioare, atât preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, cât şi primarul de Oradea, Florin Birta, au susţinut că traseul Inelului Metropolitan de Nord nu a fost încă stabilit, acesta fiind în faza de analiză, alături de mai multe variante.

În schimb, riveranii se tem că decizia a fost deja luată şi va fi făcută publică abia după alegerile locale din 9 iunie, pentru ca liberalii să nu suporte costurile ei electorale.

"Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor a identificat deja traseul care dânsului i se pare cel corect şi a mers înainte cu proiectul, fără să mai aştepte 3-5 luni să se consulte cu oamenii", a spus, la rândul său Adrian Madar.

Potrivit social-democratului, chiar dacă traseul viitorului drum nu a fost încă aprobat în Consiliul Judeţean Bihor şi Consiliul Local Oradea, harta (ce ar proveni dintr-un studiu de fezabilitate, conform lui Madar) care a intrat în posesia protestatarilor și care arată că acesta va traversa cartierul Podgoria indică limpede poziţia administraţiei.

O variantă acceptabilă...

Candidatul PSD la Primăria Oradea l-a acuzat pe primarul Birta că împărtăşeşte întocmai poziţia preşedintelui CJ Bihor cu privire la trecerea drumului prin cartier. "Problema mea cu Florin Birta este că nu există în această discuţie, că şi-a abandonat alegătorii", a susținut Madar.

Social-democratul a propus, la fel ca riveranii din Podgoria, necesitatea adoptării unui traseu care să evite cartierul. "Trebuie să facem un drum de legătură pe direcţia: Paleu, Săldăbagiu de Munte, Fughiu şi Ineu, care să descarce traficul din aceste localităţi din partea de nord a Oradiei", a spus Madar.

Consilierul local este de părere că un astfel de drum, care să lege DN1 şi A3, prin afara localităţilor, ar putea costa chiar mai puţin decât o legătură prin Podgoria.

Desigur, pentru şoferi acesta ar avea dezavantajul unui drum ocolitor mai lung, dar ar putea fi compensat de viteza mai mare de rulare decât pe serpentine prin Podgoria...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Impaciuitorul
Care consuma mai puțin curent AC sau DC ??? :::::))))))) e cu IONII pozitivi și Măriile negative ::::)))))
Postat 21 Mai 2024, 22:11 de Sandu2100
Impaciuitorul
Acum e cu Lacu Roșu ca nu ai argumente, la primul tău comentariu nu era de Lacu Roșu ::::)))) Atunci întrebarea mea pt tine e 25.000V AC ? DC sau e 600V DC sau AC ????
Postat 21 Mai 2024, 22:08 de Sandu2100
Tram-Tren o ABERAȚIE - Pt . Săndel și bineânțeles pt. Dorel de la sculărie
Săndel, îmi place de tine că Ești consecvent, indiferent de ce acuzații i se aduc, tu ți cu el. Dar te rog citește mai atent și analizează puțin situația reală. Să achiziționezi Tram-tren-uri, doar pentru a merge electrificat la 25 000 V, pe porțiunea contestată de aproximativ 2 km, de la Lacul Roșu până unde ar trebui să se facă stânga spre Salonta. Nu am auzit ca Tram-Trenul să o ia spre Episcopia. Pe de altă parte cine știe când va fi gata și acea linie electrificată Cluj-Episcopia Bihor. Dacă nu ai linie de tren electrificată, nu poți faci Tram-Tren, deoarece nu sunt eligibile cheltuielile. Ar trebui să achiziționezi Tram-Tren Disel, pentru structura feroviară existentă în zonă. În caz contrar iei tramvai. Doar pentru că sunt fonduri Europene pentru așa ceva, mai ales că nu ne încadrăm, nu accesezi, doar de dragul de a accesa fonduri și forțezi o posibilă încadrare. Ei și ce dacă ulterior nu vor fi eligibile, măcar rămânem cu ele pe cap, chiar dacă nu vor fi rentabile.
Postat 21 Mai 2024, 18:14 de Impaciuitorul
Grigore
Nu am nimic, TU??
Postat 21 Mai 2024, 10:37 de Sandu2100
Impaciuitorul
Dacă nu ai aflat încă celea ferată Episcopia-Cluj e in curs de modernizare, cu stații cu halte cu infrastructura cu 25.000 de volți. Pasajul Vladimires-Decebal va fi urmat de alt pasaj la Emanuel, la fel si onestilor cu, Calea Aradului. Unii oameni lucrează pt cetățeni, alții o freacă la greu.
Postat 21 Mai 2024, 10:27 de Sandu2100
Tram-Tren o ABERAȚIE
Am încercat să comentez la articolul „ Mesajul președintelui Consiliului Județean, Ilie Bolojan, pentru bihoreni ”, dar se pare că mesajul președintelui, nu poate fi completat. Fiind considerat ATOATECUPRINZĂTOR (doar e un veritabil DICTATOR). Cu toate acestea eu am unele amendamente de adus. În primul rând pe lângă comentariile precedente privind INUTILITATEA acestei investiții tram-tren, dar și a INCONVENIENTELOR, mai este un neajuns foarte important, care nu a fost deloc MENȚIONAT, foarte probabil nici în proiect. NOI NU AVEM LINIE DE TREN ELECTRIFICATĂ !!! Dacă nu avem linie electrificată, evident că nu se justifică să realizezi un tram-tren. Adică să faci electrificare la 25 000 de V, la niște linii de tren neutilizate, este o mare SIFONARE de bani publici. Se menționa în articol „ vehiculele tram-tren, capabile să folosească atât reţelele de tensiune ale CFR, de 25.000 volţi, cât şi pe cele ale OTL, de 600 volţi.”. Adică liniștit ai putea să faci doar linie electrică de tramvai de 600 V, în cel mai rău caz, nu e necesară achiziția de tram-tren-uri, deoarece avem tramvaiele săgeata roșie, numai bune pentru acestea, fiind utilizate în acest moment pe calea Borșului. Dar astea sunt proiectele marca BOLOJAN. Ce se mai aude de decontarea pe fonduri EUROPENE a liniei de tramvai NEELIGIBILĂ. Sau până la urmă a fost REALIZATĂ doar din fondurile proprii. Ar trebui să știm și noi care este eficacitatea celei mai tari administrații de pe TERA. Cât despre centuri, doar probleme. În zona Cher, ni se spunea că dacă nu ar trece pe unde dorește el, ar fi cu 1 000 000 de Euro mai scump. Acum după primul proces este cu 5 000 000 de Euro mai scump. Cu cât va fi după procesul nr. 2. Și mai ales cu ce sumă se va expropria în cele din urmă afacerea cetățeanului, care are domiciliul la Cluj, unde se va judeca procesul și ulterior la CEDO dacă va fi cazul. Asta pe lângă celelalte costuri. Oare nu era mai ieftin să mergi cu drumul pe terenul pe care îl deține UAT Oșorhei. Chiar așa mult crezi că vei obține pe acel teren la licitație, după ce va fi gata drumul? Se știe că acesta a fost motivul real. Adică EXPROPRIEZI pe bani de nimic, de la cetățeni și vinzi ulterior la licitație, terenul pe care îl deții. În ce privesc INUTILITATEA pasajelor locale, este foarte greu să nu observăm risipa banilor publici. Exproprierea acelor case pe bani mulți pentru pasajul Vladimirescu pe sub bv. Decebal este chiar INUTILĂ. Ca și întregul pasaj de altfel. Cu maxim 2 000 de lei se puneau 2 indicatoare cu interzis la stânga (dacă se va construi pasajul nu se va putea vira la stânga oricum), sar reduce timpii de așteptare la acea intersecție la jumătate. Ar merita măcar încercat aceasta anterior. Oricum suficient ca să se observe ulterior aglomerarea intersecției de lângă EMANUEL. Acolo ar trebui probabil un pasaj. Dar acolo e mai dificil, cel puțin acum, înainte de alegeri, deoarece ar afecta chiar terenul bisericii EMANUEL (aducătoare de votanții, probabil o va lăsa pe data viitoare, când va găsi alți posibili votanți, deoarece nu va mai putea miza pe electoratul disciplinat al biserici EMANUEL). Acesta fiind adevăratul motiv pentru care este nevoie de amânarea unui proiect util. Iar noi vom rămâne din nou blocați în trafic, vom arde combustibil în +, vom pierde timp și vom inhala NOXE.
Postat 21 Mai 2024, 10:17 de Impaciuitorul
2100 sanduuu
Ce boala ai mo birtinezule?Cu capul?
Postat 21 Mai 2024, 09:48 de grigore
Kp
Ti ai cam dat arama pe fata...la ce limbi ii tragi lui Madar..la popou...ce tare si mare e...ha ha..se vede de la o posta in ce barca esti...vant bun la pupa...
Postat 21 Mai 2024, 07:26 de zorro
Hop si tu
Marar mădar , Urmasul lui Mango vrea sa para important si el , stai ma in banca ta cumintel si lasa oamenii sa lucreze nu te baga si tu in seama ca stie toata lumea ce hram porti
Postat 21 Mai 2024, 02:40 de Mare_blue17
Madar vrea unu la unu cu Birta :::::)))))
Cu ce argumente ??? Am spus argumente nu minciuni. Toată lumea știe ca am fost prostiți de PSD, spre exemplu Mang ce a facut el, a plombat drumuri și a spus ca e refăcute ::::))) apoi își face selfie in față la UPU ca să credem noi că e facut de el ::::))) In concluzie PSD ne ia de proști exemplu în link-ul de mai jos https://m.ebihoreanul.ro/stiri/strategi-la-cafeluta-cum-se-coc-mesajele-anti-pnl-ale-usr-si-psd-bihor-la-terasa-158306.html
Postat 20 Mai 2024, 20:52 de Sandu2100
niciodata
este limpede de inteles ca florinel primarele nu va da curs niciunei dezbateri publice fata in fata cu madar. nu a facut-o nici in alegerile anterioare cand a fost invitat de pavel, tot de la pesede. florinel primarele este mult sub pavel si sub madar, acesta este motivul pentru care pur si simplu nu va accepta o dezbatere. sanducu ma va invita la teleorman, dar adevarul este ca actuala administratie judeteana si locala nu da doi bani pe ce doreste cetateanul! beton sa fie si asa cum vor ei……..
Postat 20 Mai 2024, 19:08 de denis
Nu numai că Birta minte când spune că nu s-a discutat traseul ...
... dar e și ipocrit. Birta știe de studiile făcute pentru inelul metropolitan încă de la începutul mandatului său de primar, când a și relatat intenția de execuție ce a rezultat urmare "recomandărilor" făcute de Bolojan. Birta este și ilogic când minte dedpre acest subiect, de care a auzit încă din perioada când era consilier județean, prin 2008-2009. Studiul de concepție a acestui inel metropolitan este cunoscut de peste 17 ani la toate structurile potențiale de finanțare, respectiv Comisia Europeană, BEI, BERD, Guvernul României, MT, bănci comerciale. Bolojan știr de acest studiu din 2007, când era secretar general la SGG. Soluția era de ocolire a tuturor centrelor de comune limitrofe, nu printre case ci după intravilanele centrelor de localități ale zonei. Simplificarea acestui studiu, vizat inițial prin Podgoria și nu după Oșorhei, Paleu, Cetariu și Biharia cum vrea Bolojan, arată că decizia ar trebui luată la nivel de cunoscători ai domeniului, urbanismului și mobilității, nu de un "neterminat" aflat vremelnic la conducerea județului. Madar, ca finanțist și om de bancă, judecă lucrurile în baza oportunităților, riscurilor, punctelor tari și slabe ale proiectului, nicidecum superficial precum Birta. Din păcate, orădenii care sunt prin definiție superficiali și cu minte mai puțină, sunt majoritari la vot. De aceea, orădenii cu capul pe umeri și lucizi, ar trebui să se mobilizeze și să meargă la vot pentru a salva orașul de la pierderea definitivă a identității sale culturale și urbanistice în acest.
Postat 20 Mai 2024, 19:03 de KP
Madar e din alta liga
N-am votat niciodata nici cu ciuma rosie si nici cu febra galbena, dar Madar sterge pe jos si cu birtasul si cu birtinezul. Penalii vor obtine niscai voturi nu pt ca ar fi ceva de capul lor, ci pt ca i-au inregimentat pe neoprotestanti (pe pastori, nu oile), un electorat foarte disciplinat, sunt peste unguri.
Postat 20 Mai 2024, 18:18 de pinonel
Petre93
Nu văd.
Postat 20 Mai 2024, 18:15 de Sandu2100
Petre93
Eu vad ca tu ești disperat și tu ești 24/7 pe aici, acum înainte de alegeri.
Postat 20 Mai 2024, 16:43 de Sandu2100
Hop si sandu2100
Disperat msi esti inainte de alegeri, 24 din 24 prezent, ca un caine turbat. Sluga adevarata ce mai.
Postat 20 Mai 2024, 16:17 de Petre93
:::::))))))
PSD ma faci sa râd :::))))
Postat 20 Mai 2024, 15:13 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON